Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Gå til forsiden af feltet.dki samarbejde medGå til forsiden af feltet.dk
Log ind Nyhedsbrev VELOMIO

Optakt: 6. etape af Colombia Oro y Paz

Optakt: 6. etape af Colombia Oro y Paz

10. februar 2018 23:13Foto: Sirotti

Efter en lidt halvsløj præstation på den første bjergetape viste Rigoberto Uran sig lidt overraskende som den stærkeste, da fire af de fem forhåndsfavoritter skilte sig ud på 5. etape, og dermed står EF Education-kaptajnen med en stor chance for at detronisere Nairo Quintana, der trods svaghedstegn erobrede førertrøjen. Det afgørende slag skal slås på søndagens kongeetape, hvor der for første gang i løbet venter et regulært bjerg, og hvor en fortjent første vinder af Colombias nye cykelstolthed skal krones.

Ruten

Arrangørerne har givet løbet en smuk anatomi, der betyder, at den anden halvdel, som er dedikeret til bjergrytterne, gradvist bliver hårdere og hårdere. Derfor har man gemt det bedste til sidst, hvor løbets kongeetape venter som afslutning på løbet søndag. Her udfordres rytterne til slut af en næsten 20 km lang stigning, der bringer feltet helt på i 2202 m højde. Igen er der imidlertid tale om en ikke specielt stejl stigning, hvor det kan være svært at gøre en forskel, men ikke desto mindre er det her bjergrytterne for alvor skal slå til, inden en klatrer formentlig kåres som vinder af den første udgave af Colombia Oro y Paz.

 

Med en distance på 187,7 km er 6. etape både den hårdeste og længste af de tre bjergetaper, og den fører feltet fra Armenia til toppen Torre Chipre-stigningen i Manizales i 2202 m højde. Som på den foregående etape starter man i udkanten af bjergene, hvorfra man følger en let faldende dalvej tilbage til det plateau, der udgør centrum for hele løbet. Det følges herefter igennem fladt terræn mod nordøst forbi den første spurt efter ca. 53 km via den samme vej, som også blev benyttet på de to foregående etaper, indtil man for tredje dag i træk når til byen Cartago, hvor den anden spurt er placeret efter ca. 105 km.

 

Som på 4. etape drejer man herfra mod øst for at køre op ad samme kategori 3-stigning, Cerrito (7,8 km, 3,8%), der også blev benyttet fredag og som bekendt er en jævn, ikke særlig stejl stigning. Atter fortsætter man herfra videre ad en let stigende bjergvej, indtil man afviger fra ruten for 4. etape. Det sker, når man tager hul på kategori 3-stigningen Boqueron (4,3 km, 5,3%), der er endnu en jævn opkørsel uden stejle passager og med top efter ca. 145 km. Herefter venter en nedkørsel til byen Chinchina, der er vært for den sidste spurt efter ca. 162 km. Kort efter rammer man bunden af den afsluttende kategori 3-stigning. Den er hele 19,8 km lang, men stiger kun med beskedne 4,5% i gennemsnit. Der er tale om en stigning i to dele. De første 7 km stiger relativt jævnt med 5-6%, inden der venter et flader stykke midtvejs med stigningsprocenter på mellem 1 og 5. Efter 16 km følger to kilometer med gennemsnitlige stigningsprocenter på hhv. 6,7 og 8,4, inden det til slut stiger med 3,8% på km 19 og med 5,4% på de sidste 800 m. På den sidste kilometer følger tre sving i rap, inden man rammer opløbsstrækningen.

 

 

 

 

 

 

Vejret

Løbet slutter af med vejrforhold, der minder meget om resten af løbet. En skyet morgen vil blive fulgt op af byger efter middag, hvor temperaturen i målområdet i 2202 m højde ventes at nå 22 grader. Der vil atter blot være en svag til let vind fra vest, hvilket giver sidemodvind på første del af etapen og sidemedvind på det flade plateau. Herefter vil der være sidemedvind og medvind, når man kører ind i bjergene. På den sidste stigning vil der være sidemedvind frem til et sving med 3 km igen. Herefter vil der være sidevind.

