Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: Kampioenschap van Vlaanderen

Optakt: Kampioenschap van Vlaanderen

14. september 2018 15:00Foto: Sirotti

August og september er fyldt med belgiske endagsløb, der er skabt til en blanding af sprintere og klassikerryttere, og efter en kort pause siden Brussels Cycling Classic, det største løb i serien, intensiveres aktiviteten i denne uge, hvor der er store løb onsdag, fredag, lørdag og søndag. Efter at de eksplosive puncheurs og klatrerne dystede om sejren i onsdagens GP de Wallonie, bliver terrænet helt anderledes i fredagens Kampioenschap van Vlaanderen, der er en af de fladeste belgiske semiklassikere og næsten altid giver en mulighed for sprinter til at gå efter en stor triumf i en massespurt.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Løbets rolle og historie

Mens foråret tilbyder en blanding af etape- og endagsløb, og første del af sommeren udelukkende handler om etapeløb, er anden halvdel af sæsonen for endagsryttere. Efter Tour de France er Vuelta a Espana det eneste store løb for grand tour- og etapeløbsspecialister, mens sensommeren og efteråret omvendt er fyldt med endagsløb i mange dele af Europa. Højdepunktet er Il Lombardia, og RideLondon Classic, Clasica San Sebastian, Hamburg Cyclassics, Bretagne Classic og de canadiske løb tilbyder også vigtige WorldTour-point. Listen inkluderer også historiske løb som Paris-Tours, Giro dell’Emilia, Tre Valli Varesine og Milano-Torino, og kalenderen byder på meget alsidigt terræn med muligheder for sprintere, klassikerspecialister og endda klatrere.

 

I tillæg til de større løb er der mange mindre begivenheder. De to store klassikernationer, Belgien og Italien, har traditionelt haft en ekstremt mangfoldig kalender af mindre semiklassikere, men i dag er mange af de italienske løb forsvundet. Det forholder sig anderledes i Belgien, hvor den økonomiske krise har været knap så hård, og det meste af det fascinerende belgiske efterårsprogram er intakt.

 

Serien af semiklassikere startede i begyndelsen af august med Dwars door Het Hageland og blev intensiveret med fire løb i den anden halvdel af august. Den kulminerede først i september med Brussels Cycling Classic, det klart største løb, og efter en lille pause fortsættes der nu med en travl uge, der byder på hele fire løb på bare fem dage. Først gjaldt det onsdagens GP de Wallonie, på fredag får sprinterne chancen i Kampioenschap van Vlaanderen, og det hele slutter lørdag weekenden i de småkuperede Primus Classic Impanis-Van Petegem og GP Jef Scherens.

 

Læs også
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe

 

Løbsblokken kommer på et helt perfekt tidspunkt for ryttere, der forbereder sig til VM. De har en placering mindre end trek uger før linjeløbet i Innsbruck, og for ryttere, der kørte i Canada og England i den forgangne uge, er det den perfekte chance for at finpudse formen yderligere. I år betyder den bjergrige rute i Østrig dog, at der er meget lidt synergi mellem løbene, og derfor er de belgiske løb i år i stedet et selvstændigt mål for de tunge folk.

 

Ugens andet løb er Kampeioenschap van Vlaanderen, der i år har tiltrukket et langt stærkere felt end længe. Blandt de fire løb er det egentlig et af de to de mindste, men for andet år i træk må arrangørerne knibe sig i armen over de mange sprintere, der vil være til start. Det er ikke mærkeligt, da løbet stort set altid ender i en massespurt, og derfor er som skabt til de hurtige afsluttere, og da de hurtige folk skipper årets VM, ser de det som et vigtigt selvstændigt mål her i efteråret. Det gælder særligt for Dylan Groenewegen, André Greipel og John Degenkolb, men generelt er det en ganske flot liste over sprintere, der kan fremvises.

 

Kampioenschap van Vlaanderen blev første gang afviklet helt tilbage i 1908 og er derfor et af de ældste belgiske løb. Det afvikles altid i midten af september, og i 2015 fejrede man udgave nummer 100. Navnet antyder, at det er et regionalt mesterskab i Flandern, men det er ikke tilfældet. I stedet er det en international begivenhed på UCI-kalenderen, og det var været registreret som et 1.1-løb, siden det nuværende system blev indført i 2005.

 

Som navnet antyder, er det et stort løb i Flandern, og det er blevet vundet af mange af de største belgiske ryttere. Marcel Kint, Briek Schotte, Rik Van Steenbergen, Rik Van Looy, Eddy Merckx, Patrick Sercy, Freddy Maertens, Johan Museeuw og Peter Van Petegem har alle stået øverst på skamlen. I de senere år har det tabt lidt prestige blandt belgierne, og nu er det et en af de mindste af efterårets semiklassikere. Det er til gengæld blevet langt mere internationalt, og siden Paul Van Hyftes sejr i 2011 er kun to udgaver blevet vundet af hjemlige ryttere. I stedet er store udenlandske sprintere kommet på sejrslisten, der nu tæller navne som Fernando Gaviria, André Greipel, Marcel Kittel, Arnaud Demare, Baden Cooke og Jimmy Casper.

 

Som vinderlisten antyder er løbet en sag for sprinterne, og det er næsten umuligt at undgå en stor massespurt i Koolskamp. Det har gjort det til et vigtigt løb for de mange stærke belgiske sprintere, der sjældent finder en fladere rute nogetsteds i hjemlandet. Som et ægte flamsk løb er der naturligvis lidt brosten på rundstrækningen, men de skaber aldrig megen udskilning.

 

I 2016 blev løbet en del af den nye Napoleon Games Cycling Cup, der er en serie af 10 af disse typiske 1.1-løb i Belgien. De første seks løb blev afviklet i marts og juni, og nu skyder dette løb anden del af serien i gang Der er et samlet klassement, der skal krone den mest konsistente rytter i de ti begivenheder.

 

Sidste år endte det hele i den ventede massespurt, og her lykkedes det Fernando Gaviria at tage en stor sejr foran rivalen Dylan Groenewegen, mens Jasper De Buyst fuldendte podiet. Quick-Step og Gaviria har valgt ikke at forsvare titlen, og heller ikke De Buyst kører denne gang. Det gør til gengæld Groenewegen, der jagter revanche efter sidste års nederlag.

 

Ruten

Der er aldrig noget, der ændrer sig i Kampioenschap van Vlaanderen, som altid afvikles på den næsten helt samme rute. Der er tale om et rundstrækningsløb på en i år let modificeret rundstrækning i byen Koolskamp. Hver runde er 11,1 km lang, og i alt skal strækningen tilbagelægges 17 gange, hvilket giver en distance på 185,8 km (første del af første runde er neutraliseret). Rundstrækningen er helt flad og byder på et 600 m langt brostensstykke efter 2 km. Der er ikke mange tekniske udfordringer, og målstregen kommer for enden af en lang, lige vej på mere end 2 km, hvor der kun er en lille rundkørsel kort efter 2 km-mærket.

 

Løbet byder på i alt 713 højdemeter.

 

Læs også
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie

 

 

 

 

Vejret

Belgien nyder i øjeblikket fint efterårsvejr. Fredag vil ganske vist være temmelig skyet, men med en temperatur på fine 19 grader. Til gengæld vil det være blæsende med en jævn til frisk vind fra vest. Det giver dog stort set med- eller modvind gennem det meste af løbet med kun et kort sidevindsstykke midtvejs på rundstrækningen. Der vil være modvind på rundstrækningens sidste tredjedel.

 

Favoritterne

Der er ikke meget hokus pokus over Kampioenschap van Vlaanderen. Sjældent finder man et fladere løb, og selvom der er lidt brosten på menuen, har historien vist, at det er stort set umuligt at undgå en massespurt. Naturligvis er der altid en mulighed for, at det lunefulde belgiske vejr kan spille sprinterne et puds, specielt på en tid af året, hvor forholdene kan være uforudsigelige. Fredag vil det faktisk også være ganske blæsende, men da der primært vil være med- eller modvind på rundstrækningen vil det næppe være nok til at gøre andet end at skabe nervøsitet.

 

Samtidig er løbets ry som et sprinterløb i sig selv en selvopfyldende profet. Der findes ikke ét eneste af de store mandskaber, der ikke møder op med en sprinter og har som hovedfokus at sikre en massespurt. Det vil også være tilfældet denne gang, hvor man må formode, at specielt Lotto Soudal og LottoNL-Jumbo vil lægge løbet i et jerngreb og kontrollere de mange angreb fra de mindre mandskab stenhårdt. Det kan godt være, at et stort hold som Trek har planer om at skabe lidt ravage og tage chancer i sidevinden, men med så mange sprinterhold og relativt gunstige vejrbetingelser vil det være en sensation, hvis det ikke ender i en massespurt.

 

Selve spurten er helt ukompliceret og en rigtig powerspurt, der er skabt til de helt rene sprintere. Det betyder, at lead-out og holdstøtte spiller en mindre rolle, og at det først og fremmest handler om topfart, ikke mindst efter det, der har udsigt til at blive en relativt let dag. Det vigtigste er timing i modvinden på den lange, lige opløbsstrækning.

 

Umiddelbart ligner det et opgør mellem Dylan Groenewegen og André Greipel, og her vil vi pege på hollænderen som favorit. Det kan godt være, at han ikke vandt en etape i BinckBank Tour, og at han ikke har kørt løb siden den suveræne sejr i Veenendal i midten af august, men Groenewegen er altid konkurrencedygtig i et let løb som dette. Han har igennem hele sæsonen, mest markant i Touren, vist, at han i øjeblikket er verdens hurtigste sprinter. Det var han også i BinckBank Tour, men her havde holdet ikke styrken til at køre ham frem i de hektiske finaler. Her er kampen mindre, og det betyder, at Groenewegen, der selv er god til at positionere sig, kan sætte sig igennem med sin topfart. I Gijs Van Hoecke og Robert Wagner har han måske ikke det bedste tog, men er han bare nogenlunde fremme, burde han i kraft af sin fart kunne vinde.

 

Mens der er usikkerhed om Groenewegens form, ved vi, at André Greipel er flyvende. Tyskeren forlod Tour of Britain med to sejre i knivskarpt selskab, og han er derfor fyldt med selvtillid. Nu skal han imidlertid vise, at han stadig har farten til også at slå Groenewegen, der hidtil har været ham overlegen i år. Han var imidlertid ikke håbløst langt efter i Touren og har generelt vist, at han fortsat skal tages meget seriøst. Toget med Marcel Sieberg, Enzo Wouters, Nikolas Maes og Moreno Hofland er umiddelbart et af de bedste, og powerspurten passer ham. Alt sammen giver det Greipel en god chance for endelig at slå Groenewegen igen.

 

Læs også
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet

 

Trek stiller med feltets måske allerstærkeste tog med navne som Alex Frame, Mads Pedersen og Boy Van Poppel til at køre for John Degenkolb og Jasper Stuyven. I Brussels Cycling Classic kørte holdet for Stuyven, der senest med sejren i GP de Wallonie og podiepladsen i Quebec har vist storform. I en powerspurt som denne vil holdet dog normalt satse på Degenkolb, der efterhånden trækker til at få lidt succes. Han viste i Touren, at han fortsat er konkurrencedygtig i spurterne, og det viste han igen på hjemmebanen i Hamburg. Han har ikke Greipels eller Groenewegens fart, men han har det bedste tog, og powerspurten passer ham. Vi udelukker ikke, at holdet satser på Stuyven, men trods den gode form får han svært ved at vinde.

 

Timothy Dupont er kommet stærkt ud af Touren. I BinckBank Tour var han blandt de bedste, og selvom han skuffede lidt i Bruxelles og Fourmies viste han med sejren i Schaal Sels, at han stadig er godt kørende. Vigtigst er det, at Wanty-toget har fungeret godt på det seneste, og det er vigtigt, når han skal tage kampen op mod de store hold. I jubelåret 2016 vandt han dette løb, og det drømmer han om at gøre igen. Det bliver ikke let, men på papiret er han en af de hurtigste.

 

Wouter Wippert har slet ikke fået det ønskede udbytte af tiden hos Roompot, men siden maj har han faktisk gjort det ganske godt. I august blev han nr. 2 bag Groenewegen i Veenendal og vandt i Omloop Mandel, og selvom han ikke virker særlig holdbar i øjeblikket, spurter han godt. Hans problem er altid positionering, men i en ikke specielt teknisk finale har han gode muligheder. Roompot har også Coen Vermeltfoort, men han har været en skygge af sig selv i år og ligner en lead-out man for Wippert.

