Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: 5. etape af Paris-Nice

Optakt: 5. etape af Paris-Nice

07. marts 2018 17:56Foto: A.S.O. / Alex Broadway

Med en fremragende enkeltstart bekræftede Wout Poels sin status som løbets forhåndsfavorit, og kan han undgå sine berygtede dårlige dage, har han direkte kurs mod den samlede sejr i det, der kan blive endnu et triumftog for Sky. Inden det næste store slag drømmer sprinterne dog om at komme til fadet for sidste gang, men skal de have chancen i Sisteron torsdag eftermiddag kræver det, at de overlever et betydeligt antal højdemeter undervejs.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Ruten

Efter det første klassementsslag bliver der en chance for at slikke sårene inden de afgørende kampe på stigningerne omkring Nice. Årets løb byder nemlig ikke på mange muligheder for sprinterne, så de vil se frem til at kunne gå efter en sejr på 5. etape. Det bliver dog ikke let, da vi nu er så langt mod syd, at de store stigninger har meldt deres ankomst, og man skal blandt over en 11 km lang stigning midtvejs på etapen. Da sidste halvdel hovedsageligt er flad, burde der dog være tid til at skabe samling og sikre en sidste spurt for sprinterne som forberedelse til Milano-Sanremo.

 

Med sine 165 km er 5. etape en relativt kort sag, der fører feltet fra Slon-de-Provence til Sisteron. Rytterne har afsluttet deres rejse mod syd, og starten går næsten helt nede ved Middelhavskysten. Herfra bevæger sig man ”den forkerte vej” mod nordøst op igennem det kuperede Massif Central. Efter en lille bakke helt fra start er den første del relativt flad, men efter ca. 40 km ændrer etapen karakter. Det sker, når man kører op over kategori 2-stigningen Col du Pointu (4 km, 5,1%), der har top efter 49 km. Den efterfølgende nedkørsel og et kort, fladt stykke leder herefter frem til dagens sværeste udfordring, kategori 1-stigningen Col de Lagarde d’Apt (11 km, 7%), der har top efter 76,5 km. Derefter venter kun en ganske lille nedkørsel, inden det atter stiger frem mod den første spurt, der kommer efter 94,5 km. Herefter går det fortsat opad hele vejen frem til toppen af kategori 3-stigningen Col du Negron (5,9 km, 3%), der runder med 59 km igen.

 

Herefter ændrer etapen atter karakter, når man drejer mod øst for at køre frem til Sisteron. Efter en nedkørsel forsætter det med at falde let helt frem til km 140, hvor man rammer den afsluttende rundstrækning. Seks kilometer senere krydser man stregen for første gang, og etapen afsluttes nu med en omgang på den 19 km lange runde. Først kører man mod nordvest ud af byen og op over kategori 3-stigningen Cote de la Marquise (1,3 km, 6,4%), der har top med 13 km igen. Herefter går det mod øst tilbage til Sisteron, hvor den sidste spurt kommer med 9 km igen. Herefter kører man en lille runde i den sydlige udkant af byen, der er helt flad. Der kommer et sidste sving med 3,2 km igen, og derefter bugter vejen sig kun let, mens man kører frem mod stregen, der kommer for enden af en 900 m lang, 6 m bred opløbsstrækning.

 

Læs også
To danskere indgår: Se Uno-X’s Tour de France-bruttotrup

 

Sisteron blev senest besøgt i 2012, hvor Luis Leon Sanchez slog Jens Voigt i en spurt på en dag, hvor de to akkurat holdt feltet stangen. I 2008 var Carlos Barredo stærkeste mand i et udbrud, mens Alex Zülle slog Jose Azevedo i deres spurt i 2001. I 2000 vandt Matteo Tosatto med 2 sekunder ned til feltet, og Jacky Durand tog en solosejr i 1999. Byen er derudover blevet besøgt af Criterium du Dauphiné flere, senest i 2015, hvor Nacer Bouhanni vandt en massespurt, og i 2004, hvor Stuart O’Grady slog George Hincapie i en tomandsspurt.

 

 

 

 

Vejret

Selvom man er kommet ned til syden, fortsætter det kølige vejr. Torsdag byder på en solrig morgen og en skyet eftermiddag samt en temperatur på bare 10 grader. Der vil bare være en let vind øst og sydøst, hvilket primært giver sidemodvind og modvind på hele etapen. På rundstrækningen vil der være medvind på stigningen, derefter mod- og sidemodvind. Der vil være modvind frem til de sidste 4 km og derefter sidemedvind.

 

Analyse af 4. etape

Forud for løbet fremstod Wout Poels som den naturlige favorit, ikke mindst efter den flotte sejr på kongeetapen i Ruta del Sol. Historien viser imidlertid, at der aldrig er noget, der er sikkert med hollænderen, som om nogen er kendt for sine svingende præstationer. På sine bedste dage kører han så godt op ad, at han i den tredje uge af både Touren og Vueltaen har lignet stærkeste mand, men undervejs har han også altid haft mange udfald, hvor han har underpræsteret markant.

 

Derfor er det altid med nogen tvivl, man betragter Poels forud for et etapeløb. Er han flyvende som i Andalusien, eller skuffer han som i Valencia? Efter gårsdagens defekt blev vi snydt for muligheden for at se ham på stigningerne, og derfor var der ingen, der vidste, hvor han stod forud for dagens enkeltstart.

 

Nu kan vi imidlertid konstatere, at det er Andalusien-visionen af Poels, der er rejst til Frankrig. Med en formidabel præstation tog han karrierens anden enkeltstartssejr efter triumfen i Valencia for to år siden og bekræftede dermed, at det ikke er uden grund, at Sky har gjort ham til holdets kaptajn til trods for tilstedeværelsen af den forsvarende vinder Sergio Henao på samme hold. Han kunne ikke helt holde farten på den sidste flade del af etapen, men en knusende overbevisende præstation på stigningen viste han sig som etapens klart stærkeste.

 

Netop det forhold, at det var på stigningen, forskellen blev gjort, er bekymrende nyt for rivalerne. De kunne selvsagt have håbet på at vinde tid på ham i bjergene senere på ugen, men i dag viste han sig at være den bedste i netop det terræn, der vil afgøre løbet. Med tanke på, at Poels sammen med Esteban Chaves i forvejen er løbets på papiret bedste klatrer, er han således i en fremragende position forud for løbets anden halvdel.

 

Læs også
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024

 

Bedre bliver det af, at Sky atter viste stor kollektiv styrke. Mest glædeligt var det, at Henao kørte en langt bedre enkeltstart end ventet og endelig viste lidt livstegn efter en hel serie af skuffelser, der rækker helt tilbage til sejren i dette løb sidste år. Også David De La Cruz viste, at sejren i Ruta del Sol ikke var helt uden grund, og at han har forbedret sig mærkbart siden skiftet til Sky - også selvom han ikke helt kunne leve op til de forventninger, som sejren i Spanien havde skabt. Dermed fremstår Sky ikke uventet som det stærkeste kollektiv, og det giver dem gode kort på hånden til først at knække Sanchez på lørdag og siden forsvare en føring på den ukontrollerbare sidste etape.

 

Umiddelbart ligner hans værste rival Julian Alaphilippe. Den franske supermand skuffede lidt på den indledende stigning, men med en stærk afslutning fik han bekræftet det gode indtryk, han efterlod i går. Det er imidlertid bekymrende, at han nu er efter Poels, der formentlig vil være stærkere på lørdagens kongeetape. Han kan håbe på sejre på 6. og 8. etape, hvilket vil indbringe 20 bonussekunder, hvilket vil give en buffer på Poels på 9 sekunder. Desværre kan det vise sig at være for lidt på lørdagens stigning, der trods de beskedne procenter stadig er lang for en eksplosiv fyr som Alaphilippe.

 

Luis Leon Sanchez kørte ikke sin bedste enkeltstart - det er desværre efterhånden et par år siden - men han bekræftede med en 7. plads sin gode form. Dermed forsvarede han også føringen, men han kan ikke være tilfreds med at få sit forspring til Poels mere end halveret. Ganske vist har han i år klatret bedre end måske nogensinde tidligere, men at skulle begrænse tabet til Poels til blot 15 sekunder de kommende dage kan vise sig at blive svært. Han har dog stadig en komfortabel afstand til hovedparten af rivalerne og derfor kurs mod en podieplads.

