Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: 12. etape af Giro d’Italia

Optakt: 12. etape af Giro d’Italia

16. maj 2024 12:47Foto: Sirotti

Ved at sætte Tim Merlier på plads på direkte fart satte Jonathan Milan en streg under, at han er feltets hurtigste sprinter, og dermed har han stensikker kurs mod endnu en pointtrøje. Torsdag ventes han imidlertid at træde i baggrunden, når løbet fortsætter med sin muretape, der i år dog er i en udvandet udgave, hvor klassementet næppe vil ændres, men hvor alle feltets udbrydere har store ambitioner.

Artiklen fortsætter efter videoen.

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

 

Ruten

Noget af det smukkeste og mest spektakulære cykelterræn, Italien byder på, er de stejle mure i Appenninerne, hvor man år efter år kører en fantastisk muretape i Tirreno-Adriatico, der mere end noget andet er kendt for netop disse korte, stejle stigninger. I de senere år har Giroen også haft for vane at byde på en tilsvarende muretape, og det gør sig også gældende i år. Hvor vi i 2023 var vidner til et brag af en etape, der sendte Remco Evenepoel til tælling over for Primoz Roglics angreb, skal vi dog næppe forvente os det helt store drama denne gang. Selvom løbets sidste to tredjedele byder på et hav af mindre stigninger, mangler de nemlig samme vanskelighedsgrad som sidste år, ligesom den sidste del af etapen er relativt nem. En sidste lille mur kan måske bruges til favoritangreb, men det lugter mest af våbenhvile blandt favoritterne og en af udbrydernes mest oplagte chancer i årets Giro.

 

I alt skal der tilbagelægges 193,0 km mellem Martinsicuro og Fano, og som det typisk gælder for disse muretaper, skal den deles i to med en første del langs den flade kyst ved Adriaterhavet og siden en tur ind i bakkerne. Fra start går det således mod nord ad den helt flade kystvej, og der er stort set hverken højdemeter eller sving, mens man efter 8,1 km passerer gennem den fra Tirreno så kendte målby San Benedetto del Tronto. Efter 50,9 meget lette kilometer når man frem til byen Civitanova Marche, der markerer en forandring i terrænet.

 

 

Her forlader man nemlig vandet, når man drejer mod vest for at køre op ad den første bakke (2,8 km, 4,7%), der har top efter 56,8 km. Herfra fortsætter det med at stige mod vest, inden det begynder at falde over et kort stykke. Nu drejer man nemlig mod nordvest for at passere endnu en stigning (1,9 km, 5,8%) med top efter 67,9 km, hvorfra en let nedkørsel og et kort, fladt stykke fører mod nord og vest.

 

Nu melder dagens vanskeligste udfordring sig, når man kører mod nord op ad stigningen Recanati (2,3 km, 8,0%), der hovedsageligt stiger med 7-9%, men midtvejs har først 500 m med 12,6% og derefter 500 m med kun 3,1%. Toppen, hvor dagens første spurt køres, rundes efter 77,5 km, hvorefter en teknisk nedkørsel fører mod nord, inden flade veje leder mod nordvest.

 

Nær byen Osimo melder dagens næste udfordring sig, når man kører mod nordvest op ad kategori 4-stigningen Osimo (6,7 km, 2,5%), der først stiger jævnt med 3,6% over 2,3 km, inden den er næsten helt flad frem mod de sidste 1700 m, der stiger jævnt med 4,5% frem mod toppen, som rundes efter 93,2 km. En let nedkørsel leder nu mod sydvest, hvorefter man rammer en lige og flad vej, der går mod vest gennem dalen.

 

Kort efter drejer man mod nord væk fra dalen for at køre op ad en stigning (1,2 km, 7,5%), der har top efter 101,7 km, hvorefter man snor sig mod nordvest igennem let kuperet terræn. En let nedkørsel fører videre mod nordvest, hvorefter man kører mod nordvest, sydvest og nordvest ad helt flade veje, der ender, når man kører mod nordvest op ad kategori 4-stigningen Monsano (4,3 km, 4,0%), hvis tredje kilometer stiger med 6,5%, men som derudover er ganske let og har top efter 126,8 km.

 

Her rammer man et fladt plateau, som følges mod nordvest, inden man tager hul på en kort og let nedkørsel. I bunden går det med det samme mod nordvest op ad kategori 4-stigningen Ostra (900 m, 9,9%), der efter 500 m med 6,3% stiger med hele 13,0% over de sidste 400 m frem mod toppen, som rundes efter 138,4 km. Derfra går det mod nordvest ad en lige vej, der er først faldende og siden flad, inden man fortsætter mod nordvest op ad kategori 4-stigningen La Croce (4,8 km, 3,4%), der skal deles i to. Det er nemlig en dobbeltstigning med først Ripe (2,2 km, 4,2%), på hvis top dagens Intergiro-spurt køres efter 147,8 km, og efter en meget kort nedkørsel stiger det jævnt med 6,6% over 1,5 km frem mod toppen, der rundes efter 150,6 km.

 

Herfra resterer fortsat 42,4 km, der er lettere. En teknisk nedkørsel fører mod nordvest og vest, inden man kører ad flade veje mod nordvest og nordøst ud mod kysten. Man slår en lille sløjfe, når man drejer mod nordvest op til byen Mondolfo (1200 m, 5,1%), hvor dagens sidste spurt køres efter 161,4 km. Fra toppen fortsætter man mod nordvest ad let faldende veje, inden man kører ad flade veje mod nordvest ind mod målbyen.

