Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Gå til forsiden af feltet.dki samarbejde medGå til forsiden af feltet.dk
Log ind Nyhedsbrev VELOMIO

Optakt: 7. etape af Volta a Catalunya

Optakt: 7. etape af Volta a Catalunya

25. marts 2017 21:55Foto: Photo Gomez Sport

En dramatisk dag og en våd nedkørsel eliminerede fuldstændig Sky-mandskabet på en overraskende dramatisk dag i Catalonien, og dermed sidder Alejandro Valverde sikkert i sadlen forud for den traditionelle afslutningsetape på Montjuic-stigningen i Barcelona. Selvom der bestemt ikke er tale om en let etape, men kun uheld kan forhindre Valverde i at vinde samlet på en rute, hvor han tidligere har vundet, og hvor både udbrydere og Ardenner-specialister vil jagte den sidste sejr i løbet.

 

Ruten

I 2013 afsluttede man løbet med en etape i Barcelona, der sluttede med adskillige omgange på en rundstrækning, der inkluderede den berømte Montjuic-stigning, og det gav et fantastisk cykelløb, hvor Michele Scarponi brugte bakken til at angribe og sikre sig en samlet podieplads. Arrangørerne var så begejstrede for ideen, at de siden har genbrugt rundstrækningen i 2014, 2015 og 2016, og den vil igen være ramme om afslutningen i 2017. Ganske vist har den ikke siden kunnet skabe afgørende ændringer i klassementet, men den giver altid anledning til angreb fra favoritterne og hæsblæsende cykelløb i en uforudsigelig og underholdende afslutning på Spaniens ældste cykelløb.

 

Som vanligt er der tale om en meget kort etape på bare 138,7 km, der både starter og slutter i storbyen Barcelona. Den præcise rute varierer lidt fra år til år, men grundideen er den samme. Den første del består af en lille tur ud af byen, hvor man rammer nogle af bakkerne i udkanten, inden man kører indtil rundstrækningen, hvor det hele slutter med adskillige omgange. I år lægger man fra starten ved L’Hospitalet de Llobregat i den vestlige udkant af Barcelona ud med at køre igennem fladt terræn mod vest og siden nordvest. Her rammer man kategori 2-stigningen Alt de l’Ullstrell (7 km, 3,5%, max. 8%), der har top efter 27 km, hvorefter man vender rundt og kører ad flade veje tilbage mod Barcelonas centrum. Undervejs dyster man om point og sekunder i den første indlagte spurt efter 42,5 km, inden man slår en lille sløjfe syd om storbyen. Undervejs passerer man dagens anden indlagte spurt efter 61 km, inden man vender rundt og fortsætter igennem fladt terræn ind til centrum.

 

I hjertet af Barcelona krydses målstregen for første gang efter 85,9 km, og herefter afsluttes løbet med 8 omgange på den 6,6 km lange rundstrækning i Montjuic-parken. Der er tale om en ganske tricky sag. Allerede 500 m efter målstregen rammer man kategori 3-stigningen Alt Montjuic (2 km, 5,7%, max. 8%), der er velkendt af de fleste cykelryttere. Fra toppen resterer bare 4,1 km, og de går næsten alle nedad. Nedkørslen er teknisk ikke vanvittigt svær og følger en let snoet vej. Rytterne drejer til venstre i en rundkørsel med 2 km til mål og kører derefter lige gennem en rundkørsel ved den røde flamme. Derefter er der kun et par bløde sving. De sidste 2 km falder med et gennemsnit på 3%.

 

Montjuic-stigningen er en ikonisk bakke i cykelsporten. I 2009 vandt Thor Hushovd her en hård spurt på dens skråninger i Tour de France, mens stigningen sidst blev brugt i en grand tour i Vueltaen i 2012. Her lykkedes det Philippe Gilbert og Joaquim Rodriguez at stikke af og holde feltet bag sig, inden belgieren let vandt spurten og tog sin første sejr for BMC.

 

Da rundstrækningen første gang blev brugt i 2013, angreb Thomas De Gendt og David Lopez med 22 km igen og kørte hurtigt forbi det tidlige udbrud. Scarponi kom op bagfra sammen med Robert Kiserlovski, og da italieneren kørte for klassementet kunne kvartetten holde sig fri, inden De Gendt vandt spurten, mens Scarponi rykkede op på tredjepladsen. Senere spurtede 57 ryttere om femtepladsen, efter at Joaquim Rodriguez uden succes havde forsøgt at angribe løbets førende rytter, Dan Martin.

 

I 2014 blev etapen afviklet i silende regnvejr, og arrangørerne måtte ændre på rundkørslen for at undgå de sværeste dele af nedkørslen. Alberto Contador forsøgte at angribe Rodriguez, der var i førertrøjen, men det var umuligt. Et udbrud holdt sig fri, og en stærk Lieuwe Westra kunne køre alene over stregen efter at have sat konkurrenterne. I 2015 havde Alejandro Valverde en sidste chance for at tage den samlede sejr, men han indså hurtigt, at han ikke kunne sætte Richie Porte. I stedet kørte Movistar efter etapesejren, og det lykkedes for Valverde at rykke på podiet ved at vinde etapen foran Bryan Coquard i en spurt fra et reduceret felt. Sidste år forsøgte mange sig også med angreb på Nairo Quintana, men igen kunne førertrøjen ikke rystes. Samtidig lykkedes det igen udbryderne at køre om sejren, og denne gang var det en imponerende Alexei Tsatevich, der slog Primoz Roglic i en tomandsspurt.

 

 

 

 

Vejret

Efter at regnvejr kostede Chris Froome andenpladsen i klassementet, kan feltet glæde sig over, at de får flot vejr til søndagens afslutning. Der ventes høj solskin og en temperatur på 17 grader. Der vil være en let vind fra syd. Det giver modvind på første del af etapen, dernæst modvind og til sidste sidemod- og sidemedvind, indtil man rammer rundstrækningen. Her vil de være sidemodvind på stigningen og sidemedvind på nedkørslen.

 

Analyse af 6. etape

Mon ikke de fleste cykelfans sad med en følelse af deja-vu på dagens etape. Sky-mandskabet er måske cykelsportens allerstærkeste og holder som regel etapeløbene i et jerngreb. Alligevel har de nu fået et ry for af og til at kollapse på den mest spektakulære facon. Det sker i Pyrenæerne i Touren i 2013, hvor Froome blev isoleret nærmest med det samme, og Richie Porte faldt ud af klassementet, og senest skete det på den dramatiske etape til Formigal i sidste års Vuelta, hvor Quintana og Contador eliminerede Froome og dermed sikrede colombianeren den samlede sejr.

 

I dag skete det så igen. Som i Formigal var der tale om en uskyldig etape med lette stigninger, der normalt ingen forskel kunne gøre, men igen var Froome og co. uopmærksomme og sad alt for langt tilbage, da feltet ramte en våd nedkørsel. Trods en hård jagt på næsten 100 km lykkedes det aldrig at komme tilbage, og dermed vil Sky nu skulle forlade Catalonien som løbets hele store tabere - med mindre de kan vinde løbets sidste etape.

 

Efter Vuelta-etapen sagde mandskabet ellers, at de havde fået en gevaldig lærestreg, og Froome har gentagne gange understreget, at både han og holdet har draget erfaringer, der gør, at det ikke bør kunne gentage sig i fremtiden. Alligevel skete det igen, og det giver naturligvis anledning til bekymring. Der er imidlertid ingen grund til panik på det britiske mandskab, der naturligvis vil køre med en helt anden risikovillighed og opmærksomhed under Tour de France til sommer. Når Froome mistede kontakten i dag, skyldes det i høj grad den våde nedkørsel, og han så ingen grund til at tage risici. Det gjorde Geraint Thomas heller ikke efter nedturen på 5. etape, og derfor er resultatet til dels en afspejling af, hvor Froome og Thomas har deres prioriteter.

 

Alberto Contador rykkede ganske vist på andenpladsen, men alligevel er det svært ikke også at pege på Trek som en taber. At Bauke Mollema og Jarlinson Pantano røg ud af klassementet, er ærgerligt, men ingen katastrofe. Det alvorlige er, at Contador kun havde Michael Gogl med, da feltet knækkede, og han var fuldstændig isoleret i finalen. Mollema har næppe villet tage chancer i et løb, der er forberedelse til Giroen, men der er ikke mange undskyldninger for, at resten af holdet ikke sad hos deres kaptajn, der i høj grad kan takke andre hold for, at han rykkede frem i klassementet.

 

Movistar og Alejandro Valverde begik imidlertid ingen fejl, og med god hjælp fra Quick-Step, Orica-Scott og LottoNL fik de opbygget et forspring, der fik Froome til at kaste håndklædet i ringen. Dermed er spanieren nu næsten et minut foran Alberto Contador, der igen har udsigt til at ende som nummer 2 i det eneste store spanske etapeløb, han ikke har vundet (han er blevet frataget sin sejr fra 2011). Kun sort uheld kan forhindre Valverde i at vinde holdets hjemmebaneløb for anden gang i karrieren, og man kan endda nu fokusere på at sikre Marc Soler den samlede tredjeplads. Det vil både markere et fantastisk gennembrud for den tidligere Tour de l’Avenir-vinder og vil sikre holdet meget værdifulde WorldTour-point i deres forsøg på at genvinde titlen som årets bedste hold.

 

Dagens anden store vinde var naturligvis Daryl Impey, der igen viste, hvor fantastisk en alsidig rytter han er. Han har altid været en god klatrer, men i sidste års Tour de France viste han, at han har nået et helt nyt niveau. Her blandede han sig helt fremme i de høje bjerge, og derfor var det indlysende, at de relativt lette stigninger i Catalonien ikke burde volde ham problemer. Til slut kunne han bruge sin fabelagtige spurt til akkurat at slå Valverde og dermed sikre sig sin tredje WorldTour-sejre, efter at han to gange har vundet Victoria-etapen i Vuelta al Pais Vasco.

 

Et andet opløftende tegn på dagens etape var, at Arthur Vichot igen sad med i front. De seneste år har bestemt ikke været nemme for den franske mester, der har døjet med sygdom og skader, men nu er han for alvor på vej tilbage. Han har i de canadiske WorldTour-løb flere gange vist, at hans potentiale i hårde endagesløb er kolossalt, men han er altid blevet sat tilbage forud for Ardennerklassikerne. I år er han startet som lyn og torden, og efter kortvarigt at have taget en lille pause er han allerede nu tilbage på sit topniveau. Det lover godt forud for klassikerne, der måske endelig kan give ham sit gennembrud på en scene, der burde passe ham helt perfekt.

 

Favoritterne

Alejandro Valverde sidder som sagt helt sikkert i front af løbet, og det er kun uheld, der kan ødelægge festen for spanieren. Tidligere har sidste etape været brugt til angreb for klassementsrytterne, men i år betyder den usædvanligt hårde rute, at afstandene er langt større. Det er vanskeligt at se, at der er nogen af topfolkene, der har meget at vind ved at køre aggressivt, og selvom man næsten må formode, at Contador forsøger et af sine vanlige angreb, og at Adam Yates måske vil forsøge at ryste Soler og komme på podiet, bliver det næppe en dag, hvor topfolkene vil røre meget på sig. I de tidligere år har klassementet været en faktor på denne etape, men i år må vi formode, at det hele handler om etapesejren.

 

De foregående udgaver af etapen viser, at den er ganske uforudsigelig. Langt de fleste gange er det lykkedes et udbrud at køre hjem, men i 2015, hvor Movistar havde en interesse i at gå efter bonussekunder, vandt Valverde i en reduceret massespurt. Det er også de to scenarier, der igen er i spil, og det er meget vanskeligt at forudse, hvad det ender med.

 

Under alle omstændigheder ved alle, at udbruddet har en stor chance, så det blive endnu en dag med en brutal start, hvor det vil tage lang tid for en gruppe at komme fri. Det har været tilfældet på samtlige etaper indtil nu, og vi kan igen forvente en voldsom indledning. Det vil således ikke undre, hvis vi skal helt frem til rundstrækningen, inden en gruppe slår et hul.

 

Movistar vil næppe gå efter endnu en etapesejr, med mindre andre hold sikrer, at det bliver en spurt, så alt afhænger af, om der er mandskaber, der kan se en interesse i at holde det samlet. Mange vil have en tosidet strategi og vil både forsøge at køre med i udbruddene og evt. jagte, hvis de har misset gruppen. Det gælder specielt for FDJ, Quick-Step, Bahrain-Merida og Orica-Scott, der har oplagte vinderkandidater i en spurt, og specielt vil det være afgørende, om Quick-Step er repræsenteret. Lykkes det belgierne at komme med i front, er der gode chancer for, at de holder hjem. I modsat fald er belgierne så stærke, at det bør kunne holde det samlet.

 

Umiddelbart er der så mange gode Ardennerspecialister, at vi hælder til, at det ender i en spurt, men begge scenarier er stort set lige sandsynlige. Heldigvis er det mange af de samme ryttere, der kan begå sig i begge situationer, og det gør det nemmere at pege på en gruppe af favoritter.

 

Som sagt tror vi mest på en spurt, og i det tilfælde tror vi mest på Alejandro Valverde. Spanieren har allerede én gang vundet denne etape, og umiddelbart er det kun Daryl Impey, der blandt de ryttere, der kan begå sig i dette terræn, har farten til for alvor at true spanieren, der sågar tidligere har vundet massespurter. Modsat i dag kommer målstregen efter en nedkørsel og langt tættere på en sen bakke, og det giver Valverde en fordel sammenlignet med en fyr som Impey, der ikke er så komfortabel på stigningerne som den spanske stjerne. Samtidig har Valverde det bedste mandskab til at køre sig frem, og specielt Jose Joaquin Rojas bliver guld værd i denne finale. Hvis det ender med en spurt, tror vi således på en tredje etapesejr til den spanske stjerne.

 

I dag viste Daryl Impey, at han kan slå Valverde i den spurt, og sammen med spanieren er han klart løbets hurtigste mand - hvis man ser bort fra André Greipel, der kommer til kort på denne stigning. Finalen er denne gang lidt hårdere, og det gør det mindre ideelt for Impey. Sydafrikaneren kører imidlertid efterhånden så godt opad, at han uden problemer bør kunne sidde med, og han vil derfor være klar til at udfordre Valverde, som han sagtens kan slå igen. Samtidig har han også en mulighed for at køre i udbrud på en rundstrækning, der er skræddersyet til hans alsidige kvaliteter.

 

Som nævnt i vores analyse af dagens etape er Arthur Vichot tilbage på sit topniveau, og det gør ham til en oplagt kandidat på en etape, der har hans navn skrevet ud over sig med store bogstaver. Franskmanden er stærk på stigninger som disse, og han er en af de allerhurtigste i en spurt. Han har vist, at han efter en kort pause er tilbage i form, så den største udfordring bliver, om han skal satse på en spurt eller gå efter et udbrud. Begge scenarier giver ham perfekte muligheder, og han bør have en bedre chance i denne spurt end i den på 6. etape. Han spurter som regel meget ustabilt, men rammer han en af sine bedste dage kan han sagtens slå Valverde.

 

I dag så vi endelig, at Petr Vakoc ikke har mistet sit store potentiale. Tjekken har haft en svær start på sæsonen, men nu synes han at være i form. Han har et af de stærkeste mandskaber til at køre for sig, og han bør få holdets fulde opbakning til enten af køre i udbrud eller gå efter en spurt. Han er som Ardennerspecialist en af verdens bedste på stigninger som disse, og han er fremragende i en afslutning som denne, der er meget lig den, der gav ham sejren i sidste års Drome Classic. Han er en god nedkører, der har meget bedre muligheder i denne finale, end han havde i dag i Reus.

 

Sjette etape endte som en stor skuffelse for Enrico Gasparotto, der ikke sad med i front. Det kunne imidlertid meget vel skyldes, at han tog det roligt på nedkørslerne, og da han ikke har lagt skjul på intentionerne om at vinde en etape, må han været opsat på revanche. Etapen er skræddersyet til en mand, der to gange har vundet Amstel Gold Race, men også han skal vælge, om han satser på et udbrud eller en spurt. Hans bedste chance er et udbrud, da han ikke er helt lige så hurtig som Valverde og Impey.

 

Dion Smith bekræftede i dag, at han har et kolossalt potentiale, men i sidste ende kørte han en dårlig spurt. Etapen må imidlertid have givet ham selvtillid forud for 7. etape, der passer ham storartet. Han blev nummer 4 i massespurten på 1. etape og er en af feltets allerhurtigste. Samtidig er han en glimrende klatrer, der ofte har kørt klassement i de ugelange etapeløb. Han mangler stadig erfaring og har ikke det bedste hold, men han har i år vist stor fremgang i sin evne til at positionere sig.

 

Det var hjerteskærende at se Dario Cataldo tabe alt på de sidste meter af dagens etape, men italieneren fik i det mindst vist, at han er i form. Han har ofte været i angreb flere dage i træk, og han synes aldrig at give op. Rundstrækningen passer ham, og han vil helt sikkert forsøge igen. Netop i dette løb har han tidligere vist, at han er hurtig på stregen, men han er ikke hurtig nok til at vinde en spurt. Han skal afsted for at have en reel chance.

 

Quick-Step vil sandsynligvis satse på Vakoc i en spurt, men de har flere kandidater til et udbrud. Etapen er perfekt for både Gianluca Brambilla og Pieter Serry, der både er hurtige og klatrer godt. Specielt Serry har set stærk ud i dette løb, og de vil begge havde gode kort på hånden, hvis de rammer det rigtige udbrud.

 

Kan Sky rejse sig igen? I sidste års Romandiet Rundt vandt Chris Froome kongeetapen, efter at en defekt havde sat ham ud af spillet, og det ville ikke undre, hvis briten kører i udbrud på denne etape. Han er naturligvis ikke skabt til denne etape, men han er så god en klatrer, at han sagtens kan køre hjem til en solosejr. Også Peter Kennaugh og Geraint Thomas passer godt til denne etape. Begge er i god form, og de er hurtigere end Froome i en spurt.

 

Endelig vil vi pege på Sergei Chernetckii, Nick van der Lijke, Michael Woods Thomas De Gendt og Alessandro De Marchi. Alle har vist fornuftig form i dette løb og vil være klar til at angribe. De Gendt og De Marchi skal helst alene hjem (selvom De Gendt ikke er langsom på stregen), men de har motorerne til at gøre det. Chernetckii og van der Lijke er knap så stærke, men til gengæld hurtige på stregen. Woods er skræddersyet til stigninger som disse og er heller ikke langsom i en spurt. Også Valerio Conti og Cyril Gautier er gode bud.

 

Opdatering: Enrico Gasparotto og Peter Kennaugh faldt for tidsgrænsen og er således ikke et vinderbud.

 

Feltet.dks vinderbud: Alejandro Valverde (spurt)

Øvrige vinderkandidater: Daryl Impey (spurt eller udbrud), Arthur Vichot (spurt eller udbrud)

Outsidere: Petr Vakoc (spurt eller udbrud), Dion Smith (spurt eller udbrud), Dario Cataldo (udbrud)

Jokers: Gianluca Brambilla, Pieter Serry, Geraint Thomas, Chris Froome, Sergei Chernetckii, Nick van der Lijke, Michael Woods Thomas De Gendt, Alessandro De Marchi (alle fra et udbrud)

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:
/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Grand Prix Cerami(1.1) 16/07

Tour de l'Abitibi - Coupe...(2.NCUP) 14/07-19/07

Grand Prix Cerami(1.1) 16/07

AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Pro Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain-McLaren

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

CCC Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Deceuninck - Quick-Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Pro Cycling

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Israel Start-Up Nation

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Mitchelton-Scott

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

NTT Pro Cycling Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team INEOS

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jumbo-Visma

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sunweb

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

NY MOUNTAINBIKE? GUIDE, SAMMENLIGN OG FIND FORHANDLER