Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: DM-linjeløb (kvinder)

Optakt: DM-linjeløb (kvinder)

22. juni 2024 11:30Foto: Feltet.dk

Et år i den eftertragtede dannebrogstrikot er på spil, når dansk kvindecyklings WorldTour-profiler skal modstå overtallet af hjemlige ryttere på en flad DM-rute ved Herning.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Introduktion til løbet:

Fra Herning til Herning

Dato: 23. juni

Antal kilometer: 130,8

TV-dækning: Se oversigten her.

Første udgave: 1984

Seneste vinder: Rebecca Koerner (Uno-X Mobility)

Kategori: Nationalt mesterskab

 

De danske elitekvinder kunne for første gang køre om den officielle titel som danmarksmester i 1984. I de følgende år satte først Karina Skibby og siden Rikke Sandhøj Olsen sig på tronen med fire sejre hver i 80’erne og 90’erne, men rekorden for flest titler er blevet sat i nyere tid. På en sommerdag i Faaborg i 2014 vandt en dengang 18-årig Amalie Dideriksen sin første DM-guldmedalje, og siden har den nu 28-årige Uno-X Mobility-rytter føjet yderligere fire (samt en på enkeltstart) til samlingen, senest i 2021.

 

Sidste år kunne Solbjørk Minke Anderson så skrive sig ind i cykelhistoriebøgerne som første U23-danmarksmester på landevej, da hendes femteplads i eliteløbet var bedst af alle i sin aldersgruppe, hvorfor også hun fik overrakt guldmedalje og dannebrogstrikot efter løbet. Samme regler gælder også for juniorerne, der altså kører sammen med både elite- og U23-ryttere, men hvor bedst placerede i aldersgruppen bliver dansk juniormester. Sidste år var Ida Krickau Ketelsen bedst blandt juniorerne og dermed ny danmarksmester.

 

 

Med hele tre guldmedaljer at køre om bliver DM en dyst med bogstaveligt talt flere løb i løbet, og forskellige interesser på kryds og tværs kan blive blandet sammen i én stor pærevælling. Med tre aldersgrupper til start i ét og samme løb er deltagerlisten helt oppe på 75 ryttere, dog med forbehold for frafald. 14 deltagere dyster med om U23-titlen, 13 er juniorer, mens de resterende 48 ”kun” kæmper om elitetitlen.

 

Introduktion til ruten:

Som så mange andre, publikumsvenlige mesterskabsløb køres en del af denne DM-rute på omgange i og omkring målbyen, som i år er Herning. Rytterne skal først tilbagelægge 89,4 kilometer nordvest for byen, inden tre omgange à 13,8 kilometer i og ved Herning by placerer målstregen efter i alt 130,8 kilometer.

 

Selv om ruten inkluderer så højtflyvende stednavne som Grønbjerg og Ørnhøj, så er det ikke overraskende en overvejende flad rute, som den jyske hede kan lægge veje til. Området uden for byen byder dog på egentlige bakker med Trehøje - 750 meter, 5,3 procent - som den sværeste, mens de afsluttende omgange højst har hældende veje.

 

Højdeprofil over den afsluttende omgang i Herning.

 

På så flad en rute, særligt på de afsluttende omgange, er det svært at forestille sig et regulært udskilningsløb, hvor eksempelvis en bakke bruges til at vise sig som stærkeste på dagen og køre væk på dén måde. I stedet gør den flade rute løbet til en mere taktisk affære, hvor angreb skal times og tilrettelægges for maksimal effekt. Andre vil naturligvis have interesse i at skabe samling, så løbet afgøres i en spurt, hvad en rute som denne i høj grad også åbner op for. Massespurter er der dog ingen tradition for til kvindernes DM i de senere år, men i stedet spurter imellem højst ti ryttere.

 

Favoritterne:

Rent taktisk er et danmarksmesterskab et nærmest unikt løb på kalenderen. Det er typisk de udenlandsprofessionelle ryttere, der individuelt er stærkest, men i dette løb er de i klart undertal i forhold til de hjemlige hold. En meget stor del af feltet - både udenlandsprofessionelle og hjemlige ryttere - stiller op uden én eneste holdkammerat, mens nogle danske hold omvendt stiller med op til ti ryttere.

 

Med andre ord skal man, især som enlig rytter, have hovedet skruet godt på under hjelmen og bruge sine kræfter med fornuft, da man i sagens natur ikke kan sætte holdkammerater frem til føringer. Alle hold med mere end én rytter kan omvendt forsøge at udnytte deres overtal med diverse taktiske udspil. Det var netop sådan, at Rebecca Koerner (Uno-X Mobility) blev danmarksmester sidste år - med sit tidlige udbrud satte hun de øvrige forhåndsfavoritter under pres, inden hun selv gjorde det færdigt med et kraftfuldt solofremstød, da det var for sent at hente udbruddet.

