Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?
På forhånd tak!
Feltet.dk
1. etape af Arctic Race of Norway er en af de bedste chancer for feltets hurtigste, men byder dog også på en længere stigning ganske kort før mål. Flere danske ryttere kan med rette drømme om topresultat eller endda sejr her.
Annonce
Dagens etape:
Fra Bodø til Rognan
Dato: 4. august
Antal kilometer: 155,3
Etapestart: 14.25
Etapeafgørelse: Ca. 17.55
TV-dækning: Se oversigten her
1. etape af dette års Arctic Race of Norway er lidt en mellemvare med tre kategoriserede stigninger fordelt på dagens 155,3 kilometer. Alle de tre stigninger er placeret inde på etapens sidste 60 kilometer, så de må forventes at have indflydelse på afgørelsen. De fordeler sig i kategorierne 2 og 3 - i et løb hvor 1 er den sværeste stigningskategori og 3 den letteste.
Den sidste af dem er den længste, nemlig 8,6 kilometer, men med en gennemsnitlig stigningsprocent på kun 3,5. Fra toppen af denne er der små 20 kilometer til mål. Trods en ganske lang stigning som denne er dette den eneste etape, som i arrangøren ASOs præsentation har fået betegnelsen ”flad”, mens de tre øvrige er ”bakkede”.
Favoritterne
På trods af at dette års Arctic Race of Norway ikke byder på en eneste rendyrket flad etape, er der relativt mange sprintere med i feltet, som derfor må have sat kryds ud for en etape som denne. Med over 2.500 højdemeter må det dog stadig være de holdbare sprintere, der kan forvente at køre med om sejren - i hvert fald med friske ben.
På den anden side er løbet kort, og med kun fire muligheder for etapesejr må der også være nogle med begrænset interesse i en spurt i et samlet felt, hvis de har større chancer i en eksklusiv gruppe. Bonussekunder kan vise sig at have stor betydning for klassementet i et løb som dette, og derfor kan nogle af de hurtige ryttere med muligheder i klassementet ønske at skulle køre denne spurt i en gruppe uden sprintere. Derfor vil nogle hold muligvis sætte pres hen over sidste stigning, men den er næppe stejl nok til at gøre kål på samtlige sprintere.
Danske Tobias Lund Andresen (Team dsm-firmenich PostNL) fik for alvor hul på sejrsbylden med tre etapesejre i Tyrkiet Rundt i april, hvor hurtigheden endeligt slog til. Derudover er han ganske holdbar, så han burde kunne klare en udskilning, selv om han nu ikke vil kunne modstå ethvert pres på sidste stigning. Kommer han med hen over i god behold, er han dog et særdeles godt vinderbud.
Manges øjne vil være rettet imod løbets største stjerne, Alexander Kristoff (Uno-X Mobility), der topper listen over etapesejre i løbet og også meget vel kunne tilføje én her. Så sent som i Tour de France beviste han, at farten er intakt, men holdbarheden skaber lidt tvivl her. Han burde kunne klare sidste stigning, men ikke i et for hårdt pres, og stigningen kan også mærke ham til spurten. Kommer han med over, har han dog gode sejrschancer.
Norges store stjerne, Alexander Kristoff, har rekorden for etapesejre i Arctic Race of Norway. Foto: Sirotti
I en alder af 34 har Tom Van Asbroeck (Israel-Premier Tech) gang i en af sine bedste sæsoner i flere år, hvilket blandt andet har indbragt hans blot femte karrieresejr. Hvis han kan finde samme fart frem, har han gode chancer her, da han også er ganske holdbar og bør kunne klare stigningen i nogenlunde behold. Skulle han slippe, har holdet et udmærket alternativ i Mads Würtz Schmidt, der bør være mere holdbar.
Emilien Jeannière (TotalEnergies) ankommer til Nordnorge med en solid portion form og selvtillid efter et veloverstået Tour de Wallonie, der indbragte ham to top 3-placeringer og en femteplads. Dermed fik han vist farten, der også indbragte ham en sejr i Boucles de la Mayenne i maj, men også den fornødne holdbarhed til en etape som denne. Han burde altså kunne klare stigningen, og så står han med gode sejrschancer i en spurt.
Arkéa-B&B Hotels må have tro på mere succes til Jenthe Biermans, der er i gang med sin hidtil bedste sæson. Belgieren er ikke den mest holdbare og vil blive udfordret af et hårdt pres på stigningen, men han har dog pæne chancer for at overleve og herefter fyre en af sine skarpe spurter af. Skulle han slippe, står den mere holdbare Vincenzo Albanese klar til at tage over.
Efter sit skifte til Cofidis og WorldTouren har Milan Fretin kun fået endnu mere fart i karrieren, som i denne sæson har budt på en række topresultater og en enkelt sejr. Særligt to top 5-placeringer i et yderst stærkt besat UAE Tour imponerede, men en sejr bliver dog ikke let at hente her. Han besidder en vis holdbarhed, men er dog sårbar over for et hårdt tempo på stigningen.
Der kan være langt mellem topresultaterne til Lionel Taminiaux (Lotto-Dstny), hvis hurtighed ofte benyttes i et leadout for en anden, men når han får chancen, mangler farten bestemt ikke. I dette løb bør han være holdets sprinter, og da han også råder over en vis holdbarhed, kunne han meget vel spurte med om et topresultat.
Hvis det glipper for Kristoff at sidde med, har Uno-X Mobility et så godt alternativ i Magnus Cort, at han faktisk er et fornuftigt vinderbud. Det skulle i hvert fald undre, hvis han ikke klarede stigningen, og herefter kunne han køre en glimrende spurt. Og hvis Kristoff er væk, vil andre sprintere også være det, og så er danskeren pludseligt en af de hurtigste tilbage. I samme gruppe som Kristoff må det dog forventes, at den norske hjemmebanehelt er førsteprioritet.
Også Max Kanter (Astana Qazaqstan Team) vandt sin første professionelle sejr i dette års Tyrkiet Rundt, men ellers har han mest holdt sig til mere beskedne placeringer. På fart alene får han derfor svært ved at vinde, men han har dog holdbarhed til at kunne klare sidste stigning, hvis ikke løbet eksploderer. Herfra kan han spurte med om en topplacering.
2024 blev året for første professionelle sejr til Max Kanter. Foto: SprintCycling
Den alsidige Davide De Pretto (Team Jayco AlUla) ligger også inde med en spurt, der især kan række langt, hvis der køres til på stigningen, hvor han også er stærk. Derfor kan det godt ende med et topresultat for den unge italiener, men det er dog ikke utænkeligt, at holdkammeraten Anders Foldager også/i stedet spurter.
Giro d’Italia-kendingen Filippo Fiorelli (VF Group-Bardiani CSF-Faizanè) har særligt i hjemlandets største løb vist den kombination af hurtighed og holdbarhed, der giver ham muligheder her. Det er i hvert fald højst sandsynligt, at han klarer stigningen, og herefter kan et topresultat i spurten være muligt.
Dette kunne være en chance for at strække spurtbenene for Alexander Kamp (Tudor Pro Cycling Team), der om ikke andet burde have styrken til at klare stigningen. Selv om han ikke kører et væld af spurter, så har han hurtigheden til at begå sig i dette felt, især hvis der sker en større udskilning på stigningen.
Det er - med al ære og respekt - sjældent, at Team Novo Nordisk opfostrer ryttere med internationalt format, men det er lykkedes med Matyáš Kopecký. Den 21-årige tjekke er ved at udvikle sig til en dygtig sprinter, der dominerer holdets høst af ranglistepoint ved at begå sig i spurterne, også i større løb. Han har måske ikke farten til ligefrem at vinde, men til gengæld bør han være holdbar nok til at klare stigningen, og så kan det blive til et topresultat.
På sine dage er Sasha Weemaes (Bingoal WB) lynhurtig og endda en af de hurtigste i dette felt, men til gengæld er han måske den af sprinterne, der kan få sværest ved at klare stigningen. Derfor er det muligt, at han må slippe og derfor slet ikke kan spurte med, hvorfor holdet må håbe, at alternativet Louis Blouwe er mere robust.
Equipo Kern Pharma må sætte deres lid til Francisco Galván, der ved flere lejligheder har vist fart nok til at begå sig i spurter som denne. På fart alene bør han være overmatchet af de bedste sprintere i dette felt, men det udelukker ikke en topplacering til spanieren.
Stjernernes betydning:
Feltet.dks bud på løbets/etapens vinder. | |
De to største rivaler til den store favorit og begge meget sandsynlige vindere. | |
Tre ryttere, der alle må tilskrives en betydelig chance for at vinde, og som minimum bør være i spil til en top 3-placering. | |
Fire ryttere, for hvem vinderchancen er reel, men begrænset. For en sejr skal meget flaske sig, men en top 5-placering er til gengæld sandsynlig. | |
Fem ryttere, for hvem en sejr må betragtes som usandsynlig, men som er gode bud på en top 10-placering. |
Tobias Lund Andresen | |
Alexander Kristoff, Tom Van Asbroeck | |
Emilien Jeannière, Jenthe Biermans, Milan Fretin | |
Lionel Taminiaux, Magnus Cort, Max Kanter, Davide De Pretto | |
Filippo Fiorelli, Alexander Kamp, Matyáš Kopecký, Sasha Weemaes, Francisco Galván |
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alpecin-Deceuninck |
Arkéa - B&B Hotels |
Bahrain Victorious |
Cofidis |
Decathlon AG2R La Mondiale |
EF Education - EasyPost |
Groupama-FDJ |
INEOS Grenadiers |
Intermarché - Wanty |
Lidl - Trek |
Movistar Team |
Red Bull - BORA - hansgrohe |
Soudal - Quick Step |
Team Jayco AlUla |
Team Picnic PostNL |
Team Visma | Lease a Bike |
UAE Team Emirates |
XDS Astana Team |
Annonce
Optakt: 2. etape af Arctic Race of Norway
Optakt: 1. etape af Vuelta a Burgos
Cort serverer sejren på et sølvfad - Kristoff tager hjemmebanesejr
Optakt: Vuelta a Burgos
Optakt: OL-linjeløb (kvinder)