Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: Gent-Wevelgem 2016

Optakt: Gent-Wevelgem 2016

27. marts 2016 07:00Foto: Sirotti

Den belgiske brostenssæson er i fuld gang, og søndag køres Gent-Wevelgem. Den flamske semiklassiker er en af sprinternes største muligheder for en sejr i et stort endagesløb, men løbet kan udvikle sig på flere måder, og sidste år bød på et meget selektivt løb under ekstreme vejrbetingelser, hvor kun nogle af de største klassikerprofiler sad med til sidst.

I skyggen af det tragiske terrorangreb i Bruxelles tidligere på ugen skal de berømte og berygtede brosten i Belgien endnu en gang forceres. Det sker, når den flamske forårskampagne i dag fortsætter med udgave nummer 78 af semiklassikeren Gent-Wevelgem. Der er tale om et stort løb med en fornem historik, som med få pauser er blevet kørt siden 1934.

 

Det belgiske løb blev i 2010 beriget med en mere attraktiv plads på den internationale cykelkalender. Indtil da var Gent-Wevelgem blevet kørt om onsdagen som indskudt parentes mellem Flandern Rundt og Paris-Roubaix, men for seks år siden blev det rykket frem til søndagen før Flandern Rundt. Gent-Wevelgem har da også samlet næsten alle de ryttere, der aspirerer til en topplacering næste søndag, hvilket ikke var tilfældet på den gamle kalenderplacering.

 

Gent-Wevelgem er dog ikke topprioritet for størstedelen af de bedste brostensryttere. Det skyldes dels, at løbet deler weekend med en anden belgisk semiklassiker, E3 Harelbeke, som blev kørt i fredags og dels det simple faktum, at E3 Harelbeke i langt højere grad end Gent-Wevelgem matcher Flandern Rundt, som er det absolutte klimaks i den belgiske brostenssæson. E3 Harelbeke byder på mange af de samme ”hellingen”, som skal forceres i Flandern Rundt og domineres ofte af de samme ryttere, der er med fremme i det flamske monument. Det kan næsten med garanti konkluderes, at Flandern Rundt anno 2016 vil blive domineret af de topprofiler, som i fredags kørte i top 15 i E3 Harelbeke.

 

Gent-Wevelgem er ikke i samme omfang en indikator på, hvordan det efterfølgende vil gå i Flandern Rundt. Det er ikke lige så hårdt som E3 Harelbeke og Flandern Rundt, og det prioriteres ikke nær så højt - for nogle af toprytterne handler dagen i dag mere om at holde formen ved lige end om at vinde. Når det er sagt, er det bestemt ikke små ryttere, som trækker sig sejrrigt ud af Gent-Wevelgem, og blandt andet har det belgiske fænomen Tom Boonen tre gange stået øverst på podiet.

 

Løbet er til gengæld et af de få store endagesløb, hvor sprinterne har en mulighed for at vinde. Det ses også af vinderlisten, hvor eksempelvis den tidligere supersprinter Mario Cipollinis navn figurerer tre gange. Det er dog ikke ensbetydende med, at løbet afsluttes i en massespurt. I de senere år har Peter Sagan vundet Gent-Wevelgem i 2013 efter at have kørt solo fra et udbrud, og sidste år var cykelfans vidne til et spektakulært cykelløb, hvor ekstreme vejrforhold gav enorme splittelser, og hvor den nu suspenderede Luca Paolini vandt i Wevelgem foran en række af de bedste klassikerryttere.

 

Ruten

I årets udgave af Gent-Wevelgem skal rytterne tilbagelægge knap 243 kilometer, og dermed kan løbet næsten måle sig med sportens største endagesløb - de fem monumenter, når det kommer til distance.

 

Gent-Wevelgem starter i den lille flamske by Deinze, som ligger ca. 20 kilometer sydvest for Gent. Herefter kører rytterne vestpå mod Nordsøens kyst, indtil de når Adinkerke efter 70 kilometers kørsel, hvor feltet bevæger sig ind i landet igen i sydlig retning. I den indledende fase af løbet vil et tidligt udbrud givetvis køre afsted, mens rytterne samtidig skal være meget opmærksomme på vinden, som før har spillet en afgørende rolle i den belgiske semiklassiker. Der meldes om betydelig vind i dag, hvorfor den endnu engang kan få markant betydning for udviklingen i den belgiske semiklassiker.

 

Med knap 100 kilometer tilbage indtræder løbet i sin næste fase, hvor de berømte ”mure” venter. Rytterne skal i alt forcere ti af de såkaldte helllingen - altså korte, brostensbelagte stigninger. Den første hellingen, Catsberg, kommer med 98,5 kilometer tilbage af løbet. Dernæst følger murene i en lind strøm, og indenfor knap 15 kilometer skal rytterne - foruden Catsberg - forcere fire hellingen i form af Kotkereelberg, Vert Mont og to passager af Zwarte Berg. Det vil medføre en uundgåelig splittelse i feltet, når de eksplosive ryttere skal sikre, at de tunge sprintere bliver sat.

 

Murene fortsætter med Baneberg (78,6 kilometer tilbage), Kemmelberg (70,6 km) og Monteberg (66,6 km). Herefter er der en lille ”pause” fra murene, inden de afsluttende to stigninger, Baneberg og Kemmelberg, venter med henholdsvis 39,5 og 34,2 kilometer tilbage af det belgiske løb. De sidste 34 kilometer vil vi sandsynligvis opleve en intensiv jagt mellem de grupper, som er blevet dannet efter murene, ind mod målet i Wevelgem. Her skal sprinterholdene se, om de kan samle de tilbageværende tropper og få organiseret en effektiv jagt på udbryderne.

 

Der er sket et par ikke ubetydelige ændringer i forhold til tidligere års ruter. Stigningerne er placeret tættere på hinanden, og samtidig har man fjernet den anden tur opad Monteberg for i stedet at køre opad Kemmelberg anden gang fra den stejle side (med stigningsprocenter over 20). Det indebærer, at ruten er en smule hårdere end vanligt, og det kan give større splittelse ved den sidste passering af Kemmelberg, end man har set i tidligere udgaver af Gent-Wevelgem.

 

Favoritterne

Det kan være svært at spå om udfaldet af Gent-Wevelgem, som - modsat mere selektive løb som E3 Harelbeke og Flandern Rundt - kan blive vundet af mange forskellige (typer af) ryttere. Det åbne spørgsmål er som altid, om vi skal opleve en spurt i et decimeret hovedfelt, eller om et udbrud vil holde hjem.

 

Den lidt hårdere rute og de forventede dårlige vejrforhold er i klassikerspecialisternes favør, og det kan blive svært for sprinterholdene at samle det til en massespurt i år. En spurt i en større gruppe er dog altid en mulighed i Gent-Wevelgem, og derfor skal de hurtigste ryttere så afgjort ikke udelukkes. Ruten er til gengæld fortsat så hård, at selv hvis et felt kommer samlet til mål, kan det blive meget hårdt for de tunge og rendyrkede sprintere at sidde med hjem.

 

Peter Sagan er svær at komme uden om i et løb som dette. 2013-vinderen af Gent Wevelgem har set enorm stærk ud i indeværende sæson - især i E3 Harelbeke i fredags. Sagan vil med al sandsynlighed klare udskilningen efter sidste passage af Kemmelberg og vil samtidig kunne spurte med, hvis det ender i en massespurt. Den slovakiske verdensmester vil således næsten med sikkerhed slutte blandt de bedste, og alligevel tør man ikke tro på, han vinder. Ofte er der en rytter, som er bedre på dagen, og samtidig er Sagans velkendte spurtstyrke ikke den samme efter et langt og hårdt løb. Peter Sagan er dog målt på form, motivation og evner det bedste bud (med snæver margin) på en vinder i dag.

 

Greg Van Avermaet har gang i en fantastisk sæson, hvor han endda har slået Peter Sagan i deres indbyrdes spurter på vej mod sine sejre i Omloop Het Nieuwsblad og Tirreno-Adriatico. Hvis han ellers er kommet sig oven på den sygdom, som holdt ham ude af E3 Harelbeke i fredags, er den formstærke belgier et oplagt vinderbud, hvis et udbrud holder hjem.

 

Den nok stærkeste rytter i feltet i øjeblikket er Fabian Cancellara, som på utrolig vis kom tilbage til favoritgruppen efter sin defekt i fredags. Problemet med Cancellara og Gent-Wevelgem er, at schweizeren aldrig har virket motiveret til at levere i den belgiske semiklassiker. Er han til gengæld revanchesulten, og er motivationen i orden, kan han blive svær at holde fast i på sidste tur opad Kemmelberg.   

 

Det stærkeste hold i feltet er utvivlsomt Etixx-QuickStep. Med ryttere som Tom Boonen, Niki Terpstra, Zdenek Stybar, Matteo Trentin og Stijn Vandenbergh samt Fernando Gaviria til en eventuel massespurt stiller de op med et skræmmende hold. Det kræver dog mere taktisk snilde og styrke, end Etixx-QuickStep-rytterne stillede til skue i E3 Harelbeke forleden, hvis de skal vinde i dag.

 

Flere topsprintere er i spil til sejren i dagens Gent-Wevelgem. Det gælder først og fremmest Aleksander Kristoff, som har en fantastisk spurt efter et langt og udmarvrende løb. Han lignede dog ikke en rytter på sit 2015-niveau i fredags. Glemmes skal heller ikke Arnaud Demare, tidligere toer i Gent Wevelgem (2014), der netop har vundet monumentet Milano-San Remo, og som ligesom Kristoff kan have styrken til at kæmpe sig med over stigningerne.

 

Andre ryttere i feltet har en imponerende topfart, men man kan være i tvivl om, hvorvidt de kommer med hjem og skal spurte om sejren. Det gælder i første række Andre Greipel, Mark Cavendish og Nacer Bouhanni. Desuden tæller outsiderfeltet i Gent-Wevelgem stærke endagesryttere som Ian Stannard, Jens Debuschere, Sep Vanmarcke og Edvald Boasson Hagen.

 

Gent-Wevelgem har stolte danskertraditioner, idet Lars Michaelsen i 1995 fik sit store gennembrud ved at vinde en flot sejr i den belgiske semiklassiker. Michaelsen viste senere, at løbet passede ham rigtig godt, da han blev nummer fire i 1996 og nummer to i 1998. Også Matti Breschel har leveret i Gent-Wevelgem og fik en tredjeplads i 2012 efter Boonen og Sagan.

 

I år udgøres det danske islæt af fem ryttere. De unge løver, Magnus Cort og Søren Kragh Andersen, stiller op for Orica-GreenEDGE og Giant-Alpecin, mens rutinerede kræfter som Lars Bak (Lotto Soudal), Michael Mørkøv (Katusha) og Matti Breschel (Cannondale) også er til start. Det er endnu uvist, hvor Breschel står efter sin sygdom, men i form er han Danmarks klart bedste bud på succes i dag. De hjemlige cykelfans bør dog ikke sætte næsen op efter topplaceringer for nogen af rytterne i den danske kvintet.

 

Feltet.dk’s favoritvurdering

 

*****: Peter Sagan

****: Alexander Kristoff, Arnaud Demare

***: Greg Van Avermaet, Fabian Cancellara, Tom Boonen

**: Edvald Boasson Hagen, André Greipel, Matteo Trentin, Fernando Gaviria

*: Sep Vanmarcke, Nacer Bouhanni, Jens Debusschere, Mark Cavendish, Zdenek Stybar, Niki Terpstra, Ian Stannard

DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Gent-Wevelgem
Nyheder Profil Resultater
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Heylen Vastgoed Heistse Pijl(1.1) 03/06

Critérium du Dauphiné(2.UWT) 04/06-11/06

Women's Tour(2.WWT) 06/06-11/06

Asiatiske mesterskaber(CC) 07/06

Course de la Paix GP Jese...(2.NCUP) 08/06-11/06

Grosser Preis des Kantons...(1.1) 09/06

Tour of IRAN (Azarbaijan)(2.1) 10/06-14/06

Tour de Suisse(2.UWT) 11/06-18/06

Elfstedenronde Brugge(1.1) 11/06

Annonce

Annonce

AG2R Citroen Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkea Samsic

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Circus - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jumbo-Visma

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger