Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: 4. etape af Tour of Norway

Optakt: 4. etape af Tour of Norway

27. maj 2022 12:49Foto: A.S.O. / Alex Broadway

Remco Evenepoel leverede en magtdemonstration på kongeetapen og har nu kurs mod den samlede sejr. Han skal dog først igennem de sidste tre etaper, der bestemt ikke er enkle, og allerede fredag venter en udfordring med et 232 km langt maraton med masser af sidevind og en vanskelig rundstrækning, hvor døren er åben for både stærke sprintere og puncheurs, der kan angribe på den sidste stigning.

Artiklen fortsætter efter videoen.

EKSKLUSIVT: STREAM GIRO D'ITALIA TIL HALV PRIS

SE ALT OM GIROEN: FELTET.DK/GIRO

 

Ruten                                                         

Temaet for det gamle Tour des Fjords var dets mange afsluttende rundstrækninger med små bakker, der kunne bruges til angreb og til at rydde ud i sprinterne. Den model synes det nye Tour of Norway at have adopteret efter fusionen mellem de to løb, for denne finaletype findes der flere af også i årets udgave. Den første af disse kommer fredag, hvor der venter en klassiker i Kristiansand med den lille Gimlekollen-stigning og en flad afslutning. Samme finale er nemlig tidligere blevet benyttet i 2019 i dette løb og i 2018 i Tour des Fjords, og herfra ved vi, at de stærke sprintere formentlig kan se frem til at skulle til fadet.

 

I alt skal der tilbagelægges hele 232,1 km, der fører feltet fra Hovden til Kristiansand. Startbyen ligger langt inde i landet midt i de norske fjelde, mens målbyen ligger helt ude ved kysten, og derfor indledes etapen med et langt og let faldende stykke, der leder mod syd og sydøst frem til den første spurt, som er placeret efter 54,0 lette kilometer. Det forsætter med at falde let, mens man kører mod syd ned til Besteland, som nås efter 78,5 km, men derfra venter et langt og næsten helt fladt stykke, hvor man kører mod sydøst og syd frem til den anden spurt, der er placeret efter 146,6 km. Herfra går det videre mod syd igennem fladt terræn mod syd frem til Kile, som nås efter 169,5 km.

 

Læs også
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe

 

Nu ændrer det flade terræn sig. Man fortsætter mod syd op ad en bakke, inden et fladt stykke leder frem til kategori 3-stigningen Klomra (1,7 km, 4,8%), der har 500 m med 6,5%, men derudover er relativt let. Toppen rundes efter 183,0 km, hvorefter de sidste 49,0 km indledes med en nedkørsel, der fører mod sydøst, idet man undervejs skal op ad en lille bakke, indtil man efter 197,6 km når frem til Mosby. Herfra følger man en lige og flad vej mod sydøst ind til udkanten af Kristiansand, hvor man efter 209,5 km rammer den afsluttende rundstrækning og efter 212,8 km krydser stregen for første gang.

 

Etapen afsluttes nu med to omgange på den 9,6 km lange runde. Fra start kører man mod nordøst, øst og nord ind gennem byen, inden det går mod nord op ad kategori 3-stigningen Gimlekollen (1,4 km, 4,9%), der stiger med 6,0% over de første 500 m og derefter 4,2% i snit. Toppen, hvor der kun er en bjergspurt ved sidste passage efter 226,9 km, kommer med 5,2 km igen, hvorefter en let nedkørsel leder mod sydvest tilbage til byen, hvor de sidste 3 km er flade. Det går ad en lige vej frem til en kringlet finale med to sving med 600 m og 500 m igen.

 

Etapen byder på i alt 1655 højdemeter.

 

Som sagt blev finalen benyttet i dette løb i 2019, hvor Edvald Boasson Hagen med et angreb med 3 km igen kunne køre alene hjem til sejr foran Joris Nieuwenhuis, der kom væk til sidst, og Alexander Kristoff, der var hurtigst i feltet. I Tour des Fjords i 2018 benyttede man næsten samme rundstrækning, og her vandt Michael Albasini en reduceret massespurt foran Pim Ligthart og Kristoffer Halvorsen. Byen var også vært for de norske mesterskaber i 2021, hvor Tobias Foss tog en solosejr foran en trio bestående af Anders Skaarseth, Kristian Aasvold og Andreas Leknessund.

 

 

 

 

 

 

Læs også
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie

 

 

EKSKLUSIVT: STREAM GIRO D'ITALIA TIL HALV PRIS

SE ALT OM GIROEN: FELTET.DK/GIRO

 

Vejret

Temaet for årets løb er kraftig vind, og det får rytterne at mærke igen fredag. Fra start vil der kun være lidt sol og en temperatur på beskedne 6 grader samt en bygerisiko på 20-25%, men når man kommer ud til kysten, bliver det meget bedre med kun få skyer og en temperatur ved mål på 14 grader. Vinden vil være frisk til hård (23-30 km/t) og i starten komme fra nordvest og senere vest. Det giver sidemedvind, men når den går over i vest, vil det være næsten direkte sidevind hele vejen frem til rundstrækningen. Her vil der hovedsageligt være sidevind. Det vil der også være på stigningen, hvorefter man får sidemodvind på nedkørslen. I fladlandet vil der først være sidevind og sidemodvind over de sidste ca. 1500 m.

 

Favoritterne

Bemærk: Selvom løbet tæller med i Cykelduellen og er ProSeries, bliver ugens etapeoptakter grundet Giroen af betydeligt mere skitseagtig karakter end vanligt.

 

Efter tre dage med helt nye finaler går der nu Tour des Fjords i den. På de sidste tre etaper får vi nemlig et gensyn med tre rundstrækninger, vi kender fra løbets forgænger, og det er ganske rart at have set dem tidligere. De er nemlig alle ganske tricky, og det kan være lidt svært at vurdere, hvor hårde de faktisk er.

 

Vi kender finalen på denne etape fra 2019-udgaven, hvor rundstrækningen var den samme, og 2018-udgaven af Tour des Fjords, hvor rundstrækningen var næsten identisk. For tre år siden lykkedes det ganske vist for Edvald Boasson Hagen at køre væk i fladlandet med 3 km igen, men grundlæggende er det en finale for de stærke sprintere, som vi så det for to år siden. Den sidste bakke har kun 400 m, hvor den er stejl, og det er en anelse for lidt til for alvor at gøre forskelle.

 

Det bliver dog ikke så enkelt. Der vil være kraftig sidevind hele dagen, og vi har nu to dage i træk set, at den er splittet op. I dag gik det i sig selv igen, og min erfaring med sidevind i Norge er ikke så god, men der burde være en god chance for, at den splitter igen i morgen.

 

Vi bør dog få etableret et udbrud fra start, men det vil blive jagtet af Intermarché, Trek og Quick-Step, hvorfor det ikke bør have mange chancer. Herefter vil det være nervøs sidevindskørsel, hvilket vil føre til et opskruet tempo, og derefter kan der ske to ting. Vi kan få et intakt felt ind på rundstrækningen, eller vi kan få en lille gruppe efter et sidevindsdrama.

 

I det store felt tror jeg på en spurt. Der vil komme angreb på bakken, hvor jeg regner med, at Tobias Johannessen vil prøve, men den er for let til, at han for alvor kan køre væk, og jeg har svært ved at se, at en gruppe af klassementsryttere kan samarbejde. I det tilfælde tror jeg, at vi får en reduceret massespurt, men det vil være ret selektivt efter 232 km i sidevind og med en hård bakke i finalen.

 

Læs også
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024

 

Får vi et lille felt efter sidevind, kan meget ske. Så er der mindre kontrol, og feltet vil være mere mærket. Quick-Step skal nok være stærke nok til at kontrollere, men på den sidste bakke vil det være muligt for en lille gruppe at køre væk. De kan så afgøre det i en taktisk finale eller i en spurt.

 

Jeg peger på Mads Pedersen . Han sov lidt i sidevinden i går, men han imponerede med sin form ved at klare den lange stigning. Normalt er han en konge i sidevind, og da holdet er ude af klassementet, kører han kun for sig selv. Den sidste bakke passer ham også godt med de nuværende klatreben, og den er endda så kort, at han måske kan køre med i angrebene. Han er formentlig den hurtigste i løbet lige nu og elsker en spurt efter 232 hårde kilometer. Han kan således vinde både i det lette og det svære løb, og han har i Alex Kirsch en af løbets bedste lead-out men.

 

Den største rival er Alexander Kristoff. Han elsker nemlig også en spurt efter 232 hårde kilometer, for det er jo faktisk netop her, at han er allerbedst. I år er det min fornemmelse, at Pedersen har en fartmæssig overhånd, som han havde i dette løb sidste år, men Kristoff har også spurtet meget bedre i å. Kan han få Adrien Petit med over bakken, har han en god lead-out man, og han er god i positionskampen. Han er dog afhængig af en spurt, da han ikke kan gå med i angreb på bakken. I sidevind er han overraskende svag, men i dette felt burde han sidde med fremme.

 

Jumbos mand til en større spurt er David Dekker. Han har været i formkrise gennem hele sæsonen, og vi aner ikke, hvor han er efter sin pause. Derfor kan han ende med at sejle helt igennem, men normalt er Dekker en holdbar sprinter. Hans hold er også god i sidevinden, og de har måske det bedste tog. Med den fart, han havde sidste år, kan han slå de to favoritter.

