Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

Optakt: 5. etape af Paris-Nice

09. marts 2017 15:45Foto: A.S.O. / Alex Broadway

Julian Alaphilippe leverede en suveræn præstation og viste med en dominerende etapesejr på enkeltstarten, at der ikke længere synes at være grænser for, hvad supertalentet kan opnå. Franskmanden ligner nu en samlet vinder af løbet forud for de tre afgørende slag i bjergene, men inden de afgørende kampe får sprinterne en sidste chance for at vise sig frem på løbets sidste flade etape

Artiklen fortsætter efter videoen.

Ruten

Efter det store klassementsslag bliver der en chance for at slikke sårene inden de afgørende kampe på stigningerne omkring Nice. Det giver samtidig sprinterne en sidste mulighed for at komme i aktion, inden de i de sidste tre dage fokuserer på at træne frem mod Milano-Sanremo, mens klassementsrytterne afgør kampen om den samlede sejr. 5. etape næsten fuldender rejsen mod syd, og selvom der er betydeligt flere højdemeter på menuen end i det flade Nordfrankrig, bør stigningerne ikke være af en type, der kan udfordre det imponerende sprinterfelt, der er samlet til Løbet mod Solen.

 

Med sine 199,5 km er 5. etape løbets længste og fører feltet fra Quincié-en-Beaujolais til Bourg-de-Péage. Den indledes med en lille rundstrækning omkring startbyen, inden feltet sætter kursen mod syd, og herefter bevæger man sig stort set i den retning resten af dagen. Hele den første halvdel, hvor man passerer tæt forbi storbyen Lyon, er ganske kuperet, men selvom der ikke er megen flad vej, er der heller ingen kategoriserede stigninger. Undervejs dyster man om point og sekunder i den første indlagte spurt efter 70 km.

 

Den første kategoriserede stigning, kategori 3-stigningen Cote de Givors (4,3 km, 4,2%), kommer efter 98 km, og herefter følger yderligere et par kilometer i kuperet terræn. Efter 122 km når man imidlertid byen Chavanay, og herefter er resten af etapen stort set helt flad. Eneste afveksling kommer med kategori 2-stigningen Cote de Saint-Uze (2,7 km, 6,5%), der har top efter 152,5 km - kort efter at man ved 133,5 km-mærket har udkæmpet dagens sidste indlagte spurt. Herefter går det gennem fladt terræn forbi målbyen, inden man med 16,5 km til mål vender rundt for i den sidste del af etapen at køre mod nord. De sidste 5 km er næsten helt flade og relativt ukomplicerede. Rytterne skal dog igennem tre rundkørsler mellem 3 km-mærket og den røde flamme. Herefter er der et blødt højresving med bare 300 m til mål. På den sidste kilometer går de første 500 m svagt nedad, inden det stiger ganske let frem til stregen på den 6 m brede opløbsstrækning.

 

Læs også
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic

 

Bourg-de-Péage har i det seneste årti kun været vært for afslutningen af ét stort cykelløb. Det skete i 2006, hvor man lagde asfalt til enkeltstarten i Criterium du Dauphiné. På en fantastisk dag for amerikanerne slog David Zabriskie i suveræn stil sine landsmænd Floyd Landis, Levi Leipheimer og George Hincapie, mens Philippe Gilbert med en 16. plads forsvarede den førertrøje, han dagen inden havde sikret sig med en flot solosejr.

 

 

 

 

Vejret

Igen i dag kom vejret i spil, da de regnvåde veje var årsag til flere styrt og tidstab for folk som Michael Matthews og Warren Barguil. Nu burde det imidlertid være sikkert, at man har nået sydens sol, idet torsdag synes at blive en perfekt dag. Der vil være masser af solskin og en temperatur på 18 grader.

 

Samtidig er det slut med risikoen for sidevind. Der vil være en let til jævn vind fra nord, og det giver ren medvind stort set hele dagen, indtil man mod slutningen drejer ind i modvind på de sidste 16,5 km. Det vil også være forholdene på de sidste 5 km.

 

Analyse af 4. etape

”Normalt ville vi ikke levne ham mange chancer med så meget flad vej, men Alaphilippe har vist, at han magter næsten alt. Derfor er det ikke umuligt, at han kan overraske igen.” Det var vores ord som afrunding på diskussionen af Julian Alaphilippe i gårsdagens optakt. Vi havde således åbnet døren for, at det franske supertalent kunne overraske på dagens enkeltstart. Alligevel er det svært ikke at falde på halen af beundring over denne tusindkunstner, der bliver ved med at imponere i alle cykelsportens discipliner. I de første par dage imponerende han trods sin spinkle natur i sidevinden, og i dag satte han konkurrenterne så eftertrykkeligt til vægs med en enkeltstart, der langt overgår, hvad han tidligere har præsteret i kampen mod uret.

 

Det var ikke overraskende, at Alaphilippe fløj op ad stigningen. Han har trods alt i flere år vist, at han er en af verdens allerbedste på en kort, stejl bakke. De store overraskelse var, at han lagde fundamentet ved at sætte alt og alle til vægs på det flade stykke. Egentlig kunne man have set det komme, hvis man ihukommer, hvor stærkt han har kørt på de første etaper, men det er alligevel uventet, at en mand, der aldrig tidligere har præsteret på en powerenkeltstart kan slå eksempelvis Tony Martin med næsten et minut på denne del.

 

Med sejren har Alaphilippe positioneret sig som manden, der skal slås i årets løb, og det bliver meget svært. Kun Tony Gallopin og Gorka Izagirre - der ser ud til at være klar til at træde ud af sin brors skygge efter en helt fantastisk sæsonstart både her og i Tour Down under - er inden for et minut af manden i førertrøjen, og ingen af dem kan ventes at matche Alaphilippe på stigningerne. Sergio Henao, der sidste år var løbets bedste klatrer og har vist storform i den seneste tid, er hele 1.05 efter franskmanden, og det er en meget stor afstand - selv i lyset af, hvad der venter. Hvis man dertil lægger, at Alaphilippe må være favorit til at vinde 6. etape på Muren i Fayence, og han kan vise sig at være hurtigste mand i en lille gruppe på 8. etape, kan man muligvis sætte yderligere 20 bonussekunder i banken, og så begynder det for alvor at se godt ud for franskmanden.

 

Læs også
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok

 

Den store udfordring er naturligvis de lange stigninger på kongeetapen. Hidtil har man betragtet de høje bjerge som Alaphilippes akilleshæl, og det er klart, at han på forhånd kan ventes at få det svært mod folk som Contador, Zakarin og Henao på 7. etape. Han viste imidlertid i Dauphiné, Touren og specielt ved OL, hvor han satte Chris Froome på den sidste stigning, at han i dag faktisk er ganske habil i det terræn også. Med så stor en margin kan han tillade sig at køre klogt og defensivt, og det synes usandsynligt, at han mister så meget tid, hvis det hele skal afgøres på sidste stigning på kongeetapen. Heldigvis er Contador langt bagefter, og det plejer at være garanti for godt og underholdende cykelløb. Derfor kan vi vente, at spanieren vil gøre alt for at sætte Alaphilippe under pres fra distancen og udnytte, at han som etapeløbsrytter er mindre erfaren. Netop evnen til at restituere kan vise sig at blive en udfordring for Alaphilippe, og derfor må nøglen til at knække ham være at bombardere ham med angreb på de tre hårde etaper - også relativt langt ude fra.

 

I det hele taget viste Contador med en flot enkeltstart og specielt en fremragende præstation på stigningen, at han er kommet sig over sin sygdom og i hvert fald er klar til at slås om podiet i det løb, der var rammen om hans gennembrud. Også Ilnur Zakarin bekræftede, hvad vi har set i løbets indledning, og russeren lurer som en meget stor fare for Alaphilippe. Det samme gør naturligvis Henao, der begrænsede tidstabet flot i en disciplin, der bestemt ikke er hans, og de tre er klar til at sætte Alaphilippe betydeligt under pres.

 

I det hele taget var der mange opløftende momenter. Udover Henao kørte også Davide Formolo, Simon Yates, Warren Barguil og Dan Martin bedre enkeltstarter, end man kunne vente - selvom Barguil var uheldig at styrte på de regnvåde veje. Dermed ser det ud til, at stort set alle klatrere er i topform, og scenen er sat til nogle forrygende etaper i weekenden.

 

Den store taber var naturligvis Ion Izagirre, for hvem dette var nøgleetapen, hvor han skulle vise sig klar til at køre om den samlede sejr. En 8. plads samt tidstab til folk som Henao, Zakarin, Contador og Alaphilippe må betragtes som en kolossal skuffelse for baskeren, der ellers meget sjældent svigter i sin favoritdisciplin. Også Richie Porte skuffede stort, men han virkede ikke helt topmotiveret. Han tog ingen chancer på de våde veje og kørte alligevel stærkere op ad stigningen end nogen anden. Det viser, at formen er nøjagtig så god som ventet, og det ser ud til, at han sparer kræfter til et stort attentat på kongeetapen, hvor han kan drage fordel af det taktiske spil samt sin gode kondition til at redde løbet med en prestigiøse triumf.

 

Favoritterne

Inden det gælder næste kapitel i klassementskampen er der imidlertid en lille revanchematch, der skal afvikles. Løbet har samlet et fantastisk sprinterfelt, men foreløbig er det blandt topnavnene kun Arnaud Demare, der har sikret sig en sejr. Derfor er feltet sprængfyldt med sultne og revanchelystne spurtkanoner, og de har kun én chance tilbage for at redde deres løb: torsdagens 5. etape.

 

Forud for løbet var der flere, der spekulerede i, om det kunne lade sig gøre for et udbrud at holde hjem på den relativt kuperede rute, men det har aldrig været realistisk i et løb med så mange sprintere. Hvis man som angrebslysten rytter alligevel havde lidt håb, må det være blevet godt og grundigt slukket af det store nul, der står på sejrskontoen for næsten alle topsprinterne. Det betyder, at de alle vil være ivrige efter at spurte om sejren, og derfor kan vi forvente en helt klassisk sprinteretape. Da der vil være medvind stort set hele dagen bliver det en hurtig affære, og da der ingen risiko er for sidevind, kommer vi ikke til at se et nervøst felt eller en gentagelse af dramaet fra de første par etaper.

 

Første del af etapen er ganske hård, og generelt skal terrænet i dette område ikke undervurderes. Det kan sætte scenen til en ganske aggressiv og animeret indledning med mange angreb, og dermed kan vi ende med et ganske stærkt udbrud. Det vil gøre det hårdt for de rene sprintere, og de kan således ventes at være trætte, når vi når finalen. Alle ved imidlertid, at sprinterholdene vil tage kontrol, så det er bestemt også muligt, at første hug kører, som det var tilfældet på 3. etape. Sker det, bliver det en meget lettere dag for de hurtige folk, og det vil give en helt anden spurt.

 

Et nøglepunkt er naturligvis den sidste stigning, der kunne være en mulighed for at sætte sprinterne under pres. Vi var imidlertid ganske overraskede over, at hold som Sunweb, Direct Energie, Bahrain-Merida og Dimension Data slet ikke forsøgte sig med en sådan manøvre på 3. etape. Da denne bakke kommer relativt langt fra mål, tvivler vi på, at nogen vil forsøge at skabe voldsom udskilning, og derfor regner vi med en massespurt med et fuldt felt efter en dag, hvor Quick-Step, FDJ, Lotto Soudal, Katusha, Direct Energie og måske LottoNL-Jumbo og Bora-hansgrohe har taget ansvar for jagten.

