Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Gå til forsiden af feltet.dki samarbejde medGå til forsiden af feltet.dk
Log ind Nyhedsbrev VELOMIO

Optakt: Great War Remembrance Race

Optakt: Great War Remembrance Race

24. august 2018 13:30Foto: Sirotti

Den belgiske efterårskalender er spækket med endagløb, og i år føjes der et nyt til listen, når det fredag går løs med den første udgave af Great War Remembrance Race. I 100-året for afslutningen på 1. Verdenskrig har Flanders Classics, der står bag langt de fleste af de store belgiske brostensløb, besluttet sig for at mindes krigens ofre med et cykelløb, der vil føre et stærkt besat felt gennem slagmarkerne fra den forfærdelige krig og igennem velkendt Gent-Wevelgem-terræn, inden den første vinder af det, der gerne skulle udvikle sig til en nyklassiker, kan kåres.

Løbets rolle og historie

Belgien er kendt for sine mange endagsløb, og der er næppe noget land, der har så mange af den type løb på UCI-kalenderen. Mest kendt er naturligvis de store forårsløb, idet først Flandern og siden Vallonien begge i løbet af marts og april har en uges tid, hvor de er centrum for hele cykelverdenens opmærksomhed.

 

Mindre fokus er der på løbene i den anden halvdel af sæsonen, hvor landet ikke på samme måde kan byde på nogle af sportens største løb. Ganske vist er Brussels Cycling Classic, det tidligere Paris-Bruxelles, et af sportens allerældste løb, men udover etapeløbet BinckBank Tour er der ingen WorldTour-begivenhed i det cykelgale land efter april måneds Liege-Bastogne-Liege.

 

Det betyder imidlertid ikke, at landets cykelscene ligger på den lade side. Tværtimod er august, september og oktober spækfyldt med 1.1-løb, og fra midten af august og frem til begyndelsen af oktober er der som regel mindst 2 af den type begivenheder i landet hver eneste uge. Det er en af hovedforklaringerne på, at de belgiske prokontinentalhold ofte klarer sig ganske godt på diverse ranglister, for der er ganske enkelt et hav af point at køre om i den periode.

 

Bortset fra Brussels Cycling Classic og i mindre grad nyere løb som Primus Classic, det nye Tour de l’Euroemtropole og Binche-Chimay-Binche er de fleste af løbene mindre begivenheder, der endda har svært ved at tiltrække sig deltagelse af de lokale WorldTour-hold, Quick-Step og Lotto Soudal. Nu er der imidlertid udsigt, at der på sigt kan etableres et nyt storløb på den belgiske sensommerkalender, for i 2018 afvikles den første udgave af Great War Remembrance Race.

 

Når der er grund til at tro, at løbet kan udvikle sig til noget stort, skyldes det organisationen, der står bag. Løbet er nemlig skabt af den magtfulde organisation Flanders Classics, der sammen med ASO, RCS og Unipublic er den klart mest magtfulde arrangør i cykelsporten. Organisationen står nemlig bag langt de fleste af de store belgiske endagsløb med Flandern Rundt på toppen af kransekagen, og med en sådan magtfaktor i ryggen er det klart, at det nye løb i hvert fald har en base, der kan give grobund for succes.

 

Løbet er, som navnet siger, skabt til minde om ofrene for 1. Verdenskrig, og den første udgave afvikles præcis 100 år efter afslutningen på den forfærdelige begivenhed. Ideen er sandsynligvis inspireret af, at en af de store flamske klassikere, Gent-Wevelgem, altid går igennem nogle af de værste slagmarker fra krigen, og derfor år efter år bruges som lejlighed til at mindes de mange faldne soldater. Derfor er associationen mellem krigen og cykelløb allerede ganske naturlig, og da terrænet således allerede er noget af det mest ikoniske inden for cykelsporten, kan det sagtens bære at skulle rumme et sensommerløb også.

 

Det nye løb har da også karakter af en miniudgave af Gent-Wevelgem, for det synes at være stærkt inspireret af den store forårsklassiker. Således er både Kemmelberg og de nye plugstreets - grusveje, der i de seneste år har gjort deres indtog i Gent-Wevelgem - også hovedudfordringerne på den rute, der er blevet sammensat til debutudgaven. Den store forskel er naturligvis den betydeligt kortere distance samt det knap så stærke felt, men samlet set fremstår det nye 1.1-løb som en lillebror til et af sportens vigtigste løb.

 

Løbet har fået en flot modtagelse af det professionelle felt, for ikke blot har man kunnet tiltrækkek de to belgiske storhold Quick-Step og Lotto Soudal, man har også deltagelse af de to udenlandske WorldTour-hold BMC og Sunweb, endda på en tid, hvor der er masser af andre løb på kalenderen, ikke mindst Vuelta a Espana, der starter lørdag, og den genopstandne Deutschland Tour. Derudover er der en hel stribe af udenlandske prokontinentalhold til start, og man kan således præsentere et felt, der er betydeligt stærkere end i de fleste af de andre belgiske løb på denne tid af året. De kan se frem til en smuk dag med mindet om krigens faldne i deres erindring, samtidig med at de kaster ud i et cykelløb, der for en stund vil lede tankerne tilbage til forårets Gent-Wevelgem.

 

Ruten

Som sagt er ruten til det nye løb i den grad inspireret af Gent-Wevelgem, og det er mange af de samme veje, der vil blive benyttet til den første udgave af løbet. Naturligvis skal man undervejs forbi flere af mindesmærkerne fra krigens tid, og det hele slutter naturligvis i Ypres, der har et symbol med navnene på alle 54896 savnede soldater- Starten går i Nieuwpoort der ligeledes spillede en helt særlig rolle under krigen.

 

I alt skal der tilbagelægges 192,7 km, der altså fører feltet fra Nieuwpoort til Ypres. Fra startbyen kører man igennem fladt terræn mod øst, inden man sætter kursen mod sydøst for at køre frem til dagens første pavé Vladsloestraat (2600 m), der kommer efter 18,5 km. Herfra får det mod sydvest ned til Steenstraat (2100 m), der er placeret efter 28 km, inden man kører mod syd ned mod Ypres. Kort før målbyen drejer man mod sydvest for at køre over pavéen Diksmuidesweg (500 m), der kommer efter 43,6 km, inden man forsætter mod sydvest ned til de stigninger, der er kendt fra Gent-Wevelgem.

 

I det bakkede terræn nær grænsen til Frankrig kører man første gang over de to stigninger Vidaigneberg (1,1 km, 5,4%) og Rodeberg (400 m, 4,2%), der kommer efter hhv. 66,4 km og 67,3 km, inden man snor sig videre frem til den knap så kendte Klokhofweg (800 m, 8,3%), der er placeret efter 72,6 km. Herfra kører man igen mod nord og øst væk fra bakkerne og tilbage mod Ypres, hvor man skal over pavéen Palingbeekstraat (1300 m) efter 118,5 km.

 

Herefter vender man atter rundt for at køre mod syd tilbage mod bakkerne. Først gælder det dog de berømte grusvejsstykker, der er kendt som plugstreets og indført i Gent-Wevelgem i de senere år. Der venter tre strækninger på hhv. 1100, 1400 og 1500 m, og de kommer efter hhv. 133,9 km, 135,7 km og 137,7 km. Herfra går det tilbage mod bakkerne, idet man med hhv. 36,0 og 35,0 km igen for anden gang skal over Vidaigneberg og Rodeberg. Derefter går det mod øst frem mod de to mest kendte stigninger fra Gent-Wevelgem, nemlig Monteberg (1,1 km, 5,0%) og Kemmelberg (600 m, 7,0%), der skal passserede med hhv. 29,4 og 27,5 km til stregen. Derefter får det mod nord tilbage mod Ypres, men man slår undervejs en lille sløjfe mod øst for at køre over pavéen Palingbeekstraat (1300 m), der passeres med 12,8 km igen. Herfra kører man mod nordøst og siden vest ind mod Ypres, hvor der venter en flad finale med et sidste sving bare få hundrede meter fra stregen.

 

Løbet byder på i alt 1159 højdemeter.

 

 

 

 

Vejret

Det belgiske vejr kan som bekendt være ganske omskifteligt, men der venter en pæn fredag, Formiddagen og det meste af eftermiddagen vil være solrig, men det vil sky til sidst på dagen, hvor temperaturen vil nå et maksimum på 19 grader. Det vil dog være ganske blæsende med en frisk til hård vind fra vest, og det vil give masser af sidevind, både på det indledende stykke ned mod stigningerne, og når man snor sig rundt med de mange retningsskift i den sidste halvdel af løbet. Til slut vil der være sidevind frem til det sidste sving og derefter medvind på den korte opløbsstrækning.

 

Favoritterne

Et nye cykelløb betyder naturligvis usikkerhed om, hvad der kan forventes, men denne gang beifnder vi os ikke helt på bar bund. Ruten har nemlig som sagt adskillige ligheder med Gent-Wevelgem, og man kan i alt væsentligt betegne det som en forkortet udgave af den belgiske klassiker. Plugstreets, Monteberg og Kemmelberg er alle også her hovedudfordringerne, og de væsentligste forskelle er den kortere distance, det svagere felt samt den kortere afstand fra Kemmelberg til mål,

 

Det betyder også, at løbet i store træk kan ventes at udspille sig som netop Gent-Wevelgem, der som bekendt ofte ender i en reduceret massespurt, men hvor det også kan lade sig gøre for en lille gruppe at køre hjem efter stigningerne. I teorien burde chancerne for det sidste være større i et svagere felt som dette, men på den anden side vil det også være lettere for et stærkt hold at kontrollere løbet, når konkurrencen er knap så hård.

 

Derfor vil løbets udfald i høj grad også blive bestemt af, hvad Quick-Step har tænkt sig. Belgierne er nemlig kommet til løbet med det klart stærkeste hold, og de har flere mulighederne for at vinde løbet. De kan vælge at satse benhårdt på en spurt med Fernando Gaviria eller Fabio Jakobsen, eller de kan gå efter at skabe et hårdt løb for ryttere som Yves Lampaert og Niki Terpstra.

 

Vejret med den kraftige sidevind læger op til det sidste, og det vil ligne Quick-Step dårligt ikke at atge tyren ved hornene. Selvom deres bedste chance naturligvis er at vinde en spurt, er specielt Gaviria så hårdfør en type, at han kun har interesse i, at løbet ikke bliver alt for let. Derfor tror vi, at det bliver en lynhurtig og nervøs udgave af løbet, hvor vinden, bakkerne, brostenene og grusvejene vil skabe store udskilning.

 

Lampaert og Terpstra vil sikkert få lov at forsøge sig på Kemmelberg, men kun køre hjem, hvis de er i en gunstig situation. Er Gaviria eller Jakobsen ikke langt efter, vil de formentlig i stedet skulle satse på en reduceret massespurt, og det synes derfor at være det mest sandsynlige scenarium. Det er imidlertid langt fra usandsynligt, at der undervejs kan opstå en situation, hvor en mindre gruppe kan ende med at skulle køre om sejren, hvis Quick-Step er tilfredse med situationen.

 

Det får os til at pege på Fernando Gaviria som vores favorit. Colombianeren er feltets klart hurtigste mand, og selvom han er kendt som sprinter, har han også en kærlighed til klassikerne. I år missede han desværre brostensløbene med en skade, men i 2016 viste han flair for løbene, ikke mindst med i netop Gent-Wevelgem, hvor han var med til at spurte om topplaceringerne bag de forreste, der akkurat hold hjem. Han har ganske vist haft en ganske lang løbspause efter det tidlige Tour-exit, men han skulle have forberedt sig ganske godt i Colombia. Som regel er han flyvende, når han vender tilbage fra hjemlandet, og det må formodes at være tilfældet også denne gang.

 

Sidder Gaviria med til stregen, er der i dette felt ingen, der kan matche ham, ikke mindst fordi han har det suverænt bedste tog med særligt Maximiliano Richeze til at aflevere sig. Der er naturligvis en mulighed for, at man i en spurt vil køre for Jakobsen, men det virker usandsynligt i en situation, hvor Gaviria har brug for at tanke selvtillid frem mod kommende opgaver. Er han i form, kan Gaviria både angribe og spurte, og han ligner derfor løbets klare favorit.

 

Quick-Step bliver meget svære at slå, og derfor vil vi pege på Yves Lampaert som den næststørste favorit. Den belgiske mester virkede fremragende i BinckBank Tour, hvor han fulgte den flotte EM-enkeltstart på med meget offensiv kørsel på den hårde 6. etape, hvor han var en af de bedste. Desværre styrtede han i finalen og var derfor ikke på toppen på sidste etape, men han skulle være klar igen. Han har vist, at han er blandt verdens bedste i de flamske klassikere, og han burde kunne få en vis frihed til at køre sit eget løb. Vi udelukker ikke, at Lampaert på en blæsende dag som denne kan køre alene hjem til sejr.

 

Det samme kan Niki Terpstra. Det var ganske vist tydeligt, at hollænderen langt fra havde diamanter i benene i BinckBank Tour, men han var dog ikke dårligere, end at han spurtede sig til en top 10 på Muren på sidste etape. I et felt som dette er Terpstra klart en af de stærkeste, og han har flere gange i bl.a. Le Samyn vist, at han elsker at gå i offensiven i disse mindre belgiske 1.1-løb. Skaber Quick-Step den ventede overtalssituation, vil de formentlig angribe på skift, og det vil Terpstra have gode chancer for at udnytte.

 

Quick-Step stiller også med Fabio Jakobsen, der har haft en drømmedebut på højeste niveau. Senest spurtede han sig til sejr i meget skrapt selskab på 1. etape af BinckBank Tour, og selvom han senere måtte udgå med sygdom, har han vist, at formen er god. Han kan på sigt udvikle sig til en god rytter i disse løb, men han mangler fortsat den sidste holdbarhed. Det udelukker dog ikke, at han kan sidde med hjem i et ikke alt for svært løb som dette, og vælger Quick-Step at køre for ham i en spurt, er det klart, at han med et supertog vil blive næsten umulig at slå.

 

Endelig har holdet også Florian Senechal. Den unge franskmand har i sin tid på Quick-Step primært ageret hjælper, men han har i tiden på Quick-Step vist, at han er meget bedre, end den rolle tilsiger. Her burde han kunne få en vis frihed til at køre sin egen chance, hvis Quick-Step frembringer en overtalssituation, og Senechal er både stærk og hurtig nok til at udnytte det til at vinde.

 

Skal man pege på den værste rival til Quick-Step, må det være Jens Debusschere. Han har med blandt andet sejr i Dwars door Vlaanderen vist sine evner som afslutter efter et knaldhårdt løb. Desværre har der været meget langt mellem snapsene på det seneste for belgieren, der blandt andet skuffede stort i årets Giro. Han kan imidlertid være på vej tilbage, for i Tour de Wallonie kørte han en fuldstændig suveræn spurt på sidste etape, hvor han kørte formstærke Alvaro Hodeg helt i sænk, og det viser, at farten stadig gemmer sig et sted. Desværre er hans positioneringsevne temmelig elendig, hvilket igen blev tydelig i BinckBank Tour, ligesom der hersker usikkerhed om formen efter sygdom i det hollandsk-belgiske løb. Sidder han med til stregen, burde han dog være største trussel mod det suveræne Quick-Step-tog.

 

Lotto Soudal har også Jasper De Buyst, der med sejren foran Matteo Trentin i Binche-Chimay-Binche har vist sine evner i løb som disse. Desværre fik han ikke helt det ventede klassikergennembrud i år, men han burde have gode muligheder på en rute som denne. Han har desværre været sat tilbage af tandpine på det seneste, men er han kommet sig, burde han kunne køre finale her. Umiddelbart er Debusschere førstesprinter, men De Buyst kan også få chancen. Bedst mulighed har han dog, hvis det bliver et offensivt løb med stor splittelse. Lottos tredje kort er Moreno Hofland , men efter en alt andet end imponerende tid på holdet ligner han tredjeviolin.

 

En anden meget farlig rival er Edward Theuns. Det blev ikke til den ønskede klassikersæson for belgieren, men han er trods alt tidligere kørt i top 10 i Paris-Roubaix. I et felt som dette burde han kunne gøre sig gældende, også selvom han ikke just imponerede i BinckBank Tour. Hans problem er, at han er omgivet af et lille og svagt Sunweb-hold, men sidder han med til stregen, viste han i sidste års BinckBank Tour, at han kan slå selv de allerhurtigste.

 

Wanty stiller med en meget formstærk Timothy Dupont, der kørte nogle framragende spurter i BinckBank Tour og ligeledes er ganske god på hårde ruter som denne. Han synes i den grad at have haft gavn af sin første grand tour, og han ligner en af de få, der vil kunne true Quick-Step i en spurt. I et hårdere løb kan holdet også spille talentfulde Tom Devriendt ud.

 

BMC har Jempy Drucker til en spurt. Luxemburgeren, der som bekendt spurtede sig til sejr i Vueltaen for et par år siden, har ellers spurtet temmelig skidt i de seneste to sæsoner, men nu synes han at være på vej tilbage. I BinckBank Tour viste han nemlig igen den næse for god positionering, der tidligere var hans helt store styrke, og det kunne tyde på, at han kunne have kurs mod et godt resultat her. Han er nemlig en holdbar klassikerfyr, der burde være begejstret for terrænet, og selvom han ikke er feltets hurtigste, kan han komme langt med sin gode evne i positionskampen.

 

Holdets anden topkandidat er Alberto Bettiol, der i sin tid hos EF viste sine evner i denne type løb. Han havde et skidt forår, men har netop rejst sig med en ganske fin præstation i Arctic Race. Det er klart, at han ikke vinder en spurt, men i et hårdt sidevindsløs kan han gøre det godt, ikke mindst fordi han også er hurtig. Det samme kan veteranen Simon Gerrans måske samt talentfulde Nathan Van Hooydonck og Miles Scotson , hvoraf særligt sidstnævnte viste gode ben i BinckBank Tour.

 

Aqua Blue Sport stiller med en meget formstærk Lasse Norman, der har taget de gode ben med sig fra det flotte Danmark Rundt til Belgien. I tirsdags var han meget tæt på at vinde GP Stad Zottegem, og han ligner i øjeblikket en af feltets stærkeste. Det er klart, at konkurrencen her er benhård, men ender det i et hårdt sidevindsløb, har han gode muligheder på en rute som denne. Holdet har også Adam Blythe til en spurt, men den tidligere britiske mester synes ikke at være i storform og kan komme til kort i terræn som dette.

 

En anden meget spændende kandidat er stortalentet Taco van der Hoorn, der sidste år leverede et hav af stærke resultater i disse løb, blandt andet i kamp med Van Aert og van der Pool. Efter en sæson ødelat af en grim hjernerystelse rejste han sig med en stor præstation og en overraskende etapesejr i BinckBank Tour, og udvikler det sig til et hårdt løb, burde dette være en god rute for ham. Roompot har også Coen Vermeltfoort og Wouter Wippert til en spurt, men ruten er nok for hård til sidstnævnte.

 

En anden god spurtkandidat er Mihkel Raim, der i år med især den flotte podieplads i Rund um Köln har vist, at han har farten til at tage kampen op på dette niveau. Han er samtidig ganske holdbar i terræn som dette. Hans holdkammerat Sondre Holst Enger synes også at være på vej tilbage med lovende præstationer i Norge og sidste med 3. pladsen i Veenendal, og et hårdt løb som dette burde i teorien passe ham.

 

Romain Cardis slog pludselig igennem som sprinter i Tour de Wallonie, hvor han vandt en etape og senere blev nr. 3, og han kan måske fortsætte sit momentum her. Hans holdkammerat Adrien Petit vil helt sikkert også forsøge at gribe muligheden, hvis løbet bliver tilstrækkeligt selektivt. Derudover er det værd at fremhæve Sean De Bie, Marko Kump, Pawel Franczak, Frantisek Sisr, Jonas Koch, Dorian Godon, Roy Jans, Joeri Stallaert og Gabriel Cullaigh som spurtkandidater, mens Maxime Vantomme, Michel Kreder, Alex Kirsch, Huub Duijn, Piet Allegaert, Krists Neilands, Patrick Schelling og Aime De Gendt kan vise sig frem, hvis det bliver hårdt

 

OPDATERING: Alberto Bettiol stiller ikke til start.

 

***** Fernando Gaviria

**** Yves Lampaert, Niki Terpstra

*** Fabio Jakobsen, Florian Senechal, Jens Debusschere, Edward Theuns, Timothy Dupont

** Jempy Drucker, Jasper De Buyst, Nathan Van Hooydonck, Lasse Norman Hansen, Taco van der Hoorn, Mihkel Raim, Coen Vermeltfoort, Miles Scotson, Nathan Van Hooydonck, Romain Cardis

* Sean De Bie, Roy Jans, Wouter Wippert, Joeri Stallaert, Adrien Petit, Alex Kirsch, Michel Kredrer, Huub Duijn, Kristis Neilands, Dloris Gerts, Aime De Gendt, Moreno Hofland, Simon Gerrans, Michael Schär. Tom Devriendt, Pawel Franczak, Frantisek Sisr, Marko Kump, Gabriel Cullaigh

 

Danskerne

Formstærke Lasse Norman Hansen burde som nævnt ovenfor have gode chancer for at gøre sig gældende, hvis det bliver et hårdt, selektivt løb.

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:
/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Omloop Het Nieuwsblad(1.UWT) 29/02

Tour de Taiwan(2.1) 01/03-05/03

Le Samyn(1.1) 03/03

Strade Bianche(1.WWT) 07/03

Strade Bianche(1.UWT) 07/03

Paris-Nice(2.UWT) 08/03-15/03

Grote prijs Jean-Pierre M...(1.1) 08/03

AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Pro Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain-McLaren

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

CCC Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Deceuninck - Quick-Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Pro Cycling

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Israel Start-Up Nation

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Mitchelton-Scott

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

NTT Pro Cycling Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team INEOS

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jumbo-Visma

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sunweb

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

NYE SKO? GUIDE, SAMMENLIGN OG FIND FORHANDLER