Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: 5. etape af Tour of Croatia

Optakt: 5. etape af Tour of Croatia

22. april 2017 10:59Foto: ANSA / DAL ZENNARO - ZENNARO - PERI

Den tredje uge af april er altid en todelt affære, hvor der på en gang er klassikere i Holland og Belgien samt vigtige forbedelsesløb til Giro d’Italia i det sydlige Europa. Det er således også tilfældet i år, hvor mange af de største favoritter varmer op til den italienske grand tour i Tour of the Alps (indtil i år kendt som Giro del Trentino), der afvikles fra mandag til fredag med blandt andre Mikel Landa, Geraint Thomas og Thibaut Pinot i felt, samt Tour of Croatia, der køres fra tirsdag til fredag og har Vincenzo Nibali til start. Hver dag vil vi bringe optakter til etaperne i begge løb.

Annonce

Lørdag gælder det 5. etape i Tour of Croatia, mens Tour of the Alps nu er slut.

 

Du kan læse overordnede optakter til Tour of the Alps og Tour of Croatia.

 

Husk, at du hver dag hele ugen kan følge løbene på www.feltet.dk/live. Du kan finde vores tidsplan her.

 

Tour of Croatia - 5. etape

Ruten

Efter et par dage, der har handlet om overlevelse, er det tid til at afgøre løbet på den traditionelle kongeetape. Begge de to foregående udgaver har inkluderet en bjergafslutning på Ucka, et af landets mest berømte cykelbjerge, og den finale vender naturligvis tilbage i 2017.

 

Som altid er der på de kroatiske bjergetaper tale om en meget kort distance, idet der skal tilbagelægges bare 141 km mellem Porec og Ucka. Starten foregår ved Adriaterhavskysten, og første del af etapen består af en tur mod øst tværs gennem landet. De første 20 km stiger svagt, men dernæst flader det ud, inden man kører ned til Ucka-stigningen, der skal bestiges to gange, første gang fra den vestlige side. Her er opkørslen af HC-bjerget 8,8 km lang og stiger med 7-8% i gennemsnit, og toppen rundes efter 64,7 km.

 

En længere nedkørsel leder nu ned mod kysten, men inden man når helt ned til vandet, drejer man mod nordøst for at køre op af en længere bakke, der slutter med en kategori 3-stigning, der officielt er bare 500 m lang. Toppen kommer efter 89 km, og bare 3,5 km senere venter dagens første spurt, inden man endelig tager den sidste del af turen ned mod kysten. Herfra følger med den flade kystvej mod vest og sydvest for at komme tilbage til Ucka. Undervejs passerer man storbyen Rijeka, hvor dagens sidste spurt kommer efter 108,7 km. Etapen afsluttes herefter med det 15,5 km lange målbjerg, der er af HC-kategori. Der er tale om en svær stigning med en gennemsnitlig stigningsprocent på ca. 6. Den første halvdel er relativt nem, men mod slutningen ligger stigningsprocenten som regel mellem 7 og 8. De sidste ca. 2500 m stiger med 7,8% i gennemsnit, og målstregen kommer for enden af den lang vej, der bugter svagt.

 

Sidste år kørte Riccardo Zoidl sig til en solosejr 28 sekunder foran Matija Kvasina og Victor de la Parte, mens Jens Hansen var yderligere 6 sekunder efter på fjerdepladsen. I 2015 var Maciej Paterski stærkest, idet han slog Primoz Roglic med 18 sekunder, mens Sylwester Szmyd kom i top 3 ved at krydse stregen 33 sekunder efter sin holdkammerat.

 

 

 

 

Vejret

Det ser ud til, at regnen første vender tilbage i næste uge, og man burde få flot vejr til de sidste to etaper. Lørdag ventes at byde på en skyfri himmel og en temperatur i på 13 grader i byen Veprinac tæt på toppen af sidste stigning. Der vil kun være en let vind fra syd, hvilket giver sidevind stort set hele dagen. På den sidste stigning vil der første være medvind og derefter sidemodvind på anden halvdel.

 

Favoritterne

Mens Nicola Ruffoni igen viste, at han bliver aldeles interessant at følge i årets Giro d’Italia, hvor han vil være klar til endelig at leve op til det store potentiale, han viste i begyndelsen af sin karriere, fik endnu en relativt uskyldig sprinteretape konsekvenser for klassementet. I går var det Kristijan Duraseks styrt, der betød, at førertrøjen skiftede ejermand, og i dag var det et lille hul i finalen, der betød, at Vincenzo Nibali nu pludselig har den førertrøje, mange forventede, at han allerede ville have erobret i onsdags. Dermed kan han nu gå ind til kongeetapen med en mere defensiv tilgang og er ikke længere tvunget til at vinde tid. Helt enkelt er det imidlertid ikke, idet en eventuel spurtsejr til Jaime Roson vil være nok til at bringe spanieren tilbage i løbets førertrøje.

 

Etapen til Ucka er den klassementsrytterne har ventet på siden i onsdags, og selvom de stadig skal være enormt opmærksomme på søndagens etape, hvor rundstrækningen er meget teknisk og vanskelig, er der stor sandsynlighed for, at vinderen af løbet er manden i førertrøjen i morgen eftermiddag. Etapen er endda blevet endnu vigtigere af, at den hårde modvind og afkortningen af stigningen på onsdagens etape betød, at der her blev skabt langt mindre forskelle, end der var lagt op til, da ruten blev præsenteret.

 

5. etape etape er stort set identisk med den, der blev benyttet sidste år, og her blev det klart, at Ucka er svær nok til at gøre stor skade. Ganske vist er det meste af stigningen relativt nem, men feltet ventes at eksplodere på den sidste svære del. Her kunne de bedste klatrere sidste år gøre en forskel, og Zoidls relativt store sejrsmargin er vidnesbyrd om, hvor svær stigningen er. Der vil ganske vist være sidemodvind på sidste del, og det vil igen lægge lidt en dæmper på aggressionen, men vi må formode, at denne finale er bedre skabt til de rene klatrere end den meget vindblæste afslutning på 3. etape.

 

Som på de foregående etaper må vi formode, at det bliver en hurtig og aggressiv start med utallige angreb, og det vil igen tage nogen tid, inden udbruddet bliver etableret. De får imidlertid ikke mange chancer for at holde hjem. Ganske vist er det nu usandsynligt, at Bahrain-Merida, der ellers havde udsigt til at kontrollere stramt, nu vil føre voldsomt, da det er til deres fordel, hvis bonussekunderne forsvinder ud af spillet, men der er næppe tvivl om, at Caja Rural og CCC har store planer. Hvis ikke Bahrain tager initiativ, vil de derfor gøre det, og specielt CCC er helt forrygende stærke. Derfor bør det være ret sikkert, at favoritterne skal køre om sejren på sidste stigning.

 

Her forventer vi, at Bahrain og CCC i fællesskab vil sætte tempoet, og specielt kan vi vente at se Franco Pellizotti og den meget stærke Kanstantsin Siutsou sørge for at løbet bliver hårdt og skabe stor udskilning. Det skal gøre det enklere for Vincenzo Nibali i finalen, hvor han drager fordel af, at det har været hårdt, og at tempoet har været jævnt. Med førertrøjen på sine skuldre kan han køre mere afventende, men vi tvivler på, at han tør slæbe Roson med til stregen og risikere at tabe løbet på bonussekunder. Derfor vil han sikkert køre aggressivt, hvis han har benene til det.

 

Det er imidlertid en anden rytter, vi vil pege på som favorit. Jan Hirt er et af de allermest lovende klatretalenter. Det beviste han i 2015, da han blandede sig med de helt store stjerner på Rettenbachferner i Schweiz Rundt, og han gentog bedrifter i 2016, hvor han også vandt kongeetapen og tog den samlede sejr i Østrig Rundt. Han er ganske vist sjældent i form, men det er han tydeligvis nu. Han er en helt ren klatrer, der har brug for lange, stejle stigninger, og derfor var det faktisk ganske opløftende at se ham køre så godt på 3. etape, hvor modvinden betød, at det handlede mere om power. Han tabte kun terræn i finalen, fordi han havde forsøgt et lidt hovedløst angreb. Denne finale passer ham langt bedre, og her tror vi, at rivalerne får svært ved at matche ham. Han styrtede ganske vist på 3. etape, men skulle være sluppet uden alvorlige skader, og han er således vores favorit.

 

Hans største rival kunne meget vel være et andet af cykelsportens mest lovende rene klatretalenter. Jaime Roson viste allerede sidste år sit store talent ved at vinde kongeetapen i Tyrkiet Rundt, og i år har han været endnu stærkere. Han var bedste mand på stigningerne i Coppi e Bartali og blandede sig med WorldTour-stjernerne i Baskerlandet. Også han kørte med stor autoritet på 3. etape, hvor han sad limet til Nibalis hjul og aldrig så ud til at være i problemer. Den hårdere finale passer ham langt bedre, og han kan meget vel vise sig at være stærkeste mand.

 

Dette er den sidste store Giro-test for Vincenzo Nibali, der imidlertid skuffede på 3. etape. Trods meldinger om, at han modsat tidligere skulle være i ganske god form til sit sidste forberedelsesløb forud for en grand tour, var hans angreb på 3. etape ganske tandløse. Det får os til at tvivle på, at han kan matche sine unge rivaler på denne endnu hårdere stigning, men det er bestemt ikke umuligt. Nibali må således formodes at være langt bedre efter yderligere to dage i sadlen. Samtidig er det værd at huske på, at den hårde modvind gjorde det svært at gøre en forskel i onsdags, og Nibali tilbragte langt mere tid i vinden end sine rivaler, der bare fulgte den italienske stjerne. I morgen er det langt nemmere at komme fri, og det taler til Nibalis fordel. Samtidig er det værd at huske på, at han bør være hurtigere end både Hirt og Roson i en spurt.

 

Ligesom sidste år er Felix Grossschartner en af de bedste i dette løb, men igen i år er han kun løjtnant, denne gang for Hirt. Det betyder imidlertid ikke, at han ikke kan vinde. Tværtimod kan han drage fordel af, at CCC med stor fordel kan skabe en overtalssituation i finalen, hvor både han og Hirt sandsynligvis vil spille dominerende roller. Det kan give dem mulighed for at angribe på skift, og da han vil være den mindst overvågede, kan det sagtens blive til en sejr til den talentfulde østriger.

 

Med tabet af Durasek og Niemiec er UAE gået fra en situation med tre mand i top 10 til kun at have Jan Polanc tilbage. Det er imidlertid ikke noget dårligt kort. Den talentfulde slovener er ganske vist meget ustabil, men han synes at være tæt på Giro-formen. I onsdags blev han nummer 8, selvom hans primære opgave var at arbejde for Durasek, men nu kan han køre helt på egne præmisser. På sine bedste dage er han en fremragende klatrer, hvilket han viste, da han vandt en stor bjergetape i Giroen i 2015, og hvis han har et tilsvarende niveau her, er en sejr bestemt ikke umulig.

 

Det tredje af de mange CCC-kort er Michal Schlegel. Den nyprofessionelle tjekke er et af sportens store klatretalenter, hvilket han viste med en top 10-placering i sidste års Tour de l’Avenir. Desværre er han netop kommet tilbage efter en skade, og derfor var det faktisk ganske opløftende, at han kørte så fint på 3. etape. Han må formodes at blive bedre og bedre, og da også han kan drage fordel af CCCs overtal, kan ha måske tage sin første professionelle sejr her.

 

Riccardo Zoidl skuffede stort på 3. etape, og umiddelbart er der intet, der tyder på, at han kan gentage sidste års bedrift. Alligevel vil vi ikke afskrive østrigeren. Han så ganske stærk ud i Circuit des Ardennes, hvor han vandt en etape, og en vindblæst stigning som den på 3. etape passer ham ikke. Han burde være langt bedre stillet i denne finale, og da han er helt ude af klassementet, kan han måske få lidt frihed.

 

Endelig vil vi pege på James Knox og Oscar Sanchez. Knox er netop blevet nummer 2 i U23-udgaven af Liege-Bastogne-Liege, og talentet er således i form. Det viste han også i onsdags, og vi er spændt på at se, hvad han kan i denne hårdere finale. Sanchez er en dygtig colombiansk klatrer, der burde være langt mere komfortabel på en vanskeligere stigning.

 

Feltet.dks vinderbud: Jan Hirt

Øvrige vinderkandidater: Jaime Roson, Vincenzo Nibali

Outsidere: Felix Grossschartner, Jan Polanc, Michal Schlegel

Jokers: Riccardo Zoidl, James Knox, Oscar Sanchez

Annonce

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Giro dell'Appennino(1.1) 24/06

Giro dell'Appennino(1.1) 24/06

Acht van Bladel(2.1) 25/06-27/06

Tour de France(2.UWT) 26/06-18/07

La Course by Le Tour de F...(1.WWT) 27/06

Axion SWISS Bank Gran Pre...(1.1) 27/06

Annonce

Annonce

AG2R Citroen Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana - Premier Tech

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Deceuninck - Quick-Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - Nippo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty - Gobert

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Israel Start-Up Nation

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team BikeExchange

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jumbo-Visma

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Qhubeka Assos

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

SÆT DIT TOUR-MANAGERSPIL - PRÆMIER FOR MINDST 80.000 KR