 

Selve spurten vil være præget af de tre rundkørsler finalen, og da vejen er smal, vil det være vigtigt at være fremme allerede her. Det gør lead-outs enormt vigtige, men det bliver en vanskelig afføre for holdene at time deres tog. Fra sidste rundkørsel er der langt til mål, og derfor bliver det næsten umuligt at holde fronten hele vejen, da der vil være modvind. Det betyder, at det er en spurt, der kræver en del held, og vi kan meget vel se en gentagelse af afslutningen på 3. etape, hvor det er den sprinter, der er heldig at få en åbning på de sidste få hundrede meter, der kan udnytte fordelen ved at komme bagfra til at sikre sig en sejr.

 

Læs også
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps

 

Det gør det til mere af et lotteri, end det vanligvis er, når man skal forudsige vinderen af en sprinteretape. Vi sætter igen pengene på Arnaud Demare, der bør kunne drage fordel af det forhold, at han har et ekstremt stærkt tog til at køre sig frem. Davide Cimolai, Mickael Delage, Marc Sarreau og specielt den helt uvurderlige Jacopo Guarnieri har vist, at de allerede fungerer godt sammen, og det er afgørende for Demare, der tidligere har haft svært ved at positionere sig. På 3. etape tog de den forkerte vej i en rundkørsel med 4 km fra mål, og det kostede dem, der gode position. Alligevel lykkedes det Guarnieri at bringe Demare frem til finalen, og hvis ikke døren var blevet lukket i sidste øjeblik, kunne Demare meget vil have vundet. Nu endte han i stedet med at skulle bremse, og dermed var han ude af kampen om sejren.

 

FDJ har imidlertid vist sig som det stærkeste hold på de flade etaper, og samtidig er Demare i storform. Den hårde indledning på etapen taler samtidig til franskmandens fordel, og han elsker også det forhold, at det stiger svagt i spurten. Det vigtigste er dog hans gode hold, og det er det, der gør ham til vores favorit.

 

Det var helt atypisk at se Marcel Kittel nærmest stå stille i spurten på 3. etape. Ganske overraskende havde Quick-Step vundet kampen mellem lead-out-togene, og Fabio Sabatini gav tyskeren det perfekt lead-out. Normalt betyder det en sikker sejr, men denne gang måtte Kittel se sig klart slået. Det siger en del om, hvor hårde de første etaper var. Kittel har imidlertid i sidevinden vist, at han er i fremragende form, og ingen kan benægte, at han er feltets hurtigste mand. Samtidig blev vi positivt overraskede over Quick-Steps flotte lead-out, og kan de gentage den bedrift, vil Kittel igen kunne starte sin spurt i den bedste position. Sker det, er det vanskeligt at forestille sig, at han ikke vinder.

 

Efter to skuffelser viste Alexander Kristoff sin store spurtstyrke på 3. etape, hvor han kørte en meget flot sprint i modvinden. Samtidig viste Katusha, at de med Marco Haller og Michael Mørkøv kan klare sig, selvom de mangler Guarnieri meget. En spurt op ad bakke i modvind er som skræddersyet til Kristoff, der i hvert fald på papiret har et af de bedste tog. I lyset af den styrke, han hidtil har vist i løbet, er det meget sandsynligt, at Kristoff kan vinde en spurt som denne, hvor hans gode positioneringsevne vil være afgørende.

 

3. etape endte som en stor skuffelse for Dylan Groenewegen, der styrtede i finalen. Allerede da var det imidlertid gået galt, idet også hans tog havde taget den forkerte vej i den sidste rundkørsel. Nu er han opsat på revanche, og da han ikke slog sig i styrtet, er han klar til at slås om sejren. LottoNL-Jumbo har et fint hold til at støtte ham, og han er en mester i at spurte op ad bakke. Der er ingen tvivl om, at Groenewegen er en af feltets allerhurtigste, men det store spørgsmål er, om holdet er gode nok til at bringe ham så langt frem, at han for alvor kan bruge det.

 

Tirsdagens etape viste igen, at det er svært for André Greipel at vinde etaper i et løb, hvor hans lead-out-tog mangler. Efter at Moreno Hofland havde slået ud, måtte han bruge mange kræfter på selv at positionere sig. Det gjorde han overraskende godt, men da spurten blev åbnet, var han allerede for træt. Der er ingen tvivl om, at Greipel er hurtig nok til at vinde, men vi tvivler på, at Lotto Soudal er stærke nok til at give ham muligheden.

 

Heller ikke John Degenkolb har det bedste hold til at køre sig frem, men alligevel har tyskeren gjort det godt i positionskampen. Det er lidt overraskende for en mand, der tidligere har haft det svært på egen hånd i de tekniske finaler. Samtidig har han spurtet godt, og han drager fordel af en hård start samt en stigende opløbsstrækning. Også for ham kræver det imidlertid lidt held at komme i position forud for spurten.

 

Sam Bennett tog en gennembrudssejr på 3. etape, hvor han igen viste, at han har farten til at slå de bedste. Det har vi egentlig vidst længe, og når det ikke er blevet til mere, skyldes det en dårlig evne til at positionere sig. Således var det også meget heldigt, at der pludselig åbnede sig en motorvej for ham i finalen i tirsdags, idet han egentlig havde tabt kampen om positionerne. Der er ingen tvivl om, at en Bennett i storform sagtens kan vinde, men det kræver betydeligt med held i denne type hektiske finale.

 

Michael Matthews viste i dag, at han igen i år er i helt fantastisk form. Han kørte også en overraskende god spurt på 3. etape, hvor den flade finale ikke passede ham. Sidste år viste han, at han kan slå de hurtigste, når opløbet stiger bare ganske svagt, og dermed har han en chance her. Spørgsmålet er imidlertid, om Sunweb har holdet til at køre ham frem, idet han har behov for en perfekt position for at slå de hurtigere folk.

 

Læs også
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op

 

Løbet er ved at udvikle sig til lidt af en katastrofe for Bryan Coquard, der igen tabte kampen om de bedste positioner på 3. etaper. Det har altid været hans akilleshæl, men i det seneste år har han forbedret sig voldsomt. Det samme har Direct Energie, og derfor burde de kunne gøre det bedre. Den stigende opløbsstrækning passer ham perfekt, så hvis han er i god position, er det ikke umuligt, at Coquard kan vinde.

 

Et stigende opløb er også til fordel for Sonny Colbrelli, der på 2. etape viste, at han er hurtig nok til at vinde, når løbet har været hårdt. Bahrain var ramt af uheld på 3. etape, og derfor var italieneren for isoleret til at kunne finde en god position. Det er han imidlertid normalt ret god til, og derfor har han bestemt en chance. Vi tvivler imidlertid på, at etapen er svær nok til, at han kan slå de hurtigste.

 

Endelig vil vi pege på Magnus Cort, der klart har vist, at formen er god. Det er imidlertid ikke fungeret for ham i finalerne, hvor Orica-Scott har gjort det overraskende dårligt. Normalt er Cort ellers god til at positionere sig, og et stigende opløb er til hans fordel. Han har vist, at han kan udfordre de hurtigste, og det kan derfor ikke udelukkes, at han med lidt held kan vinde her.

 

Også Christophe Laporte, Riccardo Minali, Kristian Sbaragli, Dan McLay, Ben Swift, Andrea Giardini og Olivr Naesen kan ventes at blande sig i spurten, men de mangler enten farten eller holdet til at vinde.

 

Feltet.dks vinderbud: Arnaud Demare

Øvrige vinderkandidater: Marcel Kittel, Alexander Kristoff

Outsidere: Dylan Groenewegen, André Greipel, John Degenkolb, Sam Bennett

Jokers: Michael Matthews, Bryan Coquard, Sonny Colbrelli, Magnus Cort

HUSK AT SÆTTE DINE PICKS PÅ ETAPEN - DELTAG GRATIS

DEL
INFO
Optakter
Nyheder
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

EPZ Omloop van Borsele(2.NCUPJW) 19/04-21/04

EPZ Omloop van Borsele(2.NCUPJW) 19/04-21/04

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Tour de Romandie(2.UWT) 23/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?