 

I stedet for at køre ind til centrum skal man imidlertid en tur tilbage i terrænet. Således kører man videre ad flade veje mod sydvest, nordvest og igen sydvest, inden det går mod nord op ad den ikke-kategoriserede Monte Giove (2,6 km, 5,0%, max. 20%), der er uhyre ujævn. Således stiger de første 1,2 km med 9,2%. hvorefter det er let faldende og slutteligt let stigende med 2,9% over de sidste 600 m frem mod toppen, der rundes efter 183,7 km.

 

Herfra resterer forsat 9,3 km, der indledes med en let nedkørsel, som fører mod nordøst ud mod kysten, og med 6,5 km igen bliver det næsten helt fladt, når man i en teknisk fase med mange sving kører mod nordøst ind gennem målbyen, hvor man skal en rundt om centrum. Det giver en teknisk afslutning med et skarpt sving med 4900 m igen, en rundkørsel med 4800 m igen og skarpe sving med hhv. 4700 m, 3900 m igen, 3800 m, 3200 m, 3100 m og 3050 m igen. Derefter går det ad en lige vej med en skarp kurve frem mod de sidste sving, der kommer med hhv. 1500 m, 1200 m og 1000 m igen, hvorefter en blød kurve leder ind på den 450 m lange og 8 m brede opløbsstrækning. Det er stort set helt fladt, indtil det med 1500 m igen stiger let frem mod den røde flamme, hvorefter det falder let. Slutteligt er de sidste 750 m er let stigende, så den sidste kilometer i alt stiger med 0,6% i snit.

 

Etapen byder på i alt 2158 højdemeter.

 

 

Fano var senest målby for Giroen i 2012, hvor Mark Cavendish vandt en massespurt foran Matthew Goss og Daniele Bennati, mens de to første besøg er af ældre dato og gav sejre til Paolo Rosola (1983) og Giuseppe Tonucci (1962). I 2018 var Tirreno-Adriatico forbi, da Marcel Kittel vandt en massespurt foran Peter Sagan og Maximiliano Richeze, mens eneste andet større løb med mål i byen var de italienske mesterskaber i enkeltstart i 2003, hvor Giuseppe Mondini sejrede foran Manuel Quinziato og Andrea Rossi.

 

 

 

 

 

 

 

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

 

Vejret

Det gode vejr fortsætter, men med lidt uheld kan der dukke en byge op i finalen denne torsdag. Starten vil være solrig med kun få skyer og en temperatur på 21 grader, men generelt vil det være mest skyet med kun lidt sol, indtil det klarer på etapens sidste halvdel, idet temperaturen vil toppe på 23 grader og være 22 grader i målbyen. På etapen anden halvdel vil der være en risiko på 25-40% for kraftige tordenbyger. Hen langs kysten vil det være en smule blæsende (15-20 km/t) fra øst og østsydøst, og også på den første del af det kuperede stykke vil vi have styrker på 18-19 km/t fra østsydøst. Senere vil vinde lægge sig en anelse, men mod slutningen vil vi stadig have styrker på 16-17 km/t, hele tiden fra østsydøst. Det giver stort set direkte sidevind op langs kysten og derefter generel sidemedvind frem til toppen af sidste stigning. Herefter får man kortvarigt sidemodvind, indtil man igen får sidemedvind. Op sidste mur vil der være først sidemed- og siden sidemodvind, og derefter vil der næsten udelukkende være sidemodvind, indtil man får sidemedvind over de sidste 900 m.

 

 

Analyse af 11. etape

Her kan du læse min analyse af, hvordan Jonathan Milan i det, der vel var den perfekte massespurt på 11. etape, kom tættere på det endelige bevis på, at vi har fået en ny sprinterkonge.

 

Favoritterne

De fleste cykelfans må elske Tirreno-Adriatico, der er et af de mest varierede etapeløb. Det, der særligt kendetegner løbet, er løbets ikoniske muretape, der næsten altid er garanti for drama. Terrænet omkring om den italienske østkyst er skabt til eminent cykelløb, og det er ganske unikt, at man på så lille et område finder så mange korte, stejle stigninger samlet på et lille areal.

 

Muretaperne kan imidlertid også variere uhyre meget i vanskelighed. I nogle tilfælde er de nærmest helt ligegyldige, og i andre tilfælde kan de give anledning til de vildeste klassementsslag. Nogle af de mest ikoniske muretaper fra Tirreno er 2013-udgaven, hvor Chris Froome nærmest kollapsede i en italiensk syndflod, 2019-udgaven, hvor Adam Yates gjorde det på det tidspunkt helt uhørte, nemlig kørte fra Primoz Roglic, og den regnfulde 2021-udgave, hvor Mathieu van der Poel leverede et vanvittigt soloridt, men var så kvæstet, at han nær blev overhalet af Tadej Pogacar til sidst.

 

Giroen besøger derimod ikke altid murene (hvad Tirreno faktisk højst usædvanligt heller ikke gjorde i år), og når det sker, er sværhedsgraden også stærkt varierende. De seneste muretaper havde vi i 2020, hvor der var våbenhvile i klassementet, og Peter Sagan leverede karrierens sidste store soloridt, i 2022, hvor vi fik en fascinerende puncheurspurt mellem Van der Poel og Biniam Girmay, samt i 2023, hvor vi endelig havde en etape, der kunne gøre forskelle i klassementet. Det var faktisk her, klassementsrytterne angreb i hinanden den eneste gang i løbet af de meget passive første to uger, og hvor Primoz Roglic gav Remco Evenepoel det første nyrestød efter dennes dominans på den indledende enkeltstart.

 

Hvad er det så for en muretape, vi har i år? Ja, det er desværre ikke en etape, der lægger op til en gentagelse af sidste års drama. Måske meget symbolsk for denne lettere Giro har man også udvandet murene. Det gjorde man med grusvejene på 6. etape, og det gør man altså også med disse stejle stigninger. Generelt er der mere tale om bakker end mure, og det er ikke ofte, at vi når de skræmmende procenter, vi kender området for.

 

Heldigvis er der lidt potentiale i den sidste mur. Her har vi 1,2 km med 9,2% og et maksimum på 20%, og det burde jo egentlig være en invitation til et angreb fra Pogacar. Nu har han imidlertid klart vist os, at han sagtens kan køre med håndbremsen trukket og Touren i tankerne, og dermed kan vi vist være ret sikre på, at han også holder sig i skindet i morgen.

 

Er der så andre, der kunne finde på at prøve? Den eneste, der for alvor kunne passe til en sådan mur, er Daniel Martinez, men det er svært at se, at han skulle forsøge noget. Den stejle del er relativt kort, der er langt hjem, og hvis han får Pogacar med sig, vil sloveneren formentlig ikke føre. Det kan han i for sig være ligeglad med, hvis han sætter Geraint Thomas, men slovenerens blotte tilstedeværelse kan næppe fremme motivationen. Udsigten til, at han kan holde det stærke Ineos-hold bag sig i modvinden ind mod Fano er også så lille, at det ikke for alvor giver mening at prøve.

 

Nej, det lugter i den grad af våbenhvile og en dag, der for klassementsrytterne skal overstås, mens de har blikket stift rettet mod den brutale weekend, hvor der er meget, meget, meget mere tid at hente. Det betyder dog ikke, at etapen er ligegyldig. Nej, faktisk er det nok den etape i hele løbet, som har fået allerflest krydser, da rytterne inden starten skulle udvælge sig deres mål.

 

Årets Giro byder nemlig på sjældent få af de kuperede udbrudsetaper, der ellers plejer at være en del af, men dette er sammen med grusetapen den mest oplagte af slagsen. Er man ikke bjergrytter, tempospecialist eller sprinter, er dette stedet af slå til. I den sammenhæng er det også godt nyt for mange, at etapen ikke er så vanskelig som i tidligere udgaver. Da Ben Healy vandt for et år siden, skulle man være en ret god klatrer for at have en chance. I år kan tungere folk også være med, fordi de sene stigninger generelt ikke er alt for svære eller lange. Samtidig er der så meget let terræn, at det kan blive en meget taktisk finale, og en tungere fyr kan sagtens vinde etapen ved at få et forspring inden sidste mur.

 

 

Det giver selvsagt også en meget lang liste af potentielle vindere, og den liste bliver kun endnu længere, når starten er flad. Det betyder, at det bliver et lotteri at ramme udbruddet, og dermed vil de mest oplagte vinderkandidater formentlig misse bussen. Man kan således sagtens være så heldig at havne i et udbrud, hvor modstanden ikke er skræmmende.

 

Er der slet ingen, der kunne finde på at gå efter at skabe samling? Pogacar var jo oplagt, men det er helt sikkert en etape, han lader sejle - særligt når finalen er så let, at han end ikke kan vide sig sikker på at vinde. De enkelte stigninger er for de flestes vedkommende heller ikke så svære, at de kan afskrække de mest holdbare sprintere, men der er bare lidt for mange af dem. Det er hårdt terræn at jagte i, når man samtidig har så stejl en mur i finalen, synes det udelukket, at sprinterholdene vil bruge uendelig mange kræfter på at kontrollere en ukontrollerbar etape, hvis de blot risikerer at blive sat til sidst. Et samlet felt vil nemlig med statsgaranti betyde angreb på muren og en helt anderledes hård finale.

 

Der er dog én undtagelse. Kaden Groves har vist, at han tror meget på sig selv. Jeg var i hvert fald decideret chokeret over, at han forsøgte at skabe samling på 15. etape af sidste års Vuelta. Da de sidste tre sprinteretaper er meget lette, er dette måske hans chance for at vinde en etape. Derfor vil jeg faktisk tro, at Alpecin går ind til etapen med det mål at skabe samling.

 

Problemet er bare, at det formentlig er Alpecin mod alle andre hold. De kunne måske håb på allierede i Ineos og Soudal, der i hhv. Jhonatan Narvaez og Julian Alaphilippe har oplagte vinderkandidater, men begge de to hold vil helt sikkert have udbrud som plan A. Derudover er det formentlig kun UAE, der ikke forsøger at ramme udbruddet, og så bliver det en pokkers svær sag for det belgiske hold. Er de helt alene, anser jeg det som udelukket, at de kan skabe samling med et hold, der bestemt ikke imponerer med deres klatrestyrke.

 

Et jokerhold er FDJ. Laurence Pithie havde endelig lidt succes i dag, og dette er en af de bedste chancer for den unge newzealænder. FDJ har bare ikke for vane at tage ansvar i store løb, når de ikke er her med deres største navne, og særligt i dette løb, hvor de er med et rent outsiderhold, vil det være ret atypisk at se dem jagte. Jeg er også ret sikker på, at Pithies primære mål er at ramme udbruddet, men jeg kan ikke helt afvise, at de vil jagte, hvis de misser det. Problemet er bare, at de er endnu mere klatresvage end Alpecin.

 

Alpecins chance er, at der er vigtige hold, der misser udbruddet. Der kan dukke allierede op undervejs. De mest oplagte er Ineos og Soudal, der kunne være friske på at jagte, hvis de misser udbruddet, men det tvivler jeg på. Ineos er her mest for klassementet, og Alaphilippe lignede i går en mand, der var småskadet. Soudal vil derfor nok spare på krudtet til fredagens sprinteretape, hvis de misser udbruddet.

 

En mere sandsynlig allieret er EF. De har stadig ikke vundet deres etape, og dette er en af deres allerbedste chancer. Det kunne godt være et hold, der ville give Alpecin en hånd, hvis udbruddet glipper. De ved godt, at de ikke vinder mod favoritterne, men så kan de i det mindste få løbet genåbnet. Det er så også Alpecins problem. Får de hentet udbruddet, er løbet jo altså genåbnet, og så skal de finde nye allierede.

 

Én ting er sikkert: det bliver en gigantkamp om at ramme udbruddet, og den flade start gør det til et lotteri. Som vi så i går, er der en god chance for, at vi kan komme frem til stigningerne, inden elastikken knækker. Det vil gøre det hele mindre tilfældigt, men elementet af held forsvinder ikke. I går var terrænet betydeligt hårdere, og det gjorde det let for klatrerne at gøre forskellen. Selv når vi når frem til stigningerne, er terrænet ikke så vanskeligt, at mange må opgive at ramme udbruddet.

 

Når udbruddet er kørt, vil UAE formentlig lade dem få masser af snor, og det vil kun være, hvis udbruddet truer podiet, at andre kommer frem for at holde dem i snor. Spørgsmålet er så, om Alpecin eller måske FDJ vil give den et skud. Har Alpecin enten Groves selv, Quinten Hermans eller Nicola Conci og FDJ Pithie eller en anden rytter foran foran, lader de udbruddet sejle, men sker det ikke, vil jeg ikke blive overrasket, hvis i hvert fald Alpecin giver den et skud. På egen hånd har de næppe en chance, men kan de finde allierede fra andre hold, der har misset udbruddet, er der måske en lille mulighed for, at det kan blive samlet. Problemet er bare, at det vil koste pokkers mange kræfter, og sker det, vil der bare komme nye angreb, særligt på den sidste mur. Og hvem skal køre et udbrud ind til sidst, hvis Groves har overlevet, og Alpecin har kørt sig selv i smadder? Det er svært at se, hvem der har lyst til at servere en etapesejr til Groves.

 

 

Nej, mit bedste bud er, at det tidlige udbrud holder, og skulle det blive hentet, regner jeg med, at nye angreb forhindrer en spurt. Uanset om det er det ene eller det andet scenarium, er favoritterne dog i vidt omfang de samme. Som sagt betyder den flade start og muligheden for taktik i den generelt ret flade finale, at der virkelig er mange vinderbud, men nogle er trods alt mere sandsynlige end andre. Det er ryttere med poweren til at ramme udbruddet i en flad start, ryttere med punch på korte stigninger og ryttere med en god spurt i en flad finale - og så skader det ikke at sidde med mere end én mand til sidst, når taktik meget vel kan blive lige så afgørende som gode ben.

 

Selvom der altså er en del tilfældighed involveret, kan man ikke komme uden om, at Jhonatan Narvaez er den helt oplagte vinderkandidat. Ecuadorianeren er skabt til denne etape, da han har poweren til fladlandet, hvor han har et stærkt hold til at hjælpe sig med at ramme udbruddet, ligesom han har et af de allerbedste punch på korte, eksplosive stigninger. Han elsker stejle procenter, og når hverken Tadej Pogacar eller Maximilian Schachmann kan slå ham på stregen, er der ikke mange, der kan. Han viste sit voldsomt hævede niveau med choksejren på 1. etape, og hans kørsel på både 8. og 9. etape viste, at han stadig har al den friskhed, han skal bruge.

 

Det er klart, at meget skal flaske sig i en taktisk finale, hvor alle vil kigge på ham, men i den bedste af alle verdener får han Filippo Ganna eller Magnus Sheffield med sig i udbruddet. Ineos kan med andre sidde pokkers stærkt i et udbrud, hvor de enten kan vælge at sætte Narvaez op til finalen eller spille flere taktiske kort. Og skulle det hele blive samlet, er Narvaez manden, der kan køre væk fra alt og alle på sidste stigning, hvis Pogacar som ventet forholder sig passiv. Derfor må han være favorit.

 

Tør jeg pege på Andrea Bagioli som nr. 2? Skal man pege på en rytter, der kunne passe bedre til denne etape end Narvaez, er det Bagioli. Den store forskel er bare, at Narvaez i år har været her, der og alle vegne, og at Bagioli har været på sit desværre meget triste bundniveau. Gårsdagens ridt viste imidlertid, at der endelig er hul igennem, for selvom han var godt hjulpet af at få et forspring inden stigningen, blev han jo altså ikke hentet af de næste, der var bedre klatrere end ham. Han er næppe på 100% endnu, og han kan sagtens floppe fælt igen i morgen, men da han i efteråret fandt formen ud af det blå, holdt han ved og viste, at hans topniveau er skræmmende højt. Han kan slå alle - også Narvaez - i en spurt, selvom netop Narvaez slog ham i deres kamp på bonussekunder i Coppi e Bartali 2020, og hans punch er eminent. Han skal have heldet til at ramme udbruddet, men han har nogle stærke folk til at sætte sig i scene i fladlandet. Til gengæld vil han modsat Narvaez næppe have samme støtte i en eventuel finale, men nu synes niveauet i det mindste endelig at række.

