Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: 1. etape af Tour of Oman

Optakt: 1. etape af Tour of Oman

09. februar 2022 19:05Foto: A.S.O. / Bernard Papon

Sprinterne får altid det første ord i Tour of Oman, og det ventes de også at få i år. Denne gang må de imidlertid se langt efter den pandekageflade boulevardspurt, der oftest har åbnet løbet, da ballet denne gang åbnes med det stigende opløb, hvor Sonny Colbrelli sejrede for tre år siden, og selvom det ikke er noget, der vil afskrække løbets sprintere, kan det være en lidt mere bakkestærk sprinter, der står med de bedste chancer for at iføre sig løbets første førertrøje.

Artiklen fortsætter efter videoen.

 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (MED KAPTAJNER)
 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (UDEN KAPTAJNER)

 FÅ DISCOVERY+ TIL HALV PRIS MED FELTET.DK

 

Ruten

Det har været en hovedregel, at sprinterne har haft mulighed for at spurte om sejren på førstedagen, og det var kun i 2016, at man afveg fra den model. Også i år forventes det, at de hurtige folk skal slås om sejren, men denne gang er det ikke helt så enkelt. Man vender nemlig tilbage til den stigende finale ud for Oman Convention and Exhibition Center, hvor Sonny Colbrelli i 2019 gjorde brug af sine puncheurevner til at sikre sig sejren, og en lignende ryttertype kunne meget vel løbe med den første førertrøje i årets løb.

 

Med en distance på bare 138,0 km er der tale om en kort indledning, som fører feltet fra Al Rustaq Fort til målet ved Oman Convention and Exhibition Center i hovedstaden Muscat. Startområdet ligger midt inde i ørkenen, hvorfra man ad let stigende ørkenveje kører mod sydøst til byen Al Awabi. Her sætter man kursen mod kysten og kører mod nordøst ad en lang, let faldende vej, der byder på den første spurt efter 58,5 km. Senere kører man kortvarigt mod nord med direkte retning mod kysten.

 

Læs også
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege

 

Kort inden man når vandet, vender man rundt for at køre tilbage mod sydøst og ind mod ørkenen, hvilket betyder, at man skal over stigningen Fanja (1,0 km, 9,5%), som stiger med hhv. 9,0% og 10,2% over de to 500 m-segmenter og har top efter 90,5 km. En nedkørsel leder videre mod sydøst, inden man kører mod øst igennem fladt terræn frem til den sidste spurt, som er placeret i byen Fanja efter 105,5 km. Herfra går det ad en let faldende vej direkte ud mod kysten, når man kører mod nord, indtil man drejer mod øst for igennem fladt terræn at køre ind centrum mod Muscat. Her følger man en lang og lige vej, der domineres af mange rundkørsler, den sidste med 5,1 km igen. Til slut drejer man med 870 m igen til højre ind på en 8 m bred vej, hvorefter det begynder at stige let med i alt 3,0% i gennemsnit over den sidste kilometer,

 

Etapen byder på i alt 684 højdemeter.

 

Finalen har kun været benyttet én gang tidligere, nemlig i 2019, hvor Sonny Colbrelli altså spurtede sig til sejr foran Greg van Avermaet og Clement Venturini.

 

 

 

 

 

 

 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (MED KAPTAJNER)
 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (UDEN KAPTAJNER)

 FÅ DISCOVERY+ TIL HALV PRIS MED FELTET.DK

 

Læs også
Bora nærmer sig Visma-profil

 

Vejret

Man taler altid om frygten for ørkenvinden, men den synes aldrig at blive til det store i Oman. Torsdag kan den skam godt mærkes, dog uden at være alt for kraftig, når der bydes på en helt skyfri dag med en behagelig temperatur på 23 grader. Vinden vil være let til jævn (12-18 km/t) og komme fra nordøst og østnordøst Efter et indledende stykke med sidevind, giver det primært mod- og sidemodvind. Der følger dog et kort sidevindsstykke i området omkring stigningen og spurten, hvorefter der atter vil være sidemodvind og over de sidste 15 km vil der være næsten ren modvind, indtil man får sidevind over de sidste 870 m.

 

Favoritterne

Årets åbningsetape er på én gang klassisk og alligevel lidt nytænkende. Det er kutyme, at sprinterne altid får det første ord, og det bør de også gøre denne gang. Nyskabelsen er imidlertid, at man bruger det stigende opløb, vi lærte at kende i 2019, og som betyder, at det ikke bliver den klassiske boulevardspurt, vi kender.

 

Der bør ikke være tvivl om, at vi får en spurt. Vinden vil godt kunne mærkes, og der vil også være flere sidevindsstykker undervejs, men jeg tvivler på, at den er kraftig nok til at splitte feltet. Erfaringen er, at sidevind sjældent spiller en rolle i Oman, selvom de tilbringer det meste af dagen i ørkenen. Det blæser formentlig nok til, at vi vil se en del nervøsitet og positionskamp frem mod og på sidevindsstykkerne, go det vil vel også ligne Quick-Step dårligt ikke at tage et initiativ, men med knap så stærk vind og en finale domineret af modvind vil det undre mig, hvis det splitter.

 

Min forventning vil derfor være en klassisk sprinteretape. Et udbrud med deltagelse af hold som Novo Nordisk, Euskaltel, Burgos, Astana og landsholdet vil sikkert komme væk fra km 0, og derefter regner jeg med, at Quick-Step og UAE hurtigt vil tage kontrol. Det er muligt, at Arkea giver en hånd med, men de to stærkeste hold i løbet bør sagtens kunne skabe samling og hente et udbrud, der formentlig vil være ganske svagt. Nervøsiteten i forbindelse vil sidevinden vil også bidrage til at knuse udbruddets chancer, hvorfor vi bør få en fuld massespurt.

 

Afslutningen gjorde som sagt debut i seneste udgave i 2019, hvor vi så, at det var en blanding af hårdføre sprintere og puncheurs, der kunne gøre sig gældende. Således sejrede Sonny Colbrelli foran Greg van Avermaet og Clement Venturini, og det viser, hvilken ryttertype der ventes at komme i spil. Dengang var der dog en markant forskel. For tre år siden blev afslutningen nemlig brugt på den etape, vi i år kender som 4. etape, og selvom der denne gang var længere til mål efter stigningerne, end vi ser på 4. etape i år, var det sidste år et halveret felt, der spurtede om sejren. Eksempelvis var folk som Nacer Bouhanni, Magnus Cort og André Greipel sat af, og når top 10 var domineret af meget holdbare folk skyldes det altså mere den første del af etapen end selve finalen.

 

Den 870 m lange bakke er nemlig ikke så stejl, at sprinterne ikke kan være med, men den stiger nok til, at det vil være anderledes end en klassisk spurt. På flad vej slår Van Avermaet nemlig ikke Alexander Kristoff, som han gjorde i 2019. De stærkere sprintere med forcer i stigende spurter vil have en fordel. Samtidig vil positionering næppe være altafgørende. Der er ganske vist et sving i bunden af bakken, men vejen er bred, og resten af finalen er ukompliceret. Opløbet er med disse procenter langt nok til, at det mest af alt vil være poweren og farten, der gør forskellen.

 

Det er med usikkerhed, at jeg peger på Mark Cavendish . Havde det været en flad spurt, havde jeg ikke været i tvivl om, at han ville være hurtigste i dette felt, men nu bliver det en anelse mere kompliceret. Cavendish har skam vundet spurter, der er meget hårdere end denne, men jeg kan være lidt bekymret for, om den bliver for hård til hans nuværende form. Han havde et grimt styrt ved seksdagesløbet i Gent, hvor han brækkede to ribben, og det har sat ham tilbage i optakten. Det er dog også tre måneder siden, og meldingen er, at holdet er kommet til løbet for at vinde etaper med ham. Modstanden er ikke overvældende, og han bør have et fartmæssigt overskud i forhold til rivalerne. En bekymring er det også, at hans tog er svagt, og det er vel unge Stan van Tricht, der skal være sidste mand. Heldigvis er Cavendish selv god i positionskampen, og i denne ukomplicerede finale, vil jeg tro, at det er formen, som kan koste ham sejren. Jeg vælger dog at tro, at den vil være tilstrækkeligt til at vinde i dette felt.

 

Det stigende opløb er til gengæld en gave for Amaury Capiot. Som vi har set på muren i Benelux Tour, er han ganske stærk i afslutninger, der er meget sværere end denne, og her bør den være hård nok til, at han har en fordel. Formen er fremragende, som vi så, da han endelig tog den første professionelle sejr på den hårde rute i Marseille, og det vil hjælpe ham i denne form for finale. Han har kun Laurent Pichon som lead-out man, men det rækker for positioneringsstærke Capiot i denne enkle finale.

 

Det stigende opløb er også en gave for Kaden Groves . Den lille australier er en af de mere holdbare sprintere, og selvom vi aldrig har set ham udfolde sig på højt niveau i denne form for spurt, burde det være noget, der passer ham. Jeg var lidt bekymret for hans form i Valencia, hvor han ikke kom med over bakken på 2. etape, inden covid sendte holdet hjem, men ifølge ham selv er han velkørende. Han har det svært i positionskampen, men det er et mindre problem i denne finale, og hans ganske vist urutinerede tog med Alexander Konychev og Campbell Stewart ligner et af de stærkeste.

 

Læs også
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic

 

På papiret er Fernando Gaviria fortsat løbets næsthurtigste, men dette er ikke hans finale. Colombianeren har nemlig altid været overraskende svag i stigende spurter, og det skaber tvivl. Vi så også i Saudi Tour, at han fortsat mangler fordums fart, men han klatrede til gengæld så godt, at han tydeligvis er i form. Samtidig er hans tog i dette felt i særklasse, og jeg vil tro, at han sættes perfekt af et dominerende UAE. Om så evnerne rækker i denne finale, er jeg trods den fine form mere i tvivl om. Jeg ville gerne se Ryan Gibbons, der for tre år siden blev nr. 4 i denne finale, forsøge sig, men det bliver ikke aktuelt.

 

Jeg har visse forventninger til Milan Menten . Hans speciale er netop stigende finaler, der også gerne må være hårdere end denne. Det så vi Besseges i både 2021 og 2022, og sidste uge var han endda i top 10 på den stejle mur, hvor Bryan Coquard slog Mads Pedersen. Til gengæld ved vi også, at han mangler noget fart i forhold til de bedste, men jeg udelukker ikke, at det stiger nok til, at han kan vinde, hvis hans vage hold kan få ham bragt i position.

 

Det bliver også spændende at følge Luca Colnaghi. Med en 5. plads i skrapt selskab på Mallorca har den unge italiener allerede vist sine evner på dette niveau, og det stigende opløb burde passe manden, der i en stigende spurt blev nr. 4 til U23-rytternes VM. Han har vist, at hans holdbarhed er begrænset lige nu, så formen er måske ikke i top, men han burde have et potentiale i denne finale, hvis hans svage hold får ham anbragt rigtigt.

 

En anden rytter, der var i top 10 til det VM, var Paul Penhoet. Arnaud Demare har valgt at blive i Europa, men FDJ har holdt fast i at sende næsten hele hans tog til Oman. Det får den unge rytter fra udviklingsholdet nu glæde af, og med Miles Scotson og Ramon Sinkeldam ved sin side, har han vel den næstbedste støtte efter Gaviria. Han er også en relativt robust fyr, der burde kunne gøre det godt i en stigende spurt, men det er nok tvivlsomt, om farten rækker hele vejen.

 

Det er sjældent, man nævner Marco Canola i en massespurt, men det må være relevant her. Det er nemlig denne form for stigende spurter, han elsker, og som han har vundet i blandt andet Utah. Han er dog ikke så hurtig som dengang, og i sidste uge blev han bare nr. 18 i den stigende spurt på 2. etape i Valencia. Her er konkurrencen dog mindre, og i denne ukomplicerede finale bør han sidde godt, hvad der ofte har været hans udfordring.

 

Kunne Søren Kragh finde på at blande sig? Jeg tvivler, da det er en menneskealder siden, han sidste har spurtet, men vi skal ikke glemme, at han engang er blevet nr. 3 i en stigende massespurt i Vueltaen. Finalen her burde være hård nok til, at Kragh med sin power kan komme ganske langt, hvis han giver den et skud. Det er også muligt, at DSM kører for Kevin Vermaerke, men han får sværere ved at være med helt i front.

 

Intermarché kører formentlig for Tom Devriendt, men den engang så spændende belgier er faldet sammen. I teorien burde dette opløb dog passe ham, og vi så i 2021, at han stadig kan begå sig i spurter på dette niveau. Hans to med Julius Johansen og Hugo Page ser også stærkt ud, men Marseille viste desværre, at formen og niveauet fortsat ikke synes i fremgang. Det er derfor ikke umulig, at holdet kører for den mere holdbare Hugo Page, der vil drage fordel af bakken, men nok mangler den sidste fart.

 

Mihkel Raim gør debut for Burgos, og vi så sidste år, at han må regnes som en af feltets hurtigste i en flad spurt. Til gengæld er han ikke særligt holdbar, og jeg vil tro, at han får svært ved at køre med om sejren på denne bakke. Hans form er også ukendt, og holdet er svagt.

 

Tord Gudmestad fik en drømmestart for Uno-X med sejren i det første løb i Tyrkiet, og han kommer til løbet med selvtillid. Her er niveauet dog meget højere, og han har stadig til gode at være med fremme i et løb som dette. Han har heller ikke meget støtte på et ungt hold, der mest består af klatrere, men først og fremmest synes han ikke alt for holdbar. Dette opløb er næppe ideelt for ham.

 

Læs også
Stjerner hylder danskere og nordmænd

 

Cofidis kommer med Max Walscheid , men jeg har svært ved at se den store tysker fremme i dette opløb. Han er trods sin aftagende spurtstyrke formentlig fortsat en af de hurtigste på flad vej, men på en bakke som denne vil han formentlig komme til kort, selvom han er uhyre kraftfuld. Cofidis har også Szymon Sajnok, der nok vil have en bedre chance, men han skal formentlig køre lead-out og er heller ikke nogen stor bakkesprinter.

 

Hos Euskalel vil Antonio Angulo i denne form for finale nok kunne gøre det ganske godt, men han slår ikke alle sprinterne. Bakken er nok for hård for Andrea Peron hos Novo Nordisk, hvor det er muligt, at Charles Planet derfor ender bedst.

 

Feltet.dks vinderbud: Mark Cavendish

Øvrige vinderkandidater: Amaury Capiot, Kaden Groves

Outsidere: Fernando Gaviria, Milan Menten, Luca Colnaghi, Paul Penhoet, Marco Canola

Jokers: Søren Kragh, Tom Devriendt, Mihkel Raim, Tord Gudmestad, Max Walscheid, Antonio Angulo

 

Tidligere udgaver af etapen

Du kan gense Sonny Colbrellis sejr fra 2019.

 

 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (MED KAPTAJNER)
 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (UDEN KAPTAJNER)

 FÅ DISCOVERY+ TIL HALV PRIS MED FELTET.DK

Mark Cavendish
Amaury Capiot, Kaden Groves
Fernando Gaviria, Milan Menten, Luca Colnaghi, Paul Penhoet, Marco Canola
Søren Kragh, Tom Devriendt, Mihkel Raim, Tord Gudmestad, Max Walscheid, Antonio Angulo
Hugo Page, Ryan Gibbons, Stan van Tricht, Szymon Sajnok, Kevin Vermaerke, Andrea Peron, Charles Planet.
DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Tour of Oman
Nyheder Profil Resultater
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

EPZ Omloop van Borsele(2.NCUPJW) 19/04-21/04

EPZ Omloop van Borsele(2.NCUPJW) 19/04-21/04

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Tour de Romandie(2.UWT) 23/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?