Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: 6. etape af Vuelta al Pais Vasco

Optakt: 6. etape af Vuelta al Pais Vasco

08. april 2017 15:15Foto: Tinkoff / BettiniPhoto

Alejandro Valverde levede op til sin favoritværdighed og sikrede sig sejren på kongeetapen, men den spanske veteran kunne ikke komme af med sine værste konkurrenter. Dermed er alt stadig åbent forud for løbets i særklasse vigtigste etape, den usædvanligt lange enkeltstart i Eibar, der med sin hårde stigning og flade finale vil krone en alsidig vinder af Spaniens største ugelange etapeløb.

Annonce

Ruten

I overensstemmelse med traditionen slutter løbet med en enkeltstart i den by, der målby for den foregående etape. Denne etape har ofte inkorporeret dele af femte etape, men da man igen i år har haft kongeetapen på næstsidste dag, er det for andet år i træk en helt separat rute, der vil blive benyttet til løbets afgørende etape. Som sædvanligt er der imidlertid ikke tale om en enkeltstart af en type, man finder i kalenderens øvrige løb. Tværtimod er der tale om en helt klassisk baskisk enkeltstart, hvor en meget svær stigning vil gøre sit til, at de alsidige klassementsryttere har langt bedre muligheder end de store specialister. Modsat tidligere har man imidlertid denne gang gjort enkeltstarten usædvanligt lang ved at tilføje et langt, fladt stykke til sidst og gøre etapen betydeligt længere, og derfor er der tale om en rute, er i højere grad en tidligere tilgodeser ryttere, der mestrer hele spektret og ikke kun har evnen til at køre opad.

 

I alt skal der i år tilbagelægges 27 km på en rundstrækning i området syd for start- og målbyen Eibar. Straks fra start bevæger man sig mod syd ud af byen for at køre op ad stigningen til byen Elgeta. Det er vanskeligt at finde nogen information om stigningens sværhedsgrad, der er fuldstændigt ubeskrevet i den officielle løbsbog, men diverse kilder på internettet fortæller, at der er tale om en 6,7 km lang stigning, der i gennemsnit stiger med 6,5% og undervejs har to kilometer, hvor det går opad med mere end 8%. Stigningen beskrives som irregulær med en maksimal stigningsprocent på 11.

 

Toppen af bakken kommer i byen Elgeta, og herfra sætter man kursen mod øst via en ikke voldsomt svær nedkørsel. Bunden nås i Ubera efter 10,9 km, og herefter forsætter man mod øst igennem fladt terræn, indtil man sætter kursen mod nord. Også her er det helt fladt, og det ændrer sig kun kortvarigt, når man bestiger den meget lille stigning Alto Soraluze efter 21,3 km. Kort efter sætter man kursen mod vest for at afslutte rundstrækningen ved ad en lang, lige vej at køre tilbage til Eibar. Her venter en ganske lille bakke med 2 km til mål, og det fortsætter med at stige svagt helt frem til de sidste 500 m, der falder med 1%. Der er ingen væsentlige tekniske udfordringer i finalen.

 

Sværhedsgraden af de typiske enkeltstarter i Baskerlandet afspejles af de seneste vindere. Sidste år slog Alberto Contador Nairo Quintana i en fascinerende duel på en meget svær rute, der stort set kun bestod af klatring og nedkørsel, mens Tom Dumoulin vandt i 2015, hvor der på enkeltstarten var flere ekstremt stejle stigninger. Tony Martins sejre i 2014, 2013 og 2011 vidner om, at der også af og til findes ruter, der passer til specialisterne, mens det igen var klatrerne, der excellerede i 2012 og 2010, hvor henholdsvis Samuel Sanchez og Chris Horner vandt. I sine velmagtsdage sikrede Alberto Contador sig triumfer i både 2008 og 2009. Listen domineres ganske vist af specialister, men kun den type, der også kan køre opad, og det afspejler det faktum, at baskiske enkeltstarter passer meget bedre til klatrere, end traditionelle enkeltstarter gør.

 

 

Vejret

En usædvanligt flot udgave af Baskerlandet Rundt slutter på helt fantastisk vis, idet der venter en regulær sommerdag, hvor temperaturen stiger fra de hidtidige ca. 15 grader til hele 26 grader. Samtidig vil der være flot solskin og kun en let vind fra sydøst, der endda aftager en anelse, som dagen skrider frem. Dermed har rytterne sidemodvind på stigningen og nedkørslen, mens man har sidemedvind på den flade sidste halvdel.

 

Analyse af 5. etape

Alejandro Valverde levede fuldt ud op til sin status som den store favorit til dagens etape, men tingene gik ikke helt, som den spanske veteran havde håbet. Movistar-kaptajnen var den eneste af de store favoritter, der havde overskud til at angribe på den stejle stigning, men hans talrige accelerationer syntes aldrig for alvor at bringe Alberto Contador i vanskeligheder. Trek-stjernen var ikke selv stærk nok til at angribe, men modsat i Catalonien kunne Valverde ikke gøre forskellen, og han var i stedet afhængig af sin spurt i kampen om etapesejren.

 

Triumfen er naturligvis kærkommen for Valverde, men i dette løb havde han lagt mere brug for tid, end han havde det i Catalonien, hvor sejren på det tidspunkt allerede reelt var hjemme. Selvom stigningen her passede ham bedre, gør han nu ind til den sidste enkeltstart med ganske beskedne tidsforskelle, og faktisk var det kun Samuel Sanchez’ triste styrt, der gav ham tre beskedne sekunders forspring til Contador, som på ingen måde så ud til at være mærket af torsdagens styrt.

 

Set i klassementssammenhæng var det dog ikke en spildt dag. Et vigtigt delmål for etapen var at vinde tid på Ion Izagirre og Primoz Roglic, der lurede som store farer forud for enkeltstarten. At de to blev sat, var en stor sejr for både Valverde og Contador, og det forklarer, hvorfor Contador gik frem og satte højt tempo i finalen. Han vidste, at han ikke længere havde nogen chance for at vinde etapen, men han sikrede herved en ekstra tidsgevinst i forhold til Izagirre og Roglic, der begge præsterede under niveau. Specielt var det overraskende, at sloveneren, der hidtil har lignet en mand med overskud, blev sat så eftertrykkeligt til vægs på en stigning, der burde passe ham fint. Med et tab på mere end et minut er han nu ude af kampen om den samlede sejr. Det er Izagirre imidlertid bestemt ikke endnu, og hvis han rammer en dag som i sidste års Schweiz Rundt, kan han sagtens slå Valverde og Contador med tilstrækkelig margin til at sikre sig den samlede sejr.

 

En stor vinder var Cannondale, der fortsætter med at vise, at de - trods manglende sejre - har opbygget en stærk gruppe af klatrere. Efter den yderst skuffende første sæson som professionel, hvor han var ramt af mange skader, bekræftede Michael Woods i dag, at han har potentialet til at blive en stjerne. Canadieren kommer fra en løberbaggrund og er kun sent begyndt at cykle, og derfor har han stadig et kolossalt forbedringspotentiale. Korte, stejle stigninger er hans speciale, og i lyset af dagens præstation bliver han meget interessant at følge i Ardennerne, specielt i Fleche Wallonne, der er som skabt til ham. Her vil han sammen med Rigoberto Uran udgøre en meget farlig duo. Colombianeren fik sidste efterår med sin toppræstation i Il Lombardia smag for endagesløbene, og igen i dag bekræftede han, at han har genfundet sin bedste form. Cannondale ser ud til i år at kunne spille en nøglerolle i de kuperede klassikere. Til gengæld kommer de til kort i dette løb, da Woods aldrig har kunnet køre enkeltstart, og Uran i de senere år er gået fra specialist til middelmådig temporytter.

 

En anden vinder var Louis Meintjes, hvis form kom som lyn fra en klar himmel. Sydafrikaneren har traditionelt altid været skidt kørende i foråret, og i går var han endda sat på den sidste stigning. Da vi ramte de stejlere stigninger viste han imidlertid, hvorfor han er et af sportens helt store grand tour-talenter. Meget lovende var det samtidig, at han imponerede på så kort en stigning, idet han er alt andet end eksplosiv. Også han kommer imidlertid til kort på enkeltstarten, selvom han normalt vil gøre det bedre end både Uran og specielt Woods.

 

To af taberne var Simon Yates og Sergio Henao. Briten fik sit hold til at føre hele dagen, men så snart de ramte den sidste stigning var det klart, at han slet ikke havde overskuddet til at følge de bedste. Han var i defensiven hele vejen, og hans 9. plads på etapen står slet ikke mål med den indsats, der gik forud. Det er imidlertid imponerende, at den unge brite tør tage ansvaret og bede et stjernespækket mandskab arbejde så hårdt for kaptajnen, og det er endnu et vidnesbyrd om, at en af Yates-brødrenes styrker er deres kolossale tro på egne evner. For Henao var det en kæmpe skuffelse, at han for første gang siden 2013 ikke kunne blande sig med de bedste i sit favoritløb, og det viser, at hans nedtur i GP Miguel Indurain var udtryk for, at han denne gang ikke har ramt den sædvanlige form.

 

Endelig fortjener Samuel Sanchez en kommentar. Spanieren viste igen, at han kan afmåle sin indsats som ingen anden, og det var dybt imponerende at se, hvordan han med en fornem enkeltstart pludselig var i spil til endnu en sejr på den etape, han har domineret med tre sejre. Med sit store kendskab til finalen havde han en reel chance for at slå Valverde, men det skulle desværre ikke være i dag, at han tog sin fjerde sejr. Forhåbentlig har han ikke slået sig for voldsomt, da formen forud for klassikerne synes at være ganske god.

 

Favoritterne

De små tidsforskelle på kongeetapen betyder, at vi forud for enkeltstarten har så tæt et klassement, som man på forhånd kunne have spået, og der er dermed igen i år lagt op til en fantastisk dyst om den samlede sejr på enkeltstarten. 11 ryttere er mindre end et halvt minut fra førertrøjen, men reelt set er det en kamp mellem tre ryttere. Uran, Romain Bardet, Meintjes, Woods, Henao, David De La Cruz, Patrick Konrad og Alexis Vuillermoz kører så svage enkeltstarter, at de ikke har en reel chance for at komme på podiet. Det burde blive udgjort af Valverde, Contador og Izagirre, men rækkefølgen mellem de tre er helt åben.

 

Der er på mange måde tale om en lidt usædvanlig enkeltstart efter baskiske forhold. Normalt er de ekstremt kuperede og tekniske og har derfor ikke givet meget plads til specialisterne. I år er de sidste 17 km imidlertid meget simple og passer bedst til de store maskiner. Helt i overensstemmelse med den baskiske ånd er den første stigning imidlertid så svær, at det er helt udelukket, at specialisterne kan køre med om sejren. Dermed er det en perfekt etape for de alsidige typer, der både kan klatre og køre enkeltstart, og det gør det til en ganske svær sag at vurdere, hvem der er favorit. Kan Alberto Contador vinde så meget tid på stigningen, at han kan holde det på det flade? Eller er etapen bedre for en specialist som Izagirre, der også klatrer så godt, at han kan udfordre de bedste på den første halvdel? Under alle omstændigheder er stigningen så svær, at toppen af etapen også burde udgøres af ryttere, der ligger til i klassementet, og de tungere specialister har ingen chance for at blande sig.

 

Vi tror imidlertid, at Alberto Contador skriver historie ved at sikre sig en 5. sejr i Baskerlandet Rundt i kraft af en triumf på enkeltstarten. Før sin karantæne var han en af verdens allerbedste enkeltstartsryttere, men det har været meget vanskeligere for ham siden det store comeback. Hvor han har haft det svært på flade ruter, har han imidlertid været en af de absolut bedste på kuperede ruter som denne. Det er således ikke tilfældigt, at han vandt enkeltstarten sidste år, at han ville have vundet enkeltstarten i Giroen i 2015, hvis ikke han havde kørt i regnvejr, at han næsten slog Froome på den kuperede enkeltstart i Touren 2013, hvor han ellers var langt fra sit højeste niveau, og at han senest blev nummer 2 på den vanskelige enkeltstart i Paris-Nice.

 

Sagen er den, at Contador måske er den allerbedste, når det handler om at køre op ad en svær stigning på en enkeltstart. Sidste år slog han Froome på bjergprologen i Dauphiné, og i Paris-Nice var det kun Richie Porte, der havde kørt forsigtigt på det flade stykke, som kunne matche spanieren på Mont-Brouilly. Vi vil således blive overraskede, hvis ikke Contador sætter bedste tid på toppen af stigningen. Ganske vist vil han muligvis tabe tid til folk som Ion Izagirre og Primoz Roglic på det flade, men næppe nok til at miste sit forspring. Enkeltstarten er ikke perfekt for Contador, men den er tilstrækkeligt svær til, at han er vores favorit til at vinde, specielt fordi han så stærk ud på dagens etape, hvor den eksplosive stigning ellers ikke var ideel for ham.

 

Hans største rival er umiddelbart Alejandro Valverde, men man ved aldrig, hvad man kan forvente af veteranen på en enkeltstart. På sine bedste dage er han flyvende, specielt på svære ruter som denne, men andre gange er han langt fra de bedste. Han har ikke det samme naturlige talent for at køre enkeltstart som Contador og Izagirre, og ofte er han blevet sat til vægs af dem begge. Desværre har han specielt haft det svært i de baskiske enkeltstarter, der på papiret passer ham, men næsten altid ender i skuffelse. Hans eksplosive karakter betyder, at han ikke som Contador kan pace sig selv på stigningen. Da det lange flade stykke til sidst heller ikke er ideelt for ham, skal han ramme en god dag for at vinde på etapen og løbet. På sine bedste dage kan han imidlertid slå hvem som helst på en enkeltstart, og specielt med den nuværende form er han helt ustyrlig. Valverde kan sagtens vinde, men det kan også ende i lidt af en nedtur.

 

Ion Izagirre er basker og har derfor Pais Vasco som sit helt store mål. Han viste fremragende form først på sæsonen, hvor han var i den perfekte position til at vinde Ruta del Sol, indtil han styrtede på enkeltstarten. Uheldet betød, at han ikke var på 100% i Paris-Nice, hvor han måtte nøjes med en skuffende syvendeplads. I dette løb har han imidlertid været tilbage på højeste niveau, og selvom han ikke kunne følge de allerbedste i dag, viste han, at han er konkurrencedygtig. På en enkeltstart som denne er han klart en af de bedste i verden, og han kører stort set altid i top 3 på kuperede ruter som denne. Måske kommer han til kort på stigningen, men på det flade stykke vil han køre fra Contador og Valverde. Samtidig er han en fabelagtig nedkører, endda bedre end sine to landsmænd. Hvis Izagirre kan holde snor i veteranerne på stigningen, ligner han både en etapevinder og et godt bud på en samlet sejr.

 

Dagens etape endte som lidt en skuffelse for Primoz Roglic, der nu i stedet håber at vinde enkeltstarten. Det er bestemt en reel mulighed for den alsidige slovener, der på papiret er en af de allerbedste i kampen mod uret. I både Algarve og Tirreno har han kørt nogle fabelagtige enkeltstarter, hvor han har blandet sig med de største specialister selv på helt flade ruter. Det gør ham naturligt til en af favoritterne i et løb, men spørgsmålet er, om han mister for meget på stigningen til at kunne etapesejren. Overraskende nok har han præsteret bedst på flade ruter - blandt andet kom han til kort ved OL. På den anden side har han været ekstremt stærkt kørende i år, og dagens skuffelse er ikke nødvendigvis udtryk for formnedgang for den meget ustabile slovener.

 

Som ventet blev dagens etape en anelse for hård for Michal Kwiatkowski, men han er nu klar til at tage revanche på enkeltstarten. Polakken har i år været flyvende, og også i dette løb har han været velkørende. Stigningen er ikke helt så svær som Arrate fra dagens etape, og han bør derfor bedre kunne begrænse sit tidstab. Alligevel er den nok så lang, at han kommer til at tabe lidt for meget tid til klatrerne, og selvom han kommer til at køre stærkt på nedkørslen og det flade, er det næppe helt nok til at vinde etapen.

 

Verdensmesteren Vasil Kiryienka har ikke haft den store succes på enkeltstarter uden for grand tours og VM, fordi de som regel er alt, alt for korte. Denne gang er der imidlertid tale om en distance, der giver hviderusseren en reel chance for at blande sig. Umiddelbart er stigningen så svær, at han burde komme til kort, men han har hele året klatret imponerende godt. Det har han til fulde bekræftet i dette løb, og han synes at være i storform. Han vinder næppe etapen, men han kan sagtens blande sig med de bedste.