 

Mere sikkerhed er der dog om niveauet hos Jan Tratnik. Sloveneren viste allerede fra start, at han var fremragende kørende, og hans vilde tid stigningen på enkeltstarten konfirmerede det. Manglede man et sidste bevis, fik man det i går, hvor han var rystende god i bjergene. Det er uhyre opløftende forud for terræn, der passer ham. Han har ikke samme punch som Bagioli og Narvaez, men han er god på eksplosive stigninger, og faktisk minder etapen om den, han vandt i 2020. Han er også god på flad vej, hvor han har Edoardo Afffini og Tim van Dijke til at hjælpe sig med at ramme udbruddet, og lykkes det, vil han med sikkerhed være en af de stærkeste. Som vi så i går, er han også en klog rytter i det taktiske spil, og han kan slå mange i en spurt. Problemet er bare, at Bagioli og Narvaez formentlig er både hurtigere og bedre på stigningerne - men hvem siger, han skal slås med dem i et udbrud, hvor tilfældighed spiller en stor rolle?

 

Det var godt at se Maximilian Schachmann i går. Jeg var lidt bekymret for ham efter styrtet i Napoli, men han viste, at han stadig er godt kørende. Til gengæld skuffede han måske en anelse, for selvom lange bjerge ikke spidskompetencen, virkede han betydeligt stærkere i lørdags. Man kan frygte, at styrt og træthed er ved at melde sig, men ved at ramme udbruddet, der kørte på en stigning, viste han heldigvis, at han stadig er en af de stærkeste. Han passer som ardennerspecialist eminent til denne etape, og står også godt i den flade start. Med den fart, han genfandt i Baskerlandet, kan han også slå mange i en spurt, selvom Narvaez fik skovlen under ham på 1. etape.

 

Så er der Magnus Sheffield. Ja, han tog os alle på sengen med sin klatring i Schweiz sidste år, men det overgik han da med længder i går. Nu klatrer han jo som en klassementsrytter, og det gode er, at han bare synes at blive bedre og bedre. Til gengæld har han det problem, at de fleste favoritter slår ham i en spurt - men han kan altså godt spurte - og at han ikke er rasende eksplosiv. Også hans punch er dog bedre, end man tror, som han viste i duellen med Christophe Laporte på Kiddesvej i 2022, og da han samtidig er fremragende stillet i den flade start, ser det lovende ud. For at vinde skal han dog enten have det til at flaske sig i det taktiske spil eller slet og ret være bedre end de folk, der er hurtigere. Her kan det hjælpe, at han og Narvaez kunne udgøre en giftig duo i et udbrud.

 

Ag2r vinder i tide og utide, og det kan de meget vel gøre igen på denne etape. De skal have en mand med i udbruddet af hensyn til holdkonkurrencen, og her kan man håbe, at de rammer rigtigt med Aurelien Paret-Peintre. Han har i dette løb bekræftet, at han ikke er verdens allerbedste klatrer, men der er trods alt ikke mange, der sætter ham på stigninger som disse. Han er dog ingen eksplosiv klatrer, og de 20% til sidste er voldsomme, hvis han skal slås med typer som Narvaez og Bagioli, men der er heldigvis tid til at komme tilbage, og vi aner jo heller ikke, hvem han vil være oppe imod. Han har overrasket mig mere og mere med sin fart, senest i Alperne og Liege, og dermed har han alle forudsætninger for at gøre det færdigt, ligesom han har power på flad vej til indledningen.

 

Måske kan vi for Ineos endda tale om en trio. Med de klatreben, han havde i begyndelsen af løbet, havde Filippo Ganna stået højere på denne liste, fordi han kan slå alle i en spurt og har en helt ubegribelig power i fladlandet. Jeg synes bare, at han virker træt. Inden Napoli brokkede han sig over trætte ben, og senere meldte han sig som ren hjælper på en af de etaper, der passede ham allerbedst. Samtidig har han enkeltstarten i tankerne, og den vil fylde endnu mere, hvis han føler, at han er ved at være mærket. Faktisk tror jeg, at den allerede er så vigtig for ham, at han helt dropper denne etape, men da 13. etape er let, kan jeg naturligvis ikke sige det med sikkerhed. Han kørte stadig rasende stærkt i fredags, og har han stadig det niveau, er dette en storartet chance for en mand, der kan overleve mange stigninger, være stærk i det taktiske spil, hvor han er svær at hente, og slå alle i en spurt.

 

 

Denne etape er den, der minder mest om grusetapen, og derfor skal man naturligvis se i retning af vinderen af den etape. Ved at ramme udbruddet i lørdags viste Pelayo Sanchez, at han stadig er frisk, og går det som i Vueltaen, kan vi endda håbe, at han bliver bedre og bedre, selvom det måske var en smule bekymrende, at han ikke køre væk på stigningen i går. Det kan dog også have været for at spare sig til denne etape, for han ligner mere en puncheur end klatrer. Med de ben, han havde i sidste uge, er det i hvert fald en mand, der kan vinde denne etape, nu hvor han er blevet så hurtig, at han kan slå både Alaphilippe og Marius Mayrhofer i en spurt, selvom han denne gang lider meget under, at det kun er en let stigende finale.

 

Manden, han slog dengang, var jo Julian Alaphilippe, der i gamle dage havde været storfavorit til denne etape. Det er svært at designe en etape, der passer ham bedre, og selvom han ikke er som i gamle dage, har han trods alt vist, at han er en af de stærkeste. Han rammer nemlig alle udbrud, der kører i hårde momenter, og det gjorde han også i går. Når han glider ned på min liste, handler det om, hvordan han slap udbruddet i går. Holdet har intet sagt om, at han skulle være syg eller skadet, men det var bestemt ikke opløftende. I forvejen har vi til gode at se ham køre et udbrud, hvor han ikke eksploderer før eller siden. Han kom fint tilbage på grustetapen, men ikke godt nok til at vinde etapen. I lyset af den tendens og gårsdagens skuffelse er jeg bekymret, men med hans evne til at ramme udbrud får han sikkert chancen igen.

 

Jeg håber virkelig, at Henok Mulubrhan rammer udbruddet. Vi er stadig ved at lære ham at kende, og derfor er jeg blevet overrasket over, hvor god han har været i de høje bjerge. Inden løbet ville jeg have regnet dette terræn som det ideelle for ham, og med sin fart burde han da også have noget punch til denne slags stigninger. Både på 2. og 8. etape viste han storform, men det bekymrer mig lidt, at han var knap så god i går. Han har også været styrtet, og det kan være en forklaring. Heldigvis var han ikke helt bag om dansen, og hvis han klatrer, som han har gjort indtil nu, bliver det svært at komme af med en mand, der i AlUla Tour slog sprinteren Casper van Uden i en flad spurt.

 

Astana har også et andet kort. Jeg har været frustreret over, at Simone Velasco ikke har kunnet finde formen i år, men nu nærmer han sig. I hvert fald var han med, da udbruddet i går kørte væk på en stigning, og selvom han ikke satte verden i brand i en finale, der var for hård, fortsætter fremgangen. Spørgsmålet er nu, om han er kommet så langt, at han kan vinde denne etape. Den passer ham i hvert fald perfekt, da han har punch og kan spurte, og ser vi den Velasco, vi så i Montreal, vil han være en af de stærkeste. Og skulle han stadig mangle lidt, er dette jo en etape, der i kraft af taktik og tilfældighed kan vindes, selvom man hverken er allerstærkest eller allerhurtigst.

 

Ag2r har et andet godt kort i Andrea Vendrame, der helt sikkert har udset sig denne etape. Han kan slå alle i en spurt, men han risikerer også at være oppe mod bedre klatrere. Vi har imidlertid nu to år i træk set ham overraske positivt i Laigueglia, hvor stigningerne er vanskeligere end her. Det gjorde han i år særligt via sin kloge, taktiske kørsel, og han skal ikke have meget forspring inden muren, inden han kommer med over. Han har generelt haft et højt niveau i år, og selvom han kan være lidt svær at vurdere i dette løb, var det opløftende, at han ramte udbruddet på grusetapen efter den hårde start.

 

Eller måske skal Ag2r igen satse på Valentin Paret-Peintre? Mit bud er, at de gemmer ham til et ridt i bjergene, hvor terrænet passer ham bedre, men når de går efter holdkonkurrencen, kan de ikke være kræsne. Han står ikke rasende godt i den flade start, men med det rette held kan han komme afsted. Finalen er heller ikke ideel for ham, men det er vist ret klart, at ingen sætter ham på disse stigninger på ren styrke, for uden punch er han ikke. Da han samtidig overraskede mig med sin spurt i Alperne, står han slet ikke så ringe - slet ikke fordi han også kan køre fra alt og alle til sidst.

 

Simon Geschke burde stå højere på denne liste, men da han har kig på bjergtrøjen, tror jeg, at han sparer sig. Omvendt er de næste bjergpoint på spil på søndag, og hvis Paret-Peintre også går i offensiven, skal den lille tysker vel i aktion. Han har i dette løb fundet et uhørt højt niveau, og i gamle dage havde dette været perfekt for en mand, der startede sin karriere som ardennerspecialist. Dengang var han endda også så hurtig, at han sågar har vundet en stigende massespurt i Criterium International. Problemet er bare, at han i sag synes at være blevet mere klatrer, og vi har ikke set hans fart i al den tid, jeg kan huske. Jeg er derfor ikke stensikker på, at etapen er så ideel, som den havde været tidligere.

 

Det samme kan i virkeligheden siges om Damiano Caruso. Han startede også sin karriere som en uhyre eksplosiv og hurtig herre, men det ser vi bare ikke rigtigt længere. Heldigvis så vi lidt til det, da han i 2022 vandt på Sicilien, og det viser, at det er der et sted. Han er også ret kraftfuld til den flade start, og han er kommet godt tilbage efter styrtet. Til gengæld så vi så sent som i går, at der stadig er et stykke til den gamle Caruso, og han er i hvert fald ikke bare manden, der kører fra alt og alle. Han har dog et niveau, der bør gøre ham til en af topkandidaterne, hvis det lykkes ham at ramme udbruddet, særligt hvis han igen kan vise, at han har lidt af sin gamle fart.

 

I starten af løbet havde Mauri Vansevenant stået højere på denne liste. Her havde han nemlig stadig sin suveræne ardennerform, men den har han vist ikke længere. Han har været helt anonym siden dengang, og vi så ham slet ikke prøve at gå med Narvaez i Napoli. Egentlig troede jeg, at han var faldet helt sammen, men da han i går kørte en god bjergetape, er der i hvert fald lidt form endnu. Spørgsmålet er bare, om det rækker her, for selvom han har en fin spurt, er de fleste større favoritter hurtigere end ham.

 

 

En anden rytter, hvis form er svær at vurdere, er Attila Valter. Han er helt sikkert ikke flyvende, for han kunne ikke gå med i udbruddet i går, selvom han forsøgte, da de ramte stigningen. Alligevel endte han som nr. 35, så helt uden form er han ikke. Den bedste Valter passer perfekt til dette terræn, og selvom andre er hurtigere end ham, har vi flere gange i Catalonien set, at han kan spurte. Han vinder næppe, fordi han er bedst eller hurtigst, men han og Tratnik kunne udgøre en ret spændende duo, hvis det lille Visma-hold skulle lykkes med at få dem sendt afsted - og han ikke er vågnet syg op fra morgenstunden.

 

Kaden Groves har allerede spillet en stor rolle i denne optakt, men skal han vinde etapen, tror jeg, at hans bedste chance er at ramme udbruddet. Det bliver bare pokkers svært. I den flade start vil Lidl lukke ham ned med det samme, og derfor er hans eneste chance at håbe, at udbruddet første kører på stigningerne. Sker det, har han til gengæld en chance, som vi så på grusetapen, hvor han også viste storform. Til gengæld vil han få svært ved at følge alle de ovennævnte på den sidste mur, og derfor skal det flaske sig i det taktiske spil, hvis han skal vinde - men det siger sig selv, at etapen er afgjort på forhånd, hvis han når stregen med de bedste fra udbruddet.

 

Alpecin har også et andet kort i Nicola Conci. Italieneren har i dette løb endelig fundet det niveau, han havde i efteråret 2022, og med en 9. plads i bjergene i går har han vist storform. Dette terræn er det ideelle for den eksplosive Conci, der også tidligere i sin karriere har vist, at han kan spurte. Problemet er bare, at der både er bedre klatrere og hurtigere folk, og derfor kommer han nok ikke uden om, at han skal bruge lidt taktik og held for faktisk at vinde etapen.

 

Bahrain har en ret spændende kandidat i Edoardo Zambanini. Han har udviklet sig positivt i år, og i dette løb virker han også godt kørende. Han førte i hvert fald for Tiberi langt oppe ad målbjerget i går, og vi ved heldigvis, at Bahrain har for vane at jagte udbrud. Rammer han dette udbrud, har han i hvert fald en chance, for som vi så i Baskerlandet, er han endnu hurtigere, end jeg troede, og disse kortere stigninger passer ham bedre end bjergene.

 

En anden rytter i storform er Filippo Fiorelli. Han ramte udbruddet igen i går, selvom det kørte på en stigning, og det siger alt om, hvor gode ben han har nu. Dette terræn passer ham selvsagt bedre, og også han har en spurt, som alle vil misunde ham. Selv med sine bedste ben vil han dog formentlig være oppe mod bedre klatrere, og derfor skal han have en god hånd i det taktiske spil - og undgå at brænde sammen, for han synes at ødsle lidt meget med kræfterne, når han er afsted.

 

Laurence Pithie må have tanket selvtillid i dag, og selvom en god spurt efter en let dag ikke siger meget om hans chancer på denne etape, lyder både han og holdet optimistiske. Disse stigninger er dog som udgangspunkt for svære for ham, men vi så i Australien, at han kan forsvare sig. Den flade start stiller ham fornuftigt i forhold til at ramme udbruddet, og derefter skal han spille sine kort godt i en taktisk finale, så han kan få bragt sin gode spurt i spil. Det kan lade sig gøre, hvis han begynder at nærme sig topformen, men han har til gode at bevise, at han har fundet den.

 

Alpecins sidste kort er Quinten Hermans. Han startede løbet som lyn og torden, hvor han endelig viste et niveau, vi ikke har set i lang tid, men han virker slet ikke så stærk længere. Jeg så ham ikke i ét eneste angreb på gruset, hvor han ellers burde være i sit es, og vi har også set ham lide lidt de seneste dage, senest i går hvor han blev sat af den normalt tungere Simon Clarke på en lille bakke. I forvejen har han klatret skuffende siden skiftet til Alpecin, men heldigvis betyder den flade start og den megen fladland, at dette er en etape, der kan vindes uden at være bedst. Hans spurt er i hvert fald et dødbringende og effektivt våben.

 

Den spurt savner Giovanni Aleotti, men han har noget andet: storform. Han er endelig i gang med at indfri sit potentiale, og nu kan man så håbe, at Bora endelig løsner ham fra Martinez og lader ham køre sin chance. Det har jeg måske lidt svært ved for alvor at tro på, for han virker meget låst, men omvendt er dette ikke en etape, der er så farlig som en bjergetape. Schachmann har jo i hvert fald frihed, men frihed er ikke nok for Aleotti. Selvom han har punch og vel godt kan spurte, skal det flaske sig, hvis han skal vinde - men styrken og formen kan ingen tage fra ham.

 

Endelig vil jeg nævne de to EF-danskere. I starten af løbet fornemmede man en genfødt Mikkel Honoré, og i går så vi den bedste Michael Valgren siden styrtet. Honoré har desværre været mere anonym siden grusetapen og har sit brækkede ribben, hvad der gør ham til et mere usikkert kort, men til gengæld er han mere spurtstærk end Valgren, hvis form synes mere sikker. Til gengæld har Valgren taget sine to største sejre via en stærk hånd i det taktiske spil, og det er præcis den vej, han har til sejr, når de fleste slår ham på stregen. For dem begge gælder, at det virkelig skal flaske sig, hvis de skal vinde, men begge synes at have muligheden for at opsøge det held.

 

Jeg ville gerne nævne Christian Scaroni, der er skabt til denne etape, men han synes stadig at lede efter formen, og det samme gælder for Ewen Costiou, der ellers viser fremgang, og Nick Schultz. Simon Clarke viste fremgang i går, men jeg tror ikke, at han stadig er god nok til at vinde en etape som denne. Luka Mezgec kunne være en joker efter hans ridt på grusetapen, men det vil undre mig, hvis han i dag kan vinde så hård en etape. Lilian Calmejane har rejst sig i dette løb, men virker ikke stærk nok til at vinde, og jeg fornemmer ikke samme gode form som tidligere fra Andrea Piccolo. Jeg har ikke set en klatring, der giver mig tilstrækkeligt med håb for Matteo Trentin og Davide Ballerini, og selvom der er fremgang, mangler kometen Bastien Tronchon nok stadig for meget. Jeg vil forvente, at Michael Storer, Filippo Zana og Alex Baudin sparer sig til weekenden, og de kan også få problemer med at få frihed. Romain Bardet er nok et bedre bud på en mand, der vil prøve, men han har spurtet så skuffende i år, at jeg tror, at han som overvåget rytter for svært ved at gøre det færdigt. Jeg tror ikke længere, at Benjamin Thomas klatrer godt nok, og Lewis Askey, Damien Touzé, Tim van Dijke, Mirco Maestri, Dion Smith og Danny van Poppel må også være for tung. Typer som

 

Martin Marcellusi har været flyvende, men så syg eller forslået ud i dag, og det er nok svært at tro på Kevin Vermeerke efter dagens styrt, selvom han passer til etapen. Alexander Kamp synes ikke at have sin bedste form, og Luke Plapp har været syg. Alessandro De Marchi er godt kørende, men det skal flaske sig meget, hvis han skal alene hjem, og det samme gælder for Alessandro Verre, Michel Ries, Rainer Kepplinger, Esteban Chaves, Georg Steinhauser, Jefferson Cepeda, Marco Frigo, Juan Pedro Lopez, Will Barta, Amanuel Ghebreigzabhier, Chris Hamilton, Nairo Quintana, Luca Covili, Alessandro Tonelli, Giulio Pellizzari og Mattia Bais.

 

Skulle det blive samlet til en spurt, vil mine penge være på Jhonatan Narvaez, men det vil være en ret åben spurt, hvor også Filippo Ganna, Andrea Bagioli, Maximilian Schachmann, Tadej Pogacar, Julian Alaphilippe, Henok Mulubrhan, Simone Velasco, Jan Tratnik, Attila Valter, Edoardo Zambanini og Quinten Hermans vil kunne have en reel chance, hvis de er med hjem. Derudover vil det være inden for rækkevidde for Kaden Groves, Andrea Vendrame, Matteo Trentin, Davide Ballerini, Luka Mezgec, Laurence Pithie og Filippo Fiorelli, men er det hele samlet til sidst, og lykkes det ikke for andre at køre væk, vil jeg tro, at Ineos vil forsøge at skabe et blodbad på sidste mur, så sprinterne vil falde fra.

 

Feltet.dks vinderbud: Jhonatan Narvaez

Øvrige vinderkandidater: Andrea Bagioli, Jan Tratnik

Outsidere: Maximilian Schachmann, Magnus Sheffield, Aurelien Paret-Peintre, Filippo Ganna, Pelayo Sanchez

Jokers: Julian Alaphilippe, Henok Mulubrhan, Simone Velasco, Andrea Vendrame, Valentin Paret-Peintre, Simon Geschke, Damiano Caruso, Mauri Vansevenant, Atilla Valter, Kaden Groves, Nicola Conci, Edoardo Zambanini, Filippo Fiorelli, Laurence Pithie, Quinten Hermans, Giovanni Aleotti, Michael Valgren, Mikkel Honoré

 

Kandidater til en spurt (i prioriteret rækkefølge efter vinderpotentiale): Jhonatan Narvaez, Andrea Bagioli, Tadej Pogacar, Maximilian Schachmann, Julian Alaphilippe, Filippo Ganna, Quinten Hermans, Henok Mulubrhan, Kaden Groves, Andrea Vendrame, Filippo Fiorelli, Laurence Pithie, Matteo Trentin, Luka Mezgec, Davide Ballerini, Simone Velasco, Jan Tratnik. Edoardo Zambanini, Attila Valter

 

 FELTET.DK'S NYE APP: FØLG LØBENE FRA START TIL SLUT

Jhonatan Narvaez
Andrea Bagioli, Jan Tratnik
Maximilian Schachmann, Magnus Sheffield, Aurelien Paret-Peintre, Filippo Ganna, Pelayo Sanchez
Julian Alaphilippe, Henok Mulubrhan, Simone Velasco, Andrea Vendrame, Valentin Paret-Peintre, Simon Geschke, Damiano Caruso, Mauri Vansevenant, Atilla Valter, Kaden Groves, Nicola Conci, Edoardo Zambanini, Filippo Fiorelli, Laurence Pithie, Quinten Hermans, Giovanni Aleotti, Michael Valgren, Mikkel Honoré
Tadej Pogacar, Luka Mezgec, Romain Bardet, Christian Scaroni, Alessandro De Marchi, Kevin Vermaerke, Nick Schultz, Simon Clarke, Ewen Costiou, Lilian Calmejane, Andrea Piccolo, Matteo Trentin, Davide Ballerini, Bastien Tronchon, Michael Storer, Filippo Zana, Alex Baudin, Benjamin Thomas, Lewis Askey, Damien Touzé, Mirco Maestri, Martin Marcellusi, Alessandro Verre, Michel Ries, Rainer Kepplinger, Esteban Chaves, Georg Steinhauser, Jefferson Cepeda, Marco Frigo, Juan Pedro Lopez, Will Barta, Amanuel Ghebreigzabhier, Chris Hamilton, Nairo Quintana, Luca Covili, Alessandro Tonelli, Giulio Pellizzari, Mattia Bais
DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Giro d'Italia
Nyheder Profil Resultater
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Bizkaikoloreak(2.NCUPJW) 20/07-21/07

Vuelta a Castilla y Leon(2.1) 23/07-24/07

Volta a Portugal em Bicic...(2.1) 24/07-04/08

Prueba Villafranca(1.1) 25/07

Czech Tour(2.1) 25/07-28/07

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Red Bull - BORA - hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger