Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Gå til forsiden af feltet.dki samarbejde medGå til forsiden af feltet.dk
Log ind Følg os Nyhedsbrev VELOMIO

Optakt: 1. etape af Vuelta a Burgos
06. august 2018 23:46 af Emil AxelgaardFoto: Movistar Team

Ligesom sidste år skal favoritterne være årvågne fra start i Vuelta a Burgos, for allerede på 1. etape venter den første lille formtest, når der for andet år i træk skal sluttes på den korte Alto del Castillo i udkanten af Burgos. Ganske vist vil de få sekunder, der kan vindes her, næppe få den store betydning til slut, men puncheurfinalen vil give den første indikation på, hvem der er i form i det spanske etapeløb.

Ruten

Et af kendetegnene ved Vuelta a Burgos er, at løbet ofte byder på etaper, der med finaler på korte, stejle stigninger er som skabt til eksplosive puncheurs. En af klassikerne er finalen på Alto del Castillo i udkanten af Burgos, og den etape vender i år tilbage som afslutning på åbningsetapen. Som det var tilfældet sidste år, vil den finde sted på førstedagen og dermed bestemme, hvem der skal bære løbets første førertrøje.

 

I overensstemmelse med vanlig Vuelta a Burgos-tradition er der tale om en relativt kort etape på bare 157 km med både start og mål i Burgos. Byen ligger midt på den spanske højslette, hvor der er stort set helt fladt, og derfor er der ikke mange terrænmæssige udfordringer. Fra starten går det gennem let faldende terræn mod nordøst, inden man sætter kursen mod nordvest for at køre forbi den første spurt, der kommer efter 49 km. Kort efter når man etapens nordligste punkt, hvorefter man kører mod syd.

 

Etapen ændrer her kortvarigt karakter, når rytterne sendes op ad kategori 1-stigningen Altotero (6 km, 5,9%), der bestiger fra øst, og som indledes umiddelbart efter den anden spurt, der kommer efter 59 km. Toppen rundes efter 75 km, hvorefter rytterne forsætter gennem ganske let faldende terræn mod sydvest langs det flade pleatau. Kort efter sættes kursen mod syd med retning mod Burgos, og man passerer undervejs den sidste spurt, der kommer efter 115 km.

 

På den sidste del af etapen går det mod sydvest ned mod centrum af Burgos, hvor finalen venter. Her er der en ubehagelig overraskelse i form af kategori 3-stigningen Alto del Castillo, hvis top nås for første gang efter 143 km, hvor målstregen krydses. Herefter afsluttes løbet med en omgang på en 14 km lang rundstrækning. Den er hovedsageligt flad, men det falder ned mod 2 km-mærket via en lige vej med kun et blødt sving. Herefter leder en lige flad vej frem til bunden af stigningen, hvor det afgørende slag skal slås. Den er 1 km lang, stiger med 6,1% i gennemsnit og følger en snoet vej med et enkelt hårnålesving. De første 170 m stiger med ca. 10,6%, men derefter ligger stigningsprocenten på ca. 5, selvom den kortvarigt når 9% nær toppen. Der er 200 m med brosten med 700 m igen.

 

Etapen byder på i alt 1468 højdemeter.

 

Finalen blev senest benyttet sidste år, hvor det ganske overraskende lykkedes Mikel Landa, Sergei Chernetckii og Lasse Norman at snige sig væk ved første passage af stigningen. Norman blev hentet op mod mål, hvor Landa kørte fra Chernetckii og sejrede med 2 sekunder ned til russeren og 3 sekunder ned Julian Alaphilippe, der var feltets hurtigste. I 2013 viste Juan Jose Lobato viste sine evner i denne type finaler ved at slå Daniel Moreno i en knivskarp dyst, mens Thomas Damuseau var 3 sekunder efter på tredjepladsen. Året inden slog Simone Ponzi Daniele Ratto, Sergey Chernetskii og resten af feltet i en tilsvarende afslutning. I 2012 vandt Moreno med 2 sekunder ned til Sergio Henao og 7 sekunder ned til Simon Clarke, mens Joaquim Rodriguez i 2011 var 3 sekunder hurtigere end samme Moreno og 7 sekunder bedre end Samuel Sanchez.

 

 

 

 

 

Vejret

Vuelta a Burgos er kendt for vind, varme og sol, og vi får lidt af det hele på tirsdagens etape. Der vil ikke være en sky på himlen på en dag, hvor temperaturen vil nå 30 grader. Fra start vil der være en let vind fra sydvest, men sidst på eftermiddagen vil den slå om i nordøst, hvorfra den vil blive en frisk til hård vind. Formentlig vil det dog først ske efter etapens afslutning. Der vil være medvind på første del af etapen og derefter primært sidemodvind på turen tilbage til Burgos. På rundstrækningen vil der først være sidemedvind og til slut sidemod- og modvind, herunder frem til sidste sving, hvor der drejes ind i sidevind.

 

Favoritterne

Som agt lægges der ud med en rigtig Burgos-klassiker, og mange af rytterne kender allerede den eksplosive finale. Historien har vist, at den passer til ægte puncheurs som Daniel Moreno og Joaquim Rodriguez, men også sprintere med speciale på stigninger som Juan Jose Lobato kan i storform være med på en bakke som denne. Det gør det til en ret åben etape uden en oplagt favorit, og mange vil tro, at de kan være med i denne afslutning.

 

Defor er det heller ikke helt oplagt, hvem der skal kontrollere etapen. Vi mangler nemlig en Alaphilippe-type, der med sikkerhed kan udse sig selv som klar vinderkandidat. Alligevel er det usandsynligt, at det tidlige udbrud vil snyde feltet, for manglen på klar favorit betyder også, at der er ganske mange, der vil se sig selv som mulige vinderkandidater.

 

Der er ret mange mindre hold til start, og det betyder, at vi kan vente os en relativt aktiv start med mange angreb. Herefter vil et udbrud slippe afsted, og så vil nervekrigen mellem de forskellige hold start. Der er dog næppe tvivl om, at den lokale helt Carlos Barbero har særigt kig på netop denne etape, og derfor forventer vi, at Movistar vil tage kontrol. Også Astana kan tænkes at give en hånd med, da de på papiret er løbets favoritter og har en stribe gode vinderkandidater. Måske vil Caja Rural med Alex Aranburu også tro på sejren efter triumgen i Getxo, ligesom Nippo må være ambitiøse med Marco Canola. Derfor burde der kunne etableres en alliance til at skabe samling.

 

Sidevinden er altid livsfarlig i Burgos, og tirsdag aften ser ganske blæsende ud. Det ser dog ud til, at vinden først vil tage til efter etapens afslutning, så det vil næppe gøre mere end skabe en del nervøsitet og bidrage til at presse farten i vejret. Lidt udskilning kan ikke helt udelukkes, men det ser ud til, at et samlet felt vil ramme rundstrækningen.

 

Sidste år blev det afgørende fremstød etableret ved første passage, men det vil næppe gentage sig i år. Angreb er sandsynlige, og det er særligt tænkeligt, at Astana med deres mange stærke folk - Dario Cataldo er eksempelvis et godt bud - vil tage et tidligt initiativ. I år er distancen mellem de to passager imidlertid forøget, så vi tror, at der kan skabes samling frem mod den sidste passage, hvor en blanding af stærke sprintere og puncheurs skal slås om sejren.

 

Carlos Barbero er som sagt på hjemmebane, og han har helt sikkert udset sig etapen som et stort mål. Sidste år blev han nr. 4 i feltets spurt om tredjepladsen, og det viser, at han kan begå sig i denne finale. Den er lidt for svær til at passe ham ideelt, men han har tidligere vundet en etape i en tilsvarende afslutning i dette løb. Nederlaget i den tilsvarende finale i Circuit de Getxo sidste tirsdag var gansek vist lidt af en bet, men det viser trods alt, at formen er ganske god. I mangel af absolutte topspecialister ligner Barbero den bedste mand i en eksplosiv afslutning som denne, og derfor tror vi på endnu en etapesejr til den lokale helt, der altid er flyvende i dette løb.

 

Astana er her med det måske stærkeste hold, og selvom de først og fremmest skal slå til i bjergene, har de også en glimrende kandidat til sejren her. Pello Bilbao har nemlig et fremragende punch, og hans top 20 i San Sebastian, hvor han ellers førte hårdt for Fraile vidner om, at han lidt atypisk er i god form trods en ganske lang pause. Efter et fabelagtigt forår, der har budt på sejre i Dauphiné og i en lignende afslutning i Tour of the Alps samt en 6. plads i Giroen, er han sprængfyldt med selvtillid, og han ligner blandt klatrerne det bedste bud på en vinder i en afslutning som denne.

 

Nippo-Vini Fantini stiller med Marco Canola, der ligeledes elsker denne type afslutninger. Det har han vist med sejre på en tilsvarende etape i Tour of Utah sidste år samt med sejren i Japan Cup sidste år. Han har formentlig udset sig denne og 4. etape som det store mål for dette løb, men det er usikkert, hvor han står formmæssigt efter en lang pause. Finalen er måske også lidt for svær til at passe ham helt ideelt, men i et felt uden topspecialister bør han være en af de bedste.

 

Caja Rurals Alex Aranburu viste allerede i Tour of Norway, at han faktisk har et godt punch i finaler som disse, men alligevel var det ganske overraskende, at han snød Barbero i den lignende afslutning i Circuito de Getxo. Det har naturligvis fuldt ham med selvtillid og en tro på, at han kan gentage bedriften på denne etape. Han mangler naturligvis at bevise, at der ikke var tale om et lucky punch, men Aranburu har længe vist os, at han er en meget lovende rytter.

 

Nippo kører som sagt for Canola, men måske har de en lige så god plan B. I hvert fald har Nicola Bagioli i den tidlige del af sæsonen vist sig som et stort talent på stigninger som disse. Det gjorde han i både Trofeo Laigueglia og Tour du Haut Var, og faktisk blev han allerede sidste år nr. 11 på denne etape. Nu er talentet langt, langt stærkere, og skal han ikke ofre sig for Canola, kan han sagtens ende med at vinde etapen.

 

Også Francesco Gavazzi elsker denne type afslutninger, men desværre er den erfarne italiener faldet kraftigt i niveau i de seneste år. Hans 7. plads i en lignende afslutning i Giroen vidner dog om en vis klasse, og i et felt uden klare favoritter, burde han kunne gøre sig gældende. Som for de fleste andre gælder imidlertid, at formen efter en længere pause er temmelig usikker.

 

Hans holdkammerat Davide Ballerini er ligeledes farlig i denne type afslutninger. Den unge italiener har talrige gange overrasket ved at klatre bedre end forventet, og han er så hurtig, at han endda med jævne mellemrum blander sig i store massespurter. Han har endnu til gode at vise, at han kan køre puncheurfinaler som disse, men på papiret har han alle de rette kvaliteter, hvis han igen er i form efter pausen.

 

Caja Rurals Nick Schultz er som skabt til disse finaler og viste med 3. pladsen i GP Miguel Indurain, at han har nået et helt nyt niveau. Desværre har helbredsproblemer sat ham tilbage, og han imponerede ikke just i Ordizia for et par uger siden. Han gjorde det dog fint i San Sebastian på en rute, der var lidt for svær, og skal han ikke køre for Aranburu, burde etapen passe ham. Caja Rural har endda også en tredje option i Jonathan Lastra, men han mangler nok det sidste for faktisk at kunne vinde.

 

Blandt klassementsrytterne er Miguel Angel Lopez en af de få, der har et vist punch til en afslutning som denne, og han har faktisk tidligere vundet en lignende etape i netop dette løb. Desværre var han ikke just flyvende i San Sebastian, og som skrevet i optakten forventer vi, at han vil køre sig ind i løbet undervejs. Derfor mangler han nok for meget til at kunne vinde en etape, der langt fra passer ham ideelt. Den er langt bedre for formstærke Dario Cataldo, der tidligere har spurtet med i denne type finaler i dette løb, men som i dag sjældent spurter og formentlig skal arbejde for Bilbao - hvis altså han ikke som omtalt angriber fra distancen.

 

En dark horse er Jon Aberasturi. Egentlig ville vi have sagt, at finalen var for svær, men han overraskede med en 3. plads i Getxo. Det viser, at han kan spurte også på ganske stejle stigninger, så han er tilsyneladende blevet betydeligt mere holdbar. Sejr rækker det dog næppe til i så svær en afslutning.

 

Andre kandidater er Javier Moreno, Angel Madrazo, Egoitz Fernandez, Jesus Ezquerra, Pablo Torres, Garikoitz Bravo, Delio Fernandez, Tao Geoghegan Hart og Matteo Busato, men det er svært at se dem vinde etapen. Jetse Bol var et oplagt valg, men efter en lang skadespause er han endnu ikke i topform.

 

Feltet.dks vinderbud: Carlos Barbero

Øvrige vinderkandidater: Pello Bilbao, Marco Canola

Outsidere: Alex Aranburu, Nicola Bagioli, Francesco Gavazzi, Davide Ballerini, Nick Schultz

Jokers: Miguel Angel Lopez, Dario Cataldo, Jon Aberasturi, Jonathan Lastra, Javier Moreno

  

Tidligere udgaver af etapen

 

Du kan gense Mikel Landas sejr fra 2017.

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Pro Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain-Merida

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

BMC Racing Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Mitchelton-Scott

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Quick-Step Floors

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Dimension Data

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team EF Education First-Drapac

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Katusha Alpecin

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team LottoNL-Jumbo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sky

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sunweb

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Log ind

Husk mig.

Glemt kodeord?

Opret bruger