 

Favoritterne

Hvilken forskel 24 timer kan gøre! Efter 4. etape så Rigoberto Uran ud til at have været den svageste af de fem forhåndsfavoritter og lignede ikke en mand, der for alvor kunne være med i kampen om den samlede sejr i Colombia Oro y Paz. Bare et døgn senere står han imidlertid med årets første sejr og en position som den måske mest oplagte favorit til at blive den første vinder af sit hjemlands løb.

 

Allerede i går spekulerede vi i, om det var uopmærksomhed ved Sergio Henaos angreb, der havde kostet Uran et bedre resultat på 4. etape, og noget kunne tyde på, at den overvejelse ikke var helt forkert. I hvert fald var Uran helt oven på pedalerne på 5. etape, og mens Nairo Quintana og Henao begge viste svaghedstegn, og Julian Alaphilippe knækkede definitivt, var Uran aldrig i problemer. Til slut fyrede han sin velkendte spurt af, og selvom han muligvis blev hjulpet af, at Henao ikke kunne passere på den smalle vej kan man ikke betvivle, at Uran i hvert fald var stærkere end både Movistar- og Sky-kaptajnen.

 

Til gengæld kan man diskutere Sky-mandskabets taktik. Naturligvis var det kun naturligt at køre 100% for Henao efter dennes opvisning ved de colombianske mesterskaber, men i dag var det i hvert fald tydeligt, at hans luksushjælper, supertalentet Egan Bernal, var stærkere end kaptajnen. Faktisk var den unge komet måske endda etapens allerstærkeste, da han førte stort set hele vejen op ad sidste stigning, og alligevel mod slutningen havde overskud til at angribe så kraftfuldt, at kun Uran kunne hænge på. I sidste ende blev de fire bedste alligevel samlet til en spurt, men meget kunne måske have været anderledes, hvis ikke Bernal havde slidt sig halvt ihjel for kaptajnen.

 

For løbet var det imidlertid fremragende, at de fire favoritter sluttede i samme tid. Dermed er forskellen i klassementet stadig forsvindende små, og alt er fortsat helt åbent i kampen om den samlede sejr. Da der endda udestår den sværeste af de seks etaper, er scenen sat til et brag af et slag mellem fire af Colombias og verdens bedste klatrere.

 

Kongeetapen adskiller sig fra de forrige ved, at den har et rigtigt bjerg som afslutning. De foregående afslutninger har været på korte, eksplosive stigninger, men søndag er målstregen placeret på toppen af en næsten 20 km lang stigning i mere end 2200 m højde. Det vil gøre en markant forskel og i højere grad give de rigtige klatrere en mulighed for at vise deres værd.

 

Man skal imidlertid ikke overvurdere finalen. Den afsluttende stigning er ubetinget den sværeste i løbet, men det skyldes mere dens længde end dens stejlhed. Det lange relativt flade midterstykke betyder, at vi formentlig skal vente til de sidste 4 km, inden der kan gøres en forskel. Her vil favoritterne sandsynligvis udkæmpe deres afgørende slag på det stejleste stykke, men selvom højderne vil hjælpe med at gøre etapen mere selektiv, vil vi formentlig også denne gang se relativt beskedne forskelle mellem de bedste, og også på denne etape er eksplosivitet og en god spurt derfor en ganske stor fordel.

 

Der kan ikke være den store tvivl om, at favoritterne skal dyste om sejren. Movistar har måske en interesse i at lade udbruddet køre og dermed tage bonussekunderne ud af spille, men EF Education First og Sky har omvendt behov for, at netop bonussen kan komme i spil. Samtidig er Sky fortsat uden etapesejr i løbet, og dermed må man formode, at i hvert fald de to hold vil stå for føringsarbejdet. Det bliver ikke let at kontrollere det meget aggressive felt, og vi vil helt sikkert være vidner til en meget aggressiv indledning, men da hovedparten af etapen er ret let, burde det være muligt at skabe samling og sikre, at de bedste skal slås om etapesejren.

 

På den sidste stigning vil Movistar kontrollere de angreb, der måtte komme fra feltets klatrere, og da Quintana har brug for et hårdt løb for ikke at blive slået af Uran i en spurt og tabe på bonussekunder, vil spanierne formentlig sætte et hårdt tempo. Det samme må være i Skys interesse, og de to hold vil derfor sandsynligvis stå for at skabe en selektiv finale.

 

Til slut skal Quintana, Uran, Henao og Bernal alle forsøge at gøre en forskel, og det kan bedst lade sig gøre på det stejle stykke med 3-4 km til toppen. Her vil de afgørende angreb skulle sættes ind. Lykkes det ikke at komme fri inden de sidste 2 km, er der god chance for, at en spurt skal afgøre etapen.

 

På baggrund af dagens resultat vil vi pege på Rigoberto Uran som vores favorit. EF Education-kaptajnen lignede på intet tidspunkt en presset mand i dagens finale og kunne som den eneste svare på Bernals angreb. Umiddelbart ligner netop de to de stærkeste i løbet, og det er ikke til nogen ulempe for Uran, at søndagens stigning er endnu længere. Uran har samtidig den fordel, at det kun er Henao, der af ”de fire store” kan slå ham i en spurt, og han skal derfor i princippet bare følge med. I øjeblikket synes han at være stærkere end Henao og hurtigere end både Quintana og Bernal. Derfor er han vores bud på en etapevinder.

 

På 5. etape var det svært ikke at blive imponeret over Egan Bernal, der lignede feltets stærkeste rytter. I hvert fald trak han stort set hele vejen op ad stigningen og havde alligevel overskud til med et angreb at sætte Quintana og Henao til vægs. Det vidner om hans store klasse, og præstationen må give anledning til, at han får mere frihed på kongeetapen. Hans problem er, at han umiddelbart er den langsomste af de fire favoritter i en spurt, og derfor passer den relativt lette stigning ham langt fra ideelt. Med tanke på den klasse, han viste lørdag, er der dog en reel mulighed for, at han kan køre alene på det stejle stykke.

 

Det var lidt overraskende at se den ellers hidtil ret stærke Nairo Quintana vise svaghedstegn på dagens etape. Han rejste sig ganske vist igen og fik med en fin afslutning reddet æren, men havde Uran hjulpet Bernal i front, kunne det være gået anderledes. Heldigvis kan Quintana se frem til en langt længere stigning, der på papiret burde passe ham bedre end de korte ramper, der hidtil har kendetegnet løbet. Han er på papiret løbets bedste klatrer på en lang stigning som denne, og derfor kan man bestemt ikke udelukke, at det er ham, der kan gøre forskellen på det stejleste stykke.

 

Hidtil har vi haft Sergio Henao som vores favorit til den samlede sejr, men han viste sig at være overraskende svag lørdag. Desværre kommer det efter en 2017-sæson, hvor han bestemt heller ikke var imponerende, og man kan derfor frygte, at de lovende takter fra de colombianske mesterskaber ikke skal overfortolkes. Samtidig er Henao ikke helt så skarp på de lange stigninger som sine tre værste rivaler, men han har dog den fordel, at han i en spurt sammen med Uran er den hurtigste. Da stigningen ikke er specielt svær, kan det derfor alligevel godt ende med en sejr til Sky-kaptajnen.

