Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: 2. etape af Gran Camiño

Optakt: 2. etape af Gran Camiño

25. februar 2022 13:49Foto: Sirotti

Magnus Cort udnyttede på suveræn vis sin status som feltets på papiret bedste sprinter til at åbne sæsonens sejrskonto, men nu er det til gengæld slut for løbets hurtige folk. Fra nu af handler det om klassementskampen, og der lægges ud med en sand lækkerbisken, når vi fredag eftermiddag kan se frem til et opgør mellem de sande murspecialister på den brutale 28%-mur, Mirador do Ezaro.

Artiklen fortsætter efter videoen.

 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (MED KAPTAJNER)
 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (UDEN KAPTAJNER)

 FÅ DISCOVERY+ TIL HALV PRIS MED FELTET.DK

 

 

Ruten

Efter åbningsetapen er det allerede tid til det første klassementsslag, og det er et seriøst et af slagsen. Der findes få afslutninger, der er så spektakulære som 30%-muren Mirador do Ezaro, der gjorde debut i Vueltaen i 2012, hvor murspecialisten Joaquim Rodriguez sejrede, og siden er blevet besøgt to gange af den spanske grand tour. Da den allerede har etableret sig som Galiciens vel nok mest kendte cykelstigning, er det kun naturligt, at den skal besøges af første udgave af et galicisk etapeløb, og dermed er der lagt op til et slag mellem de sande murspecialister, når det fredag eftermiddag gælder et gensyn med en sand nyklassiker.

 

Læs også
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie

 

I alt skal der tilbagelægges 177,6 km mellem Bertamiras og Mirador do Ezaro, der er en mur i udkanten af byen Ezaro. Startbyen er nabo til storbyen Santiago de Compostela, og etapen indledes med en rundstrækning, der består af en tur ind til den store by og hjem igen. Fra start kører man mod sydøst og nordøst igennem terræn, der stiger let, indtil man efter 13 km når ind til Santiago de Compostela. Herfra falder det let mod vest, inden man er tilbage i Bertamiras efter 22,4 km.

 

Efter rundstrækningen kører man med det samme mod nord ud af byen for siden at fortsætte mod nordvest op ad en kategori 3-stigning (3,3 km, 5,8%), der er en ganske jævn stigning med top efter 29,5 km. En nedkørsel fører mod sydvest og nordvest, inden man kører mod nord og nordvest igennem terræn, der først er let stigende og slutter med 2,4 km med 5,0% og siden er småkuperet, inden man når frem til Santa Comba efter 56 km. Her drejer man mod nordøst for at følge en lige og relativt flad vej, inden det begynder at falde og siden går fladt frem til Carballo, hvor dagens første spurt kommer efter 79,7 km.

 

Nu er man ganske tæt på kysten, og det er derfor kun let kuperet og generelt faldende, når man kører mod først nordvest og siden sydvest, indtil man når helt ud til vandet i Ponteceso, der nås efter præcis 100,0 km. Herfra går det mod sydvest og vest ad den småkuperede kystvej frem til byen Laxe, hvor man efter 115 km drejer mod sydvest for at skære ind gennem et højdedrag. Det sker via en bakke (1,6 km, 3,9%) med top efter 120 km, inden det fortsætter småkupere, og siden falder tilbage mod kysten. Når man når vandet, kører man med det samme mod syd ind i endnu et højdedrag via en bakke (2,3 km, 4,2%) med top efter 136 km, inden man kører mod først vest og siden nordvest igennem småkuperet terræn, der byder på blandt andet en stejl bakke (1,0 km, 6,4%) efter 147 km, hvorefter det falder ud til byen Muxa, der ligger helt ude på en lille tange.

 

Her vender man rundt helt ude i tangens spids for at køre mod syd over 400 m med brosten efter 150 km, inden man senere drejer mod sydøst for at køre ind i landet via et let stigende stykke, der slutter med en bakke (2,2 km, 3%) og ender efter 159 km. Derfra falder det let mod syd, indtil man er tilbage ved kysten i byen Cee, hvor dagens sidste spurt kommer efter 165,5 km. Nu følger man kortvarigt kystvejen mod sydøst, inden man kører mod syd ind i landet via kategori 3-stigningen Alto de Ameixenda (1,6 km, 4,7%), der er en helt jævn stigning med top efter 173,7 km.

 

Herfra resterer bare 3,9 km, som indledes med en hurtig og let nedkørsel, der leder mod sydøst ned til byen Ezaro. Her følger et kort, fladt stykke, som leder mod øst hen langs vandet, inden man kører mod nord op ad Mirador do Ezaro, der er i kategori 2. Over 1780 m stiger den med hele 14,75% i snit med 15,0% over den første halvdel og 14,5% over den anden halvdel. Den er lettest i bunden med 8,4% over de første 500 m, mens det stejleste stykke kommer lige inden midtpunktet, hvor den kortvarigt stiger med 28%. Herefter ligger den længe på over 20%, inden den ”flader” lidt ud med 13,1% over de sidste 400 m. Der er et par hårnålesving i bunden og derefter nogle skarpe kurver, men den sidste halvdel går ad en vej, der kun bugter sig ganske let.

 

Etapen byder på i alt 2976 højdemeter.

 

Mirador do Ezaro har været mål for et cykelløb tre gange i dette årtusinde, alle gange i Vueltaen. Senest var det i 2020, hvor Primoz Roglic på toppen vandt løbets enkeltstart med bare ét sekund ned til Will Barta og 10 sekunder ned til Nelson Oliveira. I 2016 blev det til en overraskende udbrudssejr, da Alexandre Geniez holdt med 21 sekunder ned til Ruben Fernandez, der uventet var bedste mand fra favoritgruppen og sikrede sig førertrøjen med en 2. plads og 5 sekunder ned Alejandro Valverde, Chris Froome og Esteban Chaves. Stigningen gjorde debut i 2012, hvor forhåndsfavoritten Joaquim Rodriguez vandt suverænt med 8 sekunder ned til Alberto Contador, 13 sekunder til Alejandro Valverde, 20 sekunder til Robert Gesink og 23 sekunder til Chris Froome og Daniel Moreno.

 

 

 

Læs også
Optakt: 5. etape af Presidential Tour of Türkiye

 

 

 

 

 

 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (MED KAPTAJNER)
 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (UDEN KAPTAJNER)

 FÅ DISCOVERY+ TIL HALV PRIS MED FELTET.DK

 

Vejret

Der bliver ingen galicisk regn i årets løb. Tværtimod vil solen skinne fra en skyfri himmel på en dag med temperaturer på 17 grader. Det vil igen være blæsende fra nordøst, men vinden vil aftage gennem eftermiddagen fra en styrke på 22 km/t til 16 km/t. Efter den indledende rundstrækning giver det først sidevind og siden sidemodvind, inden man får med- og sidemedvind hele vejen ned til sidste spurt. Derfra vil der være sidevind frem til bunden af muren, hvor der vil være sidemodvind hele vejen op.

 

Favoritterne

Ligesom gårsdagens optakt bliver denne en lidt skitseagtig gennemgang af favoritterne, da der er et hav af løb i den kommende weekend.

 

Efter dagens flotte spurtsejr til Magnus Cort er det slut for feltets få sprintere. Nu indledes klassementskampen, og det sker med et forrygende gensyn med Mirador do Ezaro. Det kan godt være, at den kun er blevet besøgt af Vueltaen tre gange, men den er allerede blevet et elsket højdepunkt. Ikke overraskende vandt murspecialisten Joaquim Rodriguez ved debuten i 2012, og det er da også netop Rodriguez-typerne, der kan ventes at slås om sejren.  Stigningen er både længere og betydeligt stejlere end Mur de Huy, og selvom man kan drage paralleller med Fleche Wallonne, når det drejer sig om favoritfeltet, er det altså en endnu vanskeligere udfordring, der venter her. Særligt det forhold, at stigningen er mere end en halvkilometer længere end muren i Huy, vil betyde, at de knap så eksplosive klatrere kan være bedre med her, end de kan i Belgien.

 

Det bør blive et opgør mellem favoritterne til sidst. Som vi så i dag, bliver der utvivlsomt kamp om at ramme udbruddet, men det bør blive holdt i kort snor. Både Movistar og Israel-PT kan ventes at have meget store ambitioner på etapen, og de bør sikre sig, at der bliver samling. Det er også sandsynligt, at de får hjælp fra EF, selvom Magnus Cort ikke har en chance for at forsvare trøjen. De har nemlig også ambitioner med Hugh Carthy samt måske Odd Christian Eiking og Mark Padun. Det vil være relativt blæsende fra start, men som vi så i dag, hvor vinden var endnu kraftigere, blev det aldrig farligt, og det er svært at tro, at det vil være anderledes i morgen, særligt fordi vinden vil lægge sig til sidst, hvor de rammer kysten, der ellers måske kunne være farlig.

 

Læs også
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet

 

Jeg regner altså med et opgør mellem favoritterne til sidst. Det er tænkeligt, at Movistar eller Israel-PT vil forsøge at tage kontrol på næstsidste stigning, særligt for at vinde en god position inden nedkørslen, men slaget skal slås til sidst. Positionering bliver heller ikke altafgørende. Feltet er lille, og stigningen er så brutal, at det er benene, der taler. Her må vi forvente et syrebad, hvor det vil blive afgjort uden den store taktik. Modvinden betyder ikke meget på disse procenter, men det handler også om erfaring og timing. Man skal på en mur som denne i hvert fald passe meget på med ikke at ramme rød zone for tidligt.

 

Jeg synes, at det er svært at pege på en entydig favorit, men jeg går med Michael Woods. Der findes ikke mange i denne verden, der er bedre på procenter over 20 end den canadier, der var stærkeste mand på Höll-stigningen ved VM i Østrig. Skal man designe en perfekt finale for Woods, må det være denne, der passer ham endnu bedre end Mur de Huy. Hans nylige sygdom skaber usikkerhed, men når han selv siger, at han har ”ret god form” lige nu, er det uhyre lovende, da det er sjældent, at man ligefrem taler forventningerne op inden et forberedelsesløb. Han plejer også at starte stærkt, som vi så sidste år i Var, og den kombination gør ham til min favorit.

 

Det er dog også klart, at det er en perfekt finale for Alejandro Valverde, selvom han ikke vandt i 2012 eller 2016. I 2012 var han dog også stadig på vej tilbage efter sin karantæne, og i 2016 blev det en lidt speciel Movistar-taktik, da de sendte Ruben Fernandez i offensiven, inden Valverde var ”best of the rest”. Han er forrygende på stejle procenter - vi taler om kongen af Mur de Huy - men jeg havde tilskrevet ham en bedre chance i Huy end her, hvor det i højre grad er klatrebenene, der taler. Han var dog uhyre overbevisende i Valencia, hvor han blev nr. 5 på et punkteret baghjul, og hans kørsel i dag taler også for, at han er topmotiveret. Måske skal tredje gang være lykkens gang på Ezaro.

 

Ivan Ramiro Sosa har vist, at han er god på stejle procenter, også selvom stigningerne er relativt korte. Det har han vist med sine mange sejre på Lagunas de Neila i Burgos og senest med den overraskende 3. plads i Alcala la Real i Andalusien. Stigningen er ikke helt ideel for ham, men det burde være et sted, han kan vinde. Han har genrejst sig i dag med stærk kørsel i Provence og Andalusien (begge steder på de få dele af ruten, der passer ham), og da hans topniveau så særligt godt ud i Andalusien, kan han bestemt godt vinde her. Til gengæld er stigningen for svær for en ikke formstærk Gonzalo Serrano og Gorka Izagirre.

 

Det kan Jakob Fuglsang også. Danskeren er måske ikke rigtig murspecialist, men korte, stejle stigninger passer ham særligt på de gamle dage udmærket. Da han var i sit livs form i foråret 2019, blev han også nr. 2 på Mur de Huy, men han er ikke en specialist på samme måde som Woods og Valverde. Det bør tale til hans fordel, at stigningen er længere og mindre eksplosiv, og vi så i Valencia, at han har rejst sig efter det skuffende 2021. Han er dog stadig ikke som i gamle dage, hvor han var uhyggelig i februar, og jeg kan tvivle på, om han er i stand til at slå sande specialister i denne finale, også selvom han skulle være kommet godt igen sin covidsygdom. Alessandro de Marchi kan i dette felt sikkert gøre det pænt, men det vil handle om overlevelse på disse procenter.

 

Hugh Carthy vil elske de stejle procenter, som han har bevist med sin sejr på Angliru, men stigningen er en anelse for eksplosiv til at passe ham. Han vandt dog på Lagunas de Neila sidste år, og han kan også vinde her, hvis han er flyvende. Hans form er usikker, men han startede godt i både 2020 og 2021. Han skal dog være ret flyvende for at slå specialisterne på denne form for stigning.

 

Ion Izagirre har altid været god i Baskerlandet, og denne form for stigninger passer ham ikke dårligt. Til gengæld klatrer han ikke som i gamle dage, og der er usikkerhed om hans form efter styrtet i Algarve. Han plejer dog at starte stærkt, og i dette felt bør han være langt fremme, men det vil undre, hvis han slår de bedre klatrere. Jeg har også visse forventninger til Ruben Fernandez, der jo erobrede Vuelta-førertrøjen i 2016, da han her kørte fra alle favoritter. Så god er han slet ikke længere, men han blev nr. 11 på kongeetapen i Provence og jagtede bonussekunder i dag. Han er hvert fald motiveret. Til gengæld bør den være for stejl for Jesus Herrada, der bestemt ikke har været flyvende i år, mens Simon Geschke i dag var ren hjælper, og Davide Villella skuffede stort i Oman.

 

Odd Christian Eiking er en joker. Han er uhyre ustabil, men lige netop i de første løb plejer han faktisk at køre stærkt. Han tog et stort skridt sidste efterår, hvor han var bedre end nogensinde, og denne stejle og eksplosive stigning burde passe ham godt, da han har imponeret i tilsvarende finaler i Arctic Race. Jeg vol dog tro, at den er lidt for stejl til, at han kan matche de bedre klatrere i dette felt.

 

EFs tredje bud er Mark Padun, men han er som bekendt altid den allerstørste lottokupon. Det vil undre mig meget, hvis han er i form allerede nu, og derudover er denne stejle og eksplosive stigning slet ikke skabt til en fyr som ham. Omvendt ved vi, hvor højt hans topniveau kan være, og hvis han mod forventning er flyvende, kan han med Dauphiné-ben godt vinde her. Til gengæld så vi i dag, at Diego Camargo må regnes som hjælper, og den er for svær for Magnus Cort, selv hvis han havde Vuelta-form, hvad han helt sikkert ikke har efter sin sygdom.

 

Læs også
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024

 

Vi har også de to fætre, Jefferson Cepeda og Jefferson Cepeda. Af dem er der størst forventning til Cepeda fra Caja Rural. Han er nemlig dokumenteret i god form, som vi så i Andalusien. Han kom dog til kort mod de bedste i begge de to svære finaler, og det vil han også gøre i morgen. Cepeda fra Drone Hopper har haft et meget højere topniveau i 2021 og kan derfor overraske endnu mere, men hans form er ukendt og virkede ikke prangende ved de ecuadorianske mesterskaber. Jhojan Garcia og Fernando Barcelo har skuffet hidtil, og selvom han viste en vis form i Antalya, kommer Eduardo Sepulveda til kort på denne form for stigning, og det samme gør de ikke specielt formstærke Edoardo Zardini og Simone Ravanelli.

 

Filippo Zana har været meget skuffende indtil nu, senest i Oman. Han er dog et kolossalt talent, og man må formode, at han kun bliver bedre og bedre. Nærmer han sig formen, er han en af de bedre klatrere i dette felt, men han skal have forbedret sig meget for at være med helt i front.  Den unge Omar El Gouzi må være overmatchet her.

 

En rytter, der kan overraske, er Oscar Cabedo, men han har skuffet i år. Han var i hvert fald langt efter i Valencia. Omvendt er der gået nogen tid, og han har før fundet form ud af det blå. Hans topniveau i Vueltaen var tårnhøjt, men denne form for stigning er ikke ham. Jetse Bol og Adria Moreno har ikke vist den store form

 

En joker Joni Brandao. Har han sit højeste niveau kommer han relativt langt i dette felt, men det har han formentlig ikke. For det første imponerer han sjældent fra start, og for det andet indikerer det ikke form, at et portugisisk hold fravælger ham til et af årets vigtigste løb i ALgarve. Mine forventninger er derfor små. Amaro Antunes har også potentiale, men skuffede fælt i Algarve, og stigningen er nok lidt for svær for den i Algarve velkørende Ricardo Vilela samt Jose Neves.

 

Andre ryttere, der måske kan lave et hæderligt resultat, er den formsvage Roger Adria, Urko Berrade, Ibai Azurmendi, Luis Angel Maté, Joan Bou, Erik Fetter, Kyle Murphy, Keegan Swirbul, Kristian Aasbold, Tiago Antunes, Tiago Machado, Alejandro Marque og Delio Fernandez

 

Feltet.dks vinderbud: Michael Woods

Øvrige vinderkandidater: Alejandro Valverde, Ivan Ramiro Sosa

Outsidere: Jakob Fuglsang, Hugh Carthy, Ion Izagirre, Odd Christian Eiking, Mark Padun

Jokers: Ruben Fernandez, Jefferson Cepeda (Caja Rural), Filippo Zana, Jefferson Cepeda (Drone Hopper), Jesus Herrada, Oscar Cabedo, Joni Brandao, Amaro Antunes

 

 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (MED KAPTAJNER)
 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (UDEN KAPTAJNER)

 FÅ DISCOVERY+ TIL HALV PRIS MED FELTET.DK

Michael Woods
Alejandro Valverde, Ivan Ramiro Sosa
Jakob Fuglsang, Hugh Carthy, Ion Izagirre, Odd Christian Eiking, Mark Padun
Ruben Fernandez, Jefferson Cepeda (Caja Rural), Filippo Zana, Jefferson Cepeda (Drone Hopper), Jesus Herrada, Oscar Cabedo, Joni Brandao, Amaro Antunes
Roger Adria, Edoardo Sepulveda, Tiago Antunes, Ricardo Vilela, Jose Neves, Ibai Azurmendi, Diego Camargo, Simon Geschke, Davide Villella, Magnus Cort, Luis Angel Maté, Kyle Murphy, Omar El Gouzi, Jetse Bol, Alejandro Marque, Jhojan Garcia, Fernando Barcelo, Edoardo Zardini, Simone Ravanelli, Erik Fetter, Urko Berrade, Kristian Aasvold
DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Gran Camiño
Nyheder
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?