Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: Cholet-Pays de la Loire

Optakt: Cholet-Pays de la Loire

19. marts 2023 15:05Foto: Sirotti

Mens det meste af cykelverdenen har øjnene stift rettet mod Italien og stille og roligt skifter fokus mod Catalonien, intensiveres den franske sæson samtidig. Efter torsdagens GP de Denain fortsætter den mest hektiske del af den prestigiøse Coupe de France-serie nemlig lørdag med Classic Loire Atlantique, inden det søndag gælder andendagsgildet, Cholet-Pays de la Loire, der med en fladere rute end lørdagens løb i større grad tiltaler sprinterne.

Artiklen fortsætter efter videoen.

STREAM CHOLET PAYS DE LA LOIRE UDEN AFBRYDELSER

MODTAG ET AF FELTET.DKS POPULÆRE NYHEDSBREVE

SE FELTET.DK'S SPECIALTILBUD PÅ DISCOVERY+

 

Løbets rolle og historie

I øjeblikket får Milano-Sanremo langt den meste opmærksomhed, men for de franske ryttere er Coupe de France-serien næsten lige så vigtig. Løbsserien har stor prestige i hjemlandet og er altid rammen om fantastisk underholdende cykelløb. Det hele startede i januar, da Neilson Powless vandt GP La Marseillaise, og nu er det tid til den meget travle del i marts og april, hvor der afvikles ikke færre end syv løb mellem d. 16. marts og den 16. april

 

Det første af disse var et af seriens største, torsdagens GP de Denain, og nu fortsætter det lørdag med det lidt mindre Classic Loire Atlantique, der sammen med Cholet Pays de Loire udgør en fin weekend for de franske hold. Løbene har som regel været afviklet hen over Milano-Sanremo-weekenden, og efter et kort eksperiment, hvor løbet i Denain udnyttede sin status til at tilkæmpe sig den mere attraktive og knap så travle kalenderplads, er de to løb fra og med 2022 tilbage på deres velkendte kalenderplads.

 

Læs også
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest

 

Modsat lørdagens løb, der relativt nyt, er søndagens Cholet-Pays de Loire langt ældre. Det startede tilbage i 1978 og flyttede til Cholet i 1990, hvor det også fik sit nuværende navn. Langsomt rykkede det op i UCI-hierarkiet, og det fik sin nuværende 1.1-status i 2005. Lige siden serien blev skabt i 1992, har det været en fast del af Coupe de France-kalenderen, dog med 2018- og 2019-sæsonerne som en undtagelse, og trods den kortvarige kalenderændring for nogle år siden har det sin faste plads om søndagen efter Milano-Sanremo, hvilket gav det tilnavnet Primavera Mauges, især fordi det også terrænmæssigt minder en del om den store italienske klassiker.

 

I 2017 løb det imidlertid ind i en krise, der førte til aflysning, men den nedtur har de langsomt rejst sig fra igen. I 2018 kom løbet tilbage på UCI-kalenderen som 1.1-løb, men sammen med Classic Loire Atalntique mistede det altså sin hidtidige kalenderplacering, der var langt bedre for de fleste hold. Samtidig lykkedes det ikke igen at blive en del af Coupe de France, hverken i 2018 eller 2019. I 2020 blev det naturligvis et offer for coronapandemien, men i 2021 syntes genrejsningen at være fuldbyrdet. Her var det nemlig tilbage i Coupe de France, og modsat Classic Loire Atlantique lykkedes det endda også arrangørerne at afvikle løbet på den planlagte forårsdato, som dengang fortsat var en uge senere end normalt. I 2022 var alt for første gang, som det var, inden krisen satte ind i 2017.

 

Løbet minder meget om Classic Loire Atlantqiue, da det afvikles på en kuperet rute, der er skabt til angreb. Derfor er det også oftest blevet vundet af aggressive ryttere, men sprinterne har en bedre chance, end de har det lørdag. De seneste fem udgaver er endt med spurtsejre til hhv. Marc Sarreau (2022 og 2019), Elia Viviani (2021), Thomas Boudat (2018) og Rudy Barbier (2016), men vi havde udbrudssejre i de foregående tre år med Pierrick Fedrigo (2015), Tom Van Asbroeck (2014) og Damien Gaudin (2013) som vindere. Forinden var der igen massespurter mellem 2009 og 2012, og det er derfor et svært uforudsigeligt løb, der kan vindes af mange forskellige typer.

 

Som de fleste Coupe de France-løb er Cholet-Pays de la Loire hovedsageligt en fransk affære. Feltet består således af alle de største franske hold, men i år også af en del udenlandske ProTeams og kontinentalhold. Dermed er det betydeligt mere internationalt end for år tilbage.

 

Sidste år endte det som sagt i en massespurt, og her lykkedes det endelig for Marc Sarreau at bryde en to og et halvt år lang sejrstørke, da han for anden gang vandt løbet ved i spurten nærmest af slå Emmanuel Morin og Piet Allegaert. Desværre er Sarreau stadig ude med en skade, hvorfor han ikke forsvarer titlen, og da Allegaert også skipper løbet, bliver Morin eneste genganger fra sidste års podium.

 

STREAM CHOLET PAYS DE LA LOIRE UDEN AFBRYDELSER

MODTAG ET AF FELTET.DKS POPULÆRE NYHEDSBREVE

SE FELTET.DK'S SPECIALTILBUD PÅ DISCOVERY+

 

Ruten

Modsat Classic Loire Atlantique er Cholet-Pays de la Loire ikke et rundstrækningsløb. Hovedparten af løbet består nemlig af en tur rundt i bakkerne i området nord for byen Cholet, og først til sidst venter der en relativt flad rundstrækning inde i selve byen, hvilket giver den lidt fladere finale, end vi ser det i lørdagens løb.

 

I alt skal der tilbagelægges 205,0 km med start og mål i Cholet, hvorfra man snor sig mod nordvest igennem relativt fladt terræn. Herefter kører man mod nordøst op ad Cote de Beaucou (1,9 km, 3,1%), der har top efter 15,2 km, inden det går mod øst op ad Cote de Vieilmur (600 m, 5,4%), der har top efter 18,7 km og derfra mod nord op ad Cote de la Seguiniere (700 m, 2,7%), der har top efter 20,8 km. Nu bliver det igen fladere, mens man kører skiftevis mod nord, og syd frem til en stor rundstrækning, hvor der skal kører en omgang.

 

Den indledes med, at man kører mod op ad Cote de Cerisier Noir (1000 m, 4,3%), der har top efter 55,7 km, inden det går mod sydøst, nordøst og sydøst ned til det sydligste punkt. Nu kører man skiftevis mod nordøst og nord, idet man til slut skal op ad Cote de la Cheneuserie (800 m, 5,4%) med top efter 94,6 km. Umiddelbart herefter når man det nordligste punkt, hvor man drejer mod vest for kort efter at passere Cote de Rocheplaud (2700 m, 2,4%), hvis top rundes efter 108,4 km, inden det går mod sydvest ned til Cote de la Coudre (400 m, 3,5%), hvis top passeres efter 117,1 km.

 

Læs også
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024

 

Derfra zigzagger man sig mod nordvest og sydvest ned til rundstrækningens udgangspunkt, hvorefter man igennem fladt terræn kører mod sydvest, syd, sydvest og nordvest ind til centrum af Cholet, hvor man efter 149,8 km rammer den afsluttende rundstrækning, hvor man for første gang når toppen af Montee du Rue Surcouf (200 m, 5,8%) efter 153,5 km, inden man krydser stregen for første gang efter 157,0 km.

 

Løbet afsluttes nu med fem omgange på den 8,0 km lange rundstrækning, der er meget teknisk. Man zigzagger sig igennem fladt terræn mod skiftevis nord og vest, inden det går mod nord op ad Montee du Rue Surcouf (200 m, 5,8%). Fra sidste passage af toppen resterer bare 3,5 km, der via en nedkørsel med hele fem sving leder mod syd, men derefter går det ad en stor vej mod øst og syd hen langs Maine-floden til mål. Over de sidste 2 km er der således bare to tidlige rundkørsler og et enkelt sving lige inden den røde flamme. De sidste 3 km er stort set flade, men den sidste kilometer stiger let med 0,7% i snit.

 

Løbet byder på i alt 1644 højdemeter mod 1711 højdemeter i 2022.

 

Siden 2018 har ruten været nogenlunde ensartet, men i år er hele den første del nytænkt. Rundstrækningen er let modificeret på den første del, hvorfor det er en ny stigning, men den sidste del er den samme som tidligere.

 

 

STREAM CHOLET PAYS DE LA LOIRE UDEN AFBRYDELSER

MODTAG ET AF FELTET.DKS POPULÆRE NYHEDSBREVE

SE FELTET.DK'S SPECIALTILBUD PÅ DISCOVERY+

 

Vejret

Det er ofte vejret, der afgør, hvor selektivt Cholet-Pays de Loire bliver, men i år er der lagt op til en fin dag. Ganske vist vil der kun være få solstrejf, men det vil være tørt med en temperatur på 13 grader i målbyen. Der vil være en let til jævn vind (14-15 km/t) fra nordvest og vestnordvest, hvilket giver hovedsageligt giver forskellige former for sidevind på turen rundt i bakkerne. På rundstrækningen vil der være sidemodvind på bakken og derefter sidemedvind stort set hele vejen, herunder på opløbsstrækningen.

 

Favoritterne

På mange måder minder Cholet-Pays de Loire om lørdagens Classic Loire Atlantique, men det er dog betydeligt nemmere. Først og fremmest er der færre højdemeter på programmet, men derudover kommer stigningerne også længere fra mål. Ganske vist er der en mindre bakke på selve rundstrækningen, men grundlæggende er der tale om en betydeligt fladere finale end i lørdagens løb.

 

Det afspejles da også i historien, der viser en klar tendens til, at løbet afgøres i en massespurt. Det er sket i de seneste fem udgaver, og som regel er det kun vejret eller en mangel på topsprintere, der kan forhindre et sådant udkomme.

 

Læs også
Verdensmesteren dropper Tour de France

 

I år er vejret i hvert fald med sprinterne. Det bliver ikke vindstille, men ikke blæsende nok til drama, og derfor er det taktik, der skal forhindre en spurt. Det ser imidlertid svært ud. Arkea, Total og Tudor ligner hold, der kommer for at spurte. Det er også muligt, at FDJ gør det, men de vil nok give Lewis Askey en vis frihed. Derudover er der også en række kontinentalhold med hurtige folk, som kan tænkes at give en hånd med om nødvendigt.

 

Til gengæld vil Ag2r og Cofidis næppe spurte. Sidste år så vi også angreb på rundstrækningen, hvor Paul Lapeira og Lewis Askey ikke var langt fra at holde hjem fra bakken. I år er bakken nemmere, men det kan ikke udelukkes, at det kan lade sig gøre på den tekniske rundstrækning. Det bliver svært at komme afgørende væk på de tidligere omgange, selvom Ag2r sikkert vil forsøge, men på sidste omgang kan vi sagtens se en gruppe køre væk. Formentlig bliver de hentet, men en overraskelse var trods alt tæt på sidst år.

 

Jeg forventer dog en spurt, og den er lidt svær at læse. Der er en del sving med 3 km igen, men derefter bliver det mere enkelt med en opløbsstrækning på næsten 2000 m. Det betyder, at der er tid til at rykke frem igen, hvis man har tabt lidt positioner, og da opløbsstrækningen også er relativt bred, er det en fornuftige afslutning for de hurtige sprintere, der ikke nødvendigvis er så afhængige af et tog, også fordi feltet trods alt er relativt svagt. Derudover er opløbsstrækningen let stigende, men det er i en grad, hvor det kun vil spille en begrænset rolle.

 

Spurten er i år ganske åben, men jeg går med Arvid De Kleijn. Hollænderen kommer med en stor succes i bagagen efter sejren i et klassefelt i Torino i onsdags. Det var i høj grad en sejr, der blev opnået via positionering, men han viste også ganske god fart både i onsdags og Emiraterne. Det er ikke stensikkert, at han er hurtigste mand her, men farten rækker i hvert fald langt. Vigtigst er dog hans tog. De mangler Mika Heming, men de har stadig Sebastian Changizi og ikke mindst Maikel Zijlaard, der kørte et forrygende lead-out i onsdags. Med tanke på det, de har vist med den formation i år, sidder De Kleijn efter alt at dømme godt, og herfra skal han bekræfte sin fart. Det kan give Tudors anden sejr.

 

Jeg går med Paul Penhoët som nr. 2. Franskmanden har spurtet ganske fint på dette niveau, både i år og sidste år, og særligt i Australien så han lovende ud. Dette er dog et let sprinterløb, og selvom det stiger i finalen, havde han været hjulpet af en hårdere rute. Hans store våben er til gengæld toget med Lewis Askey, Laurence Pithie, der bekræftede sin fart i dag, og Bram Welten, der vil være plan B. Det ligner det stærkeste tog - også stærkere end Tudor - og Penhöet kan meget vel blive sat op fra spids. Gør han det, skal han vise, at han har farten til at vinde mod De Kleijn og Nacer Bouhanni. Som sagt var Askey i offensiven sidste år, og jeg vil tro, at han har samme frihed i år. Formen rækker i hvert fald langt.

 

På papiret er Nacer Bouhanni hurtigste mand i dette felt, men gælder det stadig efter den lange skadespause? Det ved vi ikke rigtigt, for han har næsten ikke spurtet frit i år. I Torino var han senest ude af position, og det er en risiko igen her. Toget med Donavan Grondon, Kevin Ledanois og Laurent Pichon er nemlig ikke på niveau med Tudors eller FDJs. Heldigvis er finalen enkel, og Bouhanni er god i positionskampen. Sidder han rigtigt, bør han vel stadig være hurtigste mand i dette felt.

 

Total kommer med Jason Tesson, der flere gange har vist, at han kan vinde på dette niveau. Desværre styrtede han i fredags, hvilket skaber usikkerhed om hans tilstand, men han er i hvert fald til start. Toget er ikke det stærkeste, men han har en god lead-out man i Lorrenzo Manzin , der er en fin plan B, og han er god i positionskampen. Han hjælpes også af den enkle finale, og sidder han rigtigt, kan han sagtens vinde her, som vi senest så i Dunkerque. Til angreb på bakkerne har holdet Alexis Vuillermoz og den ikke formstærke Mathieu Burgaudeau.

 

Auber kommer med veteranen Rudy Barbier. Han er helt uden holdbarhed, og selv denne rute kan være for svær, men det bør den ikke være. Han viste sidste år, at han stadig har farten til at vinde i dette felt, og han plejer at være god i positionskampen. Han har tillige Tessons gamle lead-out man, Romain Cardis, der er en plan B, hvis Barbier falder fra, og det er en ganske slagkraftig kombination. Det virker ikke umuligt med en sejr til et kontinentalhold.

 

Faktisk er der to gode chancer. Nantes stiller nemlig med hans bror, Pierre Barbier, der sidste år viste, at han stadig kan være med helt i front på dette niveau. Han har slet ikke vist form og så skidt ud i Denain, men som Rudy bør han kunne klare denne lette rute. Han er god i positionskampen og har en god lead-out man i Emmanuel Morin. Sidstnævnte blev nr. 2 sidste år, men her bør de køre for Barbier, da han mangler farten til årets stærkere felt. Han er dog en god plan B efter at have vist fornem form i Denain.

 

Læs også
Optakt: Prolog til Tour de Romandie

 

Et tredje kontinentalhold er Tarteletto, der kommer med veteranen Timothy Dupont. Han er slet ikke så stærk som tidligere, men sidste år viste han fortsat tårnhøj fart, da han vandt i ZLM Tour. Dette er et let løb, han bør overleve, men som vi har set hidtil i år, mangler han sin gamle positionering. Her betaler han prisen for et svagt hold, men farten bør stadig række langt.

 

Burgos kommer med Manuel Penalver. Når han en sjælden gang kan spurte frit, har han vist, at hans fart fører langt i dette felt, men hans positionering er til gengæld en katastrofe. Her har han heldigvis god hjælp af Oscar Pelegri, Cyril Barthe, der kan angribe på bakkerne, og Angel Fuentes i et tog, der ser lovende ud. Han sad med hjem i dag og er derfor i form. Sidder han rigtigt, bør han lave et godt resultat, men det går sikkert galt igen.

 

Human Powered Health kommer med Stanislaw Aniolkowski. Han har aldrig helt været hurtig nok til at vinde på dette niveau, men han bør være langt fremme, da han positionerer sig hæderligt og har et fint tog. Han virker dog meget formsvag. Som alternativ har holdet den knap så hurtige Alan Banaszek, der var overraskende god i Denain og ligner den mest formstærke af de to lige nu.

 

Cofidis er her med dagens vinder, Axel Zingle. Franskmanden bekræftede i dag sin fart, men han får svært ved at slå de rigtige sprintere. Han positionerer sig godt og kan sagtens gå på podiet, men skal han vinde, skal han nok i offensiven på bakken. Her har Cofidis også et andet meget godt bud i form af formstærke Anthony Perez¸ der bekræftede sin form i dag.

 

Ag2r er det hold, der har den mindste interesse i en spurt. De vil formentlig prøve med Pierre Gautherat, der viste sin fart i Le Samyn, eller Damien Touzé, men de får svært ved at vinde en klassisk spurt. Til gengæld er de gode bud i et offensivt løb, hvor holdet også har den lovende Paul Lapeira, der var med i front med Askey sidste år og i dag bekræftede god form med meget stærk kørsel.

 

Euskaltel har Antonio Soto og Carlos Canal¸ men de mangler farten til en klassisk massespurt. Soto er til gengæld god i positionskampen, hvad der kniber for Canal. Det skaber også usikkerhed, at Soto ikke kom til start i dag. De har også halvhurtige Gotzon Martin, de ligner en mand, der kan køre offensivt.

 

De øvrige hold får det svært. Flanders vil måske holde sig til med Lindsay De Vylder, men skal snarere i offensiven med Jenno Berckmoes. Bolton har Rory Townsend og Luke Mudgway, men de kan næppe være med helt fremme, mens Nice skal prøve med Jonathan Couanon eller måske Jean-Louis Le Ny. Ecoflo vil måske forsøge med Edo Goldstein, mens bedste bud hos BHS nok er Federik Irgens. Tartu vil formentlig prøve med Joonas Kurits eller alternativt Markus Pajur eller Siimon Kiskonen.

 

***** Arvid De Kleijn

**** Paul Penhöet, Nacer Bouhanni

*** Jason Tesson, Rudy Barbier, Pierre Barbier, Timothy Dupont, Manuel Penalver

** Stanislaw Aniolkowski, Axel Zingle, Alan Banaszek, Pierre Gautherat, Damien Touzé, Antonio Soto, Carlos Canal, Lewis Askey, Anthony Perez, Paul Lapeira, Alexis Vuillermoz, Emmanuel Morin

* Romain Cardis, Rory Townsend, Luke Mudgway, Bram Welten, Lorrenzo Manzin, Jonathan Couanon, Sebastian Changizi, Laurence Pithie, Maikel Zijlaard, Mathieu Burgaudeau, Gotzon Martin, Cyril Barthe, Oscar Pelegri, Lindsay De Vylder, Jenno Berckmoes, Jean-Louis Le Ny, Edo Goldstein, Frederik Irgens, Joonas Kurits, Markus Pajur, Siimon Kiskonen

 

Danskerne

Hos Tudor bliver Sebastian Changizi helt afgørende, når han skal hjælpe Arvid De Kleijn til endnu en sejr, mens Rasmus Søjberg på Nantes skal støtte Pierre Barbier og måske Emmanuel Morin. På BHS-Bornholm handler det formentlig om at ramme udbruddet med enten Frederik Irgens Jensen, der nok er deres mand til en spurt, Andreas Brandt Aidel, Nikolaj Mengel, Sebastian Ryttersgaard, Sebastian Andreasson og Nicholas Thorøe-Hansen.

 

Tidligere udgaver af løbet

Du kan gense Marc Sarreaus sejre fra 2022 og 2019 og Elia Vivianis sejr fra 2021.

 

STREAM CHOLET PAYS DE LA LOIRE UDEN AFBRYDELSER

MODTAG ET AF FELTET.DKS POPULÆRE NYHEDSBREVE

SE FELTET.DK'S SPECIALTILBUD PÅ DISCOVERY+

Arvid De Kleijn
Paul Penhöet, Nacer Bouhanni
Jason Tesson, Rudy Barbier, Pierre Barbier, Timothy Dupont, Manuel Penalver
Stanislaw Aniolkowski, Axel Zingle, Alan Banaszek, Pierre Gautherat, Damien Touzé, Antonio Soto, Carlos Canal, Lewis Askey, Anthony Perez, Paul Lapeira, Alexis Vuillermoz, Emmanuel Morin
Romain Cardis, Rory Townsend, Luke Mudgway, Bram Welten, Lorrenzo Manzin, Jonathan Couanon, Sebastian Changizi, Laurence Pithie, Maikel Zijlaard, Mathieu Burgaudeau, Gotzon Martin, Cyril Barthe, Oscar Pelegri, Lindsay De Vylder, Jenno Berckmoes, Jean-Louis Le Ny, Edo Goldstein, Frederik Irgens, Joonas Kurits, Markus Pajur, Siimon Kiskonen
DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Cholet Pays De Loire
Nyheder Profil Resultater
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?