Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: Gree-Tour of Guangxi

Optakt: Gree-Tour of Guangxi

14. oktober 2024 18:00Foto: Sirotti

WorldTouren 2024 afsluttes igen i år med det kinesiske etapeløb Gree-Tour of Guangxi, hvor løbets kongeetape ligner den afgørende, men hvor også de øvrige fem etaper inviterer til angreb.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Introduktion til løbet:

Dato: 15.-20. oktober (seks etaper)

TV-dækning: Se oversigten her

Første udgave: 2017

Seneste vinder: Milan Vader (Team Visma | Lease a Bike)

Kategori: UCI WorldTour

 

Et løb som Gree-Tour of Guangxi er et bevis på globaliseringen af cykelsporten, eller i hvert fald ønsket herom, idet det er det eneste østasiatiske løb, der indgår i sportens fornemmeste løbskategori, WorldTouren. Her gled løbet direkte ind efter dets etablering så sent som i 2017, hvorfor det altså ikke er et løb, der har oparbejdet status igennem mange udgaver, men som er blevet tildelt det fra første færd. Dermed har det også overtaget pladsen fra den kinesiske forløber, Tour of Beijing, der blev afholdt fire udgaver af, også alle på WorldTouren.

 

Begge de kinesiske WorldTour-initiativer har været afviklet i oktober måned, hvor den europæiske del af cykelsæsonen slutter, hvorfor det altså har været en forlængelse af WorldTour-kalenderen. Derfor er der på den ene side ikke meget at sige til, at mange af toprytterne ikke kan finde gejsten til at udskyde en velfortjent off-season, hvilket endda kræver en lang rejse til Kina. På den anden side er der mange UCI-point at hente, så hvis holdene kan mønstre fornuftige trupper, kan disse point være relativt billigt til salg. Lettere er konkurrencen dog ikke, end at langt størstedelen af WorldTour-holdene har deltaget i løbet år efter år.

 

 

Det er da såmænd også nogle store navne, der har vundet løbets foreløbige udgaver, som der kun har været fire af grundet coronapandemien. Vinderlisten består i sin helhed af Tim Wellens, Gianni Moscon, Enric Mas og senest Milan Vader, hvoraf det kun er sidstnævnte, der, med al respekt, er et overraskende navn blandt vinderne af WorldTour-løb. Sidste år grundlagde han - ganske som de tre andre vindere - sin samlede sejr ved at vinde kongeetapen til Nongla og formåede herefter at forsvare føringen løbet ud.

 

Introduktion til ruten

De seks etaper i årets Tour of Guangxi er alle med samlet start og køres i terræn, der i varieret grad er kuperet. Der er ikke én etape, der er decideret pandekageflad, mens 5. etape til det faste etapemål på Nongla skiller sig ud som den klart hårdeste.

 

1. etape er et overvejende fladt rundstrækningsløb på små 150 kilometer, hvor den samme omgang skal køres fire gange. På denne indgår en tre ukategoriserede bakker, hvoraf den hårdeste (1,0 kilometer à 6,7 procent) passeres sidste gang med 15 kilometer til mål, inden opløbet er på flad vej.

 

Ved første øjekast er 2. etape væsentligt hårdere, idet den indeholder en lang stigning inde på etapens sidste 40 kilometer, men da denne aldrig når over 5 i sin stigningsprocent, er der dog ikke tale om en bjergetape som sådan. Efter stigningen køres resten af etapen oppe på et fladt plateau.

 

3. etape er løbets længste med sine små 215 kilometer. De sidste 55 kilometer heraf går op og ned i kuperet terræn, men efter en kort, stejl stigning med 35 kilometer til mål går det dog nedad bakke det meste af vejen til målstregen, dog afbrudt af en knold med under 15 kilometer til mål.

 

På 4. etape begynder udfordringerne med det samme på en godt 175 kilometer lang etape, hvor der er drysset stigninger ud over hele ruten. Sidste kategoriserede stigning er ganske hård - 3,8 kilometer à 6,0 procent - men passeres med en 35 kilometer til mål, som køres på overvejende flade veje.

 

Løbets klart hårdeste finale venter på 5. etape, men det er så også eneste reelle udfordring på etapens godt 165 kilometer. På de første 160 kilometer er der nemlig kun en enkelt, lille stigning foruden flad vej, inden afslutningen så går op ad bakke. Etapens sidste 3,2 kilometer stiger med 7,0 procent, men er en ujævn stigning med længere passager på 9-11 procent i gennemsnit, herunder på selve opløbsstrækningen.

 

Hele løbet afrundes med endnu et rundstrækningsløb bestående af fem omgange. Dette betyder også fem passager en stejl rampe på 1,4 kilometer med 11 procent i gennemsnit, som skal krydses for sidste gang med små 20 kilometer ind til den flade opløbsstrækning.

 

Favoritterne

I sine fire hidtidige udgaver har Tour of Guangxi udviklet sig til at være et ganske enkelt løb at vinde fra et taktisk perspektiv: Vind kongeetapen, og man vinder hele løbet. Alle fire vindere af løbet har nemlig slået til på kongeetapen op til Nongla, og også 2024-ruten lægger op til et lignende scenarie. Det er i hvert fald den eneste etape, hvor der med garanti vil opstå tidsforskelle mellem de stærkeste, og selv i en spurt mellem favoritter vil vinderen af etapen tage flest bonussekunder og derfor med stor sandsynlighed en førertrøje.

 

 

De øvrige etaper er dog alle så tilpas hårde, at de potentielt kan udnyttes til angreb på klassementet, og skulle dét lykkes, kan kongeetapen alligevel få mindre betydning. Derudover kan de andre etaper muligvis ende i afgørelser i små grupper blottet for sprintere, og her kan der i så fald hentes vigtige bonussekunder af de hurtigste af klassementsrytterne. Kongeetapen er trods alt ikke hårdere, end at man med et vist forspring kan forsvare en føring, og derfor er sejr på kongeetapen trods alt ikke en garanti for samlet sejr.

 

Med sandsynligheden for et afgørende slag op til Nongla, øges sandsynligheden også for en samlet sejr til Lennert Van Eetvelt (Lotto Dstny). Den 23-årige belgier er blevet så stor en profil, at han i år ikke bare har vundet UAE Tour samlet, men også burde have vundet en stejl bjergafslutning i Vuelta a España foran kongen af dén type etaper, Primož Roglič. Senest har han også vist strålende form med en formen præstation i Il Lombardia, så i dette felt vil han have gode chancer for at vinde kongeetapen og dermed løbet. Han er tilmed så hurtig, at der kan være bonussekunder at hente andetsteds. Han ligner den indlysende kaptajn på holdet, men han kan forvente kompetent støtte fra folk som Sylvain Moniquet og Eduardo Sepúlveda.

 

Årets UAE Tour blev vundet af Lennert Van Eetvelt efter et flot solofremstød. Foto: Sprint Cycling Agency

 

Intet WorldTour-løb uden en seriøs vinderkandidat fra storholdet UAE Team Emirates, der her anføres af en profil som Pavel Sivakov . Han har i år kørt en af sine bedste sæsoner, senest med en sjetteplads i så stort et løb som Il Lombardia, men han er trods alt mere bjergrytter end puncheur, og derfor havde han haft gavn af et mere bjergrigt løb. Alligevel kan han meget vel være med helt fremme på kongeetapen, hvorfor en samlet podieplads også vil være muligt. Tim Wellens har tidligere vundet dette løb, men virker ikke til at være på toppen på dette sene tidspunkt af sæsonen, hvilket også er tilfældet med Felix Großschartner. Derfor burde Sivakov være holdets kaptajn, men det kan ikke udelukkes, at en anden UAE-rytter kan vise sig bedre på kongeetapen.

 

Team dsm-firmenich PostNL stiller op med to så stærke kort, der vel at mærke er udset som ligeværdige kaptajner, at de begge hører til blandt favoritterne, men på papiret er løbet et bedre match for Oscar Onley end Max Poole (beskrevet nedenfor). Det er nemlig førstnævnte af de to britiske talenter, der især har hentet sine resultater i egentlige puncheurløbet, hvilket i denne sæson har indbragt ham en fornem samlet andenplads i Tour of Britain og ikke mindst etapesejr i Tour Down Under. Derfor bør kongeetapen være så godt et match, at i første omgang en podieplads er mulig, men der er altså en vis risiko for, at han skal køre for Poole, der muligvis også er i bedre form.

 

Målstigningen på kongeetapen er ikke længere, end at en mere puncheurlignende rytter som Jhonatan Narváez (INEOS Grenadiers) kan være blandt de bedste på den etape og dermed køre sig ind i toppen af klassementet. Han er tilmed så hurtig i en spurt, at der måske kan være bonussekunder at hente andetsteds i løbet, og denne kombination kan redde ham en placering så højt oppe som på podiet. Hverken Tobias Foss eller Oscar Ródriguez bør tabe meget tid undervejs i løbet, men mangler eksplosiviteten til at hente personlige topresultater på kongeetapen.

 

Her i efteråret har Quinn Simmons (Lidl-Trek) igen lignet en rytter med det talent, der bragte ham op på WorldTouren allerede som 18-årige tilbage i 2020. I september 2024 er han både blevet nummer to på en puncheuretape i Luxembourg Rundt og ikke mindst nummer ni til VM, så formen er altså tilbage, ligesom han har vist, at han stadig evner de kortere stigninger. Derfor kunne han også begå sig på dette løbs kongeetape, hvor en placering så højt som top 5 eller endda top 3 kan indbringe ham det samme i klassementet. Natnael Tesfatsion er et glimrende alternativ for holdet, da han også er hurtig, mens Amanuel Ghebreigzabhier bør mangle punch.

 

Efter den fornemme andenplads i sit seneste løb, Coppa Bernocchi, ligner Alex Baudin den mest formstærke kandidat hos Decathlon AG2R La Mondiale Team og har også kvaliteterne til at kunne begå sig her. På sine dage er hans topniveau imponerende, også imod verdenseliten, og derfor kan han muligvis køre så god en kongeetape, at en podieplads kan hentes hjem i sidste ende. På papiret vil kongeetapen også være en god mulighed for Victor Lafay til at ramme en af sine berømte dage, mens også Geoffrey Bouchard kan have muligheder.

 

Dette løb vil være endnu en opmåling af talentet hos Israel-Premier Techs guldfugl, Joseph Blackmore, der i år har vundet ”ungdommens Tour de France”, Tour de l’Avenir, men også har hentet flere topresultater i eliteløb. Her han bestemt vist evner som puncheur på kortere stigninger, hvorfor kongeetapen vil ligge godt til ham, men han har dog heller ikke braget så meget igennem, at top 5 ikke ville være et godkendt resultat. Hans mest klatrestærke hjælper bør blive Chris Froome, men der er som bekendt ikke meget firedobbelt Tour-vinder over den 39-årige brite længere.

 

 

Med en nylig tiendeplads i det stærke felt i Giro dell’Emilia har Lorenzo Fortunato (Astana Qazaqstan Team) igen vist evnerne til at begå sig også på korte stigninger og ikke kun i bjerge, hvorfor dette løbs kongetape vil ligge godt til ham. Mere eksplosiv er han dog heller ikke, end at han kan forvente at køre fra alt og alle, men han på en god dag kan top 3 hentes på dén etape og dermed i løbet, selv om top 5 nok er mere sandsynligt. Normalt ville Aleksej Lutsenko også kunne begå sig i et løb som dette, men der har ikke været meget topniveau over hans kørsel, siden han udgik af Giro d’Italia tilbage i maj.

 

Foruden Oscar Onley (beskrevet ovenfor) består det tveæggede sværd af unge briter hos Team dsm-firmenich PostNL også af Max Poole, der tilmed ankommer med en frisk samlet sejr fra Tour de Langkawi. Der var modstanden dog også så markant svagere end her, at præstationen ikke nødvendigvis gør ham til topfavorit her, men også dette løb vil ikke desto mindre passe ham. Han er nemlig ganske eksplosiv og vil derfor også kunne være blandt de bedste på kongeetapen, hvorfor en samlet podieplads ikke kan afskrives, men det kunne dog også være Onley, som holdet satser på.

 

Sidste års sejr til Milan Vader (Team Visma | Lease a Bike) var en artig overraskelse, og han har ikke vist meget i denne sæson, der peger henimod et titelforsvar. Hans enlige top 5-resultat i sæsonen var dog på en afslutning, der ligner kongeetapen i dette løb, og holdet har meldt ham som deres klassementsrytter, så helt afskrives kan han nu ikke. Alligevel ligner top 10 et mere sandsynligt samlet resultat end top 5, men han har jo overrasket her før og evner stigningen. Ellers kunne Koen Bouwman eller Johannes Staune-Mittet også vise sig som holdets stærkeste på kongeetapen.

 

Sidste år slog Milan Vader til på kongeetapen og vandt løbet samlet. Foto: Sirotti

 

Formen er ukendt hos Luke Plapp (Team Jayco AlUla), der gør løbscomeback efter en pause på to en halv måned siden styrtet under OL-enkeltstarten. Man må dog næsten formode, at han har meldt sig konkurrencedygtig for ikke bare at gå direkte i off-season, og på papiret vil han da også have muligheder i løbet her. Han har nemlig udviklet sig til en ganske skarp puncheur, der derfor vil kunne være blandt de bedste på kongeetapen, men med den usikre form bør top 10 nok være målsætningen i første omgang. Hverken Welay Hagos Berhe eller Lucas Hamilton har præsteret på et niveau, der gør dem til mere oplagte kaptajnkandidater, men det kan ikke afvises, at de får chancen.

 

På papiret kommer Red Bull-BORA-hansgrohe med et stærkt hold til dette løb, men der er grund til at tvivle på formen hos et eller fornuftigt bud som Giovanni Aleotti. I denne sæson har han vist kvaliteterne ved at vinde Slovenien Rundt, men på det stærke mandskab har han ikke haft mange muligheder for at køre egen chance. Det bør han dog få her, da et alternativ som Emanuel Buchmann har virket langt fra topformen, mens Maximillian Schachmann ikke har det punch, han havde engang. Uanset hvem der ender som kaptajn, vil top 10 være et mere sandsynligt udbytte for holdet end top 5.

 

De bedste resultater til Iván Ramiro Sosa (Movistar Team) i denne sæson ligger tilbage i foråret, hvor han dog også fik vist, at han også imod skrap modstand stadig kan begå sig. Derfor kan det heller ikke afvises, at han kan have ramt formen til dette løb og dermed også skille sig ud blandt de forreste på kongeetapen. Top 10 ligner dog det bedst mulige udbytte af løbet for ham og holdet, selv om en dygtig puncheur som Gonzalo Serrano muligvis selv vil kunne køre en fin kongeetape, ligesom Sergio Samitier muligvis kan.

 

I sine velmagtsdage havde Esteban Chaves (EF Education-EasyPost) været blandt de absolutte topfavoritter til et løb som dette, men her i 2024 kan vi ikke komme udenom, at alderen efterhånden kan ses på den 34-årige colombianer. Derfor kan det også meget vel være Mikkel Frølich Honoré, der egentligt er holdets bedste bud til at køre topklassement, men de vil dog begge få svært ved at klare sig bedre end til top 10 på kongeetapen og dermed i løbet.

 

På papiret vil dette løb være en god mulighed for Jan Hirt, der i 2022 vandt Tour of Oman ved at slå til på en lignende kongeetape. Hans form er dog mildest talt ukendt, efter han udgik af Giro dell’Emilia og dernæst stillede op i Tre Valli Varesine, inden det blev afblæst, så det er langt fra sikkert, at han kan begå sig. På sit bedste kan han dog være en af de stærkeste på kongeetapen, og så kan top 5 ikke afvises, selv om top 10 nok er tanden mere sandsynligt. Det er efterhånden længe siden, at James Knox har hentet topresultater, men på en kombination af bonussekunder og en solid kongeetape kan Luke Lamperti potentielt slutte højt oppe i klassementet.

Lennert Van Eetvelt
Pavel Sivakov, Oscar Onley
Jhonatan Narváez, Quinn Simmons, Alex Baudin
Joseph Blackmore, Lorenzo Fortunato, Max Poole, Milan Vader
Luke Plapp, Giovanni Aleotti, Iván Ramiro Sosa, Esteban Chaves, Jan Hirt
DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Tour of Guangxi
Nyheder Profil Resultater
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

Annonce

Annonce

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Red Bull - BORA - hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger