Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: 1. etape af Tour de Luxembourg

Optakt: 1. etape af Tour de Luxembourg

14. september 2021 14:41Foto: Vincent Curutchet

Tour de Luxembourg er kendt som et puncheurløb, og det kommer til udtryk på 1. etape, hvor der venter en helt ny finale i hovedstaden Luxembourg. Her skal der nemlig sluttes med først en ganske stejl stigning og siden en bakke frem mod en flad sidste kilometer, og dermed er der lagt op til, at vi med det samme kan få en fornemmelse af styrkeforholdet i årets løb.

Artiklen fortsætter efter videoen.

SE TOUR DE LUXEMBOURG PÅ DISCOVERY+ OG BINDING TIL KUN 99,-

 

Ruten

I årevis har det været fast kutyme, at løbet er blevet indledt med den klassiske, tekniske og uhyre eksplosive prolog i Luxembourgs brostensbelagte gader, men i forbindelse med nytænkningen af løbet og kalenderændringen er der lavet om på tingene. Allerede sidste år åbnede man i stedet med en linjeløbsetape med mål på en af de mange småbakker i hovedstaden Luxembourg, og den model genbruges i år. Denne gang er der dog tale om et mål kort efter toppen af den lidt hårdere Kirchberg, og da der forinden endda er en ganske hård stigning til at rydde ud i feltet, er der allerede fra start lagt op til et opgør mellem løbets puncheurs, der altid dominerer i Luxembourg.

 

Med en distance på bare 140,0 km er der tale om en kort etape, der har både start og mål i hovedstaden Luxembourg. Starten er knaldhård, da man kører mod nordøst op ad en ikke-kategoriseret stigning (2,9 km, 4,5%), men derefter følger et langt, let faldende stykke, når man snor sig mod nord og senere nordøst og nordvest, til slut hen langs grænsen til Tyskland.

 

Læs også
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx

 

Først i etapens nordligste punkt sker der noget, når man drejer mod vest og nordvest for at passere kategori 1-stigningen Montée de Niklosbierg (4,7 km, 6,0%), der er en jævn stigning med top efter 48,3 km. Den leder op på et plateau, der følges mod vest, inden det falder mod vest og syd. Nu drejer man mod nordvest for at passere kategori 1-stigningen Cote de Gralingen (2,5 km, 5,9%), der er en ujævn stigning med i alt 1500 m med 6-8%. Toppen rundes efter 60,3 km, og derefter går det mod vest og sydvest ad en teknisk nedkørsel, hvorefter det med det samme går mod sydvest op ad Cote de Bourscheid (3,5 km, 7,3%), der er uden for kategori og kommer i to halvdele med først 2 km med 8-9% og siden 1500 m med 5,5%.

 

Toppen passeres 72,9 km, og nu bliver det meget lettere. Et fladt plateau følges mod sydvest, inden det begynder at falde let, mens man snor sig mod sydøst, dog afbrudt af to småbakker undervejs. Senere bliver det helt fladt, når man drejer mod syd for at køre ned langs motorvejen med retning mod Luxembourg.

 

I stedet for at køre direkte ind til centrum venter der imidlertid udfordringer. Man drejer nemlig mod nordøst for at passere kategori 1-stigningen Cote de Stafelter (2,2 km, 7,2%), der er en tredelt stigning med først 1 km med hele 9-11%, siden 500 m med 5,7% og slutteligt 700 m med 3,9% frem mod toppen, der passeres efter 131,0 km. Herfra resterer bare 9,0 km, der indledes med en let nedkørsel, som fører mod sydvest ned til udkanten af byen. Her drejer man mod nordøst for at køre op ad den ikke-kategoriserede Kirchberg (1,3 km, 6,5%), der har top med ca. 1500 m igen. Herefter stiger det let op mål med ca. 1,5% over den sidste kilometer. Finalen er teknisk, idet der er sving med 3100 m, 3000 m, 2900 m, 2400 m og 2100 m igen, inden en lige og 6 m bred vej leder frem til de sidste to sving med 900 og 200 m igen.

 

Etapen byder på i alt 2004 højdemeter.