 

Simon Spilak kom lidt til kort på dagens etape, men det skyldes nok snarere, at han havde brugt for mange kræfter på at jagte efter sin punktering, end dårlig form. Historisk har Spilak altid været forrygende i dette løb, og han har altid været blandt de bedste på kongeetapen. Dertil kommer, at han som enkeltstartsrytter er meget speciel. På flade ruter som den i Tirreno er han langt efter, men på kuperede ruter kan han køre med om sejren. Etapem er derfor nok en anelse for flad til, at han for alvor kan true de bedste. Omvendt har han i et løb som Tour de Romandie gjort det godt på blandede ruter som denne. Al erfaring viser, at Spilak altid kører med om de sjove placeringer i dette løb, og det vil han med stor sandsynlighed også gøre i år.

 

Gorka Izagirre er her primært for at støtte Valverde, men denne gang kan han naturligvis køre sin egen chance. I år har han nået et helt nyt niveau, hvilket han viste med sin fantastiske fjerdeplads i Paris-Nice. Specielt imponerede han på enkeltstarten i det franske løb. Desværre viste GP Miguel Indurain og dagens etape, at han ikke længere er på samme niveau, og derfor vinder han ikke etapen. Alligevel bør han gøre det godt på en kuperet enkeltstart som denne.

 

Luis Leon Sanchez var en af outsiderne til dagens etape, men efter styrtet på 4. etape er hans tilstand usikker. Han fik overraskende store klø på dagens etape, og det tyder på, at han ikke er helt på toppen. PÅ den anden side passer den knap så stejle stigning på 6. etape ham langt bedre, og han så inden styrtet ud til at være fremragende kørende. Han er altid ustabil på enkeltstarter, men når han rammer sine bedste dage er han en af de allerbedste på en kuperet rute, selvom denne nok er en anelse for svær til, at han kan vinde. Alt afhænger af, hvordan han er kommet sig efter styrtet.

 

En af løbets åbenbaringer har været Enrinc Mas, der på de to seneste etaper har bekræftet, at han er en fremtidig stjerne. Interessant er det, at han som U23-rytter også kørte gode enkeltstarter på kuperede ruter, og det bliver enormt spændende at se ham folde sig ud på sin første enkeltstart som professionel. Det flade stykke bliver en udfordring, men han har potentialet til at overraske.

 

Det samme har holdkammeraten David De La Cruz, der bliver bedre og bedre. Spanieren er ganske vist ikke specialist, men som i led i sin generelle udvikling bliver han stærkere i kampen mod uret. Han kørte en forrygende enkeltstart i Paris-Nice og synes nu at være i endnu bedre form. Han vinder ikke, men han kan sagtens levere endnu en overraskelse.

 

Endelig vil vi pege på Sunweb-duoen Michael Matthews og Sam Oomen. Matthews viste senest i Paris-Nice, at han selv på meget svære enkeltstarter kan gøre det godt. Stigningen er for lang til, at han kan vinde, og den samlede distance er også en udfordring. Hvis han er motiveret, kan han imidlertid køre i top 10. Det samme kan unge Oomen, der er en relativt komplet rytter, selvom han aldrig bliver enkeltstartsspecialist.

 

Derudover kan Ondrej Cink, Victor De La Parte, Simon Yates, Georg Preidler og Diego Ulissi gøre det godt, men de har alle karakter af wild cards, for hvem det kan gå begge veje.

 

Feltet.dks vinderbud: Alberto Contador

Øvrige vinderkandidater: Alejandro Valverde, Ion Izagirre

Outsidere: Primoz Roglic, Michal Kwiatkowski, Vasil Kiryienka

Jokers: Simon Spilak, Gorka Izagirre, Luis Leon Sanchez, Enrinc Mas, David De La Cruz, Michael Matthews, Sam Oomen

Annonce

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Giro dell'Appennino(1.1) 24/06

Giro dell'Appennino(1.1) 24/06

Acht van Bladel(2.1) 25/06-27/06

Tour de France(2.UWT) 26/06-18/07

La Course by Le Tour de F...(1.WWT) 27/06

Axion SWISS Bank Gran Pre...(1.1) 27/06

Annonce

Annonce

AG2R Citroen Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana - Premier Tech

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Deceuninck - Quick-Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - Nippo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty - Gobert

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Israel Start-Up Nation

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team BikeExchange

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jumbo-Visma

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Qhubeka Assos

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

SÆT DIT TOUR-MANAGERSPIL - PRÆMIER FOR MINDST 80.000 KR