Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?
På forhånd tak!
Feltet.dk
Det bliver en vigtig dag for Tour de France-klassementet, når løbets første enkeltstart skal køres på 7. etape, hvor en skøn blanding af klassementsryttere og specialister skal kæmpe om sejren.
Annonce
Dagens etape:
Fra Nuits-Saints-Georges til Gevrey-Chambertin
Dato: 5. juli
Antal kilometer: 25,3
Etapestart: 13.05 (første rytter)
Etapeafgørelse: Ca. 17.25 (sidste rytter)
TV-dækning: Se oversigten her
Tredje Tour-massespurt i år fik en tredje vinder, da Dylan Groenewegen (Team Jayco AlUla) stak sin aerodynamiske snude længere frem end Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) og dermed vandt sin sjette Tour-etape i karrieren. Efterfølgende blev Philipsen imidlertid deklasseret, og derfor blev Biniam Girmays tredjeplads opgraderet til en andenplads, og 20 point på stregen blev til 30.
Dermed udbyggede den 24-årige eritreer føringen i kampen om den grønne pointtrøje, som han sidder ganske komfortabelt i med 149 point. På andenpladsen ligger nemlig Mads Pedersen (Lidl-Trek), der trods sine skader formåede at hente point i den indlagte spurt, men dog kun to i etapeafslutningen. Han er 38 point bagude på nuværende tidspunkt, mens Philipsen er 64 point fra trøjen.
På 7. etape kan Mads Pedersen skåne sine sår med en kort dag i sadlen. Det er nemlig blevet tid til løbets første enkeltstart, der også er langt den fladeste uden dog entydigt at være dét, man på godt cykelsprog kunne kalde en ”tonserrute”. Ikke desto mindre er de 25,2 kilometer på tempocyklerne overvejende flade med kun 300 højdemeter og køres fortrinsvist på lange strækninger blottet for sving, hvor rytterne må ud ad den aerodynamiske position nede i bøjlen. Dog byder både de første og sidste kilometer på en række skarpe sving, ligesom en kort nedkørsel på en smal og potentielt glat skovvej kræver god teknik. Denne skovvej snor sig uden ligefrem at inkludere hårnålesving, og dens tekniske sektion halvvejs er en mindre stejl del af vejen ned.
Denne nedkørsel følger en stigning midtvejs på ruten, Côte de Curtil-Vergy. Denne er 1,6 kilometer lang med en gennemsnitlig stigning på 6,1 procent, men med sektioner lige under otte procents stejlhed. Med sin placering midt på ruten opdeler bakken derfor enkeltstarten i tre sektioner: Først en overvejende flad, så én med stigning og medfølgende nedkørsel og slutteligt endnu en overvejende flad.
Tre gange undervejs vil rytterne få taget mellemtider. Disse mellemtider er, groft sagt, placeret for foden af stigningen, oppe på toppen af stigningen og for enden af nedkørslen fra den.
Distancen er ganske vist kort, men de to fladere sektioner baner vejen for, at tempospecialisterne kan ramme deres absolutte topfart og dermed gøre en forskel. Dog taler stigningen og dens nedkørsel for, at de temposvage klassementsryttere også kan begrænse lidt af deres tidstab. De flade sektioner er heller ikke helt plane, men bølger sig nærmere en lille smule op og ned. Over kun 25,3 kilometer kan et klassement ikke afgøres her, men en offday kan stadig være dyr.
Copyright: A.S.O.
Om vind og vejr
Ruten for de 25,3 kilometer afvikles inden for et så lille område, at vejret i start og målby ikke kan forventes at variere mærkbart. Når Mark Cavendish som første mand skal ned ad rampen bliver det i 21-23 grader og solrigt vejr. Lidt senere på dagen kan temperaturen stige med en grad eller to, men ellers skulle vejrsituationen forblive uændret og altså, meget væsentligt, uden nedbør hele dagen.
Eneste, marginale vejrændring frem til Tadej Pogačars start 17.00 kan være i vinden, der generelt vil være meget svag - kun to meter i sekundet. Vindstødene skulle være kraftigst ved 14-15-tiden, men stadig kun oppe på seks sekundmeter. Hen ad eftermiddagen, fra cirka klokken 16, kan vinden dog slå om, så den ikke længere kommer direkte fra syd, men sydøst. Det betyder, at de sidste ryttere i højere grad vil have medvind op ad dagens stigning, mens de tidligere ryttere har mere direkte medvind på strækningen efter nedkørslen. Det vil altså sige, at klassementsrytterne, der i forvejen kører godt opad, får lidt ekstra hjælp på stigningen, mens de antageligt tungere ryttere får hjælp på den flade afslutning.
Favoritterne
Når denne enkeltstartsrute gås efter i sømmene, er den ikke så flad, som profilen kunne give indtryk af. For mens stigningen halvvejs er en åbenlys udfordring på ruten, så er den ikke eneste stigende sektion. I stedet er de fladere sektioner præget af strækninger, der enten stiger eller falder med et par procent, så stigningsgraden reelt aldrig er et stort, rundt nul. Efter 4,5 kilometer venter eksempelvis dagens næsthårdeste bakke, der stiger i 1800 meter, men dog aldrig mere end fem procent.
Så uden ligefrem at tiltale klatrerne så bliver selv de to tredjedele af ruten før og efter stigningen altså ikke sektioner, hvor man kan stille et fyldt glas vand på ryggen af en tempospecialist, uden at han vil spilde. Dermed ikke sagt at ruten ikke også tiltaler specialisterne i tempokørsel nede i bøjlen, hvor de kan blive på en stor del af denne rute. Der er flere af watt-monstrene langt fra klassementet, der har udset sig netop denne enkeltstart, men de får deres hyr med klassementsrytterne, der også har specialiseret sig i tempokørsel.
Førertrøjen bliver ikke let at nå, men Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) må have glædet sig til denne enkeltstart, siden ruten blev præsenteret. Den 24-årige belgier er mødt op til denne Tour for at køre topklassement, og her er der ingen tvivl om, at han skal vinde mest muligt tid i favoritdisciplinen. Et stykke under sin topform vandt han for nylig enkeltstarten i Critérium du Dauphiné, men har i denne Tour vist markant bedre form, i hvert fald på stigningerne. Der er altid en balancegang mellem at skulle være let nok til bjerge og kraftfuld nok til tempokørsel, men i denne form bør enkeltstartsverdensmesteren vinde sin første Tour-etape. Med sine fantastiske evner imod uret har han stor gavn af den fladere sektion, men han har også haft blændende klatreben, der bør få ham op ad stigningen som en af de hurtigste. Der kan være etapeguld at finde for enden af regnbuestriberne.
Verdensmesteren Remco Evenepoel er manden, der skal besejres her. Foto: Dario Belingheri/Getty Images
Uanset profilen, ruten, disciplinen - man skal aldrig afskrive Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) som mulig vinder af et cykelløb. På Tour-enkeltstarter er vi danskeres indtryk nok farvet af, at han har tabt tid til Vingegaard på de seneste tre lange af slagsen, men det har nu altså kun været med en enkelt placering på de seneste to. Han imponerede også stort under sin sejr i dette års Giro d’Italia, hvor han vandt en enkeltstart med mål på en mindre stigning, men også blev nummer to på en flad. Sejren på Giro-enkeltstarten blev vundet op ad sidste stigning, men på det flade satte han også tredjebedste mellemtid. Der er altså tale om en rytter, der også mestrer de fladere enkeltstarter, men som selvsagt får gavn af stigningen, som han kommer til at flyve opad. Formen er tydeligvis fantastisk, og som løbets førende kører han sidst og kan få alle mellemtider undervejs. Derudover har holdets enkeltstarter generelt været forrygende på tværs af adskillige ryttere, så deres udstyr er tæt på perfekt. Det kan godt blive karrierens tredje sejr på en Tour-enkeltstart, hvis ikke verdensmester kører op til sit bedste.
En foreløbig femteplads i et stærkt Tour de France-felt er på ingen måde dårligt, men alligevel har Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) ikke efterladt det bedste indtryk. Det var ikke ventet, at han ligefrem kunne matche Pogačar og Vingegaard op ad Galibier, men allerede forinden deres acceleration lignede han en mand, der hang på med det yderste af neglene under UAE-holdets pres. Men selv hvis vi ikke får den absolut bedste udgave at se af sloveneren, så forbliver han en af de ypperste specialister i kampen mod uret. Hans seneste enkeltstartssejr var på en lidt hårdere og kortere rute i Baskerlandet Rundt, og der var en mand som Remco Evenepoel også til start. I Vueltaen sidste år blev han 3’er bag Filippo Ganna og Evenepoel, og hans Giro d’Italia sidste år blev vundet på sidste (bjerg)enkeltstart. Efter en hel karriere som superspecialist bør han også være blandt de allerbedste her.
Ligesom på Galibier-etapen er det ikke ren utopi, at Jonas Vingegaard (Team Visma | Lease a Bike) kan køre med om sejren her. Han har i hvert fald vist, at han efter sin skadespause er lykkedes med at opnå en Tour-form, der gør ham konkurrencedygtig. Man kan desuden spekulere i, om selv en Vingegaard med optimal forberedelse havde fulgt en Pogačar-eksplosion som den på Galibier, hvor danskeren led tidstab. Omvendt er det blevet sagt offentligt, at lige netop enkeltstartstræningen har lidt under det komprimerede program, holdet har sammensat. Vingegaard selv har erkendt, at han heller ikke har rekognosceret ruten ved selvsyn på forhånd, hvad jo heller ikke er ideelt. Kort sagt får vi ikke en magtdemonstration som på enkeltstarten i sidste års Tour, men jeg forventer nu heller ikke et massivt nederlag til danskeren. Hans bedste Tour-enkeltstarter har været senere i løbet og på hårdere ruter, men med den form, som den forsvarende vinder allerede nu er i, bør han køre lige op med de fleste af sine klassementskonkurrenter.
Under stor fanfare præsenterede Groupama-FDJ og cykelfabrikanten Wilier en speciallavet enkeltstartscykel til Stefan Küng tidligere på året. Debuten i en kort og teknisk prøvelse på hjemmebanen i Tour de Suisse endte med en lidt antiklimatisk ottendeplads, men han er siden blevet schweizisk mester i et stærkt felt. Selv om han som klassikerspecialist også kan ramme nogle udbrud i dette løb, er der ingen tvivl om, at denne enkeltstart er et stort mål for Küng. I en karriere med 20 sejre på enkeltstarter, herunder to europamesterskaber, har schweizeren aldrig vundet i en Grand Tour, og i dette felt bliver det ikke let at opnå den 21. tempotriumf. Ruten kunne dog ikke være meget bedre, da han kan bruge al sin potente power på de fladere strækninger, ligesom han også har en vis styrke opad. Og hvem ved, måske mirakelcyklen ikke bare var et PR-stunt.
Stefan Küng har fået speciallavet enkeltstartscykel i år. Foto: A.S.O. / Charly Lopez
Formen er stadig en smule ukendt hos Wout van Aert (Team Visma | Lease a Bike), både i denne Tour og i tempokørsler. I år har han nemlig kun kørt én enkeltstart, det var helt tilbage i februar i Volta ao Algarve, og det indbragte ham kun en beskeden 11. plads. Dagen forinden havde han vundet en massespurt, og en uge senere vandt han i Kuurne, så formen var der jo - men tilsyneladende ikke på denne enkeltstart. Der er dog tale om en mand, der har vundet to Tour de France-enkeltstarter, og som om under en måned skal repræsentere sit land til OL i denne disciplin. Da en van Aert på vanligt niveau ville have gode medaljechancer her, kan denne Tour være en oplagt generalprøve, og derfor tror jeg, at han vil give den gas. Om det så rækker langt i dette felt, er lige så usikkert som mandens form. Men er topformen ved at være der, så er van Aert en af de bedste temporyttere i verden, og én der både kan vinde tid på det fladere og på stigningen.
Det lyder så negativt at kalde Juan Ayusos (UAE Team Emirates) enkeltstarter for ”svingende”, for de er altid på tårnhøjt niveau. Alligevel er der nu engang væsentlig forskel på, når han vinder en pandekageflad enkeltstart foran selveste Filippo Ganna, og når han bliver nummer ni imod uret i et Critérium du Dauphiné, han kørte for at vinde. Igen, en niendeplads i et stort løb er også et fornemt resultat - faktisk har han kørt top 10 i samtlige af sine temporidt siden Vuelta a España 2022 - men jo ikke et, der gør ham til vinderkandidat her. Og omvendt har han så vundet enkeltstarter foran ikke blot Ganna, men også Evenepoel. Han er lidt svær at greje, men jeg hører nok til dem, der tror mere på en sikker top 10-placering, end at han skulle køre med om sejren. Tredjepladsen på 4. etape i dette løb vidner om storform, men alligevel har der været små indikationer på, at han har haltet lidt efter de allerbedste. Så er det jo heldigt, at en enkeltstart er sandhedens time - her får vi klare svar.
Selv om João Almeida (UAE Team Emirates) altid har været en storartet temporytter, så har også han haft massiv gavn af de forbedringer, som hele holdet har gjort sig på enkeltstarter. I sine seneste ti temporidt har portugiseren kørt i top 5 på de syv, og det har både været korte og lange, på flade og på deciderede bjergenkeltstarter - som han for nylig vandt én af i Tour de Suisse. I dette løb mistede han tid på nedkørslen fra Galibier, men havde forinden virket stærkest af de mange UAE-luksushjælpere, så jeg forventer endnu en stor præstation her. Med sine evner på tempocyklen er de fladere sektioner glimrende til ham, ligesom han med sin bjergform kommer til at være hurtigt over stigningen. At ligefrem vinde bliver ikke let i et felt som dette, men han kan gøre sit til at køre sig endnu bedre ind i klassementet.
I Vibenshus Runddel på Østerbro har jeg ved selvsyn oplevet Stefan Bisseggers (EF Education-EasyPost) desperation efter sejr på en Tour-enkeltstart, da han som eneste mand styrtede foran mig og mit gæve slæng under Grand Départ i 2022. I dette løb har han på forhånd meldt endnu en storsatsning ud på denne fladere enkeltstart, der da også passer ham klart bedre end den afsluttende. Ruten passer ham udmærket, da han som vaskeægte enkeltstartsspecialist kan trampe i et sikkert monstrøst gear på de fladere sektioner, men det er dog ikke til hans fordel, at han hans store lægge også skal kæmpe sig over en stigning. I år har han ingen temposejre i seks forsøg, og det får han nok heller ikke her, men før har han kørt på niveau med de allerstærkeste. Han har typisk en indstilling om alt eller intet, og sådan kan denne enkeltstart også blive til lidt af hvert for schweizeren.
Alt eller intet er som regel tankegangen for Stefan Bissegger på enkeltstarter. Foto: Sirotti
Det har tit været uvist, om de gains-fokuserede INEOS Grenadiers lod holdets tempostærke hjælperyttere køre igennem, og netop en sådan er Geraint Thomas i dette løb. Morgendagens etape burde dog være overkommelig for kaptajnen Carlos Rodríguez, og så kunne den 38-årige waliser vel godt få lov til at prøve sig af. Som hjælper efter egen sin Giro-satsning er den tidligere Tour-vinder næppe i sin bedst tænkelige tempoform, men han kørte trods alt i mål i tredje gruppe på Galibier-etapen. Når han er i topform - og selvfølgelig kører efter det - kan veteranen stadig fyre nogle fremragende tider af, hvilket han beviste med fjerdepladsen på Giroens flade enkeltstart.
I sin nyvundne franske mesterskabstrikot kan Bruno Armirail (Decathlon AG2R La Mondiale Team) ikke rigtigt tillade sig andet end at køre lungerne ud på sig selv. Det franske mesterskab var hans kun tredje sejr i karrieren, så han er jo ikke nogen sejrsmaskine, heller ikke på den foretrukne tempocykel. Han var dog i hopla i Dauphiné, herunder med en ottendeplads imod uret, og den nationale titel vidner om fortsat form. Selv om alle hans sejre har været i enkeltstarter på fransk grund, så vinder han næppe her, men han må være topmotiveret for en topplacering.
Aleksandr Vlasov (Red Bull-BORA-hansgrohe) har udviklet sig til en strålende temporytter, der efter at have sikret sig karrierens største sejr i Tour de Romandie 2022 på en bjergenkeltstart også har holdt dampen oppe på fladere ruter. Sidste år kørte han to top 10-placeringer ind på Giroens enkeltstarter, inden han imponerede med en femteplads i Vueltaens flade temporidt. Som løjtnant for Roglič har vi måske ikke set ham folde sig helt ud i dette løb, men den øjeblikkelige 14. plads i klassementet vidner om glimrende form, som han kan udnytte her. Denne placering vil også motivere ham til at køre bedst muligt.
Nelson Oliveira (Movistar Team) er efterhånden blevet 35 og har aldrig vundet enkeltstarter udover fire nationale mesterskaber, så her snakker vi ikke en vinderkandidat, men alligevel en mulig overraskelse. Der kan være lidt langt imellem hans temporidt på absolut topniveau, og i år er der da heller ikke blevet bedre end en 12. plads i Tour de Romandie i fem gyldige forsøg. Så sent som sidste år blev han dog nummer seks til både EM og VM i disciplinen, ligesom han trampede sig til en niendeplads på en Vuelta-enkeltstart. I dette løb virkede han velkørende, da han sad med i den absolutte finale på 2. etape.
Alt på Soudal Quick-Step handler om Evenepoel, men Ilan Van Wilder er ikke længere bagud, end at han stadig med fordel kan køre igennem på denne etape. Gør han det, bør han kunne fyre en enkeltstart af fra øverste hylde, da han på sine dage er en sublim temporytter. Den klejne belgier har selvsagt fordel af stigningen, men i år har han også en sjetteplads fra en enkeltstart med to højdemeter, så også på det flade vil han kunne sætte gode tider.
Der kan ikke være diskussion om, at INEOS Grenadiers vil lade Carlos Rodríguez køre igennem, da han har et topklassement at forsvare. Imod mange af sine konkurrenter bør han komme til kort, men derfor er han nu en glimrende temporytter i sig selv, som holder et højt bundniveau. Han har ikke kunnet matche fjerdepladsen i sit imponerende fladbaneridt i Vueltaen 2022 siden da, men her har han formen til at køre med om en topplacering. Med sine forrygende klatreben er stigningen til hans fordel, men han vil også køre stærkt på de fladere dele.
Stjernernes betydning:
Feltet.dks bud på løbets/etapens vinder. | |
De to største rivaler til den store favorit og begge meget sandsynlige vindere. | |
Tre ryttere, der alle må tilskrives en betydelig chance for at vinde, og som minimum bør være i spil til en top 3-placering. | |
Fire ryttere, for hvem vinderchancen er reel, men begrænset. For en sejr skal meget flaske sig, men en top 5-placering er til gengæld sandsynlig. | |
Fem ryttere, for hvem en sejr må betragtes som usandsynlig, men som er gode bud på en top 10-placering. |
Remco Evenepoel | |
Tadej Pogačar, Primož Roglič | |
Jonas Vingegaard, Stefan Küng, Wout van Aert | |
Juan Ayuso, João Almeida, Stefan Bissegger, Geraint Thomas | |
Bruno Armirail, Aleksandr Vlasov, Nelson Oliveira, Ilan Van Wilder, Carlos Rodríguez |
Annonce
Annonce
Tour de Romandie Féminin(2.WWT) 06/09-08/09
Vuelta a España(2.UWT) 17/08-08/09
Bemer Cyclassics(1.UWT) 08/09
Bemer Cyclassics(1.UWT) 08/09
EM - Dame Junior (Enkelts...(CCW) 11/09
EM - Kvinder (Enkeltstart)(CCW) 11/09
EM - U23 Kvinder (Enkelts...(CCW) 11/09
Giro della Toscana(1.1) 11/09
EM - Herre Junior (Enkelt...(CC) 11/09
EM - Herrer (Enkeltstart)(CC) 11/09
EM - U23 Herrer (Enkeltst...(CC) 11/09
EM - U23 Kvinder(CCW) 13/09
GP Cycliste de Québec(1.UWT) 13/09
EM - U23 Herrer(CC) 13/09
EM - Kvinder(CCW) 14/09
Memorial Marco Pantani(1.1) 14/09
EM - Herre Junior(CC) 14/09
EM - Dame Junior(CCW) 15/09
GP Cycliste de Montréal(1.UWT) 15/09
GP d'Isbergues(1.1) 15/09
Trofeo Matteotti(1.1) 15/09
EM - Herrer(CC) 15/09
Annonce
Annonce
Alpecin-Deceuninck |
Arkéa - B&B Hotels |
Astana Qazaqstan |
Bahrain Victorious |
Cofidis |
Decathlon AG2R La Mondiale |
EF Education - EasyPost |
Groupama-FDJ |
INEOS Grenadiers |
Intermarché - Wanty |
Lidl - Trek |
Movistar Team |
Red Bull - BORA - hansgrohe |
Soudal - Quick Step |
Team DSM-Firmenich PostNL |
Team Jayco AlUla |
Team Visma | Lease a Bike |
UAE Team Emirates |
Annonce
Evenepoel forklarer problemer kort før mål
Vingegaard mister mere tid
Sådan kronede Pogacar Touren med sjette etapesejr
UDSALG: 12 gode Tour-bøger - SPAR 15-60%
Spår Vingegaard-tab: Overraskende defensiv