 

Thomas Boudat er kommet fremragende ud af Touren. Han overraskede stort ved at køre med alle klassikerspecialisterne i Bretagne, hvorefter han spurtede sig til en flot 3. plads i Bruxelles. Formen kan derfor ikke diskuteres, men dette løb er ikke optimalt for ham. Han er nemlig bedst i hårde løb med stigende spurter, og denne rute er nok lidt for nem. Positionering har altid været et problem, men i den lette finale med god støtte fra Romain Cardis og Adrien Petit har han måske en chance for at vise sin gode form.

 

Det har ikke været et let år for Kenny Dehaes, der har leveret den ene skuffelse efter den anden. Med en 4. plads i Schaal Sels og en 7. plads i Bruxelles synes han dog at være i en af sine efterhånden sjældne gode perioder. Han har haft det svært med positionering, men selvom han ikke længere har samme fart som tidligere, er han på papiret stadig en af de hurtigste her. Han har i Justin Jules en anden sprinter på holdet, men normalt satses på Dehaes i en powerspurt som denne.

 

Mihkel Raim har haft en flot sæson for Israel Cycling Academy, hvor især podiepladsen i det stærkt besatte Rund um Köln trak overskrifter. Senest viste han god form med en udbrudssejr i det nye Great War Remembrance Race, og det viser, at han er mere end bare en sprinter. Til gengæld så vi også i Danmark, at han trods et godt tog stadig mangler det sidste for at kunne blande sig med de allerbedste i massespurterne.

 

Det er ikke meget, man hører til Jonas Van Genechten, der i dag er en del af Coquards tog. Han har dog vist sig selv frem med god form på det seneste, hvor det blandt andet er blevet til en 2. plads i en stigende spurt i Poitou-Charentes. Han er ikke helt så god i flade spurter, men han synes at være en af feltets mest formstærke sprintere, ligesom han har en god del af Coquards tog til at støtte sig.

 

Unge Bram Welten har ikke haft sin letteste debutsæson for Fortuneo, men han viste som U23-rytter, at han er en ganske glimrende sprinter. Det samme har han i år gjort med en 4. plads i Belgium Tour og en 5. plads i Tour de Wallonie. Desværre har han haft en længere pause, hvorfor formen er usikker, ligesom det har knebet med positioneringen. Et let sprinterløb burde dog passe ham fint.

 

Katusha stiller med Baptiste Planckaert, der desværre slet ikke er den sprinter, han engang var. Han viste dog blandt andet med en 4. plads på sidste etape af Giroen, at han fortsat har en vis fart, især hvis løbet har været lidt hårdt. Løbet her er nok for let, men han har et fornuftigt hold til at køre for sig.

 

Læs også
Dansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt

 

Endelig vil vi pege på Aksel Nommela og Cees Bol. Nommela har flere gange vist sig som en talentfuld sprinter, og hans nylige andenplads i det hårde Antwerp Port Epic har vist god form. Det skal blive spændende at se ham folde sig ud på dette niveau. Unge Bol har vist sit store talent med et hav af topplaceringer, der endda har givet ham en samlet andenplads i Napoleon Games Cycling Cup. Vi kan vente os endnu et godt resultat her, selvom løbet nok  er lidt for let til, at han kan vinde.

 

OPDATERING: Israel Cycling Academy stiller med Sondre Holst Enger og ikke Mihkel Raim som sprinter.

 

***** Dylan Groenewegen

**** André Greipel, John Degenkolb

*** Timothy Dupont, Wouter Wippert, Thomas Boudat, Jasper Stuyven, Kenny Dehaes

** Jonas Van Genechten, Sondre Holst Enger, Bram Welten, Baptiste Planckaert, Aksel Nommela, Cees Bol

* Sean De Bie, Justin Jules, Piotr Havik, Wim Stroetinga, Coen Vermeltfoort, Jelle Mannaerts, Roy Jans, Peirre Barbier, Jeremy Lecrocq, Christophe Noppe, Emiel Vermeulen, Yoeri Havik, Amaury Capiot

 

Danskerne

Mads Pedersen skal hjælpe John Degenkolb og Jasper Stuyven til sejr på Trek, mens Michael Carbel er en del af toget for Bram Welten på Fortuneo-Samsic.

DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Kampioenschap van Vlaanderen
Nyheder Profil Resultater
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?