Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: Il Lombardia 2016

Optakt: Il Lombardia 2016

29. september 2016 16:19Foto: POOL LOMBARDIA

Normalt markerer Il Lombardia sæsonens afslutning. Det er ikke tilfældet i år, hvor VM i Qatar har rykket godt og grundigt rundt på kalenderen. Med et VM der ene og alene tiltaler sprinterne, betyder det også, at Il Lombardia er klassikerspecialisternes sidste store chance for at sikre sig hæder i 2016.

Annonce

Giro di Lombardia eller ’Il Lombardia’ udgør det femte og sidste af cykelsportens monumenter. Siden World Cuppens afvikling og indførelsen af WorldTouren har løbet levet en lidt ensom tilværelse.

 

At årets felt er en smule svagt, skyldes VM. Kort sagt: årets VM-rute tiltaler kun sprinterne. Hvor Il Lombardia ofte har kunnet tiltrække både klassikerspecialister og etapeløbsspecialister, så stiller få af de største profiler simpelthen op i denne omgang. Uden et kuperet VM er der mindre incitament til at holde formen kørende efter fx Vueltaen.

 

Skønt sin ensomme placeringen på kalenderen - langt fra de andre store endagsløb - så vindes Il Lombardia som oftest af de største profiler. Siden 2012 har Joaquim Rodriguez vundet løbet to gange (2012-13). Daniel Martin vandt i 2014 og Vicenzo Nibali vandt en overlegen sejr i 2015. Oliver Zauggs sejr i 2011 udgør i det hele taget en undtagelse. Il Lombardia tilhører de store.

 

I denne kontekst er det mærkbart, at Joaquim Rodríguez kører sit afsluttende løb i Lombardiets store klassiker. Den mesterlige spanske rytter trak sig egentlig tilbage efter OL, men vender tilbage for en kort stund for at blive hyldet i Norditalien. Det hører sig til; Rodríguez har om nogen præget løbet i dette årti. Han vil blive savnet. Det triste er blot, at Rodríguez fx også bliver tvunget til at køre Abu Dhabi Tour, men sagen er, at Rodríguez stadig er under kontrakt. Katusha bør ikke betragtes som skurke i denne sag, men det er og bliver en underlig måde at sige farvel til den mand, der om nogen har symboliseret holdet i dets levetid. Nu er der så kommet melding om, at Rodríguez måske slet ikke stopper. Som de hippe siger: ¯\_(ツ)_/¯   

 

Andre er savnet, særligt Alejandro Valverde og Vicenzo Nibali, der har kørt lange, hårde sæsoner. På sin vis markerer Il Lombardia en overgang til noget nyt. Et nyt kuld af stjerner står på springet til at overtage herredømmet i feltet.

 

Få steder er bedre til at markere sin entré. Lombardiet er en af Europas smukkeste regioner og årets rute er hård og skøn.  

 

Ruten

Løbet har det kære øgenavn ’de faldende blades løb’. Løbet er tæt forbundet med efteråret - og efteråret føles meget markant det nordlige Italien. Foruden et spændende cykelløb, tilbyder Il Lombardia også nogle af de smukkeste og mest sceniske landskabsbilleder tænkeligt. Løbet køres i de skønne omgivelser ved Como-søen i det nordlige Italien, men ruten ændres og fintunes ofte lidt her og der. I år er der tale om en bjergrig udgave, hvor finalen bliver lang og drabelig hård.

 

Efter traditionelt at have startet i Varese har de senere år set Milano agere startby, siden Bergamo, og nu er der start i byen Como, der giver navn til den navnkundige sø. Som i fjor kører man altså ruten bagvendt: man starter i Como og slutter i Bergamo. Il Lombardia leger ofte med ruten - strukturen er foranderlig, men man ved alligevel, hvad der venter, nemlig efterårsvejr og kuperet terræn.

 

Løbets kendetegn var i mange år Ghisallo-stigningen, som dog ikke har spillet nogen væsentlig sportslig betydning de seneste mange år. I år har man taget konsekvensen deraf: feltet klatrer Ghisallo (8, 5 km, 6,2 %), men stigningen ligger nu som den første stigning. Altså spiller Ghisallo nu en opslidende, men reel blot symbolsk rolle. Man siger ”hej med dig, Farfar”, fordi det hører sig til. Ghisallo nås efter 56 kilometer.

 

Den lange finale indledes i stedet efter 120 kilometer, hvorfra der følger fem stigninger lige efter hinanden. Først kommer Valico Di Valcava (11,6 km, 8 %), der er løbets velsagtens hårdeste stigning. Efter nedkørslen kommer en kortere, umarkeret stigning og siden den konstant stejle Sant'Antonio Abbandonato (6,5 km 8,9 %). På disse stigninger vil håbefulde bjergryttere uden tvivl forsøge sig.

 

Fra bunden af Sant'Antonio Abbandonato er der omkring 50 kilomenter til mål, hvorefter man må forvente finalen endelig indledes. Først kommer Miragolo San Salvatore (8,7 km 7,0 %). Dernæst følger en kort nedkørsel på fem kilometer, inden feltet når den sidste og afgørende stigning: Selvino (6,9, 5,4 %). Toppen nås efter godt 222 kilometer, hvorefter der venter en lang nedkørsel inden målstregen i Bergamo, der nås efter 241 kilometer.

 

Kort sagt: Der er fem hårde stigninger i en lang finale på over 100 kilometer. Få ryttere vil nå målstregen, og man må forvente, der køres hårdt. Er rytterne bange af sig, kunne man frygte samling inden målstregen, men ruten er så hård, og udfordringerne så mange, at man bør forvente en selektiv finale.   

 

Favoritterne

Når man skal udpege favoritter til Il Lombardia, er det ofte klogt at se på den seneste måneds resultater. Forklaringen herpå er, at der på dette tidspunkt af året sjældent er mange ryttere med nogen nævneværdig form. Ofte har VM været et godt pejlemærke, men, ja, den hjælp har vi ikke i år.

 

Alt i alt er der tale om et utroligt åbent løb, hvor det er svært at pege på en suveræn storfavorit. Der er mange gode bud, men få som virkeligt skiller sig ud.

 

I stedet er det klogt at se på den serie af italienske semiklassikere, der danner optakt til Il Lombardia, nemlig Coppa Bernocchi, Coppa Agostoni, Memorial Marco Pantani, Giro delle Toscana, Coppa Sabatini, Giro dell'Emilia, Tre Valli Varesine og Milano Torino. Vinderen af Il Lombardia vil typisk have markeret sig en af stederne.

 

Først og fremmest bør man bemærke sig resultatet af Giro dell’Emilia, der er det hårdeste af disse løb. Her vandt Esteban Chaves (ORICA-BikeExchange) en flot sejr foran Romain Bardet (AG2R La Mondiale), Rigoberto Uran (Cannondale-Drapac Pro Cycling Team) og Fabio Aru (Astana). Alle fire må betragtes blandt favoritterne til lørdagens Il Lombardia.

 

Esteban Chaves har i indeværende sæson haft sit store, endelige gennembrud. Med podieplaceringer i både Giro d’Italia og Vuelta a España må colombianeren nu betragtes som en af feltets ypperste etapeløbsryttere. Men Chaves er også en vindertype, der besidder en hæderlig afslutning og som gør det godt på de mere eksplosive stigninger. Vigtigst af alt er formen stadig i top.

 

Romain Bardet har også haft sin bedste sæson, bedst markeret ved sin overraskende 2. plads i Tour de France. Problemet for Bardet er, at han sjældent er den absolut bedste, og at han næppe vil kunne vinde en spurt i en mindre gruppe.

 

Derfor er Rigoberto Uran (Cannondale-Drapac Pro Cycling Team) muligvis mere farlig. Uran kan ikke længere betragtes som en GrandTour-specialist og hans profil gør ham da også mere egnet til etapeløb og de ugelange etapeløb. Uran har endelig fundet topformen, og han har kørt sig på podiet i både Giro dell'Emilia og Milano-Torino. Uran bakkes op af et fornuftigt hold, hvor også Michael Woods har vist flot form. Og dog: der er stærkere hold til start i Il Lombardia og Uran formår sjældent at veksle sine mange kompetencer til sejre.

 

Astana kommer til løbet med en farlig duo bestående af Miguel Ángel López og Fabio Aru - de to ryttere, der er udset til at tage over, nu hvor Vicenzo Nibali forlader det kasakhiske mandskab. López vandt en flot sejr i Milano-Torino efter en lidt skuffende sidste del af sæsonen. Aru har været med i toppen af nærmest alle efterårets italienske endagsløb, men har endnu ikke vundet et. Med disse rene klatrere vil Astana forsøge at gøre løbet så hårdt som muligt. Selvom meget skal gå rigtigt før en af de to vinder, så vil det det være godt for løbet. Astana vil være aggressive.

 

Andre formstærke profiler tæller Daniel Moreno (Movistar), Jan Bakelants (AG2R La Mondiale), Diego Ulissi (Lampre - Merida), Tony Gallopin (Lotto Soudal), Tim Wellens (Lotto Soudal), Tom Dumoulin (Team Giant - Alpecin) og Wilco Kelderman (Team LottoNL - Jumbo).

