Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: Il Lombardia 2015

Optakt: Il Lombardia 2015

02. oktober 2015 20:30Foto: Sirotti

På søndag slutter WorldTour-sæsonen anno 2015, og den går ned med et brag, for et af årets største cykelløb står for døren, når Il Lombardia skal afgøre, hvem der kan gå på vinterpause med smil på læben og et monument i bagagen.

Annonce

Lombardiet Rundt, VM-hævnen eller De faldne blades klassiker. Kært barn har som bekendt mange navne, og Il Lombardia er ingen undtagelse. Løbet er det sidste WorldTour-løb, det sidste monument og den sidste store klassiker i sæsonen, hvorfor der altid er stor prestige i at vinde efterårsløbet. Det kan samtidig betegnes som en decideret VM-revanche for de bjergstærke ryttere, der ofte også gør sig godt i Ardenner-klassikerne.

 

Med sin svære ruteprofil har ryttere, som måske lige nøjagtig ikke kan vinde Liège-Bastogne-Liège, fordi ruten er 'for let', større chancer for sejr i Il Lombardia. Vinderlisten tæller i nyere tid profiler som Laurent Jalabert, Mirko Celestino, Michele Bartoli, Paolo Bettini, Philippe Gilbert, Joaquim Rodríguez og senest Dan Martin.

 

Løbet har de senere år gennemgået en række ændringer til både sværere og lettere finaler, og RCS Sport har endnu engang pillet ved ruten til denne 109. udgave af løbet. Faktisk er det ikke bare lidt vedligeholdelse, men en decideret totalrenovering af ruten sammenlignet med sidste år. Denne gang er løbet lidt sværere i den første del af finalen, hvorfor de favoritter, som kræver et hårdt løb, skal spille med musklerne tidligt for at ryste de spurtstærke folk af. Det tegner til en højspændt finale, hvor rigtig mange ryttere kandiderer til sejren.

 

Ruten

I år er der rykket helt rundt på stigningerne, så Madonna del Ghisallo er flyttet fra placeringen tidligt på ruten til nu at indlede finalen 70 kilometer fra mål. Løbet køres nemlig "bagfra" i den forstand, at løbet i år starter i Bergamo og slutter i Como modsat sidste år, hvor det var lige omvendt. I år skal først Colle Gallo (7,4 km, 6 %) forceres efter 56 kilometer, og derefter er løbets letteste stigning, Colle Brianza (4,2 km, 6 %), på menuen 50 kilometer senere.

 

Madonna del Ghisallo (8,6 km, 6,2 %) indleder som nævnt finalen med omkring 70 kilometer tilbage og leder direkte ind på næste stigning, Colma di Sormano, som er løbets sværeste. De første 5,1 kilometer ligger omkring 6,5 %, men de sidste 1,9 kilometer kaldes Muro di Sormano, og det er en decideret mur, rytterne støder ind i. Stigningsprocenten kommer ikke under 14 %, og knap 700 meter fra toppen rammer rytterne en passage på 25 %! Fra toppen af stigningen er der stadig 50 kilometer til målstregen.

 

Fra nedkørslen er der 16 flade kilometer hen til bunden af næstsidste stigning, Civiglio (4,2 km, 9,7 %), hvorefter den lille San Fermo della Battaglia (2,7 km, 7,2 %) udgør sidste terrænmæssige udfordring. Fra toppen af denne stigning er der 5,3 kilometer til målstregen, og den sidste kilometer er ganske flad.

 

Alt i alt er der tale om en meget hård omstrukturering af ruten, som mere ligner en for de rene klatrere end puncheurs.

 

 

Favoritterne

Uanset hvordan arrangørerne nogensinde havde tænkt sig at planlægge ruten, så ville der ikke opstå tvivl om, at Alejandro Valverde (Movistar) er favorit til at vinde årets sidste monument. Det kan man næste sige om hvert eneste kuperede løb, han stiller op i, for selvom Valverde måske er blandt de to mest alsidige cykelryttere i hele feltet, så er hans specialitet disse kuperede endagsløb. Til trods herfor har han faktisk aldrig vundet Il Lombardia. Bedste resultater er fra 2013 og 2014, hvor han blev nummer to efter Joaquim Rodriguez og Dan Martin

 

Den 35-årige spanier har kørt noget, der ligner hans bedste sæson i hele karrieren - og det siger ikke så lidt for en mand med Valverdes palmarès! - og intet tyder endnu på, at alderen trykker. Movistar-rytteren sluttede ikke Vuelta a España imponerende, men han viste med en femteplads til VM, at formen stadig rækker til at køre rigtig stærkt, og kommer favoritterne samlet til mål, ligner han en sikker vinder.

 

En af feltets mest velkørende ryttere i øjeblikket skal holdes i kort snor, når vejene begynder at gå opad. Vincenzo Nibali (Astana) har hentet fem top fem-resultater i italienske endagsløb de seneste to uger og har virkelig fundet den form, som skulle have ført ham til succes i Vuelta a España. Så sent som i onsdags vandt han Tre Valli Varesine, og han har et formidabelt hold omkring sig - selv uden Fabio Aru  -, der blandt andre tæller Diego Rosa, som vandt Milano-Torino i torsdags, og Mikel Landa, som kom ud af Vueltaen i decideret storform og selv drømmer om at vinde i Lombardiet. Regner det oven i købet - hvilket det ikke ser ud til lige nu -, er Nibali større favorit end Valverde.