 

Luxembourg er altid mål for både åbningen og afslutningen på løbet. Sidste år havde åbningen form af en puncheuretape med en anden finale, hvor Diego Ulissi tog et vigtigt skridt mod den samlede sejr ved at vinde foran Amaury Capiot og Eduard Grosu, men derudover har det siden 2006 været i form af den klassiske prolog, der var kendt som Jimmy Engoulvents etape, idet franskmanden vandt i 2007, 2010, 2012 og 2013 samt blev nummer 2 i 2008, nummer 3 i 2011 og nummer 4 i 2015. De andre nylige vindere er Christophe Laporte (2019), Damien Gaudin (2017 og 2018), Jempy Drucker (2016), Adrien Petit (2015), Danny van Poppel (2014), Fabian Cancellara (2008 og 2011), Gregory Rast (2009) og Kim Kirchen (2006). I årene forinden havde 1. etape normalt ikke mål i byen, dog med 2003, hvor Thomas Voeckler vandt, som eneste undtagelse i dette årtusinde.

 

 

 

 

 

Læs også
Hjemvendt dansk talent: Fandt i hvert fald ud af, hvor jeg ikke skal køre

 

 

 

 

 

SE TOUR DE LUXEMBOURG PÅ DISCOVERY+ OG BINDING TIL KUN 99,-

 

Vejret

Årets Tour de Luxembourg ser ud til at starte vådt og slutte flot. Tirsdagen vil ganske vist starte solrigt, men vil etapestart vil det allerede være overskyet, og herefter vil bygerisikoen vokse til 70% mod slutningen, hvor bygerne også kan være kraftige og med torden. Temperaturen vil være hele 24 grader, og der vil være en let vind (10-13 km/t) fra syd. Det giver med- og sidemedvind på turen ud til bakkerne, hvor der primært vil være sidevind. På hjemturen får man mod- og sidemodvind, indtil man får sidevind på Stafelter og sidemodvind på nedkørslen. Slutteligt vil der være sidemedvind over det meste af de sidste 2 km.

 

Favoritterne

Bemærk: Grundet ugens uhyre store antal løb bliver favoritvurderingerne til etapeoptakterne i dette løb betydeligt mere skitseagtige end vanligt.

 

Man skal lære at vænne sig til, at Tour de Luxembourg ikke starter med en prolog, men vi vil formentlig alligevel se etapen blive domineret af den samme ryttertype, som excellerede i den gamle åbning. Det så vi allerede sidste år, hvor Diego Ulissi vandt en puncheurspurt i udkanten af Luxembourg, og selvom der denne gang er valgt en anden bakke i udkanten af hovedstaden, er det en afslutning, der minder om den, vi så sidste år.

 

Umiddelbart er den dog vanskeligere. Sidste år kunne de holdbare sprintere godt være med, men denne gang er finalebakken vanskeligere. Til gengæld er der først mål relativt langt fra toppen, og en flad spurt ændrer dynamikken markant. Derudover er den væsentlige forandring den stejle stigning forinden, for den kan meget vel spille en nøglerolle.

 

Læs også
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie

 

Jeg har nemlig været meget i tvivl om denne etape. Finalebakken er formentlig for svær for Caleb Ewan og Bryan Coquard, men med mål efter toppen vil de være i spil. Problemet er stigningen forinden. Den har en meget stejl første kilometer, og hvis der for alvor køres cykelløb her, vil de formentlig få det for hårdt.

 

Det tror jeg umiddelbart, at der vil. Der er mange hold, der skal angribe i højre og venstre, hvis der skal vindes tid på Joao Almeida inden enkeltstarten, og særligt UAE, FDJ og Ag2r kunne meget vel tænkes på a angribe og lægge pres på. Også Nairo Quintana angreb i tide og utide på denne slags bakker i forrige weekend, go han har heller ikke meget at miste ved at gøre det igen. I det lys tror jeg på en ganske selektiv finale.

 

Resten af etapen er ret let, og jeg regner derfor med en relativt kontrolleret dag. Et udbrud vil formentlig hurtigt blive etableret, og derefter kan der være lidt pokerspil i feltet. Ingen vil dog smide klassementet, så mon ikke Ag2r, Deceuninck og UAE vil tage kontrollen? Måske vil også FDJ og Cofidis hjælpe, og hvis Ewan og/eller Coquard tror på det, kan Lotto og B&B også komme i spil.

 

Udbruddet bør i så let terræn med modvind på sidste del ikke have en chance, og derfor skal det formentlig afgøres i finalen. Her regner jeg som sagt med pres og angreb på den første stigning, og derfor forventer jeg ganske pæn udskilning. Nedkørslen er dog let og i modvind, og jeg regner derfor ikke med, at man kan køre væk i denne fase. Det vil derfor formentlig være et reduceret felt, der rammer finalebakken.

 

Her vil alle øjne formentlig være rettet mod Benoit Cosnefroy. Den formstærke superpuncheur vil formentlig angribe fra bunden, og så skal der holdes på hat og briller. Det store spørgsmål er, om stigning er svær nok til, at han kan køre alene i dette skarpe felt. Medvinden vil hjælpe, men det kan blive svært. Umuligt er det ikke, men mere sandsynligt er det nok, at en mindre gruppe vil nå toppen.

 

Herefter kan meget ske. Chancen for, at det går i stå, og at vi får en regruppering, er stor, og så kan det ende i en spurt i den flade og ikke mindst tekniske finale på sandsynligvis regnvåde veje. I en sådan afslutning kan det dog også hurtigt blive taktisk, og når den går i stå, vil det - ikke mindst i medvind - være muligt for en snu rytter at snige sig væk til sejr. Det giver relativt mange gode vinderbud.

 

Jeg vælger alligevel at gå med Benoit Cosnefroy. Bakken måtte gerne være stejlere, men med det superpunch, vi senest så ved EM, hvor han og franskmændene splittede det hele, bliver han svær at følge på bakken. Jeg udelukker ikke, at han kan køre alene, men mere sandsynligt er det nok, at der skal spurtes på toppen. I en flad spurt har han tidligere manglet fart, men han har kørt nogle fremragende spurter i Jura og i Bretagne. I det lys tror jeg på, at han også kan vinde, hvis han får selskab, og derfor er han min favorit.

 

I virkeligheden er Joao Almeida dog nok hurtigere. Jeg var meget imponeret over den fart, han viste i Polen, ikke mindst da han slog Matej Mohoric på 4. etape, og i Giroen sidste år viste han god fart, også på flad vej. Vi så ved EM, at det lige nu er Cosnefroy, der er den formstærke af de to, men denne finale er ikke alt for svær. I en flad spurt burde Almeida have en ganske god chance for at være hurtigst i dette felt.

 

I 2020 havde Marc Hirschi været storfavorit, men det er han ikke længere. Formen er heldigvis blevet ganske fin, og jeg vil blive overrasket, hvis ikke han i denne lidt lettere finale er med helt fremme og måske den bedste mand til at følge Cosnefroy. Sidste år var han også skræmmende hurtig på flad vej, men i år har hans spurter været uhyre skuffende. Normalt burde han ellers let kunne få ram på Cosnefroy i en flad finale, men på baggrund af det, vi har set i år, er jeg knap så overbevist.

 

Læs også
Danskerduo udtaget til spansk etapeløb

 

Ag2r har et glimrende alternativ, hvis ikke Cosnefroy kommer væk. I det tilfælde kan de satse på Andrea Vendrame. Desværre er han meget svingende, senest i Polen, men han var en af de få, der kunne følge Quintana på sidste bakke i Besancon. Har han samme ben her, burde han være med helt fremme, og spurter han først på toppen, er det formentlig kun sprinterne, der kan slå ham. Spørgsmålet er bare, om han kan være med, hvis han egen holdkammerat for alvor åbner op.

 

Den mand, han kan frygte, er Anthony Turgis. Han har kørt gode massespurter i år, senest i Poitou-Charentes, og derfor vil han være en af de helt tunge favoritter, hvis han er med på toppen. Også den tekniske finale passer ham, men jeg er meget i tvivl om hans form. Han har ikke virket flyvende efter Touren, og han kan få det for hårdt.

 

Jeg er nødt til også at nævne Juan Ayuso. Supertalentet synes ikke i storform efter styrtet i l’Avenir, men han fik trods alt bronze ved EM. Helt ringe er han ikke, og han har vist, at han på toppen sagtens kan være med de bedste i terræn som dette. Han både eksplosiv og hurtig, som vi blandt andet så i San Sebastian, men som udgangspunkt er han nok hjælper for Hirschi. Ender det i en spurt til sidst, skal man dog ikke udelukke, at Ayuso kan søge sin chance.

 

Finalen er lidt for let for FDJ-drengene, men bliver det hårdt, skal man ikke udelukke Thibaut Pinot . Han er faktisk lynhurtig og har før vundet spurter på flad vej i mindre grupper, og selvom han ikke er i topform, så vi i Besancon, at han gik med Quintana. Han bør være en af de bedre i denne finale, men det er nok tvivlsomt, om han vitterligt kan slå alle de hurtige puncheurs, ikke mindst i en teknisk finale, hvor han næppe tager risici.

 

Nu er dette en vurdering af vinderpotentiale, og derfor nævner jeg Caleb Ewan her. Jeg tror som sagt, at det bliver for hårdt, mens hans form i Benelux var bedre end ventet. Selv i storform vil han dog få det for vanskeligt på den første bakke, men køres der mindre aggressivt end ventet, er det ikke umuligt. Sidder han først med i bunden af sidste bakke, kan det sagtens gå så meget i stå til sidst, at han kan gøre det færdigt i en spurt.

 

Det er også en god finale for Franck Bonnamour. Franskmanden fortsætter med at imponere, men vi har i de seneste løb set, at han er ved at være en smule træt. Derfor tvivler jeg på, at han kan være frisk nok til at vinde en spurt, hvor der nok også er et par stykker, der har en anelse mere fart end den ellers hurtige franskmand.

 

Det burde være en perfekt finale for Pierre Latour, der ofte har vist sig lynhurtig. Desværre er jeg som beskrevet i den store optakt i tvivl om hans form efter skuffende præstationer i forrige weekend. Poitou-Charentes var dog udmærket, og er han bedre end ventet, har han farten til at køre med om sejren.

 

I form er Anthony Perez, der har vundet to puncheuretaper i dette løb. Det er en god afslutning for ham, og tidligere viste han også god fart på flad vej. Det har han dog ikke gjort i nu flere år, men farten burde stadig gemme sig et sted. Cofidis har også Jesus Herrada, der tidligere var hurtig, men jeg tvivler på, at han i dag stadig har farten til at gøre det færdigt.

 

Jeg er også nødt til at nævne Bryan Coquard. Normalt burde han have en bedre chance end Ewan, der er knap så holdbar, men desværre synes han aldrig at have fundet formen efter styrtet i Touren. Han styrtede igen i Poitou-Charentes og var slet ikke fremme i Fourmies forleden. Han skal være helt skarp for at vinde i denne finale, og det synes han ikke at være nu.

 

Læs også
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe

 

Som sagt er det også muligt at snige sig væk i en taktisk finale. Det vil være muligt for stærke folk, der er med på toppen, men måske ikke kan vinde en spurt. Det er blevet et speciale for formstærke Markus Hoelgaard, der næppe helt har farten til selve spurten, men det er også nærliggende at pege på Jesus Herrada, Mauri Vansevenant, David Gaudu, Mattias Skjelmose og Nairo Quintana.

 

Det er en god afslutning for Petr Vakoc, men jeg tvivler på, at han har farten til at vinde, og desværre synes Eduard Prades at være alt for formsvag, som også Jasper de Buyst, Philipp Walsleben og Cyril Barthe er det. Alex Kirsch og Jonathan Hivert kan næppe længere køre disse finaler, og den må være for hårdt for Jon Aberasturi, Edvald Boasson Hagen og Orlus Aular. Bliver det knap så selektivt, kan Luc Wirtgen, Kenneth van Rooy, Elie Gesbert, Jonathan Lastra, Jetse Bol og Pier-André Cote måske spurte på toppen, mens det nok bliver for hårdt for Romain Hardy, Kevin Ledanois og Laurent Pichon.

 

Feltet.dks vinderbud: Benoit Cosnefroy

Øvrige vinderkandidater: Joao Almeida, Marc Hirschi

Outsidere: Andrea Vendrame, Anthony Turgis, Juan Ayuso, Thibaut Pinot, Calen Ewan

Jokers: Franck Bonnamour, Pierre Latour, Anthony Perez, Bryan Coquard, Petr Vakoc, Markus Hoelgaard, Bauke Mollema, Jesus Herrada, David Gaudu

 

SE TOUR DE LUXEMBOURG PÅ DISCOVERY+ OG BINDING TIL KUN 99,-

Benoit Cosnefroy
Joao Almeida, Marc Hirschi
Andrea Vendrame, Anthony Turgis, Juan Ayuso, Thibaut Pinot, Calen Ewan
Franck Bonnamour, Pierre Latour, Anthony Perez, Bryan Coquard, Petr Vakoc, Markus Hoelgaard, Bauke Mollema, Jesus Herrada, David Gaudu
Mattias Skjelmose, Nairo Quintana, Mauri Vansevenant, Eduard Prades, Kenneth van Rooy, Elie Gesbert, Jonathan Lastra, Jetse Bol, Cyril Barthe, Luc Wirtgen, Alex Kirsch, Orluis Aular
DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Tour de Luxembourg
Nyheder Profil Resultater
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?