 

Uno-X Mobility står stærkt igen i år. Ganske vist må de undvære stjerneskuddet Solbjørk Minke Anderson, der i stedet for en dannebrogstrikot skal sikre sig en studenterhue, og det er da om noget at have hovedet skruet godt på. Men med Koerner, den femdobbelte vinder Dideriksen og den tilbagevendte Julie Norman Leth har WorldTour-holdet stadig flere strenge at spille på.

 

Med det taktiske overtag til Uno-X Mobility ligger dette DM særligt godt til Amalie Dideriksen. På landevejene har hun i år især brugt sin spurtstyrke som leadout-rytter for finske Anniina Ahtosalo, men det har også været med så stor succes, at hendes egen hurtighed har været åbenlys. I dette felt er hun derfor blandt de allerhurtigste, og modsat en oplagt rival som Emma Norsgaard har hun holdkammerater til rådighed til taktiske udspil samt et eventuelt leadout. På den flade rute er der, i modsætning til de seneste par udgaver, desuden få steder, hvor hun risikerer at falde fra, især med tanke på at eksplosive Cecilie Uttrup Ludwig endnu ikke har ramt sin topform.

 

 

Amalie Dideriksen har rekorden for flest DM-titler på landevej. Foto: Anouk Flesch

 

Emma Norsgaard (Movistar Team) er selvfølgelig også en af de absolutte favoritter. Også hun er blandt de allerhurtigste i dette felt, men er dog bedre opad og mere robust end Dideriksen. Til gengæld stiller hun op uden holdkammerater, og som 2023-udgaven beviste, så er der naturlige begrænsninger for, hvor mange udbrudsforsøg hun selv kan køre ind. Skulle hun og Uno-X ende med fælles interesse i en spurt, kan hun stadig håbe på at være den hurtigste - og med sin kraftfulde tempokørsel har hun endnu et våben i solofremstød.

 

Det kunne godt blive to DM-titler i træk til Rebecca Koerner (Uno-X Mobility). Efter et helt år i dannebrogstrikot er det ingen hemmelighed, at den 23-årige er stærk nok til at vinde et DM, så at ligefrem ramme morgenudbruddet igen bliver svært, da andre vil have lugtet lunten. Men selv i en mere regulær finale har hun styrken til at sidde med og sætte fremstød ind, og som tempospecialist skal hun ikke have mange meters forspring i et soloangreb, før hun bliver svær at fange. Som en del af Uno-X-klanen kan hun udnytte holdets sandsynlige overtag og måske lukrere på eventuel uenighed blandt forfølgere.

 

Normalt ville Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ-SUEZ) være en oplagt topfavorit til endnu en DM-titel, men den flade, jyske hede er ikke lige stedet, hvor københavneren kan forventes at sprudle. Derudover er hun stadig ved at opbygge sin topform efter sit alvorlige styrt i Omloop Het Nieuwsblad og har endnu ikke ramt sit vanlige niveau. Men selv et stykke fra topformen er den danske stjerne en af feltet stærkeste ryttere, der tilmed er hurtig på stregen, og derfor kunne hun alligevel godt ende med en medalje om halsen.

 

18-årige Alberte Greve* (Lotto-Dstny Ladies) har først og fremmest præsteret på enkeltstarter, men har dog også vist sig som en glimrende mesterskabsrytter med top 20-placeringer i juniorernes EM- og VM-linjeløb sidste år. Som professionel rytter på et belgisk hold har hun i år kørt en række store, internationale endagsløb, som hun er sluppet fornuftigt fra, og har i Bording Cuppen netop vist, at hun kan køre op med de bedste ryttere på den hjemlige scene. Den imponerende tredjeplads på DM-enkeltstarten foran samtlige hjemlige ryttere beviser, at niveauet er højt, selv om alderen er lav.

 

Uno-X Mobilitys tredje og sidste es er Julie Norman Leth, der som 18-årig blev danmarksmester tilbage i 2011. På en flad rute som denne kan hun bringe sin power og hurtighed i spil i flere scenarier, ligesom også hun vil kunne få gavn af det sandsynlige Uno-X-overtag. Til gengæld er hun kun for nylig vendt tilbage fra barsel og må nok forventes at primært være i en hjælperrolle. Men med et erklæret mål om OL-deltagelse senere på sommeren må formen ikke desto mindre være god, og så kan der også opstå muligheder for hende.

 

For nu at bruge en fodboldreference her under EM-slutrunden så ramte Team Interklima ABC Copenhagen den lige i røven til DM i 2023, hvor de løb af med både sølv og bronze. Også i år stiller de op med et slagkraftigt hold i form af syv ryttere, og blandt dem er Christina Bragh Lorenzen måske bedste bud på et nyt topresultat. Formen er i hvert fald strålende, da hun har en dugfrisk sejr i Bording Cuppen og desuden var holdets bedste i UCI-løbet Tour de Feminin i slutningen af maj, hvor hun hentede en samlet 17. plads.

 

Talstærke Team Sydbank BACH Advokater har flere bejlere til en topplacering, hvoraf særligt Julie Maribo har imponeret i år med fire sejre i hjemlige løb, herunder første afdeling af Bording Cuppen. Alle disse sejre har været i ensom majestæt, men i UCI-løbet Gracia viste hun også hurtighed med en sjetteplads, så hun har både power og hurtighed til at begå sig. Med fjerdepladsen i DM 2022 har hun før vist, at hun kan bide skeer med de store.

 

Af de ikke-professionelle ryttere er det Trine Andersen (CeramicSpeed Herning CK Elite), der har den bedste DM-historik. I sine syv hidtidige starter er det blevet til fem top 10-placeringer, herunder en sølvmedalje i 2017. Den 37-årige kører ikke mange større løb, man kan vurdere hendes niveau på, men til et DM, endda på holdets hjemmebane, skal hun ikke afskrives, og ottendepladsen på enkeltstarten viser form.

 

 

Maja Winther Brandt Heisel fra Team Interklima ABC Copenhagen er blandt sit ellers stærke holds bedste ryttere i internationale UCI-løb, hvor hun foruden en etapepodieplacering også i år har spurtet sig til en tiendeplads i en massespurt. Den hurtighed kan være et vigtigt våben i jagten på karrierens tredje top 10-placering til DM-linjeløbet.

 

Marie-Louise Hartz Krogager (Team Sydbank BACH Advokater) er blandt de bedste ryttere på den hjemlige scene, hvilket hun kronede med DM-sølvmedaljen sidste år. To udtagelser ud ad to mulige til landsholdet i WorldTour-løbet Tour of Scandinavia vidner om hendes høje niveau, og tiendepladsen på enkeltstarten tyder også på glimrende form.

 

Med al sin baneerfaring i benene kan Ellen Hjøllund Klinge (Carbonbike Giordana by Gen Z) ende som en af de hurtigste i en eventuel spurt. Den 23-årige med det skønne cykelrytternavn frister en tilværelse på et belgisk hold, hvor hun blandt andet har budt Team Visma | Lease a Bike-profilen Femke de Vries op til dans, så også på landevejen kan hun begå sig på et niveau, der giver håb frem mod et DM.

 

Ellen Hjøllund Klinges fart fra banecykling kan komme hende til gavn i linjeløbet. Foto: Sirotti

 

Det bedst repræsenterede hold på startlisten er Team Aalborg-Sparekassen Danmark Dame, hvis bedste bud kunne være Julie Marckmann Sørensen, som har tre sejre i hjemlige løb i år, også imod nogle af de nævnte fra danske hold. Med den selvtillid og hele ni holdkammerater omkring sig er der chance for, at den 23-årige kan finde sig i en gunstig position til et nyt topresultat.

 

Med sin 23. plads på DM-enkeltstarten fik udenlandsprofessionelle Amanda Poulsen (Team Bridgelane) kørt sit første cykelløb på dansk jord, og nu venter så linjeløbet. Med en cykelkarriere, der kun kan spores tilbage til 2023, er der ingen - heller ikke hende selv - der ved præcist, hvor hendes forcer ligger, og så er det ikke til at vide, om træerne vokser videre ind i himlen til et løb som dette. Meget passende for den australskbaserede rytter kan hun bedst beskrives med en engelsk vending: dark horse.

 

Blandt de få professionelle hold til start kan irskregistrerede Torelli mønstre to danskere, Amalie Winther Olsen og Ida Mechlenborg Krum*. Førstnævnte har ikke kørt løb i år, men 20-årige Mechlenborg Krum har kørt internationale UCI-løb, sågar på WorldTouren, så måske den professionelle tilværelse giver hende en fordel imod de hjemlige ryttere.

 

*U23-ryttere. Øvrige medaljekandidater i denne aldersgruppe tæller navne som Mille Troelsen (KDM-Pack Cycling Team), Gertrud Riis Madsen (Team Aalborg-Sparekassen Danmark Dame), Laura Auerbach-Lind og Olympia Bianca Norrid-Mortensen (begge Team Sydbank BACH Advokater).

 

Favoritvurdering

***** Amalie Dideriksen

**** Emma Norsgaard, Rebecca Koerner

*** Cecilie Uttrup Ludwig, Alberte Greve, Julie Norman Leth

** Christina Bragh Lorenzen, Julie Maribo, Trine Andersen, Maja Winther Brandt Heisel

* Marie-Louise Hartz Krogager, Ellen Hjøllund Klinge, Julie Marckmann Sørensen, Amanda Poulsen, Ida Mechlenborg Krum

DEL
INFO
Optakter
Nyheder
DM - Kvinder
Nyheder Profil Resultater
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Volta a Portugal em Bicic...(2.1) 24/07-04/08

Vuelta a Castilla y Leon(2.1) 23/07-24/07

Vuelta a Castilla y Leon(2.1) 23/07-24/07

Volta a Portugal em Bicic...(2.1) 24/07-04/08

Prueba Villafranca(1.1) 25/07

Czech Tour(2.1) 25/07-28/07

OL - Herrer (Enkeltstart)(JO) 27/07

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Red Bull - BORA - hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger