Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: 2. etape af Tour de la Provence

Optakt: 2. etape af Tour de la Provence

12. februar 2022 13:59Foto: Sirotti

Elia Viviani fortsatte den suveræne Ineos-dominans efter en fornem sidevindsopvisning fra briterne, og briterne er ikke uden chance for at færdiggøre deres hattrick. Der skal dog bringes helt nye evner i spil, hvis de skal vinde lørdag, hvor der venter en rigtig puncheurfinale i Manosque, hvor Davide Ballerini for et år siden viste sig som hurtigste mand i spurten på den relativt bløde sydfranske bakke.

Artiklen fortsætter efter videoen.

 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (MED KAPTAJNER)
 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (UDEN KAPTAJNER)

 FÅ DISCOVERY+ TIL HALV PRIS MED FELTET.DK

 

Ruten

I både 2020 og 2021 blev den første sprinteretape fulgt op ad en puncheuretape, og sådan vil det også være i år. Denne gang er der endda tale om genbrug, når løbet får andet år i træk skal slutte på en relativt blød bakke i byen Manosque, hvor Davide Ballerini for et år siden tog sin anden sejr på to dage ved at være hurtigst op ad de 1200 m, der i gennemsnit stiger med 4,2%. Dengang viste løbet sig for svært for alle de klassiske sprintere, men Ballerini var i stand til at stå imod og sætte en stribe puncheurs til vægs. Et lignende scenarium kan meget vel gentage sig i år, hvor der altså er lagt op til gentagelse af den spændende og uforudsigelige afslutning, vi var vidner til for 12 måneder siden.

 

Med en distance på 180,6 km er etapen betydeligt længere end den foregående, og den fører feltet fra Arles til Manosque. Startbyen ligger umiddelbart nord for middelhavskysten, og derfor er det kun let stigende, når man fra start kører mod sydøst væk fra vandet frem til den første spurt, som kommer allerede efter 6,8 km. Det stigende terræn fortsætter frem til ben Les Baux-de-Provence, der nås efter 14,1 km, hvorefter det falder let mod sydøst. Nu går det mod øst og senere nordøst igennem det franske fladland, inden man igen drejer mod øst for at køre frem til Lauris, der nås efter 66,5 km.

 

Læs også
Skjelmose med stærk udmelding inden monument

 

Her forlader man dalen for at køre mod nordøst op i et højdedrag via kategori 3-stigningen Cote de Lauris (1,0 km, 5,5%), der er en helt jævn stigning med top efter 67,7 km. Herfra fortsætter det med at stige let, mens man snor sig mod nordøst frem til byen La Bastide-des-Jourdans, hvor man efter 98,7 km rammer den afsluttende rundstrækning. Her kører man de sidste knap 20 km af denne, og de går mod nordøst igennem terræn, der er let kuperet, indtil man for første gang når frem til målbyen Manosque, hvor dagens sidste spurt køres efter 116,05 km.

 

Spurten ligger i bunden af målbakken (1,2 km, 4,2%), og man drejer mod nordvest for at passere denne, men 100 m inden målstregen drejer man til venstre for at fortsætte længere mod nord ind i terrænet, så man i stedet kører hele vejen op til toppen af kategori 3-stigningen Col de la Mort d’Imbert (5,8 km, 3,9%), som er en relativt jævn stigning uden stejle procenter og top efter 121,4 km. En relativt enkel nedkørsel leder mod nord ned til byen Dauphin, hvor man drejer mod nordvest og senere sydvest og vest for at køre igennem relativt fladt terræn.

 

Det får en ende, når man kører mod syd og vest op ad dagens sværeste stigning, kategori 2-stigningen Col de l’Aire Dei Masco (6,6 km, 4,8%), der også er en helt jævn og monoton stigning med top efter 153,2 km. De sidste 27,4 km indledes nu med en lidt kringlet nedkørsel, der leder mod sydøst tilbage til La Bastide-des-Jourdans, og derfra går det mod øst og nordøst ad samme små kuperede vej som tidligere tilbage til Manosque. Her drejer man skarpt to gange i rap med 2,4 og 2,3 km igen, inden der venter endnu et skarpt sving med 1,7 km igen. Herfra begynder det at stige let mod nordøst, inden man med 1300 m igen drejer blødt til højre ind på målbakken (1,2 km, 4,2%), der stiger med 4,1% over den sidste kilometer. Bakken følger en lige vej afbrudt af et sving med 700 m igen, og modsat første passage kører man denne gang også de sidste 100 m frem til stregen.

 

I forhold til sidste år er rundstrækningen forlænget. Den første stigning er en genganger, men den anden stigning er ny. Den er vanskeligere end sidste års stigning, men kommer til gengæld længere fra mål. Den første del af etapen er helt ny.

 

Etapen byder på i alt 2200 højdemeter, mens der var 2315 af slagsen på sidste års etape, der var ca. 10 km kortere.

 

Samme finale i Manosque blev som sagt brugt for et år siden, hvor Davide Ballerini vandt puncheurspurten foran Giulio Ciccone og Alex Aranburu. Derudover har byen én gang tidligere i dette årtusinde været målby for et stort cykelløb. Det var i Paris-Nice i 2007, hvor Yaroslav Popovych akkurat holdt feltet bag sig, inden Francisco Ventoso spurtede sig til en andenplads foran Samuel Dumoulin.

 

 

 

 

Læs også
Mandskaberne til den danske UCI-weekend: Nyt danskerhold med

 

 

 

 

 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (MED KAPTAJNER)
 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (UDEN KAPTAJNER)

 FÅ DISCOVERY+ TIL HALV PRIS MED FELTET.DK

 

Vejret

Efter dagens voldsomme blæsevejr falder der i de grad ro på tingene. Lørdag bliver smuk med kun få skyer og en temperatur i målbyen på 14 grader. Vinden vil være let til jævn (7-16 km/t) og starte i nordøst, inden den aftager for siden at tiltage fra en sydlig retning. Det giver nok primært mod- og sidemodvind på turen frem mod rundstrækningen, men det kan være lidt svært at sige præcist, hvornår vinden drejer. Den bør dog være i syd på rundstrækningen, hvilket giver medvind på første stigning, dernæst sidemodvind, så modvind på anden stigning og nedkørslen og endelig sidemedvind på det sidste stykke frem til målbakken. Her vil der være sidemedvind hele vejen op.

 

Favoritterne

Som det lå i kortene, da meteorologerne åbenbarede, hvad der var i vente, fik vi på løbets ellers på papiret letteste etape, ryddet lidt ud i klassementsfeltet, selvom de fleste af forhåndsfavoritterne var vågne nok til at holde sig til - naturligvis med Ivan Ramiro Sosa, som verdens mest forudsigelige undtagelse. Selvom han ikke fik elimineret alt for mange rivaler, sørgede Julian Alaphilippe også for at styrke sin position ganske betydeligt ved at sikre sig 10 bonussekunder i tillæg til den tid, han allerede vandt på enkeltstarten. Og det er vel at mærke den Alaphilippe, der ifølge eget udsagn er formsvag.

 

Han kan meget vel ende med at styrke sin position yderligere i morgen. Sidste år var der megen usikkerhed om, hvor vanskelig denne bakke ville være, men det viste sig i alt væsentligt, at sprinterne kom til kort. Den uhyre formstærke Davide Ballerini, der dog heller ikke er nogen klassisk sprinter og allerede havde vundet 1. etape, holdt dog stand og sejrede foran en hær af puncheurs og klatrere, anført af en overraskende stærk Giulio Ciccone og en af forhåndsfavoritterne, Alex Aranburu. Afslutningen blev dog også skæmmet af Julian Alaphilippes styrt, som satte flere tilbage inden selve spurten.

 

I morgen skal der køres på en ny rundstrækning, men den vil næppe ændre væsentligt på sværhedsgraden af etapen. Nu kommer den sidste stigning længere fra mål, men den er til gengæld også sværere, og hvis der sættes hårdt tempo her, er det ikke umuligt, at man kan eliminere nogle sprintertyper her. Sidste år var udskilningen i hvert fald pæn, og vi vil igen få nogen oprydning i feltet inden finalen.

 

Jeg regner ikke med alt for megen dramatik inden rundstrækningen. Der er nu ret store tidsforskelle, og derfor vil jeg tro, at der kan blive lidt kamp om at ramme udbruddet på en rute, hvor udbrud pr. definition har en chance, men selvom gruppen bliver lidt større og stærkere, regner jeg ikke med, at de holder. Ineos har signaleret, at de vil prøve at vinde med Elia Viviani igen, og de har Ethan Hayter som plan B. Quick-Step vil utvivlsomt gå efter at vinde med Alaphilippe, og jeg vil også tro, at Cofidis, der var en af dagens tabere, vil arbejde for Bryan Coquard, hvis sene tilmelding til løbet jo må tjene et formål. Det bør være nok til at sikre, at udbruddet hentes. Denne gang bliver vinden slet ikke et tema, og den vil end ikke skabe nervøsitet.

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

På rundstrækningen vil jeg tro, at Quick-Step lægger et hårdt pres. Alaphilippe skal have gjort det for hårdt for sprinterne, og selvom de kun er fem mand, har belgierne et fremragende hold til at sikre det. Det er fem klatrestærke folk, og de viste alle fem fremragende form med top 20-placeringer på enkeltstarten, og derfor tror jeg, at Quick-Step vil være i stand til at gøre det knaldhårdt. Modvinden vil hjælpe de tungere folk på den lange stigning, der aldrig er specielt stejl, men der vil komme en udskilning, som meget vel kan koste livet for folk som Arnaud Demare og Elia Viviani.

 

Det betyder også, at sene angreb næppe lykkes. Det bliver svært at køre væk fra Quick-Step i modvind på stigningen, og efterfølgende er der god til for Cofidis og Quick-Step (samt måske Ineos, hvis de stadig er i spil efter stigningen) til at skabe samling. Jeg regner derfor med, at vi får en spurt på bakken. Turen ind gennem byen er kringlet og stiller krav til positionering, men selve bakken er teknisk ukompliceret. Der er plads til at redde det tabte, hvis man har gode ben, men jeg vil tro, at Dries Devenyns og måske Ilan van Wilder vil trække den så meget ud, at det kommer til gå brølstærkt i den medvind, der ikke gør det let for sprinterne.

 

Jeg vælger at pege på Julian Alaphilippe. Han snak om sygdom og dårlig form er effektivt blevet gjort til skamme med hans kørsel de første to dage, og selvom han utvivlsomt ikke er på 100%, er han bestemt ikke formsvag. Finalen her passer ham glimrede. Han havde utvivlsomt foretrukket, at den havde været endog meget stejlere, men den er stejl nok til, at Alaphilippe er svær at slå. Hans hold er som sagt fremragende og i stand til at gøre det benhårdt på alle stigninger, og vi ved, at han er fremragende i positionskampen. Sidste år styrtede han på de regnvåde veje, men i år kan han se frem til tørvejr. Med den form, han har vist hidtil, tror jeg på revanche, yderligere 10 bonussekunder og en tur i førertrøjen.

 

Den værste rival kunne være Bryan Coquard. Franskmanden viste fremragende form i Besseges, hvor han chokerede sig selv ved at vinde på en mur, der burde være for stejl, og det må have givet ham et håb for denne etape. Han har haft en tendens til at skuffe i stigende spurter i de senere år, men hans kørsel på muren i Besseges taler for, at han vil være god i morgen, hvor finalen burde passe ham endnu bedre. Han klatrer også godt nok til at klare stigningerne, men modvind på målbakken havde nok været at foretrække. Det ændrer dog ikke på, at Coquard må være et godt bud i en finale, hvor Ballerini har vundet. Cofidis har også Axel Zingle, som jeg virkelig ville elske at se i denne finale med det høje puncheurniveau, han viste sidste efterår og bekræftede på 2. etape i Saudi Tour. Han må dog i første omgang regnes som hjælper og får nok kun chancen, hvis Coquard mod forventning får det for svært. I det tilfælde tror jeg dog også, at han kan gøre det aldeles fremragende.

 

Jeg vælger at pege på Ethan Hayter, men det er med megen usikkerhed. En coronainfektion betød åbenbart, at han åbenbart kun har trænet i to uger op til løbet, og dagens præstation, hvor han endte i sidste gruppe i sidevinden, tyder på, at han mangler en del. Hans enkeltstart var dog ganske fin, og der kan som bekendt være andre årsager end dårlige ben til, at man bliver sat i sidevinden, selvom det er atypisk og et dårligt tegn, at han ikke sidder hos sit dominerende hold. Selvom han ikke er på toppen, er dette så fremragende en Hayter-etape, at han må være en god vinderkandidat, og bakken er heldigvis ikke så hård, at han skal være 100% for at være med. Som udgangspunkt kører holdet dog for Elia Viviani, og med den fine form, han altid viser fra start, og den holdbarhed, han har på sine gode dage, udelukker jeg ham heller ikke. Jeg tror dog, at Quick-Step får gjort det for svært - måske allerede på den lange bakke - og medvinden hjælper ham heller ikke.

 

Efter at have set Samuele Battistella de seneste dage er det svært ikke at have forventninger til italieneren. Tempoevner har han aldrig rigtigt haft, men han blev nr. 4 på enkeltstarten. I sidevinden så han sårbar ud, men i dag sad han, hvor han skulle være. Han rundede også etapen af med at vise sin hurtighed i en flad spurt, der ikke rigtigt passede ham, men det burde morgendagens opløb gøre. Med hans form tyder det på, at Quick-Step kun vil hjælpe ham, hvis de gør det hårdt, og hvis hans hold får ham anbragt rigtigt, bør han komme langt. Det er også en god finale for Simone Velasco, men de vil formentlig køre for Battistella. Det udelukker nok også unge Michele Gazzoli, som ellers burde have evnerne til at gøre det godt i denne form for finale.

 

Igen i dag bekræftede Pierre Latour sin forrygende form, og det kunne han meget vel gøre igen i morgen. Han har ofte i blandt andet Tour de Pologne vist, at han er god i denne slags puncheurfinaler, men i de senere år har hans hurtighed været aftagende. Han har dog heller ikke været i nærheden af denne form i nogen tid grundet de mange skader, og han viste i dagens sidste spurt, hvor han kørte næsten lige op med Alaphilippe, at hans hurtighed ikke er helt væk. I en stigende spurt som denne burde han gøre det endnu bedre, hvis hans hold får ham placeret rigtigt.

 

Israel-Premier Tech skal beslutte sig for, om de vil køre for Sep Vanmarcke eller Tom van Asbroeck, der begge har evnerne til denne form for finale. Det kan gå begge veje, men da Van Asbroecks synes aftagende, tror jeg, at chancen for et topresultat er størst med Vanmarcke. I dagens spurt viste han nok engang, hvor hurtig han er, og dette opløb burde passe ham bedre. Jeg kan dog være lidt bekymret for formen, da han grundet en skade har misset en stor del af vinteren, hvilket også var tydeligt på enkeltstarten. Det er goså en finale, hvor en velkørende Mads Würtz vil kunne lave et resultat, men jeg vil tro, at han kun er plan C.

 

Ag2r burde have en af topfavoritterne i Andrea Vendrame, der netop fik sit gennembrud via sine puncheurevner, og som bekræftede dem senest i Polen sidste år. Desværre styrtede han i dag, og han nåede endda at blive meldt udgået, selvom han gennemførte. Ag2r har intet meldt ud om hans tilstand, men er han sluppet nådigt, og er han i form i sit første løb, burde han komme langt her. Han har dog ikke for vane at starte alt for godt. Ag2r har dog også et godt alternativ i Damien Touzé, der viste god form i dag, og selvom han ikke spurter meget længere, burde han stadig være en af de bedre i denne form for finale, selvom farten næppe rækker hele vejen.

 

Læs også
Lidl-Trek-stjerne annoncerer comeback og Grand Tour-double

 

I gamle dage havde Philippe Gilbert været en af topfavoritterne. Det er han åbenlyst ikke længere, men det er stadig en finale, der passer ham. Han er sulten efter at få et resultat fra start, men desværre har hans dieselmotor i dag svært ved at komme op i gear, hvilket ikke er blevet bedre af lidt sygdom i januar. Hans enkeltstart var dog ganske hæderlig, og han bør stadig kunne gøre det ganske godt her, selvom han næppe vinder.

 

Jeg er lidt spændt på, hvad Matteo Jorgenson kan drive det til. Som ung var han så hurtig, at han vandt pointtrøjen i l’Avenir, men som professionel har han slet ikke vist det. Han har dog siden Mallorca vist fabelagtig form, og dette burde være en finale lige efter hans hoved. Jeg er bekymret for positioneringen, men sidder han rigtigt, kommer han med sin form langt. Det er nok slut for Jose Joaquin Rojas med at køre denne slags finaler.

 

Jeg er lidt spændt på Alexander Kamp. Dette burde lige være en finale efter hans hoved, men hans niveau har jo i de senere år været ret svingende. Han var heller ikke helt let at blive klog på i indledningen på Mallorca, men det andet af de fem løb viste, at han ikke er helt uden form. En for ham ganske fremragende enkeltstart får mig til at tro, at han er kommet godt i gang, og så burde han elske denne finale. Uanset hvad vil jeg tro, at Mattias Skjelmose, der viste visse evner i denne form for spurter sidste år, vil ende fornuftigt, men vinde kan han ikke.

 

Naturligvis skal man også nævne Arnaud Demare, men det vil undre mig, hvis han vinder. Han blev sat for et år siden, og det vil han formentlig gøre igen. Hans enkeltstart var under hans niveau, og det var atypisk at se ham blive sat i sidevinden i dag. Kommer han med over bakken, og er han i bedre form end ventet, er det dog ikke en finale, der er uden for rækkevidde, og derfor kan han ikke udelukkes. Falder han fra, giver holdet forhåbentlig chancen til den meget lovende Lewis Askey, der imponerede meget sidste efterår. Hans 5. plads ved VM viser, at han kan spurte på en bakke, og uden holdbarhed er han ikke. Enkeltstarten viser form, men jeg frygter, at den samlede etape bliver for hård. Falder begge de to tunge fra, har FDJ Anthony Roux, men hans fart rækker ikke længere til at være med helt fremme.

 

Jeg tror ikke meget på de øvrige hold. Måske kan Martijn Tusveld gøre det hæderligt for DSM, for han kørte en overraskende god spurt i dag. Hos Arkea handler det bare om at holde Nairo Quintana fremme, men colombianeren og den eksplosive Maxime Bouet kan begge ende ganske fornuftigt. Hos Roubaix er den for hård for Jeremy Leveau, og Samuel Leroux har ikke samme form som sidste år, og hverken B&B, Auber eller Nice har meget at byde ind med i denne form for finale.

 

Feltet.dks vinderbud: Julian Alaphilippe

Øvrige vinderkandidater: Bryan Coquard, Ethan Hayter

Outsidere: Samuele Battistella, Pierre Latour, Sep Vanmarcke, Andrea Vendrame, Elia Viviani

Jokers: Damien Touzé, Philippe Gilbert, Matteo Jorgenson, Alexander Kamp, Arnaud Demare, Tom van Asbroeck, Axel Zingle, Lewis Askey

 

Tidligere udgaver af etapen

Du kan gense Davide Ballerinis sejr fra 2021.

 

 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (MED KAPTAJNER)
 DELTAG I SÆSONSPILLET 2022 (UDEN KAPTAJNER)

 FÅ DISCOVERY+ TIL HALV PRIS MED FELTET.DK

Julian Alaphilippe
Bryan Coquard, Ethan Hayter
Samuele Battistella, Pierre Latour, Sep Vanmarcke, Andrea Vendrame, Elia Viviani
Damien Touzé, Philippe Gilbert, Matteo Jorgenson, Alexander Kamp, Arnaud Demare, Tom van Asbroeck, Axel Zingle, Lewis Askey
Simone Velasco, Mads Würtz, Michele Gazzoli, Anthony Roux, Mattias Skjelmose, Ilan van Wilder, Aurelien Paret-Peintre, Martijn Tusveld, Nairo Quintana, Maxime Bouet, Victor Lafay
DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Tour de la Provence
Nyheder
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

EPZ Omloop van Borsele(2.NCUPJW) 19/04-21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Tour de Romandie(2.UWT) 23/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?