 

Selvom Ulissi altid er i fantastisk form på denne tid af året, har han aldrig kunne markere sig i Il Lombardia - forvent det samme i år. Bakelents er en solid rytter, men mangler formentlig lidt format. Wellens skal håbe på regn - så bliver han rigtig farlig - mens Gallopin er meget hit-or-miss. Kelderman kommer til løbet som en solid outsider med gode resultater i ryggen, men det er svært at forestille sig en nær fremtid, hvor man skal tænke: Kelderman, monumentvinder. Philippe Gilbert (BMC Racing Team) har ligeledes køre fint i de italienske løb, men ruten synes for hård til denne version af Gilbert.

 

Mest lid skal man nok sætte til Tom Dumoulin (Team Giant - Alpecin), der både skuffede og overbeviste i Eneco Tour. Hollænderen skuffede på enkeltstaren, men var usædvanlig stærk på blandt andet brostensstigningerne. Befinder han sig i en mindre favoritgruppe, bestående af bjergrytter tæt ved målstregen, bliver han giftig. Daniel Moreno (Movistar Team) kan for en gang skyld køre sin egen chance. Den spanske veteran blev nummer to i sidste års udgave og kørte fint i Milano-Torino, hvor han sluttede lige udenfor podiet. I den rigtige gruppe kan han også blive farlig, men han kører næppe alene hjem.

 

Skal man se på ryttere, der har formatet, men hvor formen er lidt mere uvis, så må man fremhæve Alberto Contador (Tinkoff), Julian Alaphilippe (Etixx - Quick Step), Simon Yates (ORICA-BikeExchange), Rui Costa (Lampre - Merida), Daniel Martin (Etixx - Quick Step) og Bauke Mollema  (Trek - Segafredo).

 

Contadors deltagelse er interessant: spanieren kan redde en skuffende halvsæson og i storform kan man sagtens se ham køre afsted med fx Chaves. Alaphilippe er spændende, men synes brugt, og det samme kan siges om Costa og Yates. Daniel Martin er sjældent langt fra topformen og plejer at vågne op til dåd til denne slags løb - hold øje med ham. Bauke Mollema har kørt fint i de canadiske løb og vandt tidligere på året sin første store sejr i Clasica Ciclista San Sebastian, og der skal et tilsvarende veltimet angreb til, hvis han skal sejre her.

 

Der er tre danskere på startlisten, nemlig Michael Valgren (Tinkoff), Jesper Hansen (Tinkoff) og Jakob Fuglsang (Astana). Alle er solide bud, men formen synes desværre dårlig for alle tre. Det kunne dog være interessant at se Jesper Hansen forsøge sig i et tidligt udbrud, men vil formentlig være bundet af Contadors tilstedeværelse. Er Fuglsang i form passer løbet ham ganske udmærket, men Astana har mange bedre bud.

 

Feltet.dks favoritvurdering

*****: Esteban Chaves

****: Romain Bardet, Rigoberto Uran

***: Daniel Martin, Fabio Aru

**: Miguel Ángel López, Wilco Kelderman, Tom Dumoulin, Daniel Moreno        

*: Alberto Contador, Diego Ulissi, Bauke Mollema, Tim Wellens, Tony Gallopin

Annonce

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

VM - Herrer (Enkeltstart)(CM) 19/09

VM - U23 Herrer (Enkeltst...(CM) 20/09

VM - Kvinder (Enkeltstart)(CMW) 20/09

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 19/09

Gooikse Pijl(1.1) 19/09

Grand Prix d'Isbergues(1.1) 19/09

Memorial Marco Pantani(1.1) 18/09

Trofeo Matteotti(1.1) 19/09

Giro di Basilicata(2.1) 16/09-19/09

Keizer der Juniores(2.1) 18/09-19/09

VM - Herrer (Enkeltstart)(CM) 19/09

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 19/09

Gooikse Pijl(1.1) 19/09

Grand Prix d'Isbergues(1.1) 19/09

Trofeo Matteotti(1.1) 19/09

VM - U23 Herrer (Enkeltst...(CM) 20/09

VM - Kvinder (Enkeltstart)(CMW) 20/09

VM - Herre Junior (Enkelt...(CM) 21/09

VM - Dame Junior (Enkelts...(CMW) 21/09

Omloop van het Houtland M...(1.1) 23/09

Greek Monuments Tour(2.1) 23/09-26/09

VM - U23 Herrer(CM) 24/09

VM - Dame Junior(CMW) 24/09

VM - Herre Junior(CM) 25/09

VM - Kvinder(CMW) 25/09

VM - Herrer(CM) 26/09

Classique Paris-Chauny(1.1) 26/09

Cro Race(2.1) 28/09-03/10

Giro di Sicilia(2.1) 28/09-01/10

Annonce

Annonce

AG2R Citroen Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana - Premier Tech

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Deceuninck - Quick-Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - Nippo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty - Gobert

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Israel Start-Up Nation

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team BikeExchange

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jumbo-Visma

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Qhubeka NextHash

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger