Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Gå til forsiden af feltet.dki samarbejde medGå til forsiden af feltet.dk
Log ind Nyhedsbrev VELOMIO

Optakt: 1. etape af Vuelta a Espana

Optakt: 1. etape af Vuelta a Espana

25. august 2018 14:25Foto: LaPresse - Alberto / Ferrari / Paolone / Alpozzi

Vuelta a Espana er i de seneste otte år startet med et holdløb, men den tradition brydes i år, hvor tempospecialisterne denne gang skal i aktion helt alene, hvis de vil iføre sig løbets første førertrøje. I 2018 skydes tre ugers bjergfest nemlig i gang med kort og flad aftenenkeltstart i hjertet af feriebyen Malaga, og der er derfor lagt op til en smuk og spektakulær åbning, der vil byde på en benhård kamp mellem løbets største tempomaskiner.

 

 

Ruten

Mens Giro d’Italia og Tour de France har ret blandede åbningsetaper - Touren varierer typisk mellem prologer og linjeløbsetaper, og Giroen bruger såvel holdtidskørsler og prologer som linjeløbsetaper - har Vuelta a Espana syntes at holde sig den faste ide om altid at starte med et holdløb. Otte gange i træk er løbet således indledt med en kollektiv kamp mod uret, men den tradition brydes i år, hvor der for første gang siden Fabian Cancellaras sejr på motorbanen i Assen i 2009 indledes med en enkeltstart. På en spektakulær 8 km lang rute skydes det store show i gang med en aftenforestilling i feriebyen Malaga, hvor rytterne præsenteres én for én, inden en af feltets helt store tempospecialiser formentlig skal på podiet for at iføre sig løbets første førertrøje.

 

I alt skal der altså tilbagelægges bare 8,0 km på en rute, der har både start og mål i centrum af Malaga. Fra starten kører man mod sydvest og syd ned langs havnefronten og ud lang en tange i byens havn, indtil man helt ude i spidsen vender rundt og derefter følger samme vej tilbage. Herefter følger man den flade kystvej mod nordøst, indtil man drejer væk fra vandet og snor sig mod nordvest. Til slut kører man mod sydvest, indtil der venter en teknisk afslutning med sving med 1500 m, 1000 m og 300 m til stregen. Der er en lille 1 km lang bakke med 3 km igen efterfulgt af en lille nedkørsel, men derudover er etapen flad.

 

Etapen byder på i alt 63 højdemeter.

 

Løbet var senest forbi Malaga i 2015, hvor Peter Sagan slog Nacer Bouhanni og John Degenkolb i en massespurt. I 2010 sluttede man med en puncheurfinale, hvor Philippe Gilbert sejrede efter en duel med Joaquim Rodriguez. I 2006 startede løbet med et holdløb i byen, hvor CSC sejrede og sendte Carlos Sastre i førertrøjen. Alessandro Petacchi slog Erik Zabel i en massespurt i 2004, og Zabel måtte i 2002 se sig besejret af Mario Cipollini. I 2000 startede løbet også med en kort enkeltstart i byen, og her sejrede Alex Zülle foran Abraham Olano. I 2010 vandt Alex Rasmussen en Ruta del Sol-enkeltstart foran Bradley Wiggins og Tony Martin i byen.

 

 

 

 

 

 

SE 1. ETAPE PÅ EUROSPORT PLAYER

 

Vejret

Vueltaen er kendt for sin brutale hede, ikke mindst når man kører på stegepanden i det glohede syd, hvor løbets første del vil finde sted i år. Derfor venter der også en hed åbning, for lørdag vil blive en helt skyfri dag med en temperatur på 33 grader og stadig temperaturer på mere end 30 grader, når rytterne rammer asfalten først på aftenen. Der vil være en let til jævn vind fra sydøst, som vil aftage i løbet af etapen. Det giver sidemodvind ud til vendepunktet, sidevind langs kysten og derefter primært sidevind og medvind på den sidste del af etapen.

 

Favoritterne

Efter flere år med et holdløb er det ganske forfriskende med lidt afveksling i form af en enkeltstart, der vil bestemme, hvem der skal bære den første røde trøje i løbet. Det vil blive afgjort på en flot aftenetape i spektakulære omgivelser, hvor vi vil få lejlighed til at få rytterne præsenteret en for en.

 

Med sine 8 km er der tale om en ganske kort etape, og derfor vil afstandene være ganske begrænsede. Det er klart, at det er en tidlig mulighed for ryttere som især Wilco Kelderman og i anden række Richie Porte og Ion Izagirre at vinde lidt tid på rivalerne, men i det store billede efter tre uger med et hav af bjerge vil de krummer, der kan vindes her, næppe spille den store rolle. Derfor er det først og fremmest ud fra en mental synsvinkel vigtigt at komme relativt godt i gang - og så skal man også huske på, at resultatet på denne etape kan blive ganske afgørende for, hvem der kan få et par dage i rødt, når vi har haft lidt udskilning på 2. og 4. etape.

 

Kampen om etapesejren burde imidlertid være en sag for specialisterne. Der er tale om en helt klassisk indledende enkeltstart i en grand tour, hvor terrænet er stort set helt fladt og distancen kort. Der er flere sving i den indledende og afsluttende del, men derudover synes ruten ikke umiddelbart at være voldsomt teknisk. Den lille bakke vil næppe gøre den helt store forskel, og det ligner en sand lækkerbisken for de specialister, der excellerer i korte, flade enkeltstarter.

 

Vejret kan altid spille en rolle på en kort enkeltstart med en del sving, men heldigvis vil det på den spanske stegepande holde tørt. Til gengæld vil vinden faktisk aftage en del i løbet af aftenen, og da der venter et ret eksponeret stykke i modvind tidligt på etapen, burde det umiddelbart give en lille fordel til de sidste startende. Der kan derfor være god mening i at gemme de bedste kort til sidst. Mellem favoritterne må vi imidlertid forvente, at det bliver en relativt fair match.

 

Uanset hvad er der ingen tvivl om, at etapen har én storfavorit. Rohan Dennis har i de senere år været næsten umulig at slå på korte, flade enkeltstarter som denne, hvor han har været i absolut særklasse. Ganske vist er han i år blevet besejret på prologen i Tour de Romandie og 1. etape af Giroen, men i begge tilfælde var der tale om ganske tekniske og kuperede ruter. Så snart det alene har handlet om power på flad vej over en kort distance, har der ikke været nogen over eller ved siden af Dennis, der er helt urørlig på etaper som denne. Det har han to gange vist i år med sejre på korte flade enkeltstarter i Abu Dhabi og Tirreno-Adriatico, ligesom han senest viste sine tempoevner, da han vandt den lange enkeltstart i Giroen.

 

Dennis havde måske foretrukket en mindre teknisk rute, for det udjævner hierarkiet en anelse, at der er relativt mange sving i Malaga. Dennis er imidlertid en glimrende tekniker og også ganske eksplosiv, så han har normalt ingen problemer med at tackle en rute som denne. Han viste glimrende form med storartet arbejde for Dylan Teuns i de polske bjerge for et par uger siden og synes at være kommet til løbet med gode ben. Derfor kan der ikke herske tvivl om, at Dennis er etapens helt store favorit.

 

Mens Dennis er ved at bygge formen op, må Michal Kwiatkowski efterhånden være træt. Polakken stiller til start i Spanien efter en opslidende Tour og en flot sejr på hjemmebanen i Polen Rundt, hvor man måtte bukke sig i støvet for hans evne til at holde formen gående hele vejen. Hvor han står nu, er mere usikkert, for man må næsten formodes, at han har taget den temmelig meget med ro i den korte pause inden Vueltaen. Derfor kan han have en vis rust, der skal bankes af, men han formentlig stadig den forrygende form. Det er først senere, at trætheden kan melde sig.

 

Havde dette været en ren tonserrute, havde Kwiatkowski ikke haft mange chancer mod Dennis, for det er gang på gang blevet vist, at Kwiatkowski trods alt ikke har australierens power på flad vej. Til gengæld er han en af feltets bedste teknikere, og denne rute har ganske mange sving, hvor Kwiatkowski kan vinde tid på sine rivaler. Den evne viste han senest, da han vandt prologen i Dauphiné foran flere af verdens førende specialister, og det før ham naturligt til en af favoritterne på en halvteknisk rute som denne.

 

En anden rytter, der kommer til Spanien med en dokumenteret superform, er Victor Campenaerts . Egentlig skulle han slet ikke have kørt Vueltaen, men da en skade tvang Tomasz Marczynski til at opgive sin plads, blev der alligevel brug for belgieren. Det giver med det samme mulighed for Lotto-succes, for Campenaerts kommer til løbet efter netop at have forsvaret sin EM-titel. Han viste også fremragende form i BinckBank Tour, hvor han på løbets enkeltstart kun måtte se sig overgået af den ganske vist helt suveræne Stefan Küng - en præstation, han fulgte op med flot og offensiv kørsel på stigningerne i den sidste weekend.

 

Formen kan der altså ikke stilles spørgsmålstegn ved, men det kan der til gengæld ved ruten. Campenaerts er nemlig bedst over de lange distancer, men i år har han vist betydelig fremgang også på korte enkeltstarter som denne. I Giron blev han nr. 3 bag Dumoulin og Dennis, i Dauphiné blev han nr. 4, og senest blev han altså nr. 2 i Holland. Den ret tekniske rute er bestemt ikke til Campenaerts’ fordel, men det sagde vi også inden Giro-enkeltstarten, hvor han alligevel var meget tæt på at slå både Dumoulin og Dennis. Derfor burde Campenaerts med sin gode form også kunne køre med om sejren her.

 

Det samme kan Jonathan Castroviejo , som led den tort at blive slået med det alleryderste af neglene af Campenaerts ved EM. Det var naturligvis en ekstremt bitter pille at sluge for spanieren, men det viste i det mindste, at han er kommet ud af Touren i god form. Hvor han står nu, er mere usikkert, for han har formentlig haft brug for en del hvile inden Vueltaen, som blandt andet skal bruges som VM-forberedelse. De gode ben kan næppe være helt forsvundet, men der hersker en del usikkerhed om hans evner på en enkeltstart som denne, for Castroviejo har været alt andet end stabil i de seneste to sæsoner. I 2016 var han med VM-bronze og en 4. plads ved OL i den absolutte elite, men i 2017 faldt han helt igennem. I 2018 har signalerne været blandede med en stærk indledning med podiepladser i Abu Dhabi og Tirreno, men siden skuffende præstationer på prologerne i Romandiet og Dauphiné samt på enkeltstarten i Touren. Han foretrækker mere kuperet terræn og synes nu om dage at være bedst over længere distancer, men vi skal ikke glemme, at han tog sin helt store gennembrudssejr som ung Euskaltel-rytter på en teknisk prolog i Romandiet. Han kan derfor sagtens køre enkeltstarter som denne, og er EM et tegn på nye momentum, kan han køre med om sejren.

 

Wilco Kelderman er måske mest kendt for sine evner over længere distancer, men man skal ikke tage fejl af hollænderen. I år blev han nr. 5 på den korte flade rute i Abu Dhabi, og han er også tidligere blevet nr. 2 på en tilsvarende rute i det altid meget stærke tempofelt i BinckBank Tour. Kelderman mestrer alle slags enkeltstart, og tekniske ruter passer ham også fint. Når man alligevel kan have lidt skepsis, er det naturligvis, fordi hollænderen her kører sit første løb siden styrtet ved de hollandske mesterskaber, og Sunweb har ikke lagt skjul på, at han er et stykke fra topformen. På den anden side har Kelderman vist en fantastisk evne til at træne sig i form og altid være knivskarp, når han vender tilbage til konkurrence efter en af sine talrige skadespauser. Usikkerheden om hans form gør ham til joker mere end favorit, men en Kelderman i form vil altid være farlig på en rute som denne.

 

Matthias Brändle burde også være en af favoritterne, men det er efterhånden svært at vide, hvad man skal mene om den østrigske specialist. I 2015 var han en af verdens absolut bedste på netop denne type enkeltstarter, for korte, flade og gerne tekniske enkeltstarter har altid været hans speciale. Siden faldt han ned i et hul for så igen at rejse sig sidste år med en sejr på enkeltstarten i Belgium Tour og en 3. plads bag giganterne Dennis og Küng på prologen i Schweiz. I år har det hele mest været til hundene, indtil han pludselig blev nr. 6 på prologen i Dauphiné. I de seneste to uger er det imidlertid blevet til meget skuffende præstationer ved EM og BinckBank Tour, og det gør det svært at være alt for optimistisk. Det har vi imidlertid sagt før, og så har Brändle alligevel kunnet trække en kanin op af hatten. Ruten kunne i hvert fald ikke passe ham bedre, så måske kan han rejse sig igen.

 

Brändle er imidlertid ikke eneste kandidat på et ganske stærkt Trek-hold, der også tæller Fabio Felline. Italieneren udvikledes sig for et par år siden pludselig til tempospecialist, og i de følgende år var han stort set altid at finde i top 10 på tidskørsler. Det helt store speciale er tekniske ruter, og derfor burde dette slet ikke være en dum rute for ham. Sidste år vandt han som bekendt prologen i Romandiet netop på en teknisk rute, og det viser, at han sagtens kan være med i kampen om topplaceringerne. Når der alligevel hersker en del usikkerhed, skyldes det, at han først i Polen Rundt begyndte at finde sig selv efter sin svære tid med toxoplasmose, og derfor kan det sagtens være, at en lidt rusten Felline fortsat mangler for meget.

 

Nelson Oliveira er på papiret en af feltets bedste temporyttere, men den portugisiske maskine er både meget ustabil og bedst over længere distancer. Fjerdepladsen ved sidste års VM og en 3. plads på en af de lange enkeltstarter i Touren viser, at portugiseren har sin plads i den absolutte elite. Det har knebet betydeligt mere over kortere distancer, og prologer har aldrig rigtigt været Oliveiras kop te, og derfor er dette ikke en udpræget Oliveira-rute. Han så imidlertid ganske stærk ud i Vuelta a Burgos og kom flyvende ind til dette løb sidste år. Han jagter revanche efter ikke at være blevet udtaget til Touren, og selvom han ikke vinder denne etape, burde en formstærk Oliveira gøre det godt i et ikke alt for stærkt felt.

 

Ion Izagirre har tidligere vundet prologen i Tour de Romandie, for som en af feltets bedste teknikere elsker han tekniske enkeltstarter. Til gengæld er han som temporytter klart bedst både over længere distancer og ikke mindst mere kuperede ruter, og han mangler helt klart power i forhold til de sande specialister. Samtidig har han i de seneste to sæsoner været langt under niveau på enkeltstarterne, og denne sæson har budt på den ene skuffelse efter den anden. Det er derfor svært at have den helt store tro på ham på en flad enkeltstart som denne, men den teknisk natur gør, at han måske har en chance for at rejse sig efter et generelt skidt år på tempocyklen.

 

Hans bror Gorka Izagirre brugte lidt tid på at finde samme tempoevner som Ion, men samtidig med at den yngste af brødrene er faldet af på den, har han nærmet sig. I dag er der ikke den store forskel på deres tempoevner, og i det hele taget kan de også tilskrives stort set de samme evner på en rute som denne. Også Gorka mangler nemlig en del power i forhold til specialisterne, men til gengæld er også han en glimrende tekniker, der blev nr. 5 på den Romandiet-prolog, Ion vandt. Svingene burde derfor tale til hans fordel, og har han rejst sig efter styrtet i San Sebastian, burde han kunne gøre det hæderligt på en rute som denne.

 

For et par år siden ville Stephen Cummings naturligt have været en af topfavoritterne på en enkeltstart som denne, for briten var en overgang specialist i korte, flade enkeltstarter, en evne, der næsten gav ham en stor WorldTour-sejr i Tour of Beijing eller samlet sejr i Dubai Tour. Efter at have oplevet en sand jubelstund i 2015 og 2016, hvor han etablerede sig som en af verdens førende udbryderkonger, har de seneste to år imidlertid været forfærdelige for briten, der har været langt fra fordums styrke. Isæt 2018 har været rædselsfuldt, men Cummings viste med et stærkt angreb i Østrig, hvor han dog til slut blev slået ud af et styrt, at han måske kan rejse sig igen. Desværre er det efterhånden meget længe siden, at han har kørt en god enkeltstart, men i teorien burde dette være en rute, der passer ham.

 

Peter Sagan er alt andet end specialist, men han er en glimrende prologrytter. Det har han især vist i Tour de Suisse, hvor han endda har vundet, men det skal dog siges, at de gode resultater blev leveret på meget tekniske og eksplosive ruter med en vild nedkørsel og en kort stigning. I fladere terræn er det sværere for Sagan, der dog i både Tirreno-Adriatico og Tour of California har vist, at han har ganske fin power på enkeltstarter som denne. Han har mulighed for at køre sig i rødt de kommende dage, så han vil være motiveret til at gå efter et resultat. Nu skal vi blot se, om han stadig er mærket af sit Tour-sturt. Han så meget bedre ud i Hamburg end ved EM, men på toppen er han næppe endnu.

 

Egentlig burde Lars Boom have været blandt topfavoritterne i et felt, der ikke tæller mange virkelige specialister, for efter en svær periode nåede Boom sit bedste temponiveau i mange år, da han sidste år satte alle topnavnene til vægs på enkeltstarten i Tour of Britain. Siden da har han imidlertid været igennem en hjerteoperation, som har betydet, at han nu igennem en hel sæson har ledt efter sin bedste form. Han var egentlig ganske optimistisk frem mod BinckBank Tour, men det skulle vise sig at ende i endnu en nedtur. Ruten her burde i teorien passe ham, og da resultatet i England sidste år og så kom lidt du af det blå, kan Boom stadig blive farlig, men det vil kræve lidt af en turnaround.

 

Mitchelton-Scott stiller med Alexander Edmondson, der med sin banebaggrund er god på korte enkeltstarter. Det viste han især med sin top 5 på den tekniske prolog i Romandiet sidste år. Siden har det knebet lidt mere, men han blev trods alt nr. 11 på prologen i Dauphiné, selvom han seneste skuffede på enkeltstarten i BinckBank Tour. Han synes at være bedre over de helt korte distancer, så det vil nok være for meget at forlange, at han kan blande sig helt i toppen. Resultatet i Romandiet viser imidlertid, at han har potentialet til at overraske.

 

I tiden på Cannondale tabte Dylan Van Baarle totalt evnerne i kampen mod uret, men som så mange andre har han genfundet dem efter skiftet til Sky. I hvert fald blev han en temmelig overraskende hollandsk mester i juni, men desværre har det knebet med at leve op til den nyvundne status. Han skuffede ved EM, og heller ikke i BinckBank Tour kørte han sin bedste enkeltstart. Han synes tillige at være bedst over længere distancer. Sky har det dog med at komme flyvende ind til deres grand tours, og man kan derfor ikke udelukke, at Van Baarle kan lukrere på den effekt her.

 

Efter at have fået sit gennembrud med en stor enkeltstart i Giroen og et amerikansk mesterskab sidste år forsvandt Joey Rosskopf lidt fra temposcenen, men på det seneste har han rejst sig igen. Han genvandt det amerikanske mesterskab og er netop blevet nr. 2 på prologen i Utah. Her er modstanden naturligvis af en helt anden kaliber, og Rosskopf er også klart bedst over længere distancer. I teorien bør han dog være en af de ryttere, der kan levere et hæderligt resultat i fladt terræn som dette.

 

Endelig vil vi pege på Alejandro Valverde, David de la Cruz og Simon Yates. Ingen af de tre er specialister på en flad enkeltstart, men måske kan de gøre det hæderligt alligevel. Den tekniske natur passer især Valverde og Yates, der begge tidligere - Valverde i mange løb og Yates i Giroen - har vist, at de netop på tekniske ruter kan kompensere for manglen på power. De La Cruz til gengæld er en af de mange, der har gjort store tempofremskridt efter skiftet til Sky, og han vandt blandt andet enkeltstarten i Ruta del Sol. Den præstation har han ikke helt kunnet leve op til siden da, men med en formodet superform til sæsonens helt store mål er det måske nu, han kan vise det igen. Til gengæld er ruten for kort og teknisk til, at den ellers normalt stærke temporytter Richie Porte burde kunne blande sig fremme.

 

Andre kandidater til et fint resultat er Andrey Amador, Benjamin Thomas, Jose Goncalves, Brent Bookwalter, Georg Preidler, Tony Gallopin, Alexandre Geniez, Kasper Asgreen, Pavel Sivakov  og Alexis Gougeard.

 

Feltet.dks vinderbud: Rohan Dennis

Øvrige vinderkandidater: Michal Kwiatkowski, Victor Campenaerts,

Outsidere: Jonathan Castroviejo, Wilco Kelderman, Matthias Brändle, Fabio Felline, Nelson Oliveira

Jokers: Ion Izagirre, Gorka Izagirre, Stephen Cummings, Peter Sagan, Lars Boom, Alexander Edmondson, Dylan Van Baarle, Joey Rosskopf

 

SCORER ROHAN DENNIS MASSER AF POINT I VUELTAEN? SÅ FÅ HAM PÅ DIT MANAGERHOLD!

 

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Pro Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain-Merida

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

CCC Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Deceuninck - Quick-Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Mitchelton-Scott

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Dimension Data

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team EF Education First

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jumbo-Visma

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Katusha Alpecin

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sky

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sunweb

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

FIND DINE CYKELPRODUKTER PÅ TVÆRS AF WEBSHOPS