Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Gå til forsiden af feltet.dki samarbejde medGå til forsiden af feltet.dk
Log ind Nyhedsbrev VELOMIO

Optakt: 1. etape af Sibiu Cycling Tour

Optakt: 1. etape af Sibiu Cycling Tour

24. juli 2020 10:28Foto: BORA-hansgrohe / BettiniPhoto

En af de varslede regnbyger fik som frygtet stor indflydelse på udfaldet af prologen, der endte med en overraskende sejr til Nikodemus Holler. Det bliver dog kun til en enkelt dag i gult for den alsidige tysker, for allerede på 1. etape venter et af de to afgørende opgør i kampen om den samlede sejr. Her skal der nemlig sluttes på løbets sværeste stigning, Balea Lac, og derfor har vi allerede fredag eftermiddag en meget god fornemmelse af, hvem der ender med at vinde Rumæniens største etapeløb.

Ruten

Lige siden løbet startede i 2011, har højdepunkterne været de to bjergfinaler på Balea Lac- og Paltinis-stigningerne. I år kommer sidstnævnte i form af en bjergenkeltstart, og derfor er det Balea Lac, som vil være rammen om årets eneste klassiske bjergafslutning. Den kommer endda på løbets første rigtige løbsdag, og dermed skal favoritterne være klar fra start, hvis de vil være med i kampen om den samlede sejr. Balea Lac er måske ikke verdens stejleste stigning, men med en længde på mere end 20 km er der masser af basis for drama i et felt med ryttere, som indtil videre blot har 2,5 løbskilometer i benene efter den lange coronapause.

 

I alt skal der tilbagelægges 183,0 km, som fører feltet fra Sibiu til toppen af Balea Lac. Fra start kører feltet mod sydvest ud af byen igennem fladt terræn, inden de kører mod nordvest frem til en rundstrækning, hvor der skal køres en omgang. Den indledes med den første spurt efter 17,9 km, inden man fortsætter mod nordvest frem til kategori 2-stigningen Poiana (7,1 km, 3,5%, max. 8,3%), som er en jævn stigning helt uden stejle procenter. Toppen kommer efter 40,7 km, hvorefter en teknisk nedkørsel leder mod nordvest og nordøst ned til dalen, hvor man kører mod sydøst hen til kategori 3-stigningen Apoldu (4,8 km, 3,6%, max. 6,5%), som har top efter 65,7 km og kommer efter et længere let stigende stykke. Herefter falder det let mod sydøst og sydvest ned til rundstrækningens udgangspunkt.

 

Efter rundstrækningen bliver det lettere, når man snor sig mod øst igennem fladlandet forbi dagens to sidste spurter, som kommer efter hhv. 112,1 og 135,1 km. Kort efter drejer man mod syd for igennem fladt terræn at køre frem til bunden af Balea Lac, som er uden for kategori. Den stiger med 6,11% i snit over hele 23,6 km og er en meget jævn stigning. De første 3 km er lette med ca. 3%, men derefter stiger den stabilt med mellem 5 og 7% stort set hele vejen med et maksimum på bare 8,8% efter 16 km. De sidste 3 km stiger stabilt med mellem 6 og 7%. Stigningen har mange hårnålesving i starten, inden vejen i lange faser er relativt lige. Mod slutningen er der igen en hele serie hårnålesving, hvoraf to kommer på de sidste 2 km, mens der på den sidste kilometer blot er ét skarpt sving med ca. 500 m igen.

 

Etapen byder på i alt 3234 højdemeter.

 

Balea Lac har været mål for en etape hvert eneste år siden starten i 2011. Vinderne har været hhv. Kevin Rivera (2019), Ivan Ramiro Sosa (2018), Egan Bernal (2017), Kirill Pozdnyakov (2016, bjergenkeltstart), Alessio Taliani (2015), Radoslav Rogina (2014), Davide Rebellin (2013), Martin Haring (2012) og Riccardo Zoidl (2011). Forinden blev bjerget brugt af Romanian Tour med sejre til Andreas Keuser (2011), Aleksey Shchebelin (2009) og Rida Cador (2008).

 

 

 

 

 

 

 

 

Favoritterne

Efter dagens opvarmning, der næppe vil spille den helt store rolle i det overordnede billede gælder det allerede det første helt afgørende klassementsslag. Balea Lac er utvivlsomt sværere end Paltinis-stigningem som skal forceres på bjergenkeltstarten på søndag. Alligevel er den ikke specielt stejl, men dens længde vil sørge for, at der bør komme store forskelle i et felt, der mangler løbskilometer, og som har stor niveauspredning. Vi har da også tidligere set, at Egan Bernal, Ivan Ramiro Sosa og Radoslav Rogina (der i øvrigt kørte en vis Primoz Roglic sønder og sammen for seks år siden) har leveret knusende magtdemonstrationer med meget store sejsmarginerne.

 

Det skyldes i høj grad den generelt store niveauspredning i løbet. I et WorldTour-felt havde forskellene været mindre, og vi har da også før set, at der er blevet spurtet om sejren på toppen. Heldigvis er de sidste 7 km relativt stejle, og det betyder, at de væsentligste forskelle kan skabes til allersidst.

 

Man må da også formode, at det nok engang ender i et slag mellem de bedste klatrere. Første del af etapen er fredsommelig, og der er stort set ingen vind. Til gengæld kan Bora-mandskabet godt frygte, at de ender med at skulle stå for alt føringsarbejdet. De små hold vil næppe tage ansvar, og man kan tvivle på, at Israel Start-Up Nation tror fuldt og fast på Matteo Badilatti. En allieret er nok snarere det rumænske landshold, der satser på Serghei Tvetcov, men det er ikke just noget WorldTour-mandskab - for nu at sige det mildt. Og så vil Bike Aid naturligvis hjælpe til, selvom de reelt ikke har en chance for at forsvare trøjen.

 

Bora har dog fire store, stærke kraftkarle til at føre på det flade, og uanset om de får hjælp eller ej, bør klatrerne skulle afgøre det til sidst. Her kan udskillelsen til gengæld godt ske meget hurtigt, da feltet kun har meget få klatrere, og det er svært at se, at ét hold har en trup, der kan kontrollere fra bund til top. Vi kan således nok vente os, at løbet eksploderer relativt tidligt, i hvert fald hvis modvinden ikke er alt for kraftig. Hvis terrænet er åbent, er stigningen til gengæld så let, at det omvendt kan blive nødvendigt at vente relativt længe, men historien taler som sagt for store forskelle og dermed forventeligt også en tidlig eksplosion.

 

Det er naturligvis Bora-holdet, der skal slås. De har i Gregor Mühlberger og Patrick Konrad de to store favoritter, og det bliver meget interessant at se, hvordan de griber det an. De kan sende den ene i offensiven tidligt og dermed tvinge rivalerne til at jagte, men det kan også sagtens være, at de slet og ret kører fra alt og alle med kurs mod en dobbeltsejr i stil med den, Kevin Rivera og Daniel Munoz opnåede for Androni sidste år, hvor de selv kunne vælge vinderen. Det kan også meget være tilfældet for Bora.

 

I overensstemmelse med min overordnede optakt peger jeg på Gregor Mühlberger som min favorit. Østrigeren er ganske vist en uhyre ustabil størrelse, men når han rammer dagen, klatrer han fremragende. Det gjorde han eksempelvis flere gange i 2019, hvor han var uhyre tæt på at vinde meget vanskelige etaper i både Touren og Dauphiné og ikke mindst på Tourens to sidste bjergetaper, hvor han var fabelagtig i sin støtte til Emanuel Buchmann dybt inde i finalen. Det viser, at en formstærk Mühlberger kan klatre med verdens allerbedste, men det er bare for sjældent, at han viser det.

 

Når min pil peger på ham, skyldes det derudover to forhold. Mühlberger har tradition for at være god til at træne sig i form, som han to gange har vist i de mallorcanske endagsløb, senest i år, hvor han i meget skrappe feltet blev nr. 2 og 3 i de to hårde løb i serien. Dertil kommer, at han har en vis forkærlighed for Strade Bianche, hvor han tidligere er kørt i top 10, og det er derfor nærliggende at tro, at han har visse ambitioner om at begå sig i løbet, der som bekendt køres allerede den 1. august. Derudover er han modsat Konrad en del af Boras Tour-trup, og derfor kunne han tænkes at være mere fremskreden i sin formopbygning end sin landsmand. Hvis han nærmer sig niveauet fra den sidste uge af Touren for et år siden, bliver han i hvert fald vanskelig at slå, og hvis starten på Mallorca er et tegn på, at han har taget yderligere et skridt, bliver han det i endnu højere grad. Endelig vil jeg tro, at Konrad, der er højere i holdets hierarki, med glæde giver sejren til sin holdkammerat, hvis de vitterligt får lov at vælge selv - ikke mindst fordi Konrad med dagens præstation har udsigt til at kunne tage trøjen, hvis det skulle blive til dobbeltsejr i samme tid. Derfor tror jeg på Mühlberger som vinder.