 

Dagen bød på et par lovende præstationer fra nogle af sportens af mest interessante talenter. Allerede i går nævnte vi, at man skulle holde øje med Marc Soler og Felix Grossschartner, der i hhv. Ruta del Sol og Algarve havde leveret bevis på stærkt forbedrede tempoevner. Det bekræftede begge i dag med hhv. en 2. og en 4. plads, der for begges vedkommende må siges at være over forventningen. Det kommer i kølvandet på, at de begge har givet løfter om noget stort siden starten på året, og de har begge kurs mod endelig at indfri de forventninger, vi er mange, der har haft til dem begge. Det bliver en meget interessant kamp om den hvide trøje de kommende dage.

 

Den måske største vinder var Esteban Chaves. Colombianeren er ikke just kendt for sine tempoevner - tværtimod - men i dag kørte han sit livs enkeltstart. Holdet har nedspillet hans form og fokuseret på Simon Yates - der heldigvis også slog tilbage efter sin meget skuffende præstation i går - men alle, der så kongeetapen i Herald Sun Tour, hvor han gennemførte et 17 km soloridt, har vidst, at Chaves er flyvende. Jeg har hele tiden troet, at han i dag ville tabe for meget tid til at være en reel vinderkandidat, men efter i dag fremstår han sammen med Poels som favorit til lørdagens kongeetape samt en af de mest klare podiekandidater.

 

Tim Wellens hører efter en solid præstation også fortsat til blandt top 3-kandidaterne, men han havde helt sikkert håbet på lidt mere på en rute, der burde passe ham. Belgieren er helt klart brølstærk, men med så lang en stigning som den, der venter på lørdag, bliver det formentlig ikke muligt at gentage sejren frs Ruta del Sol. I kampen om podiet er han blandt andet oppe mod Izagirre-brødrene, der begge levede op til detes status som specialister i kampen mod uret. Specielt var det befriende atter at se Ion køre en god enkeltstart efter en svær 2017-sæson. Også Dylan Teuns, der helt uventet har overtaget rollen som klassementskaptajn efter Tejay van Garderen, Lilian Calmejane og Patrick Konrad kan glæde sig over lovende præstationer.

 

Dagens helt store taber var Bauke Mollema, der havde givet løfter om noget stort i Algarve. I dag mistede han imidlertid 1.35 på en helt uforklarlig dårlig dag, der sender ham helt ud af klassementskampen. Også Tony Gallopin og Jesus Herrada, der har været så stærkt kørende siden sæsonstart, var lagt under niveau, ligesom Dan Martin helt som forventet tabte så meget tid, at han ikke længere kan vinde samlet. Endelig bekræftede Ilnur Zakarin det, han nu har vist i flere omgange: at russeren satser på en stille formopbygning frem mod det store mål i Frankrig til sommer.

 

Det er imidlertid ikke skidt at have tabere. Mange af løbets bedste klatrere har nu tabt så meget tid, at de ikke har meget at tabe. Terrænet i de kommende dage byder på masser af muligheder for angreb, og Sky kan vente sig kam til deres hår i forsøget på at vinde løbet for sjette gang på syv år. Men først skal de lige sikkert igennem torsdagens mellemetape.

 

Favoritterne

Efter dagens drama er der tid til at slikke sårene og lægge strategi for de tre afgørende etaper. Torsdag venter der nemlig en etape, der næppe vil skabe forskydninger i toppen af den samlede stilling. Ganske vist er der mange højdemeter undervejs, og der venter et regulært og meget svært bjerg midtvejs, men alle de svære stigninger kommer meget langt fra mål. Alle klassementsrytterne vil stille til start med det mål at spare på kræfterne frem mod de tre afgørende etaper, og derfor er det svært at se, at der skulle være nogen interesse i at udnytte terrænet til at angribe klassementet.

 

Læs også
Optakt: Tour de Romandie

 

Til gengæld er der en hel hær af sprintere, der drømmer om at få en sidste chance, inden den står på overlevelse i løbets sidste del. Alle vil de falde fra på det store bjerg, hvis der bliver kørt cykelløb, men det er næsten utænkeligt, at det vil ske. Derfor burde de fleste kunne overleve undervejs, men derfor er der ingen garanti for, at det bliver en massespurt.

 

Feltet kan nemlig ikke tillade sig at køre stærkt midtvejs, og derfor vil et udbrud have gode chancer for at opbygge et solidt forspring. Da der efterhånden er skabt visse afstande i klassementet, vil de store hold kunne lade en gruppe køre hjem, og da sprinterne først for alvor kan indlede jagten med 60 km igen, kan det sagtens blive en dag for et udbrud.

 

Det ved alle naturligvis, og derfor er der lagt op til en aggressiv indledning. Det vil formentlig tage tid, inden et udbrud etableres, og det kan meget vel blive en stærk gruppe. Herefter vil Astana tage kontrol, men mon ikke FDJ, LottoNL-Jumbo, Lotto Soudal og Quick-Step meget hurtigt vil tage over og benytte det flade til at sikre, at forspringet holdes på et minimum inden stigningerne. Her vil vi formentlig kunne vente nye angreb fra klatrere som Pierre Rolland, der er ude af klassementet, men feltet vil formentlig køre relativt langsomt for at sikre, at sprinterne kommer med over.

 

I de sidste 60 km vil der herefter være en vild jagt mellem feltet og udbruddet, og det kan gå begge veje, hvis frontgruppen er tilstrækkelig stærk. De fire ovennævnte hold er imidlertid så interesserede i en spurt, at der vil være masser af muskelkraft i jagten. Vi tror derfor mest på, at der skabes samling, men det kan ikke udelukkes, at et stærkt udbrud kan holde hjem, hvis det er ufarligt for klassementet.

 

Den sidste stigning vil kunne spille en rolle. Den er nemlig ikke helt let, og det er meget nærliggende at tro, at hold som Quick-Step, FDJ, Astana og Mitchelton-Scott vil forsøge at komme af med Dylan Groenewegen. Samlet set vil etapen derfor blive meget hård, og vi tror ikke, at den store hollænder vil kunne overleve en så svær bakke efter så lang og hård en dag. Derfor kunne det ligne en reduceret massespurt i en finale, der er uden tekniske udfordringer og derfor skabt til powersprintere med høj topfart.

 

Det får os til at pege på Arnaud Demare som vores favorit. Som sagt tror vi, at etapen bliver for svær for Groenewegen, og det gør det til en stor chance for den franske mester. Han skuffede lidt på 2. etape, hvor han tøvede for længe i spurten, men han viste med sin imponerende sejr på den svære 1. etape og med sin flotte klatrepræstation på 3. etape samt den overbevisende spurt, at han er i fremragende form. I dag havde han en relativt let dag, og han burde derfor være klar til at give den fuld gas torsdag. I en direkte spurt er det kun Viviani, Greipel og Groenwegen, der kan matche ham, men i øjeblikket synes han at have et overskud i forhold til italieneren. Bliver Groenewegen sat af, burde Demare derfor kunne gøre det færdigt, hvis han kan positionere sig godt. Det har voldt problemer, og der er risiko for, at han kan miste en del af sit tog undervejs. En formstærk Jacopo Guarnieri har dog en chance for at overleve, og efter en hård dag er det primært benene, der gør forskellen. Dem har Demare, og derfor tror vi på franskmanden.

 

Hans værste rival må være Elia Viviani, der sammen med Groenewegen er den eneste, der i topfart kan matche Demare. Det kan han imidlertid også normalt, og selvom Demare måske har virket en anelse stærkere hidtil, skal man bestemt ikke afskrive en formstærk Viviani. Selvom 3. etape blev for hård, burde han kunne være med på en etape som denne i lyset af de forbedringer, han har gjort i det sidste års tid. Desværre vil han nok miste det meste af sit tog, men han vil helt sikkert have Julian Alaphilippe og Dries Devenyns til at køre lead-out. Det vil give ham en fordel i forhold til Demare, hvis denne har mistet Guarnieri, og det kan give den bedre position, som vil gøre Viviani i stand til at vinde etapen.

 

André Greipel har været ekstremt godt kørende på stigningerne på det seneste, og derfor er det godt nyt for tyskeren, at der venter en knaldhård dag i morgen. Han burde være en af de sprintere, der kan profitere af terrænet og vil være mest frisk til slut. Samtidig elsker han en powerspurt som denne, og hans positioneringsproblemer vil ikke være så udtalte i en let finale, hvor alle er trætte. Lægger man dertil, at han formentlig vil have en formstærk Jasper De Buyst til at køre lead-out er han ganske godt stillet. Den stigende spurt på 2. etape var lidt for stejl efter hans smag, men i en flad spurt som denne viste han senest i Australien, at han stadig kan slå dem alle.

 

Det store spørgsmål er, om etapen bliver for hård for Dylan Groenewegen. Som sagt tror vi, at han vil kunne overleve stigningerne midtvejs, men bakken til slut kan vise sig at være for hård. Den er dog ikke længere, at Groenewegen med en god position i bunden godt kan komme med over, og lykkes det, vil han være den store favorit i en spurt. Ingen kan betvivle, at han er feltets hurtigste mand, og han er samtidig fremragende i en powerspurt som denne og god til at positionere sig. Overlever han, og er han ikke for træt, bør han vinde spurten.

 

Læs også
Optakt: Prolog til Tour de Romandie

 

Vi troede faktisk, at Nacer Bouhanni var langt fra formen, men han så udmærket ud på 3. etape, der dog stadig viste sig at være lidt for hård. Her burde han imidlertid have gode chancer for at være med, og selvom han måske er fløjet lidt under radaren, viste han i både Dubai og Oman, at han sagtens kan blande sig med de hurtigste i dette løb. I Christophe Laporte, der vil få chancen, hvis Bouhanni falder fra, har han en holdbar og fremragende lead-out man, som måske kan vise sig som den allerbedste af de overlevende ryttere. Kan han aflevere Bouhanni perfekt, kan det sagtens blive til fransk sejr.

 

Sunweb har mistet Phil Bauhaus, og det åbner døren for Edward Theuns. Belgieren skuffede lidt på 3. etape, men han viste i Omloop, at formen ikke er dårlig. Han burde ikke have de store problemer med at overleve stigningerne på denne etape, og dermed skulle han få chancen i en spurt. Han viste senest i Omloop Het Nieuwsblad sine gode afslutterevner, og sidste år slog han hele sprintereliten i BinckBank Tour. Efter et hårdt løb vil han stadig have en formstærk Mike Teunissen som lead-out man, og det vil give ham gode forudsætninger for at blande sig.

 

Magnus Cort klatrede imponerende på 3. etape og er formentlig den allermest holdbare sprinter i øjeblikket. Det gør ham til en oplagt kandidat på en hård etape som denne. Desværre er der adskillige folk, der er hurtigere end ham - det blev tydeligt på 3. etape - og da han vil være ret alene i finalen, bliver det nok svært at vinde. Bliver løbet knaldhårdt, skal man imidlertid ikke udelukke dansk sejr.

 

Sammen med Cort er Matteo Trentin den mest holdbare sprinter, men også han kommer til kort i en direkte duel med de hurtigste. Da også han vil være temmelig alene i finalen, bliver det derfor svært at vinde. Bliver løbet tilstrækkeligt hårdt, vil han dog ligesom Cort have en reel chance for at slå til.

 

Endelig fortjener også John Degenkolb at blive nævnt. Tyskeren var i tirsdags igen uheldig med en punktering, der kostede ham for mange kræfter til at sidde med. Han viste imidlertid god form på 1. etape, og normalt er han en af de mest holdbare sprintere. Koen De Kort er formstærk og burde kunne agere lead-out man også efter et hårdt løb. Det kan give Degenkolb chancen for endelig at få lidt oprejning i en powerspurt, der burde passe ham, hvis han for en gangs skyld kan holde sig til sine holdkammerater.

 

Som sagt har et udbrud bestående af ufarlige ryttere en reel chance. Her vil vi pege på Thomas De Gendt, Christophe Laporte, Pierre-Luc Perichon, Ben Swift, Jonathan Hivert, Oliver Naesen, Nicolas Roche, Serge Pauwels, Sylvain CHavanel og Maurits Lammertink som gode vinderbid.

 

Feltet.dks vinderbud: Arnaud Demare

Øvrige vinderkandidater: Elia Viviani, André Greipel

Outsidere: Dylan Groenewegen, Nacer Bouhanni, Edwars Theuns, Magnus Cort, Matteo Trentin, John Degenkolb

Jokers i tilfælde af udbrudssejr: Thomas De Gendt, Christophe Laporte, Pierre-Luc Perichon, Ben Swift, Jonathan Hivert, Oliver Naesen, Nicolas Roche, Serge Pauwels, Sylvain Chavanel, Maurits Lammertink

DEL
INFO
Optakter
Nyheder
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?