Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: 3. etape af Tour Down Under

Optakt: 3. etape af Tour Down Under

18. januar 2017 17:45Foto: Sirotti

Som vi forudsagde i går, viste Richie Porte, at han er den i særklasse stærkeste rytter i årets udgave af Tour Down Under, og allerede nu synes kun uheld at kunne stå i vejen for hans første samlede sejr i løbet. Det afgørende slag skal slås på Willunga Hill, men inden han når så langt skal han overleve to relativt flade etaper, startende med torsdagens frygtede afslutning i Victor Harbor, hvor sidevind før har gjort det af med klassementsfavoritter.

Annonce

Ruten

I de senere år har tendensen været, at sprinterne har haft færre og færre muligheder i løbet, men i år er tendensen brudt. Således kan de hurtige afsluttere igen ventes at komme i spil i den traditionelle afslutning i Victor Harbor - hvis de vel at mærke har overlevet udskilningen i sidevinden, der ofte har spillet en afgørende rolle i kystbyen.

 

De 144 km på 3. etape fører rytterne fra Adelaide-forstaden Glenelg syd for storbyen til Victor Harbor på den vindblæste Fleurieu-halvø. Med en hård bakke ud ad byen indledes etapen brutalt, men derefter er terrænet relativt fladt, indtil bunden af dagens eneste kategoriserede stigning, den relativt fredsommelige Selloks Hill, rammes. Toppen kommer efter 43,3 km, og derefter gælder det en ikke-kategoriseret stigning, inden faldende terræn fører feltet til første passage af målstregen efter 92,3 km. Undervejs er der indlagte spurter efter henholdsvis 46,6 og 73,1 km.

 

Etapen afsluttes med fire omgange på en 12,9 km lang rundstrækning. Efter en indledende strækning langs kysten er der to mindre bakker på programmet. De sidste 3 km er imidlertid relativt flade. Finalen er dog teknisk kompliceret, idet to sving med henholdsvis 600 og 500 m til mål kommer i rap, inden opløbsstrækningen rammes.

  

I de første år var Victor Harbor vært for løbet stort set hver gang, men siden 2010 er byen kun blevet besøgt i 2016, hvor Simon Gerrans vandt en usædvanligt hård etape i en reduceret massespurt, i 2014, hvor André Greipel vandt en reduceret massespurt efter en hård sidevindsetape, og i 2012, hvor Greipel også var hurtigt. Graeme Brown og Allan Davis vandt i henholdsvis 2009 og 2008, mens Baden Cooke, Luis Leon Sanchez, Philippe Gilbert, Robbie McEwen, Alessio Galletti og Stuart O'Grady alle vandt her, inden løbet blev en del af WorldTouren.

 

 

 

 

Vejret

Vejret har efter den brutalt varm indledning været det store samtaleemne i årets udgave af Tour Down Under, og der er ingen etape, hvor de klimatiske forhold spiller så stor en rolle som etapen til Victor Harbor. Her er det imidlertid ikke varmen, men vinden, der kan gøre en dramatisk forskel.

 

Set i det lys er der mange, der vil være glade for at høre, at der torsdag kun vil være en jævn vind fra øst. Det betyder, at der vil være sidevind på den første del af etapen, mens der vil være modvind på indløbet mod Victor Harbor. På rundstrækning vil der hovedsageligt være modvind på første del, mens der vil være sidemedvind på den sidste del. På de sidste 2200 m vil der primært være modvind. Det gælder således også på opløbsstrækningen.

 

Efter en usædvanligt kølig dag vender varmen tillige tilbage. Rytterne kan vente høj solskin og en temperatur på 31 grader. Der har i flere dage været tale om et voldsomt regnvejr på etapen, men som det ser ud i skrivende stund, ventes det først at ramme Victor Harbor først på aftenen, hvor etapen for længst er afsluttet.

 

Analyse af 2. etape

Allerede i vores store optakt til løbet og i vores videosession med brugerspørgsmål i søndags gjorde vi det klart, at Richie Porte var løbets helt store favorit. I går skrev vi, at vi havde svært ved at forestille os, at nogen kunne matche hans uimodståelige angreb på stigningen i Paracombe, og vi fik ret. Porte understregede dels sin status som løbets bedste klatrer, dels at han har forberedt sig fantastisk godt til sit første store sæsonmål.

 

Trods vores korrekte forudsigelse havde vi imidlertid ikke ventet, at Porte ville være så suveræn. Belært af erfaringerne fra den frustrerende etape for to år siden, hvor lidt for megen taktik ødelagde Portes muligheder for både at vinde etapen og løbet sammenlagt, tog BMC-kaptajnen ingen chancer. Straks fra bunden af stigningen ramte han konkurrenterne hårdt med en uimodståelig acceleration, og efter først at have knækket Esteban Chaves og siden Gorka Izagirre fortsatte han med at vinde tid på rivalerne hele vejen til stregen. I sidste ende sikrede han sig i et forspring, der i Tour Down Under-sammenhæng er uhørt stort, og i lyset af hans dominans synes det utænkeligt, at han ikke løber med den samlede sejr.

 

Præstationen vidner om en mere moden og ekstremt selvtillidsfuld Porte, der ikke var bange for at spille højt spil med sit tidlige angreb. Med sin tidlige åbning gjorde han sig sårbar overfor kontraangreb og risikerede at eksplodere på den korte, men meget stejle stigning, men i lyset af de erfaringer, han havde gjort sig under træningen, vidste han, at han havde formen til at gøre det færdigt. Porte har tidligere været under kritik for at være mentalt skrøbelig, men efter på imponerende vis at have håndteret sine mange tilbageslag under sidste års Tour uden at lade sig mærke har han gjort alle sine kritikere til skamme. Nu må man blot for BMC-kaptajnen håbe, at han kan undgå den byge af uheld, der har præget hans karriere…

 

Etapen efterlod imidlertid også cykelfans over hele verden med en følelses af stor frustration. Vi fik således aldrig den direkte duel mellem Porte og Sergio Henao, som mange havde set frem til. Colombianeren var ufatteligt uheldig og punkterede to gange på det mest kritiske tidspunkt, hvor positionskampen frem mod stigningen var på sit højeste. Henao var således allerede i rødt felt, da han ramte bakken, og det er vidne om ekstremt høj klasse, at han stadig var i stand til at hænge på den gruppe, der spurtede om fjerdepladsen. Hvis ikke Porte har uheld, er det urealistisk, at Henao kan vinde løbet, men han må være motiveret til at gå efter andenpladsen. Under alle omstændigheder må han være fyldt med det raseri, der skal til for at udfordre Porte på Willunga Hill.

 

Dagens positive overraskelse var naturligvis Gorka Izagirre. Spanieren har tradition for at være stærk i Tour Down Under, mens gårsdagens præstation var i særklasse det flotteste, han har leveret. Det vidner endnu engang, om Movistars fantastiske evne til at have en formstærk kaptajn til alle WorldTour-etapeløb, og Izagirre har gode muligheder for at sikre dem det bedste udgangspunkt for at vinde den fineste løbsserie igen i 2017. Det er imidlertid fortsat usikkert, om han kan matche de bedste klatrere på den længere stigning i Willunga.

 

En negativ overraskelse var Simon Gerrans’ svage præstation. Allerede i går skrev vi, at vi vurderede etapen som værende for hård for den firfoldige vinder. Ikke desto mindre havde vi ikke ventet, at han ville tabe næsten et minut, og der kan nu ikke længere være tvivl om, at Esteban Chaves er den indiskutable kaptajn på Orica-mandskabet. De kan ikke længere drømme om den samlede sejr, men en samlet andenplads til Chaves må være et naturligt mål. Interessant er det samtidig at bemærke, at colombianeren er i langt bedre form end vanligt på denne tid af sæsonen, og det kunne indikere, at han i år satser på Tour de France og ikke Giro d’Italia. Det endelige svar på hans grand tour-ambitioner ventes at komme efter afslutningen på den australske sommersæson.

 

Andre positive overraskelser leverede Nathan Haas, der viste, at han har taget sit klatreniveau til nye højder. Rohan Dennis viste samtidig, at han er en perfekt plan B for BMC, og at hans vægttab allerede nu giver pote forud for en sæson, hvor han skal vise sig grand tour-rytter. Vi var også begejstrede for Wilco Keldermans offensive kørsel. Hollænderen har i de senere år klatret usædvanligt dårligt, en dagens præstation kan give håb om, at han er på vej tilbage. Endelig vil vi pege på de tre supertalenter Ruben Guerreiro, Enric Mas og Michael Storer, der alle var i stand til at hænge på i gruppen, der spurtede om fjerdepladsen. Specielt Ardennerspecialisten Guerreiro virkede stærk i sit første løb på WorldTour-niveau. Omvendt skulle de mere rendyrkede klatrere Mas og Storer være mere i deres element på den længere stigning til Willunga.

 

Favoritterne

Efter det første store slag ventes klassementskampen at blive sat på standby de næste to dage, hvor sprinterne igen burde komme til fadet. Det betyder imidlertid ikke, at 3. og 4. etape er uden udfordringer, og de kan begge skabe uventede forskelle i kampen om de samlede podiepladser.

 

Først og fremmest er der bonussekunderne, der altid spiller en stor rolle i Tour Down Under. Da begge etaper ventes at blive afgjort i massespurter, vil sekunderne på målstregen næppe komme i spil. Undervejs er der imidlertid vigtige sekunder i de indlagte spurter, og da kampen om podiepladserne synes at blive knivskarp, vil det være overraskende, hvis hurtige folk som Jay McCarthy og Nathan Haas ikke søger at drage fordel af deres spurtstyrke.

 

Endnu større forskel kan vinden imidlertid gøre, og morgendagens etape til Victor Harbor har før skabt ravage. Det skete senest i 2014, hvor Orica-GreenEDGE splittede feltet på toppen af en hård stigning og eliminerede et par konkurrenter. I lyset af Portes suveræne dominans på stigningerne vil hans rivaler være på jagt efter andre måder at udfordre løbets førende rytter, og her kunne netop vinden komme i spil. Derfor må det være frustrerende at vide, at der i morgen næppe vil være nok vind til gøre en afgørende forskel, og de får heller ikke hjælp af den regn, som der ellers i flere dage har været udsigt til.

 

Løbet har sat sig, og der er nu langt større tidsforskelle i klassementet. Det betyder, at de fleste hold nu ved, hvad de realistisk kan forvente af deres kaptajner, og flere mandskaber vil således nu være klar til at køre aggressivt. Derfor burde det være slut med kedelige soloudbrud, og vi kan vente en langt hårdere start på etapen, end vi har haft på de to første etaper. Med en hård bakke straks fra start er terrænet perfekt til angreb, og vi forventer således masser af offensiv kørsel. Det vil tage længere tid, inden udbruddet etableres, og vi forventer, at der etableres en relativt stærk gruppe.

 

Den første indlagte spurt kommer relativt sent på etapen, og vi tvivler på, at der er hold, der vil forsøge at holde det samlet. Hvis det tager lang tid for udbruddet at blive etableret, er det imidlertid ikke utænkeligt, at Bora-hansgrohe og Dimension Data vil gøre en indsats, og således give henholdsvis McCarthy og Haas mulighed for at vinde vigtige sekunder. Den anden spurt bør imidlertid kun komme i spil, hvi udbruddet består af mindre end to mand, og det er usandsynligt.

 

Grundet etapens historik forventer vi nervøs kørsel, og det er ikke utænkeligt, at visse hold vil forsøge at splitte feltet i sidevinden. Det gælder specielt Orica-Scott og Sky, der begge har stærke hold med masser af muskelkraft. Som nævnt tvivler vi imidlertid på, at det vil være muligt at gøre en forskel, og da Porte er omgivet af et stærkt hold, bør han ikke komme i problemer. Nervøsiteten vil imidlertid gøre det til en hurtig etape.

 

Da den samlede sejr nu er uden for rækkevidde, må Orica-Scott være endnu mere motiverede for at støtte Caleb Ewan, og vi forventer derfor, at det australske mandskab hurtigt vil tage over efter BMC, der vil kontrollere den indledende del af etapen. Også Bora-hansgrohe kan ventes at give en hånd, og det samme kan Bahrain-Merida. Også Team Sunweb og UAE Abu Dhabi har vist stor tillid til deres sprintere Nikias Arndt og Marko Kump, og således skulle der være nok interesse i at sikre, at løbet afgøres i den ventede massespurt. Rundstrækningen indeholder et par mindre bakker, men de bør ikke være et problem for de hurtige afsluttere.

 

Selve opløbet er relativt fladt, men det er vigtigt at notere sig, at finalen er meget teknisk med to sving i rap, samt at opløbsstrækningen er smal. Det gør positionering og acceleration til meget vigtige elementer. Modvinden betyder samtidig, at timing bliver afgørende, nøjagtig som det var tilfældet på 1. etape.

 

Ingen af disse elementer bør imidlertid være nok til at slå Caleb Ewan ud. Australieren har klart vist, at han er feltets hurtigste mand, og han fremstår som den oplagte favorit. I dag viste han samtidig, at formen er fremragende, idet han modsat mange andre sprintere hang på længe, og endda udførte et stort arbejde for sit hold. Derfor bør de små bakker i finalen være til Ewans fordel.

 

Som sagt er positionering og dermed lead-out af afgørende betydning i denne finale, og i det lys er det betryggende for Ewan at vide, at han kan regne med både Daryl Impey og Roger Kluge. Begge har gjort et fremragende job, og selvom de ikke var stærke nok til at dominere tirsdagens finale, gjorde Kluge tilstrækkeligt til at aflevere sin kaptajn i den perfekte position på Sam Bennetts hjul. I morgen kan de endda ventes at være endnu stærkere, idet Simon Gerrans er ude af klassementet, og således kan spille en rolle i toget. Da Ewan samtidig er feltets hurtigste mand, har vi vanskeligt ved at forestille os, at australieren kan slås, og han er således vores favorit.

 

Det bliver interessant at se, hvordan Bora-hansgrohe vil gribe etapen an. I søndags kørte de for Sam Bennett, mens planen i tirsdags var at arbejde for Peter Sagan, inden slovakken undervejs alligevel valgte at stille sig til rådighed for sin irske holdkammerat. Vi er overbeviste om, at Sagan får chancen på et tidspunkt i løbet, og da sidste etape ubetinget passer Bennett bedst, må verdensmesteren være kaptajnen på en af de kommende to etaper, der er hårdere og dermed bedst for ham.

 

Hvis Bora vil vinde, vil vi imidlertid anbefale dem at satse på Bennett. Sagan er ingen ren sprinter, og på sit nuværende formniveau synes han ikke at have farten til at matche Ewan. Det blev tydeligt i søndags, hvor Bennett omvendt viste, at han er hurtig nok til at håbe på en sejr. Også han bør kunne drage fordel af en hårdere etape, og samtidig har han, hvad der ligner feltets bedste tog. Ikke mindst har Sagan vist sig med sine exceptionelle positioneringsevner at være den perfekte lead-out man, og det bør kunne benyttes i denne tekniske finale. Hvis Sagan kan føre Bennett igennem de to sidste sving i anden position, og ireren for en gangs skyld kan holde trit med sine holdkammerater, kan torsdag være dagen, hvor ireren vinder.

 

På papiret er Danny Van Poppel en af de få, der har farten til at matche Ewan, og efter en frustrerende start i søndags kom han med andenpladsen på 1. etape tilbage på sporet. Han viste i tirsdags, at han har farten til at matche Ewan, og samtidig har han et meget stærkt tog, der anføres af Geraint Thomas, Ian Stannard og lead-out man Luke Rowe. Uheldigvis har han efter tabet af Owain Doull ikke den topfart blandt sine hjælperyttere, som gør, at han kan afleveres i front, og han skal derfor komme bagfra. I den sammenhæng er modvinden en fordel, idet der er risiko for, at folk som Ewan og Bennett åbner for tidligt. Sker det, er Van Poppel hurtig nok til at vinde.

 

Som sagt regner vi med, at Peter Sagan får sin chance i morgen eller i overmorgen. På papiret passer den stigende spurt på fjerde etape ham bedst, men morgendagens tekniske finale er heller ikke dårlig. Umiddelbart er der hurtigere folk i feltet, og Sagan er samtidig tydeligvis langt fra formen. Grundet sin fantastiske positioneringsevne og sin fremragende timing har han imidlertid før slået langt hurtigere folk, og det kan bestemt ske igen i en finale, hvor den korte opløbsstrækning efter to hurtige sving gør det muligt for Sagan at drage nytte af sin fantastiske teknik.

 

Allerede fra start sagde vi, at Niccolo Bonifazio var en af de få, der havde mulighed for at true de bedste. Han har trods alt slået folk som Ewan og Fernando Gaviria på WorldTour-niveau. Med en 4. og en 5. plads har han bekræftet vores forventninger, og han skulle have endnu bedre muligheder på morgendagens hårdere etape. Desværre mangler han et stærkt tog, og de to asiater Yukiya Arashiro og Chun-Kai Feng har ikke den nødvendige power til at matche de bedste tog. Bonifazio er imidlertid god til at positionere sig, og den tekniske finale burde passe ham glimrende.

 

Vi har været dybt imponerede, hvor velkørende Edward Theuns har været i sit comebackløb. Han brækkede som bekendt ryggen under Tour de France, men er allerede nu på et højt niveau. I tirsdags begik han en fejl ved at starte sin spurt for tidligt, selvom hans fremragende lead-out man Koen De Kort stadig havde masser af power, og det kostede i modvinden. Etapen bekræftede imidlertid, at Trek har et af de bedste tog, og det bliver vigtigt i denne finale. Det kræver, at alt klapper, men Theuns har egenskaberne til at vinde i Victor Harbor.

 

I tirsdags viste Sunweb et overraskende højt niveau i finalen, hvor de fik afleveret Nikias Arndt i noget nær optimal position. Som ventet havde han ikke farten til at slå de bedste, men han skulle have bedre muligheder de kommende dage, hvor terrænet er hårdere. Hvis Sunweb kan levere et lige så fremragende lead-out som på 1. etape, og Phil Bauhaus kan aflevere Arndt helt i front, er det ikke utænkeligt, at tyskeren kan tage sin første sejr. Umiddelbart synes 4. etape imidlertid at passe ham bedre.

 

Mark Renshaw er ikke en rigtig sprinter, men han har altid været stærk i Tour Down Under, hvor han drager nytte at sin gode sæson efter den australske sommer samt sin helt fantastiske positioneringsevne. Tingene fungerede ikke på 1. etape, hvor det lille lead-out tog bestående af Jaco Venter og Tyler Farrar ramte modvinden for tidligt, og derfor måtte Renshaw nøjes med en 11. plads. Historien viser imidlertid, at han aldrig skal afskrives i dette løb, og sidste år blev han nummer 2 på begge de reelle sprinteretaper. Den tekniske finale er under alle omstændigheder ideel, og selvom han næppe vinder, er en podieplads mulig.

 

Afslutningsvis vil vi pege på Marko Kump. I søndags blev han fanget bag et styrt, men i tirsdags viste toget med Vegard Laengen, Marco Marcato og Ben Swift, at de allerede nu kan støtte deres kroatiske kaptajn på fremragende vis. Samtidig dokumenterede Kump, at han er en fremragende sprinter, og at formen er god. Også for ham bliver det svært at vinde, mens hvis holdet kan time deres lead-out, er en overraskelse mulig.

 

Feltet.dks vinderbud: Caleb Ewan

Øvrige vinderkandidater: Sam Bennett, Danny Van Poppel

Outsidere: Peter Sagan, Niccolo Bonifazio, Edward Theuns

Jokers: Nikias Arndt, Mark Renshaw, Marko Kump

 

For overblikkets skyld angiver vi herunder, hvem der kan ventes at være den beskyttede sprinter på de enkelte hold:
Orica-Scott: Caleb Ewan
Bora-hansgrohe: Sam Bennett eller Peter Sagan
BMC: Miles Scotson vil måske forsøge seig, men det er usandsynligt
Sunweb: Nikias Arndt
Sky: Danny Van Poppel
Dimension Data: Mark Renshaw
Lotto Soudal: Sean De Bie
Cannondale: Tom Van Asbroeck
Bahrain-Merida: Niccolo Bonifazio
Ag2r: Måske Matteo Montaguti vil forsøge sig
Movistar: Carlos Barbero
Quick-Step: Ingen sprinter
LottoNL-Jumbo: Enrico Battaglin, Paul Martens eller Robert Wagner
UAE Abu Dhabi: Marko Kump
Trek-Segafredo: Edward Theuns
UniSA: Ingen sprinter

Annonce

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Giro dell'Appennino(1.1) 24/06

Giro dell'Appennino(1.1) 24/06

Acht van Bladel(2.1) 25/06-27/06

Tour de France(2.UWT) 26/06-18/07

La Course by Le Tour de F...(1.WWT) 27/06

Axion SWISS Bank Gran Pre...(1.1) 27/06

Annonce

Annonce

AG2R Citroen Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana - Premier Tech

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Deceuninck - Quick-Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - Nippo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty - Gobert

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Israel Start-Up Nation

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team BikeExchange

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jumbo-Visma

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Qhubeka Assos

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

SÆT DIT TOUR-MANAGERSPIL - PRÆMIER FOR MINDST 80.000 KR