 

Naturligvis kan det også blive Patrick Konrad. Som den eneste af feltets ryttere, der har været på podiet i et WorldTour-etapeløb, nemlig Tour de Suisse (i hvert fald hvis man ser bort fra Davide Rebellins meritter i en nu svunden tid), og den eneste, der har været i top 10 i en grand tour, er han på papiret løbets bedste klatrer. Han er dog stadig i højere grad end puncheurtype end en klassisk klatrer til de lange bjerge, men det er mere hans form, der kan være en udfordring. Konrads hovedmål er Giroen, og selvom det er meget sandsynligt, at han har Il Lombardia som et tidligt mål, vil det ikke være svært overraskende, hvis han stadig mangler lidt i forhold til sin holdkammerat. Det ændrer dog ikke på, at Konrad på papiret er løbets stjerneklatrer, og det vil derfor være alt andet end overraskende, hvis han kører fra alt og alle - især fordi dagens meget fornemme prolog i vanskelige betingelser viser, at formen ikke er helt væk. Endelig er han hurtig på stregen, hvilket kan være et våben på en stigning, der ikke er alt for stejl.

 

Alle de rumænske øjne vil naturligvis være rettet mod Serghei Tvetcov. Den lokale helt kan efter de mange ændringer i startlisten vise sig som den største rival til Konrad og Mühlberger, og modsat de to østrigere har han formentlig dette løb som et af sine allerstørste sæsonmål. Han har utallige topplaceringer i amerikanske løb, hvor han har vist, at han klatrer godt, også i meget svært terræn. For ham har det dog oftest handlet om at begrænse tabet i bjergene og siden slå til på enkeltstarterne, og han er ikke en typisk klatrer. Heldigvis passer denne knap så stejle stigning ham ikke helt skidt. Når man alligevel kan have sin tvivl, skyldes det, at han i 2019 gav tegn på ikke helt at være sig selv længere, og han blev blandt andet ”kun” nr. 5 i dette løb. På den anden side har Tvetcov før rejst sig efter en svær periode, og på sin hjemmebane vil han være motiveret efter at gøre det igen.

 

Israel Start-Up Nation ligner et hold, der primært er her for spurterne, men de har i Matteo Badilatti en spændende mand til klassementet, især fordi han modsat Tvetcov er en mere klassisk klatrer. Også han er en temmelig ustabil størrelse, men når han finder benene, klatrer han storartet. Det gjorde han blandt andet sidste år i det brutalt hårde Tour of Utah, hvor han trods en hjælperrolle for den sejrende Ben Hermans, der skulle forsvare en trøje gennem det meste af løbet, alligevel endte på den samlede 10. plads, og i år nåede han sågar at klatre hæderligt i både Colombia og Antalya, inden coronavirus smækkede døren for cykelrytterne i. Al erfaring siger, at hans form er svær at spå om, men har han trænet godt, er han på papiret en af de bedste klatrere.

 

En anden spændende kandidat er Michal Schlegel, der sidste år blev nr. 6 i dette løb og nr. 2 i Tour Alsace. Han har således vist, at han kan klatre, men ligesom Badilatti er han meget svingende i præstationerne. Modsat de største favoritter har han løbskilometer i benene, da han kørte på den polske fladbane i sidste uge, og det kan måske komme ham lidt til gode. Hans holdkammerat Karel Hnik klatrer også fornuftigt, og så skal det blive interessant at se, hvor langt formstærke Michal Kukrle kommer, selvom stigningen klart er for lang og svær til, at han kan være med helt i front.

 

Man er også nødt til at nævne Pawel Cieslik. Polakken er trods alt tidligere kørt i top 15 i WorldTour-løbene Tour de Suisse og Tour de Pologne, men desværre har han været helt væk i mere end et år. Noget tyder på, at den 34-årige polak efterhånden er ovre sin bedste alder, men på papiret ligner han en af de bedre klatrere. Voster-holdet har også Piotr Brozyna, der kan klatre, men er overmatchet her.

 

Bardiani valgte i sidste øjeblik at lade Giovanni Carboni blive hjemme, og det er derfor nu Luca Covili, der skal bringe holdet i rampelyset. Italieneren er en fin klatrer, men resultaterne har fortsat ladet vente på sig. I et felt, hvor den ene klatrer efter den anden har sagt farvel de seneste dage, ligner han dog et af de bedre navne. Holdet har også Daniel Savini, men han har ikke samme nveau.

 

Spændende er også den engang så lovende Antonio Santoro, men efter en renæssance i 2018, hvor han blev nr. 5 her, er han tilsyneladende gået i stå igen. Så har der været mere stabilitet hos Adne van Engelen, der har et hav af topresultater fra eksotiske løb i Asien og Afrika, men han har til gengæld stort set intet vist i Europa. Klatre kan den 53 kg lette hollænder dog åbenlyst. På listen over kandidater finder vi naturligvis Davide Rebellin¸ men desværre er der blevet så langt mellem snapsene, at han næppe kan være med helt i front, især fordi stigningerne er for lange. Alligevel vidner sidste års 18. plads i nogle knaldhårde italienske mesterskaber, at feltets oldefar stadig kan begå sig, selvom det er 32 år siden, at han trådte sine første pedaltråd i et UCI-løb.

 

Efter Giovanni Viscontis afbud er Vini Zabu nok det professionelle hold med de ringeste chancer. I gamle dage ville man ellers naturligt have peget på den engang så talentfulde Manuel Bongiorno, men siden hans problemer med en spiseforstyrrelse er han aldrig blevet sig selv igen. Den blot 56 kg tunge italiener vil utvivlsomt elske ruten, men hans resultater siden comebacket i 2019, herunder i 2020, har desværre ladet for meget tilbage at ønske. Som alternativ har holdet Matteo Busato, men hvis Bongiornos karriere er gået på hæld, er det endnu være for den ellers engang så lovende italiener.

 

Endelig må man også fremhæve Anatoliy Budyak, der først kom med i løbet efter Felbermayrs afbud, samt Hideto Nakane, Marco Tizza, Ivan Martinelli, Davide Bais, Szymon Tracz, Marcin Budzinski, Remy Rochas, Piotr Brozyna og sågar den klatrestærke sprinter Paolo Toto, som alle kan gøre det fornuftigt uden at unne vinde.

 

Feltet.dks vinderbud: Gregor Mühlberger

Øvrige vinderkandidater: Patrick Konrad, Sergei Tvetcov

Outsidere: Matteo Badilatti, Michal Schlegel, Pawel Cieslik, Antonio Santoro, Luca Covili

Jokers: Adne van Engelen, Karel Hnik, Davide Rebellin, Manuel Bongiorno, Anatoliy Budyak

Gregor Mühlberger
Patrick Konrad, Sergei Tvetcov
Matteo Badilatti, Michal Schlegel, Pawel Cieslik, Antonio Santoro, Luca Covili
Adne van Engelen, Karel Hnik, Davide Rebellin, Manuel Bongiorno, Anatoliy Budyak
Hideto Nakane, Marco Tizza, Ivan Martinelli, Davide Bais, Szmyon Tracz, Marcin Budzinski, Remy Rochas, Piotr Brozyna, Michal Kukrle, Matteo Busato, Paolo Toto
DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Sibiu Cycling Tour
Nyheder
DELTAG I DEBATTEN
KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:
/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Tour de Pologne(2.UWT) 05/08-09/08

Mont Ventoux Dénivelé C...(1.1) 06/08

Czech Tour(2.1) 06/08-09/08

HAMMER Limburg(2.1) 07/08-09/08

Tour de l'Ain(2.1) 07/08-09/08

Mont Ventoux Dénivelé C...(1.1) 06/08

Czech Tour(2.1) 06/08-09/08

HAMMER Limburg(2.1) 07/08-09/08

Tour de l'Ain(2.1) 07/08-09/08

Postnord UCI WWT Vårgår...(1.WWT) 08/08

Milano-Sanremo(1.UWT) 08/08

Postnord UCI WWT Vårgår...(1.WWT) 09/08

Critérium du Dauphiné(2.UWT) 12/08-16/08

Ladies Tour of Norway(2.WWT) 13/08-16/08

Great War Remembrance Race(1.1) 14/08

Tour de l'Avenir(2.NCUP) 14/08-19/08

Il Lombardia(1.UWT) 15/08

AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Pro Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain-McLaren

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

CCC Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Deceuninck - Quick-Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Pro Cycling

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Israel Start-Up Nation

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Mitchelton-Scott

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

NTT Pro Cycling Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team INEOS

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jumbo-Visma

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sunweb

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

NY MOUNTAINBIKE? GUIDE, SAMMENLIGN OG FIND FORHANDLER