Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Gå til forsiden af feltet.dki samarbejde medGå til forsiden af feltet.dk
Log ind Følg os Nyhedsbrev VELOMIO

Optakt: 3. etape af Tour La Provence
10. februar 2018 17:47 af Emil AxelgaardFoto: Sirotti

Helt som ventet viste det brølstærke Ag2r-mandskab sig at være i stand til at forsvare Alexandre Geniez’ føring på en kongeetape, der blev mindre selektiv, end mange havde håbet, og dermed står han nu på tærsklen til at kunne fejre den samlede sejr. Først skal han dog sikkert til mål på en kuperet etape til Marseille, hvor de klatrestærke sprintere håber at få en chance for at spurte om sejren.

Ruten

Efter løbets kongeetape er løbet klassementet formentlig afgjort, men rytterne skal alligevel tage sig i agt for sidste etape, der ikke er helt nem. Finalen byder dog kun på mindre stigninger med en afslutning, der minder meget om den tidligere udgave af GP La Marseillaise, inden man for et par år siden gjorde det franske endagsløb en smule hårdere. Derfor er det sandsynligt, at en reduceret massespurt bliver udkommet, men både vinden og bakkerne kan måske benyttes som afsæt for et angreb.

 

Etapen fører feltet over 166,7 km fra Aix en Provence ind til centrum af Marseille, hvor der sluttes på Promenade Georges Pompidou langs storbyens havnefront. Starten er ganske hård, idet man bevæger sig mod øst gennem let stigende terræn frem til kategori 4-stigningen Col de Porte (1,7 km, 5,4%), der har top efter 16,7 km og byder på en stigningsprocent på hele 9,4 over de sidste 700 m. Efter nedkørslen fortsættes videre mod nord og øst gennem fladt terræn forbi den første spurt, der er placeret efter 20,5 km. Herfra går det videre mod syd forbi den anden spurt, der er placeret efter 57,2 km.

 

Det flade terræn får en ende i byen Mazaugues, hvorfra man fortsætter mod sydvest op over kategori 3-stigningen Montee de Mazaugues (6,9 km, 4,7%), der har et ganske svært midterstykke, inden det atter flader ud mod toppen. Et kort, fladt stykke venter nu, inden en længere og teknisk nedkørsel fører mod syd ned mod Middelhavskysten. Nu følger der tre ikke-kategoriserede stigninger. Først er Col de l’Ange (7,5 km, 3%), der har top efter 128,5 km på programmet, derefter følger en mindre stigning uden navn, inden en nedkørsel leder til kystbyen Cassis. Herfra går det mod nordvest op over den klassiske Col de la Gineste (9,3 km, 3,1%), der altid udgør finalen i GP La Marseillaise. Fra toppen resterer bare 13,5 km, som først består af en nedkørsel, inden det flader ud, mens man kører mod nordvest ind mod centrum af Marseille. Her venter en relativt ukompliceret og flad finale, hvor der på de sidste 5 km kun er to sving i rundkørsler med hhv. 2,1 og 0,5 km til mål.

 

Marseille er også blevet brugt som målby for de første to udgaver af løbet. Sidste år sluttede man på en bakke i byens udkant, hvor Mattia Cattaneo vandt kongeetapen, mens Fernando Gaviria vandt en massespurt i 2016. Derudover har byen været besøgt af Tour de France, Middelhavet Rundt og Etoile de Besseges, ligesom det som sagt altid er vært for GP La Marseillaise. De seneste Tour-etapevindere i Marseille er Maciej Bodnar (2017), Mark Cavendish (2013), Cedric Vasseur (2007) samt Jakob Piil (2003).

 

 

 

 

Vejret

Vinden i Marseille-området kan være livsfarlig, men det vil ikke vise sig fra sin mest voldsomme side. Efter en solrig morgen vil det langsomt sky til, mens temperaturen kravler op på 11 grader. Der vil være en jævn til frisk vind fra nordvest, hvilket giver sidemedvind først på etapen og dernæst sidevind fra bunden af kategori 3-stigningen. I Cassis vil man dreje ind i modvind forud for Col de la Gineste, og det vil vare ved helt frem til næstsidste sving. Der vil derefter være sidevind og til slut modvind på opløbsstrækningen

 

Favoritterne

En suveræn præstation af Ag2r-mandskabet betød, at Alexandre Geniez uden problemer kunne forsvare føringen på kongeetapen, og dermed står han nu på tærsklen til at vinde det korte franske etapeløb efter sin podieplads sidste år. Ag2r lagde løbet i et jerngreb på Col de l’Espigoulier, og det var kun en stærk Remy Di Gregorio, der dermed bekræftede de gode tendenser fra årets første løb, som man lod køre, da han ikke udgjorde en umiddelbar trussel i klassementet. Deres hårde kontrol betød også, at etapen slet ikke gjorde den forskel, som mange af klatrerne havde håbet på, og det, der skulle have været en historisk hård udgave af det franske løb, ender nu med relativt beskedne tidsforskelle.

 

Inden Geniez kan lade sig hylde for sæsonens tredje sejr på bare fem løbsdage skal han dog sikkert igennem den afsluttende etape. Her er der ganske vist mange stigninger, men de er alle af en karakter, så de ikke kan benyttes til at skabe forskelle. Den store fare er vinden, der har en styrke, som måske kan bruges til noget, ikke mindst af de stærke hold fra FDJ og Direct Energie. Ag2r er dog endnu bedre og vil næppe kunne tages på sengen. Vinden vil helt sikkert skabe nervøsitet, gøre løbet hårdt og måske også skabe lidt udskilning, men den vil næppe kunne splitte feltet til atomer.

 

På papiret kunne det være en god chance for et udbrud, men vi tror dog, at der er masser af interesse i en massespurt. FDJ og Cofidis har begge et par formstærke sprintere, og også Veranclassic burde tro på Justin Jules. De tre hold vil derfor formentlig påtage sig ansvaret for at jagte, og da vinden samtidig vil skabe nervøsitet, vil udbruddet næppe have en chance.

 

Vi kender finalen fra den gamle udgave af GP La Marseillaise. Før ruteændringen sluttede løbet næsten altid i en reduceret massespurt, og det taler yderligere for, at det også vil være tilfældet her. Finalen er hård nok til at sortere de tungeste sprintere fra, og bakkerne kan bruges som afsæt for et sent angreb, men da der endda vil være modvind i finalen, vil det være svært at gøre en forskel. Modvinden vil også hjælpe sprinterne med at hænge på, og derfor tror vi, at det ender i en reduceret massespurt.

 

Her vil vi sætte pengene på Marc Sarreau. I gamle dage ville etapen formentlig have været for hård for ham, men med de fremskridt, han har gjort siden sidste efterår, burde han være i stand til at hænge på. Det er absolut ingen tilfældighed, at han vandt kongeetapen i Besseges, hvor han også viste, at han kan afslutte efter et hårdt løb. Hans prolog bekræftede blot den gode form, og han vil helt sikkert være sulten efter revanche, da en defekt med 500 m kostede ham muligheden på 1. etape. Det er klart, at hans tog ikke kan matche de bedstes, men det er ikke et stort problem i en finale, der ikke er voldsomt teknisk. Han er helt sikkert feltets hurtigste ryttere, så kommer han med over stigningerne, er han manden, der skal slås. Det gør ham til vores favorit.

 

Hans værste rival må være Christophe Laporte. Cofidis-rytteren har med sejrene på 1. etape og i Besseges fået den bedst tænkeligt start på et år, hvor han skal tage større ansvar og være den klare kaptajn i brostensklassikerne. Han har vist, at han efterhånden har farten til at vinde på dette niveau, men hans største fordel er, at han er den mest klatrestærke sprinter. For ham kan løbet derfor ikke være hårdt nok, og den kuperede finale passer ham perfekt. Han har ikke det bedste lead-out, men er fremragende til at positionere sig, hvorfor det sene sving blot er til hans fordel. Derfor kan det sagtens ende med endnu en sejr til Laporte.

 

Jonas Van Genechten kunne ikke helt komme frem i spurten på 1. etape, hvor det handlede mere om positionering end topfart. Han burde derfor være mere komfortabel i denne finale, hvor han i højere grad kan gøre brug af sin hurtighed. Hans problem er, at terrænet kan vise sig at være en anelse for hårdt, og der er bestemt ingen garanti for, at han sidder med hjem. Lykkes det at overleve stigningerne med den relativt gode form, han viste i Besseges, vil han dog have en god chance for at vinde spurten.

 

Det lykkedes ikke for Justin Jules for anden gang i træk at vinde i Istres, men det må blot have gjort ham endnu mere sulten. Denne etape passer ham måske i virkeligheden endnu bedre, da han er blandt de allermest holdbare sprintere, og han drømmer bare om, at løbet bliver hårdt. Hans problem er, at han ikke har verdens bedste hold, men han er generelt god i tekniske finaler. Derfor er det sene sving også til hans fordel, og hvis de hurtigere folk er blevet trætte, har han en fin chance.

 

Ag2rs vigtigste mål er at forsvare førertrøjen, men måske kan de også gå efter etapesejren. I hvert fald har de to kort, hvoraf Rudy Barbier er det bedste. Han er i hvert fald holdets hurtigste rytter, men finalen kan meget vel vise sig at være for hård for den ikke specielt formstærke franskmand, der også har haft problemer med positioneringen hidtil. Kommer han ikke med hjem, vil man satse på en formstærk Samuel Dumoulin, der dog har brug for et hårdt løb, hvis han skal vinde en spurt.

 

Nippo-Vini Fantini fik en yderst opmuntrende andenplads på 1. etape, hvor Eduard Grosu fik en forrygende sæsonstart. Det var specielt positivt, at han gjorde det så godt i en teknisk finale, da positionering tidligere har været lidt af en akilleshæl. På papiret er han en ganske hårdfør sprinter, men det er stadig usikkert, hvor godt han klatrer i sin sæsondebut. Der er ingen garanti for, at han sidder med hjem, men gør han det, vil han helt sikkert have en god chance.

 

Delko har i den unge Jeremy Leveau en ganske lovende sprinter. Han fik sig ikke positioneret sig godt på 1. etape, men burde have en langt bedre chance denne gang. Han viste nemlig med 3. pladsen ved de franske mesterskaber, at hans speciale er en spurt efter et hårdt løb. Den kuperede rute burde derfor passe ham og give ham gode chancer. Holdet har også Yannick Martinez, der ligeledes er en hårdfør type, men som næppe har farten til at vinde i dette selskab.

 

St. Michel-Auber 93 har Romain Feillu, men han har næppe formen til at sidde med hjem. I stedet er deres bedste kort formentlig Antony Maldonado, der i dag chokerede ved at sidde med alle klatrerne på kongeetapen. Det vidner om storform, og derfor kan det kun være til hans fordel, at etapen bliver så hård som muligt. Man kan frugte, at han ikke helt er hurtig nok til at vinde, men bliver det tilstrækkeligt hårdt har han gode muligheder.

 

Endelig vil vi pege på Jonathan Hivert som en outsider. Han er ganske vist ikke ren sprinter, men han har før vist, at han er lynhurtig på stregen. Udvikler løbet sig til hård affære, vil han måske forsøge sig i en spurt. Det bliver ikke let at slå de hurtigste, men med et stærkt hold har han måske en chance i en finale med et sent sving.

 

Også Romain Hardy og Youcef Reguigui burde sidde med hjem til spurten, men vi tvivler på, at de har farten til at vinde.

 

Feltet.dks vinderbud: Marc Sarreau

Øvrige vinderkandidater: Christophe Laporte, Jonas Van Genechten

Outsidere: Justin Jules, Rudy Barbier, Eduard Grosu

Jokers: Samuel Dumoulin, Jeremy Leveau, Yannick Martinez, Anthony Maldonado, Jonathan Hivert

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Pro Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain-Merida

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

BMC Racing Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Mitchelton-Scott

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Quick-Step Floors

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Dimension Data

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team EF Education First-Drapac

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Katusha Alpecin

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team LottoNL-Jumbo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sky

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sunweb

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Log ind

Husk mig.

Glemt kodeord?

Opret bruger