 

Dernæst peger jeg på Ethan Hayter. Han slår ikke Pedersen og Kristoff i en spurt, men han har en anden option. Kører der alligevel en lille gruppe væk på bakken, bør han sidde med, hvis han ikke sidder for langt tilbage, og skulle det lykkes, vil han formentlig sidde med flere folk fra Ineos, der også vil dominere i sidevinden. Kan en lille gruppe køre væk, vil Hayter formentlig være den hurtigste.

 

Han skal dog tage sig i agt for Mike Teunissen . Heller ikke han slår Pedersen eller Kristoff i en spurt, men til gengæld er han i fabelagtig form, som vi så i går. Også han burde være god nok til at køre med, hvis en gruppe kommer væk på bakken, og selvom han i går blev slået af Hayter, er de så jævnbyrdige, at det kan gå begge veje, måske særligt efter 232 km, der kan være til Teunissens fordel. I sidevind er han også en ørn.

 

Den tredje mand, der kan vinde på samme måde, er Patrick Bevin. Han blev lukket inde i spurten i går, men han burde have en chance for at slå både Hayter og Teunissen. Han slog i hvert fald Hayter i Romandiet. Han viste storform igen i dag, og han vil være med i angrebene på bakkerne. Denne gang skal han så undgå at blive lukket inde. Holdet er også stærkt i sidevinden, og man kan ikke helt udelukke, at de bytter lidt rundt og giver Daryl Impey chancen. Jeg tror dog ikke, at han har formen til at gå i angreb på bakkerne, og så vinder han ikke.

 

Quick-Step håber at spurte med Ethan Vernon, men jeg tror, at løbet bliver for hårdt. Han er ikke nogen stor klatrer, og denne etape med sidevind og bakker er en mundfuld. Han er dog ikke helt uden holdbarhed, og får vi et lidt lettere løb, er han ikke uden chance. Et lead-out med Kasper Asgreen og Remco Evenepoel vil hjælpe i den tekniske finale, men der er hurtigere folk end ham.

 

Vi så i går, at Tobias Johannessen næsten slog Teunissen. Derfor kan vi ikke udelukke, at han kan vinde en spurt, hvis en lille gruppe kører væk. Han er i hvert fald formstærk og har været i god form, og han klatrer bedre end folk som Bevin, Hayter og Teunissen. Hans drøm er, at det mod forventning lykkes ham at køre væk kun med klatrerne.

 

Læs også
Dansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt

 

Vi er også nødt til at tage Remco Evenepoel seriøst. Kører der en lille gruppe på bakken, vil han kunne finde sit moment. I 2019 var det efter stigningen, at Edvald Boasson Hagen pludselig kom væk, og er der en rytter, der kan udnytte lidt stilstand til pludselig at være alene i front, er det vores belgiske vidunderknægt.

 

Jeg tror, at Sam Welsford har farten til at vinde, men finalen må være for hård for ham, og det vil den også være for Eirik Lunder og Iuri Leitao. Det burde være en god etape for Marijn van den Berg, men han har manglet noget fart i år. Folk, der kan blande sig i spurten, er Marco Haller, Niklas Märkl, Timo Kielich, Filippo Fiorelli, Eduard Pades, Kristian Aasvold, Jens Reynders, Vito Braet, Andreas Stokbro og Louis Bendixen , men jeg ser dem ikke vinde. I et hårdt løb, hvor en gruppe kører væk, er en hurtig joker formstærke Gianni Vermeersch. Endelig vil jeg holde øje med Magnus Sheffield som en mand, der måske kan snige sig væk i en taktisk finale efter bakken, hvis det har været knaldhårdt i sidevinden.

 

Feltet.dks vinderbud: Mads Pedersen

Øvrige vinderkandidater: Alexander Kristoff, David Dekker

Outsidere: Ethan Hayter, Mike Teunissen, Patrick Bevin, Ethan Vernon, Tobias Johannessen

Jokers: Remco Evenepoel, Marijn van den Berg, Sam Welsford, Filippo Fiorelli, Daryl Impey, Marco Haller, Timo Kielich, Eduard Prades, Gianni Vermeersch, Magnus Sheffield

 

EKSKLUSIVT: STREAM GIRO D'ITALIA TIL HALV PRIS

SE ALT OM GIROEN: FELTET.DK/GIRO

Mads Pedersen
Alexander Kristoff, David Dekker
Ethan Hayter, Mike Teunissen, Patrick Bevin, Ethan Vernon, Tobias Johannessen
Remco Evenepoel, Marijn van den Berg, Sam Welsford, Filippo Fiorelli, Daryl Impey, Marco Haller, Timo Kielich, Eduard Prades, Gianni Vermeersch, Magnus Sheffield
Iuri Leitao, Eirik Lunder, Niklas Märkl, Kristian Aasvold, Jens Reynders, Vito Braet, Andreas Stokbro, Louis Bendixen, Kasper Asgreen, Remi Cavagna
DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Tour of Norway
Nyheder Profil Resultater
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?