Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?
På forhånd tak!
Feltet.dk
For anden dag i træk venter en bjergafslutning i Vuelta a España, men på 13. etape er sidste bjerg en stejl sag, der med sikkerhed vil få betydning for klassementet.
Annonce
Dagens etape:
Fra Lugo til Puerto de Ancares
Dato: 30. august
Antal kilometer: 175,6
Antal højdemeter: Ca. 3.700
Etapestart: 13.07
Etapeafgørelse: Ca. 17.25
TV-dækning: Se oversigten her
Endnu en etape med mål på et kategori 1-bjerg venter på 13. etape, men i modsætning til dagen før er der også indlagt kategoriserede stigninger forinden, nemlig tre styks.
De første to stigninger skal forceres på etapens første 75 kilometer: først én i kategori 3, så én i kategori 2. Efter sidstnævnte følger så et dalstykke og en ukategoriseret knold, inden en hård finale venter på de sidste 25 kilometer.
Her skal først en kategori 2-stigning og dens 6 procent over 6,6 kilometer overvindes og umiddelbart herefter den afsluttende stigning op til målstregen. Denne er i kategori 1 og målt til 7,5 kilometer, hvor de første to er lette, inden den bliver uhyre stejl. De sidste 4,5 kilometer holder sig alle over 10 procent og er stejlest til allersidst, hvor den to gange på de sidste 500 meter når op på 15 procent.
På denne målstigning har førertrøjen givet vinger i begge dens tidligere møder med Vuelta-feltet. I 2012 vandt Joaquim Rodríguez i førertrøjen foran Alberto Contador, og to år senere var Contador løbets førende rytter, da han slog sin rival Chris Froome.
Favoritterne
Der skete ret præcist ingenting i klassementskampen på 12. etape, hvor favoritterne i stedet tog det med ro, så Pablo Castrillos smukke slidersejr kunne få al den opmærksomhed, den fortjente. På denne 13. etape er målstigningen til gengæld så indiskutabelt svær, at der bestemt ikke vil være stilstand i klassementet, og det skal nok blive en krævende dag for løbets førende, Ben O’Connor.
Spørgsmålet er så, om klassementsfavoritterne, foruden vigtig tid i klassementet, også skal kæmpe om etapesejren. Det er de selvfølgeligt ikke ene om at bestemme, da der nok skal være kompetente udbrydere igen på denne etape, men jeg tror, at der er så mange ambitiøse klassementsryttere, at mindst én af dem vil sætte holdet frem. Vi har jo stadig en situation, hvor Ben O’Connor fører ganske komfortabelt, og det er der mange, der skal forsøge at lave om på. Primož Roglič har allerede vundet to etaper, men stjerner som Richard Carapaz og Enric Mas vil givetvis gerne på tavlen. Derfor tror jeg, at mindst ét af disse hold vil sætte et pres, der kan holde et udbrud i snor, så deres kaptajn kan køre om etapesejren.
Omvendt er det vigtigste vel stadig at skulle knække O’Connor, og det behøver ikke ske med højt tempo en hel dag. I stedet kan der lægges et pres så sent som inde på sidste stigning, og i så fald kan et udbrud have opbygget et tilpas stort forspring forinden. Udbryderne skal dog stadig kunne klatre, for på så stejl en målstigning vil favoritterne kunne køre væsentligt hurtigere end resten af feltet. Umuligt er det dog ikke for udbrydere med bjergbenene skruet på at holde hjem til sejr.
I de egentlige bjerge har Enric Mas (Movistar Team) lignet den stærkeste i dette løb. Han har ikke været så suveræn, at han uden videre kan køre fra alt og alle, men han er den eneste, der konsekvent har været blandt de allerbedste på alle typer stigninger. Dette er nu engang en afslutning for bjergryttere, og som den umiddelbart bedste af disse i løbet kan det blive til spansk sejr. Fra udbrud kunne en Einer Rubio eller endda Nairo Quintana have muligheder.
Enric Mas har lignet løbets stærkeste bjergrytter. Foto: A.S.O. / Billy Ceusters
Det har jo kun været en enkelt dag, at Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) har vist svaghedstegn, så selvfølgeligt er han også i spil til endnu en etapesejr. Han har jo vundet sine to etaper i år på stejle stigninger, som dog også har været kortere. På denne længere stigning er der en vis risiko for, at de ægte klatrere kan køre fra ham, men på sine bedste dage kan selv overgå dem alle. I en eventuel spurt vil han altid have stærke kort, så det kan snildt blive til endnu en sejr. På så vigtig en dag er der næppe frihed til Florian Lipowitz.
På en afslutning for bjergryttere er Mikel Landa (Soudal Quick-Step) selvfølgeligt en vinderkandidat, da der ikke findes meget mere ægte klatrere i hele sporten. I dette løb har han indtil nu været lidt på bagkant og ofte fundet vej tilbage til fronten, hvad jo ikke er de bedste tegn. På lige netop sådan en stigning her er det dog ikke utænkeligt, at han er stærkest, men top 3 er mere sandsynligt. Den ellers velkørende Mattia Cattaneo får næppe tilladelse til udbrud.
Det kunne ligne Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) at gå benhårdt efter denne etapesejr, da han er velsignet med enorme klatreevner og cirka lige så stor tro på sig selv. På 9. etape kørte han imponerende, og vel nærmest bedst af alle, med sit store togt langt udefra, så i de rigtige bjerge kan han vise sig som en af de bedste. Omvendt har han på alle andre etaper manglet det sidste, så han har altså ikke ellers udstrålet fysisk overskud. Derfor er han i første omgang top 3-kandidat, men er formen opadgående, kan en sejr ikke afskrives.
Med den fantastiske præstation på 9. etape kørte Adam Yates (UAE Team Emirates) sig tilbage i klassementet, men på 11. etape tabte han en smule tid igen. Det er dermed ikke sikkert, at han er i sin bedst tænkelige version, men er han dét, er han vinderkandidat her. Han er jo en fremragende bjergrytter, der har muligheder på enhver type stigning, men med den lidt vaklende form i mente er han i første omgang top 3-kandidat.
Løbets hidtil hårdeste etape blev på imponerende vis vundet af Adam Yates. Foto: Sirotti
Med en sjetteplads på 8. etape meldte Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers) sig ind i løbet, og siden da har han kunnet følge de bedste af de øvrige favoritter. Derfor vil han også have gode chancer her, men selv på sit allerbedste er det trods alt meget forlangt, at han skulle vise sig stærkest af alle. Alligevel har præstationerne på de seneste etaper været så lovende, at han bejler til en top 3-placering.
Førertrøjen har jo flot historik på denne afslutning, og Ben O’Connor (Decathlon AG2R La Mondiale Team) kan fortsætte i samme stil. En sejr bliver unægteligt svært - og er heller ikke målsætningen - men han kørte jo med overskud på 9. etape, der var løbets hidtil hårdeste. Rammer han igen dagen, vil han kunne sidde længe nok med til både trøjeforsvar og top 5 på etapen. Omvendt har han været sårbar på selv korte stigninger, så det kan også være, at hans forspring vil skrumpe gevaldigt ind. Etapen er potentielt god for Felix Gall, men der er ingen idé i at lade ham køre egen chance, medmindre både han og O’Connor er i hopla, og førertrøjen slet ikke er truet.
På 11. etape var David Gaudu (Groupama-FDJ) blandt de bedste af favoritterne og kørte også flot på 9. etape, så efterhånden er der håb for, at han kan genoplive karrieren som klassementsrytter. Lige nu ligger han på 11. pladsen, men han har virket til at være i fremgang og har tidligere præsteret også på stejle bjerge. Det er længe siden, han sidst har været på det niveau, men det er ikke umuligt, at han kan køre top 5 og om ikke andet top 10.
På stejle stigninger har Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) hentet mange flotte resultater, men på 9. etapes lignende bjerge kunne han hverken følge de bedste eller de næstbedste. Siden har der dog været fremgang at spore hos danskeren, der bør kunne forbedre sin 14. plads fra seneste deciderede bjergetape. Derudover er han jo så langt tilbage i klassementet, at han måske endda kan tillade sig at angribe på næstsidste stigning og på den måde give sig selv en fordel. Top 5 kan være inden for rækkevidde, men det bliver en stor test af klassementsambitionerne.
På en dag som denne kan Mattias Skjelmose håbe på at avancere i klassementet. Foto: Sirotti
Efter sine vanlige standarder har Sepp Kuss (Team Visma | Lease a Bike) ikke imponeret i dette løb, hvor han faktisk har tabt tid på hver eneste etape med udskilning blandt favoritterne. Derfor er der ikke meget, der tyder på, at han her kan klatre blandt de bedste, men umuligt er det ikke. Normalt ville han på netop stigninger som disse være blandt de bedste, så hvis klatreformen endeligt indfinder sig, er han top 5-kandidat. Fra udbrud kunne Steven Kruijswijk have gode chancer, ligesom der er små tegn på fremgang hos Cian Uijtdebroeks.
På den voldsomme 9. etape var Pavel Sivakov (UAE Team Emirates) blandt de få, der kom i mål med de forreste af favoritterne, og generelt har han kørt på sit måske højeste niveau nogensinde. Derfor kan han muligvis igen sidde med blandt de bedste og måske endda have fordel af at have Adam Yates (beskrevet ovenfor) med fremme. Det er dog ikke en stigning, hvor det er let at lave et taktisk udspil, men selv om top 10 er mere sandsynligt, er top 5 ikke udelukket.
Denne etape er en god mulighed for Jack Haig (Bahrain-Victorious), der ligger tilpas langt tilbage i klassementet til at kunne gå i udbrud og herfra vil være et solidt vinderbud. I dette løb har han nemlig kørt glimrende opad uden dog at kunne følge de bedste, men i enhver gruppe bør han være blandt de bedste bjergryttere. Med så gode klatreevner har han også chancen for at holde favoritterne bag sig, men hvis han kører direkte imod dem fra feltet, vil top 10 være tilfredsstillende. På papiret er etapen også en mulighed for Torstein Træen.
Selv om Adam Yates (beskrevet ovenfor) i sig selv er et godt bud, har UAE Team Emirates for stærke ryttere til, at en udbrudssejr ikke også er en mulighed. Bedste kort fra udbrud må være Jay Vine, der genfandt bjergformen på 9. etape, men dog siden ikke har rørt på sig. Etapens kuperede indledning er oplagt til at køre væk i for en bjergrytter som ham, og selv med begrænset forspring til favoritterne vil han have en chance for at holde hjem. Isaac Del Toro og Brandon McNulty er andre gode udbrudskort.
På en anderledes overkommelig etape har Eddie Dunbar (Team Jayco AlUla) allerede vundet i dette løb, men det er jo egentligt i bjergene, at han har sin force. Da han stadig kun er nede på 18. pladsen i løbet, kan han få frihed til udbrud, og så kan hans klatreevner række langt. Han har i hvert fald også i dette løb siddet fint med opad, så formen kan potentielt række til endnu en udbrudssejr. I bjerge som disse må Filippo Zana være holdets bedste alternativ.
Som tidligere vinder på den monstrøse Monte Zoncolan i Giro d’Italia skal Lorenzo Fortunato (Astana Qazaqstan Team) ikke afskrives her, hvis han vel at mærke rammer udbruddet - ganske som han gjorde på Zoncolan. I dette løb har han ikke kunnet følge de bedste, men har heller ikke været så langt efter, at han ikke vil være et godt vinderbud fra et udbrud. Et sådant har han mulighed for at ramme, da etapens indledning er kuperet, og han ikke er en direkte klassementstrussel. Trods syvendepladsen på 12. etape virkede Harold Tejada ikke overbevisende, men kan måske have gavn af en hårdere afslutning.
Stjernernes betydning:
Feltet.dks bud på løbets/etapens vinder. | |
De to største rivaler til den store favorit og begge meget sandsynlige vindere. | |
Tre ryttere, der alle må tilskrives en betydelig chance for at vinde, og som minimum bør være i spil til en top 3-placering. | |
Fire ryttere, for hvem vinderchancen er reel, men begrænset. For en sejr skal meget flaske sig, men en top 5-placering er til gengæld sandsynlig. | |
Fem ryttere, for hvem en sejr må betragtes som usandsynlig, men som er gode bud på en top 10-placering. |
Enric Mas | |
Primož Roglič, Mikel Landa | |
Richard Carapaz, Adam Yates, Carlos Rodríguez | |
Ben O'Connor, David Gaudu, Mattias Skjelmose, Sepp Kuss | |
Pavel Sivakov, Jack Haig, Jay Vine, Eddie Dunbar, Lorenzo Fortunato |
Annonce
Annonce
Simac Ladies Tour(2.WWT) 08/10-13/10
Coppa Agostoni(1.1) 06/10
Cro Race(2.1) 01/10-06/10
La Philippe Gilbert Juniors(2.1) 05/10-06/10
Tour of IRAN (Azarbaijan)(2.1) 06/10-10/10
Simac Ladies Tour(2.WWT) 08/10-13/10
Tour de Kyushu(2.1) 11/10-14/10
Il Lombardia(1.UWT) 12/10
Chrono des Nations(1.1) 13/10
Hong Kong Cyclothon(1.1) 13/10
Trofeo Baracchi(1.1) 13/10
Tour of Chongming Island(2.WWT) 15/10-17/10
Gree-Tour of Guangxi(2.UWT) 15/10-20/10
Annonce
Annonce
Alpecin-Deceuninck |
Arkéa - B&B Hotels |
Astana Qazaqstan |
Bahrain Victorious |
Cofidis |
Decathlon AG2R La Mondiale |
EF Education - EasyPost |
Groupama-FDJ |
INEOS Grenadiers |
Intermarché - Wanty |
Lidl - Trek |
Movistar Team |
Red Bull - BORA - hansgrohe |
Soudal - Quick Step |
Team DSM-Firmenich PostNL |
Team Jayco AlUla |
Team Visma | Lease a Bike |
UAE Team Emirates |
Annonce
Skjelmose tilfreds med rolig dag i klassementet
Oversigt: Disse ryttere er udgået af Vuelta a España
Soler imponeret: Han var den stærkeste
Spanier leverer sensationel sejr for lille Vuelta-hold
Sådan vandt Skjelmose ungdomstrøjen og gik i top-5