 

Joaquim Rodríguez har efter sin standard ikke kørt en specielt fantastisk sæson, men Rodríguez har for vane at peake på det rette tidspunkt i efteråret. Katusha-rytteren tog en etapesejr i Vuelta a España, og selvom han tydeligvis ikke har samme skarpe acceleration som for tre år siden, så var han blandt løbets tre bedste klatrere fra start til slut, og det skal han udnytte på søndag i løbet, han har vundet to gange før.

 

To andre formstærke herrer kommer måske til at samarbejde, for de skal køre efter den samme taktik: Thibaut Pinot (FDJ) og Rafal Majka (Tinkoff-Saxo). Førstnævnte har holdt sig godt i gang siden Tour de France og kæmper nu for at afslutte en ikke særligt god 2015-sæson på bedst mulig vis. Han blev nummer fire i Milano-Torino, og Il Lombardia passer ham faktisk endnu bedre, så hvis han kan komme væk fra de andre favoritter, kan han også holde dem bag sig. Samme taktik skal Rafal Majka køre efter, og polakken ligner ligeledes en mand tæt på topform. Majka blev nummer to i Milano-Torino og har en rigtig god historik i Il Lombardia. Spiller han sine kort rigtigt, kan han blive den første polske vinder af et monument i cykelsportens historie.

 

Dan Martins form er meget usikker i øjeblikket. Ireren styrtede ud af Vuelta a España efter at have lignet en af løbets bedste de første syv dage, og siden har han kun kørt Milano-Torino torsdag, hvor han blev nummer 14. Historien viser dog, at man aldrig skal udelukke Cannondale-Garmin-rytteren, der altid dukker op som en trold af en æske, og han har vist de seneste sæsoner, at han er blandt verdens allerbedste til denne type cykelløb. Så hvis han er i form, så er han med i kampen om sejren.

 

Orica-GreenEDGE stiller med et af de stærkeste hold i feltet med mange spændende kort, som alle kan spilles ud i finalen. Michael Albasinis form er nok ikke god nok lige nu, ruten er lige en tand for hård til Simon Gerrans, mens Esteban Chaves ikke har kørt løb siden Vueltaen, hvor han fadede lidt ud efter en fænomenal start på løbet. Alle tre kan potentielt spille med i finalen, men det helt store trumfkort hedder Adam Yates. Briten vandt for to måneder siden Clasica San Sebastian foran alle favoritterne, og formen ser ikke ud til at være dårlig med andenpladsen i GP de Montréal for få uger siden. Tvillingebror Simon er heller ikke et dårligt bud, men virker ikke helt så formstærk som Adam.

 

På danskerfronten er der ikke så meget at råbe hurra for. Startlisten er i skrivende stund ukomplet, men man må forvente, at Chris Anker Sørensen med sin stærke kørsel i Milano-Torino får lov at komme med i en sidste optræden for Tinkoff-Saxo. Jesper Hansen er også en mulig mand efter sin flotte støtte til Majka i Vueltaen, men ellers er der umiddelbart ingen danske deltagere i sigte.

 

Favoritvurdering

*****: Alejandro Valverde

****: Joaquim Rodriguez, Vincenzo Nibali

***: Thibaut Pinot, Rafal Majka, Dan Martin

**: Mikel Landa, Adam Yates

*: Esteban Chaves, Domenico Pozzovivo, Rui Costa, Tony Gallopin

Annonce

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

VM - Herrer (Enkeltstart)(CM) 19/09

VM - U23 Herrer (Enkeltst...(CM) 20/09

VM - Kvinder (Enkeltstart)(CMW) 20/09

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 19/09

Gooikse Pijl(1.1) 19/09

Grand Prix d'Isbergues(1.1) 19/09

Memorial Marco Pantani(1.1) 18/09

Trofeo Matteotti(1.1) 19/09

Giro di Basilicata(2.1) 16/09-19/09

Keizer der Juniores(2.1) 18/09-19/09

VM - Herrer (Enkeltstart)(CM) 19/09

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 19/09

Gooikse Pijl(1.1) 19/09

Grand Prix d'Isbergues(1.1) 19/09

Trofeo Matteotti(1.1) 19/09

VM - U23 Herrer (Enkeltst...(CM) 20/09

VM - Kvinder (Enkeltstart)(CMW) 20/09

VM - Herre Junior (Enkelt...(CM) 21/09

VM - Dame Junior (Enkelts...(CMW) 21/09

Omloop van het Houtland M...(1.1) 23/09

Greek Monuments Tour(2.1) 23/09-26/09

VM - U23 Herrer(CM) 24/09

VM - Dame Junior(CMW) 24/09

VM - Herre Junior(CM) 25/09

VM - Kvinder(CMW) 25/09

VM - Herrer(CM) 26/09

Classique Paris-Chauny(1.1) 26/09

Cro Race(2.1) 28/09-03/10

Giro di Sicilia(2.1) 28/09-01/10

Annonce

Annonce

AG2R Citroen Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana - Premier Tech

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Deceuninck - Quick-Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - Nippo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty - Gobert

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Israel Start-Up Nation

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team BikeExchange

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jumbo-Visma

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Qhubeka NextHash

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger