Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Gå til forsiden af feltet.dki samarbejde medGå til forsiden af feltet.dk
Log ind Følg os Nyhedsbrev VELOMIO

Optakt: 8. etape af Giro d’Italia
11. maj 2018 20:22 af Emil AxelgaardFoto: Sirotti

Med en veltimet spurt lykkedes det endelig Sam Bennett at får den Giro-etapesejr, han har kredset om i to år, på en dag, hvor det meste af feltet tog sig en kollektiv slapper. Dermed burde der være sparet masser af kræfter til det med spænding imødesete gensyn med Montevergine Mercogliano-stigningen, der dog mest vil tjene som opvarmning til søndagens sidste store bjergetape i første del af løbet.

Ruten

En første weekend har traditionelt været tidspunktet, hvor klassementskampen skydes i gang. I år det sket langt tidligere på Etna, men igen i år vil der på de sidste to etaper i den første uge være basis for at skabe yderligere tidsforskelle. De største kan skabes på søndagens store bjergetape til Gran Sasso, men klassementsrytterne skal være på stikkerne allerede lørdag, når man vender tilbage til det klassiske mål i Montevergine di Mercogliano, hvor en afslutning på toppen af den ret lette stigning formentlig vil ende enten med en udbrudssejr eller i den klassiske spurt i en lille gruppe af favoritter.

 

8. etape er med sine 209 km en lang sag, der fortsætter rejsen mod nord ved at bringe feltet fra Praia de Mare til Montevergine di Mercogliano. Starten går i fredagens målby, der ligger på den italienske vestkyst, og etapen indledes på samme måde som den foregående, nemlig ved at man følger den let bølgede kystvej mod nordvest og vest. Efter 41,8 km når man imidlertid frem til byen Policastro Bussentino, hvor man forlader vandet for at skære ind gennem det mere kuperede terræn, mens rejsen mod nordvest fortsættes. Det betyder, at der venter to ganske svære, men ikke-kategoriserede stigninger adskilt af en nedkørsel, inden man atter kører ned til fladlandet, hvor man følger en flad vej med en lille bakke tilbage til kysten, som nås i Agropoli, hvor den første spurt er placeret efter 110,1 km.

 

Efter den hårde fase bliver det igen let, idet man nu atter følger den her helt flade kystvej mod nordvest frem til Salerno, hvor den sidste spurt er placeret efter 154,6 km. Her forlader man atter vandet for at fortsætte mod nord ind i det kuperede terræn øst for storbyen Napoli. Herfra stiger det faktisk stort set hele vejen til mål, først ganske let via to lettere opkørsler, indtil et kort fladt stykke leder frem til den afsluttende og velkendte kategori 2-stigning.  Den stiger med bare 5,0% over 17,1 km og når et maksimum på 10% efter 4 km. Stigningen er yderst regulær, og stigningsprocenten ligger på 4-6 stort set hele vejen op. Den bliver en anelse stejlere på de sidste 4 km, hvor den hovedsageligt ligger på ca. 6%. I alt er der 18 hårnålesving undervejs, det sidste med 600 m igen. Herefter bugter vejen sig let, inden man rammer den 150 m lange, 6 m brede opløbsstrækning, der stiger med 5%.

 

Etapen har i alt 3087 højdemeter.

 

Montevergine di Mercogliano blev senest besøgt i 2011, hvor en ung Bart De Clercq akkurat holdt feltet og en spurtende Michele Scarponi bag sig med den mindst mulige margin efter et sent angreb. I 2007 vandt Danilo Di Luca en spurt i en lille favoritgruppe foran Riccardo Ricco og Damiano Cunego, som til gengæld var den hurtigste, da man i 2004 ligeledes spurtede om sejren. Di Luca var også hurtigst i en spurt i 2001, mens Desmet sejrede, da man første gang var på besøg i 1962.

 

 

 

 

 

 

Vejret

Efter en flot start på løbet venter der dårligere vejr lørdag. Efter en skyet morgen vil der i løbet af det meste af eftermiddagen være risiko for både byger og tordenbyger, inden det klarer op til allersidst. Temperaturen vil være 22 grader i bunden af sidste stigning, og der vil bar være en svag til let vind fra vest og sydvest. Det giver side- og sidemodvind det meste af dagen. Med 20 km får man sidemedvind i 10 km, mens der vil være sidemodvind på de sidste 10 km.

 

Analyse af 7. etape

I går så det hele så sort ud i Bora-lejren. Et styrt havde sat holdets klassementshåb Davide Formolo ud af spillet, og heller ikke holdets plan B, Patrick Konrad, havde været i stand til at køre lige op med favoritterne. Dermed så det ud til, at det skulle være op til holdets supersprinter Sam Bennett at redde æren, men på en kulsort dag blev også hans chancer kraftigt forringet, da sygdom tvang hans lead-out man Rudiger Selig ud af løbet.

 

Med ét var Bora gået fra at være et af de bredest funderede hold med muligheder i både bjergene og spurterne til pludselig at ligne et mandskab med ringe chance for succes. Bare 24 timer er det hele vendt på hovedet, efter at Sam Bennett endelig fik den sejr, han har kredset om i nu to udgaver af den italienske grand tour. Sidste år blev han gang på gang slået med det yderste af neglene af Fernando Gaviria og Caleb Ewan efter fremragende lead-outs af netop Selig, men i dag sad den endelig i skabet for ireren efter en veltimet spurt.

 

Paradoksalt nok var gårsdagens nedtur måske i virkeligheden held i uheld i for Bennett. I de to foregående spurter havde han nemlig satset 100% på at udnytte Seligs store styrke, men det havde af en eller anden grund fået ham til at begå store fejl. I Haifa i lørdags følte han, at Selig havde ramt fronten for tidligt, og af frygt for at åbne spurten for tidligt sov han derfor i timen, da Jakub Mareczko og Elia Viviani kom stormende bagfra. I Eilat dagen efter var han igen i god position efter sidste sving, men denne gang var han opsat på ikke at gentage samme fejl og åbnede derfor alt, alt for tidligt.

 

Seligs exit tvang ham imidlertid til at gentænke sin strategi, og det skulle vise sig at være klogt. I stedet for at lukrere på et stærkt lead-out og forsøge at komme Quick-Step i forkøbet, vidste han nemlig, at den taktik nu var udsigtsløs. I stedet satsede han på at satse maksimalt på sin topfart, og derfor var strategien at sikre sig Vivianis hjul og herefter forsøge at slå sin ærkerival i en direkte duel.

 

Egentlig var valget logisk set i lyset af, at Bennett på baggrund af spurterne i det seneste års tid havde al mulig grund til at stole på, at han er hurtigere end Viviani. På den anden side kan man ikke fortænke ham i at udnytte Seligs styrke maksimalt, når nu tyskeren sidste år gang på gang havde serveret spurterne på et sølvfad for ham.

 

Det skulle imidlertid vise sig, at det var hurtigheden, der var det bedste våben. Allerede langt fra mål satte Bennett sig tungt på Vivianis baghjul, og derfra veg han ikke en tomme sidenhen. Herefter var det ”bare” at følge med, og da Viviani som ventet åbnede sin spurt fra den ideelle position, viste Bennett sig ganske rigtigt at have topfarten til at sætte ham på plads.

 

Strategien lyder enkel, men naturligvis kræver det sin mand at holde fast i Vivianis hjul i så hektisk en finale. Bennett var imidlertid begunstiget af, at de fleste af de øvrige sprintere lukrerede på deres egne tog. Sacha Modolo fulgte Tom Van Asbroeck, Niccolo Bonifazio sad hos Matej Mohoric, og Danny Van Poppel fik et fremragende lead-out af Gijs Van Hoecke. Det efterlod Vivians hjul til Bennett, og den gave tog han naturligvis imod.

 

Viviani måtte se sig slået, men egentlig er der grund til at rose italieneren. For tredje gang i træk kørte han nemlig en fantastisk klog spurt, hvor han reelt ikke satte et hjul forkert. Ligesom i de foregående spurter undlod han lidt overraskende at udnytte sin stærke tog maksimalt, men fandt i stedet Sacha Modolos hjul i finalen. For tredje gang fik dermed det perfekte lead-out af en rival, og det lignede således et deja-vu af de israelske spurter - lige indtil altså Bennett kom forbi. Denne gang blev han simpelthen slået af en hurtigere mand.

 

Lidt overraskende var det LottoNL-Jumbo, der totalt dominerede finalen og med Koen Bouwman, Enrico Battaglin, Jos Van Emden og Van Hoecke afleverede Van Poppel perfekt. Denne gang var det imidlertid hollænderen, der lavede ”en Bennett” og tøvede alt for længe med at åbne spurten. Derfor blev han totalt overrumplet, da Modolo tog chancen med en lang spurt, og han blev fuldstændig taget på sengen, som Bennett blev det i Haifa. Til gengæld kan han glæde sig over holdets flotte præstation. Han har farten til at gøre det færdigt - nu skal han blot stole nok på sig selv til også at åbne sin spurt rettidigt.

 

Den selvtillid manglede Modolo ikke, men endnu engang blev det dokumenteret, at italieneren ikke har farten til at matche de bedste. Formen er tydeligvis glimrende og formen i top, men formentlig skal der mere tekniske eller hårdere finaler til, hvis han skal sikre sig karrierens tredje etapesejr. Det samme er tilfældet for Niccolo Bonifazio, der dog viser fremragende form. Ikke blot arbejdede han stærkt for holdet i svært terræn på Sicilien, i dag kom han også fremragende tilbage efter en meget kritisk punktering i slutfasen. De sværere afslutninger på 12. og 13. etape burde være guf for Bonifazio og hans stærke lead-out man Mohoric. Nu skal den lille italiener så blot finde den stabilitet, der ikke just har været hans varemærke.

 

Resten af dagen var yderst begivenhedsfattig og tjente for klassementsrytterne nærmest som en halv hviledag. Man kan prise sig lykkelig for, at Katusha er kommet til start uden klassementsrytter eller topsprinter, og derfor synes at skyde på alt, hvad der rører sig. Schweizerne var således voldsomt aggressive i løbets nøglemomenter, men fik ikke løn som fortjent. De satte dog lidt kolorit på en etape, der ellers blev en kærkommen lejlighed for mange til at komme sig efter nogle svære dage på Sicilien.

 

Nu slutter ferien imidlertid allerede igen. I de kommende dage gælder det de næste bjergslag i Appenninerne, hvor det efter en let opvarmning lørdag gælder en af de afgørende kampe på søndagens maraton. Let the show begin!

 

Favoritterne

Eventyret i Appenninerne kan deles i to dele. Lørdag byder på et gensyn med en af Giroens nyklassikere, stigningen til Montevergine di Mercogliano, men man skal ikke lade sig snyde af den tilsyneladende brutale profil. Målstigningen er nemlig ganske let og har aldrig kunnet gøre de store forskelle. I stedet er det søndagens store bjergmaraton til Gran Sasso, der ventes at blive rammen om det næste store klassementsslag. Derfor er morgendagens etape mere en slags appetizer.

 

Den afsluttende stigning er altså velkendt, og ser man bort fra, at Bart Declercq akkurat holdt favoritterne bag sig i 2011, er det hver gang endt i en spurt i en lille favoritgruppe. Opkørslen er ikke hård nok til at gøre en forskel, og derfor ender det altid i et udskilningsløb bagfra, inden der til slut kan opstå ganske små huller i selve spurten. Med andre ord er det en etape, der ville have været guf for Alejandro Valverde, Julian Alaphilippe, Dan Martin og lignende ardennerspecialister.

 

Dem er der imidlertid ikke mange af i dette felt, og selvom der er hurtige folk som Simon Yates, Michael Woods, Tim Wellens, Tom Dumoulin, Diego Ulissi, Enrico Battaglin og Thibaut Pinot, er der ingen, der kan føle sig som klar favorit i denne afslutning. Derfor kræver det sin mand at bede sit hold kontrollere en mere end 200 km lang etape, der helt sikkert vil blive enormt aggressiv. Samtidig vil de ovennævntes hold - bortset naturligvis fra Lotto - alle være meget opsatte på at spare kræfter til søndagens langt sværere etape, hvor man får brug for alle mand, og derfor vil lysten til at tage kontrol være begrænset. I en spurt har formstærke Yates formentlig de bedste chancer, men da hans Mitchelton-hold har udsigt til stenhårdt arbejde, så længe han har trøjen, vil de næppe påtage sig alt for stort arbejde for evt. at kunne spurte sig til 10 bonussekunder.

 

Derfor er der meget, der tyder på, at etapen bliver en sag for et udbrud. Det er meget svært at se, at et af klassementsholdene vil tage kontrol. Størst er chancen for, at Lotto, EF eller måske Katusha med Jose Goncalves giver den et skud, men deres første prioritet vil helt sikkert være at få en mand med i udbrud. Kun hvis det mislykkes, vil de måske sætte jagten ind, men al logik taler for, at et udbrud vil holde hjem.

 

Derfor er der lagt op til en voldsomt aggressiv start med et hav af angreb, og det vil helt sikkert tage tid, inden gruppen kommer fri. Indledningen er imidlertid relativt let, og derfor kræver det et vist held at ramme udbruddet - med mindre vi kommer hen til de første stigninger, inden gruppen kører. Sker det, vil det være lettere for de stærke folk at gøre forskellen, men umiddelbart vil det kræve en vis power på flad vej for at kunne komme afsted. Til gengæld skal man være en fornuftig klatrer for at kunne gøre det færdigt. Det kan godt være, at målstigningen ikke er svær, men det bliver trods alt ikke Jakub Marczko, der vinder på Montevergine di Mercogliano.

 

Dermed skal favoritterne findes blandt relativt kraftfulde, klatrestærke typer, der gerne har en god spurt på en stigning som denne og har power på en moderat opkørsel. Samtidig skal man have tabt så meget tid, at man kan få frihed til at gå i udbrud - og derfor kan man undre sig over, at Diego Ulissi og formstærke Jose Goncalves endnu ikke har smidt klassementet væk - da det for Mitchelton formentlig er af en vis værdi ikke at slippe trøjen.

 

Det får os til at pege på Tim Wellens som vores favorit. Belgieren viste med sejren på 4. etape, at han allerede er i form igen efter klassikerne, og den skal udnyttes, inden han forventeligt kollapser senere i løbet (som han plejer). Denne etape passer ham ganske enkelt fremragende. Han er brølstærk på flad vej, god til at ramme udbruddene og kraftfuld på en let stigning som denne. Samtidig kan han spurte, hvis han til slut skulle have en følgesvend eller to, og begynder det endda at regne, er det endda Wellens-vejr. Derfor tror vi, at han fortsætter Lotto-succesen ved at tage sin anden sejr.

 

Enrico Battaglin er endelig tilbage og har vist storform på de to puncheuretaper, hvor han har været den i særklasse stærkeste. Også han skal udnytte den gode form, og denne etape burde passe ham. Den sidste stigning kan være en anelse for lang for ham, men i den nuværende form er han en glimrende klatrer - han har trods alt vundet en bjergetape til Oropa! I en spurt er han helt umulig at slå, og han har kraft og power på det flade. Det helt store spørgsmål er, om han får fri af George Bennett, der skal bruge ham i morgen.

 

Den bekymring har Ben Hermans ikke. Belgieren droppede efter et svært forår allerede klassementet inden løbet, og derfor drømmer han alene om at vinde en etape. Etna-etapen afslørede, at han endelig synes at have fundet den gode form, men ikke overraskende viste vulkanen sig at være lidt for svært for den relativt store belgier. Det problem har han imidlertid ikke lørdag, hvor de moderate procenter passer ham, og samtidig er han fremragende i en spurt på en stigning som denne. Med andre ord har Hermans alle muligheder for redde sit holds hidtil temmelig mislykkedes grand tour-debut.

 

Siden april har det været tydeligt, at supertalentet Giulio Ciccone endelig er tilbage efter sidste års skadesmareridt. Han var flyvende i Tour of the Alps og vandt Giro dell’Appennino, og i går dokumenterede han klassen på absolut højeste niveau, da kun Chaves var stærkere end ham i det store udbrud. Denne afslutning passer ham ikke ideelt, da han som ren klatrer ikke just er specielt spurtstærk, men omvendt er han i så god form, at han sagtens kan gøre en forskel i en finale som denne. Den største udfordring bliver at ramme udbruddet, hvis det kører allerede på det flade.

 

Egentlig ville vi gerne gøre Giovanni Visconti til en af etapens topfavoritter. Den sidste stigning passer ham nemlig glimrende, og han er som bekendt en fremragende afslutter. Desværre styrtede italieneren i går, og i dag tilbragte han en stor del af etapen i lægebilen. Derfor er det usikkert, om han allerede nu er kommet sig tilstrækkeligt til at drage fordel af den fine form, han viste i spurten på 5. etape.

 

Valerio Conti har været en skygge af sig selv i umindelige tider, men i dette løb har der været små tegn på et lille comeback. Han lagde ude med en stærk enkeltstart og har siden været meget aktiv. Lange stigninger er egentlig ikke hans kop te, men denne er ganske let og derfor realistisk for en fyr som Conti. Samtidig er han som bekendt en glimrende afslutter på en stigning.

 

Det samme er Jarlinson Pantano, men desværre er colombianeren stadig en skygge af sig selv. Han har ikke fundet benene fra 2016, og dette løb har hidtil heller ikke givet megen grund til optimisme. På den anden side lykkedes det ham alligevel at vinde en etape i Catalonien, og vi ved, at han har næse for at ramme udbruddet. Spørgsmålet er, om formen rækker til at gøre det færdigt, men på en stigning som denne burde han kunne lukrere på sin gode spurt.

 

Sidste år vandt Jan Polanc Etna-etapen fra et udbrud, og faktisk har han allerede nu to gange vundet en Giro-etape i den første uge. Skal han gøre det igen, skal det ske i denne weekend, og han synes faktisk endelig at have fundet en nogenlunde form efter en svær sæsonstart. Han var med i udbruddet på Etna, hvor han imidlertid ikke havde benene til at kunne blande sig, men i denne lettere finale burde han kunne gøre sig gældende.

 

Robert Gesink jagter en etapesejr i dette løb, og selvom hans bedste chance kommer, når motoren er varm i den anden og tredje uge, viste han ganske lovende takter i går. Han vil kun blive bedre og bedre og har i de senere år vist, at han i sin nye rolle er ganske god til at ramme udbruddene. Etapen er umiddelbart en anelse for let for ham, men vi skal ikke glemme, at han faktisk har en ganske glimrende spurt på en stigning.

 

Egentlig står der Gianluca Brambilla skrevet med fed ud over den sidste stigning, der minder meget om Formigal, hvor han vandt en Vuelta-etape for to år siden. Desværre må man mildt sagt sige, at den lille italiener fortsat er et stykke fra formen efter et svært forår med lungebetændelse. Omvendt har han trods alt kørt så fint, at han kun er 6.40 efter i klassementet, så helt væk er han ikke. Med klassementsdrømmen slukket burde der nu være plads til at gå i udbrud.

 

Det samme er tilfældet for Nicolas Roche, der som sædvanlig ikke har fundet formen i foråret. Det betyder imidlertid ikke, at han ikke har chancer for en etapesejr, for han er stadig en glimrende klatrer. Han plejer at være ganske god til at ramme udbruddene, og med sin gode spurt burde han være i sit es på denne etape.

 

Movistar har to gode kandidater i Victor De La Parte og Ruben Fernandez. Fernandez har haft en svær tid, men hans nylige bedrifter i Asturien vidner om, at formen ikke er helt elendig. Han er her alene for at vinde en etape, og derfor skal vi ikke lægge meget i hans tidstab indtil videre. De La Parte imponerede vanvittigt i Baskerlandet i år, hvor han sprængte feltet til atomer for kaptajn Landa og synes at være kommet hertil i god form. Her kan han endelig få lov til selv at jagte en sejr.

 

Er stigningen for svær for Matej Mohoric? På papiret ja, men vi vil ikke helt afskrive den talentfulde slovener. I Catalonien imponerede han nemlig i svært terræn, ligesom han sidste år vandt en relativt kuperet etape i Vueltaen. Han vil formentlig gøre alt for at ramme udbruddet. Lykkes det, får vi at se, hvor langt klatreevnerne rækker på så lang en stigning.

 

Endelig er der Diego Ulissi, Jose Goncalves og Luis Leon Sanchez. Alle er de i fremragende form og perfekte til en stigning som denne. Problemet for Ulissi og Goncalves er, at de ligger til i klassementet og derfor næppe får frihed, med mindre Mitchelton alligevel vælger at give trøjen væk. Sanchez skal formentlig spare sig til søndag som en vigtig hjælper for Lopez, men det kan ikke helt udelukkes, at han får lov alligevel.

 

Skulle det mod forventning ende i en spurt mellem favoritterne, er formstærke Simon Yates den oplagte favorit. I prioriteret rækkefølge følger herefter Thibaut Pinot, Michael Woods, Tim Wellens, Tom Dumoulin, Enrico Battaglin, Diego Ulissi, Jose Goncalves, Patrick Konrad, Rohan Dennis og Pello Bilbao.

 

Feltet.dks vinderbud: Tim Wellens (udbrud)

Øvrige vinderkandidater: Enrico Battaglin, Ben Hermans (begge fra et udbrud)

Outsidere: Giulio Ciccone, Giovanni Visconti, Valerio Conti, Jarlinson Pantano, Jan Polanc, (alle fra et udbrud)

Jokers: Alessandro De Marchi, Robert Gesink Gianluca Brambilla, Nicolas Roche, Victor De La Parte, Ruben Fernandez, Matej Mohoric, Diego Ulissi, Jose Goncalves, Luis Leon Sanchez (alle fra et udbrud)

Favoritter i en spurt: Simon Yates, Thibaut Pinot, Michael Woods, Tim Wellens, Tom Dumulin, Enrico Battaglin,

 

Tidligere udgaver af etapen

Du kan gense Bart Declercqs sejr fra 2011.

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:
/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Volta ao Algarve em Bicic...(2.HC) 20/02-24/02

Vuelta a Andalucia Ruta C...(2.HC) 20/02-24/02

51ème tour cycliste inte...(2.1) 22/02-24/02

UAE Tour(2.UWT) 24/02-02/03

Tour du Rwanda(2.1) 24/02-03/03

AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Pro Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain-Merida

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

CCC Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Deceuninck - Quick-Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Mitchelton-Scott

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Dimension Data

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team EF Education First

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jumbo-Visma

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Katusha Alpecin

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sky

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sunweb

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Log ind

Husk mig.

Glemt kodeord?

Opret bruger