 

Daniel Martinez fortsatte med et stærkt angreb mod slutningen de fine takter fra slutningen af 2017, og han bliver generelt bare bedre og bedre. Først relativt sent på stigningen måtte han slippe, og da det endelig skete, undgik han at smide megen tid. Hans problem er naturligvis, at han som udgangspunkt skal køre for Uran, men det kan måske også åbne visse muligheder. Han ligger nemlig så godt til i klassementet, at Uran kan benytte ham til at lægge pres på rivalerne, og det kan måske give ham en sejr.

 

Det var opløftende at se Oscar Sevilla rejse sig efter den store skuffelse på 4. etape, og dermed fik han vist, at han er i glimrende form. Det modsatte havde også været mærkeligt, da han som bekendt blev nr. 2 i Vuelta a San Juan, hvor han var brølstærk på kongeetapen. Umiddelbart burde han være mere komfortabel på denne længere stigning, og han har samtidig tabt en del tid. Da han også er lynhurtig på stregen, åbner det muligheder på en stigning som denne.

 

Vi vil endnu ikke helt afskrive Julian Alaphilippe. Franskmanden viste ganske vist markante svaghedstegn på dagens etape, og det burde i teorien bare blive endnu værre på en længere stigning. De lette stigningsprocenter taler imidlertid til Alaphilippes fordel. Han kan måske ikke gå med i de vigtigste ryk, men skulle der ske en form for samling på det flade stykke nær toppen, vil han være umulig at slå i en spurt.

 

Man må fortsat imponeres over Ivan Ramiro Sosa, der fortsætter med at bekræfte de fine takter, han viste i Vuelta al Tachira. Det står efterhånden lysende klart, at her vitterligt er tale om et sandt stortalent, der på sigt kan blive en ganske interessant rytter. Han er stadig et ubeskrevet blad, og det skal derfor nu blive interessant at se ham folde sig ud på en længere stigning.

 

Den lange stigning er helt sikkert til fordel for vinderen af Vuelta a Colombia, Aristobulo Cala. Man vinder kun det løb, hvis man klatrer godt i de høje bjerge, og han burde være mere komfortabel på denne etape. Hidtil har han holdt sig fremragende til, og han bør kun kunne gøre det endnu bedre på løbets kongeetape.

 

Det var ganske opløftende at se Fabio Duarte køre så fin en etape i dag. Den tidligere stjerne på den europæiske scene arbejder hårdt på et comeback, men så temmelig rusten ud i sine første løb. I dag gjorde han det imidlertid bedre, og formen synes i fremgang. Han er god på lange stigninger og har en god spurt, hvilket burde gøre ham stærk på denne etape.

 

Endelig vil vi pege på Alex Cano og Juan Pablo Suarez. Begge er kendt som nogle af Colombias bedste klatrere og gjorde det fint i den eksplosive finale på 4. etape. I dag blev de imidlertid begge sat tilbage af styrt, og alligevel endte de med at komme fornuftigt til toppen. De bør begge være bedre på den lange stigning søndag, og noget kunne tyde på, at de trods uheld er i ganske glimrende form.

 

Feltet.dks vinderbud: Rigoberto Uran

Øvrige vinderkandidater: Egan Bernal, Nairo Quintana

Outsidere: Sergio Henao, Daniel Martinez, Oscar Sevilla, Julian Alaphilippe

Jokers: Ivan Ramiro Sosa, Aristobulo Cala, Fabio Duarte, Alex Cano, Juan Pablo Suarez

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:
/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Tour Cycliste Internation...(2.1) 20/02-23/02

Tour Cycliste Internation...(2.1) 20/02-23/02

UAE Tour(2.UWT) 23/02-29/02

Tour du Rwanda(2.1) 23/02-01/03

AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Pro Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain-McLaren

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

CCC Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Deceuninck - Quick-Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Pro Cycling

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Israel Start-Up Nation

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Mitchelton-Scott

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

NTT Pro Cycling Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team INEOS

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jumbo-Visma

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sunweb

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIND KONTANTER - DELTAG I FELTET.DK STORE CYKELSPIL