Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: Post Danmark Rundt

Optakt: Post Danmark Rundt

28. juli 2009 21:460

For 19. gang byder Post Danmark Rundt velkommen til cykelløb, når Danmarks største cykelløb onsdag skydes i gang i Hirtshals. Flere mandskaber fra det netop overståede Tour de France står på startstregen klar til at dyste mod den danske elite.

Artiklen fortsætter efter videoen.
Efter sommeren igennem at have drømt sig til Frankrigs bjerge, lavendelmarker og slotte, er det ofte en lidt underlig fornemmelse, når Post Danmark Rundt atter står for døren. Pludselig er cykelløb ikke nødvendigvis noget fremmed og storslået, der kun opleves filtreret gennem fjernsynet, men noget der køres lige uden for ens egen dør.

Post Danmark Rundt slår sig atter op på at være ”Danmarks største sportsbegivenhed”. Med Tour de France klart i erindringen kan det danske løb godt fremstå som et ligegyldigt, fladt og kedeligt løb, der kun er interessant på grund af den danske forbindelse: det danske landskab byder jo ikke på episke dramaer i bjergene. Selvom bjerge stadig er en mangelvare, skal man ikke forvente forudsigeligt og sprinterbetonet cykelløb. De danske arrangører skal nemlig roses for opfindsomhed og nytænkning, og årets danske rundtur ligner den hårdeste og mest selektive i årevis, måske nogensinde. Som oftest vil vinderen være en komplet rytter, og ruten vil ikke overlade meget til tilfældighederne i forhold til at finde en værdig vinder.

Post Danmark Rundts placering på kalenderen, umiddelbart efter Tour de France, har sine positive og negative sider. Denne placering udnytter naturligvis den cykelsportseufori, som Tour de France afstedkommer. Samtidig giver placeringen anledning til at vise Danmark frem på sin smukkeste og varmeste side. De danske arrangører er naturligvis ikke ene om denne idé, hvorfor løbet må kæmpe en hård kamp om de største stjerner med diverse etapeløb, Clasica Ciclista San Sebastian, samt de mange profitable gadeløb, der hvert år køres rundt omkring i Europa i halen på Tour de France. I år har Post Danmark Rundt fået endnu hårdere konkurrence i og med, at Polen Rundt er vendt tilbage på sin gamle sommerplacering.

Der køres derfor hele to ProTour sideløbende med det danske løb, og det afspejler startlisten da også. Feltet er heller ikke præget af superstjerner, og de store profiler er svære at få øje på, og gengangerne fra Touren kan tælles på én hånd. Alligevel vil danskerne kunne genkende flere trøjer i feltet, da arrangørerne har været i stand til at tiltrække tre mandskaber kendt fra Tour de France, nemlig Team Saxo Bank, Cervelo TestTeam og Silence-Lotto. Det er tre færre end i fjor.

Selvom et solidt udenlandsk felt altid har været væsentligt, så har det vigtigste for løbet i efterhånden mange år været deltagelsen af Team Saxo Bank. Den udtagne trup røber dog nogle interessante sandheder og udviklinger om Post Danmark Rundt og Team Saxo Bank, men også dansk cykelsport i sin helhed.

Løbets største leverandør af stjerner har i flere år været Team Saxo Bank, der under navnet Team CSC vandt løbet fra 2004 til 2008. Holdet har med tiden ladet de danske tilskuere hilse på Tour de France stjerner som Fabian Cancellara, Jens Voigt, Kurt Asle Arvesen og Ivan Basso. Allerede i 2007 startede dog en nedprioritering af Post Danmark Rundt. Alligevel vandt holdet løbet med profilen Kurt Asle Arvesen. I 2008 havde det danske hold ingen gengangere fra Tour de France, og sejren glippede da også i 2008, hvor udenlandske profiler som Gustav Larsson ikke kunne matche den daværende Team Designa Køkken rytter Jakob Fuglsang.

Bjarne Riis kunne da også stolt under sidste års Tour de France meddele, at han havde sikret Fuglsang fra 2009. Fuglsang er som forsvarende vinder dermed at finde på løbets på papiret stærkeste mandskab, der noget pudsigt er helt og igennem dansk. Post Danmark Rundt er ikke blevet mindre væsentligt for det danske mandskab efter at have fået dansk hovedsponsor, og det er derfor bemærkelsesværdigt, at så meget ansvar tildeles den danske fraktion af Team Saxo Bank, hvor det dog skal nævnes, at Jens Voigt oprinedeligt var tiltænkt en væsentlig rolle.

Modsat tidligere år har man dog ikke fornemmelse af, at holdet er tvunget til at se til udenlandske stjerner, for at bringe sejren hjem. Der er rigelig talent hos Team Saxo Bank til, at holdet alligevel kan påtage sig favoritrollen, hvilket siger noget om, hvor lovende fremtiden ser ud med danske øjne. På den led repræsenterer Post Danmark Rundt det succesfulde talentarbejde, som gøres herhjemme, og det derfor også er passende at de danske profiler vender ’hjem’ for at dyste mod de næste skud på talent-stammen. 

Ruten
Som nævnt er det en meget spændende rute, som Jesper Worre og arrangørerne har skruet sammen. Der er dels nye forhindringer, mens mange af løbets mest kendte elementer atter vender tilbage. Jylland og Sjælland deler etaperne imellem sig, og cykelinteresserede fra Fyn må altså passere en bro for at komme helt tæt på rytterne. Og så skal arrangørerne roses for at skrue ruten sammen på en måde, hvor de voldsomt lange etaper på 220 kilometer undgås.

Post Danmark Rundt er efterhånden ved at have udviklet lidt af en identitet. Der er etaper og punkter, som skal være der, men de faste bestanddele er ikke flere, end at der også er plads til nytænkning og eksperimenter mens det danske landskab udforskes og præsenteres. I den forstand er der ingen, der kan begræde, at Vejle-etapen, med omdrejningspunkt på Kiddesvej, er blevet en fast del af ruten. Etapen er flot og spektakulær efter danske standarder, og giver typisk ikke mere udskilning end at løbets spænding stadig er bevaret. Sammen med afslutningen på Frederiksberg Allé i København udgør disse to etaper løbets korpus af udfordringer og identitet, ligesom de scenisk også er noget særligt, på hver sin særegne måde.

Allerede fra første etape skal rytterne dog agere prøveklude for en spændende og original åbningsetape. Den 175 kilometer lange etape starter i det nordlige Danmark, i Hirtshals der for første gang er startby. Derfra går det sydpå gennem hele dagen, med mulighed for sidevind flere steder. Først over Hjørring, Tårs mens Limfjorden passeres ved Aalborg. Fra Aalborg kører feltet mod Støvring og siden Rebild, hvor der afsluttes med en rundstrækning med mål på toppen af Rebild Bakker. Bakken er ganske hård og lang efter danske standarder – over en kilometer med en gennemsnitlig stigningsprocent på 6 %. Da bakken skal passeres hele fire gange, kan det både blive et hårdt cykelløb, hvor både en selektiv favoritgruppe kan komme hjem sammen, ligesom en meget decimeret bakkespurt kan blive et flot syn.

Anden etape er mere velkendt – en PDR-klassiker, faktisk – men etapen er bestemt ikke mere kedelig af den grund. Med start i Aars og mål i Århus går det ligesom dagen før sydpå hele dagen. Etapen er med sine 190 kilometer løbets længste etape, og der er da også rigeligt med udfordringer undervejs. Det er en gennemgående kuperet etape, der indeholder både den brostensbelagte Sødisbakke i Mariager by, Chris Anker Sørensens og Hammels herlige Pøt Mølle, ligesom Moesgaard bakken i det frodige landskab uden for Århus er med til at trætte benene inden den afsluttende rundstrækning i Århus. Målstregen ligger i de smukke omgivelse omkring Strandvejen, men også de fire passager af Oddervej kan gøre det til en meget spændende finale, der både kan ende i en massespurt eller at en gruppe sniger sig væk, ligesom det var tilfældet i 2007, hvor Matti Breschel sejrede foran fem andre udbrydere.

Der kan altså allerede være blevet kørt meget for klassementet inden årets kongeetape fra Århus til Vejle. Fra Århus går det stik vest til Gjern, inden det drejer sydpå mod Silkeborg og siden Vejle. Undervejs skal Danmarks hårdeste bakker forceres, mens feltet føres igennem den mest kuperede del af Danmark, inden det hele går løs på Kiddesvej, der altid giver spredning.

Det er dog først på Sjælland, at løbets endelige vinder findes. Lørdagen består som altid af to del-etaper: en kort sprinteretape og en kort enkeltstart. Fjerde etape har således start i Korsør og mål i Køge. Formiddagsetapen er blot 115 kilometer lang, og uden større udfordringer, men brostenene på Køges torv gør, at klassementrytterne skal holde sig fremme. Om aftenen køres løbets afgørende enkelstart på 15,5 kilometer i Roskilde, hvor klassementet vil blive slået endegyldigt fast. Sjette og sidste etape afsluttes på den klassiske rundstrækning rundt i Københavns gader, med den flotte afslutning på Frederiksberg Allé; én etape der på god Champs Élyssées manér oftest ender i en massespurt.

Favoritterne
Modsat tidligere år er der få etaper, der fuldstændig kan tilskrives sprinterne. Der kan faktisk ventes at der køres klassement alle dage undtagen den sidste etape fra Ringsted til København, og det kan forventes at være en komplet rytter, som vinder i sidste ende. Altså en rytter der både er stærk på bakkerne, især i Vejle, og så ellers fyrer en god enkeltstart af. Sidevind har før været udslagsgivende, men det har ikke været tilfældet de seneste år, og med den hårde afslutning på Rebild Bakker vil holdene nok også holde sig samlet på årets første etape.

De vigtigste etaper vil dog alt andet lige være Vejle-etapen og enkeltstarten, og i det lys ligner det atter en gang en rute for Jakob Fuglsang (Team Saxo Bank). I fjor var han blandt de stærkeste på stigningerne, men viste sig også mere end i stand til at forsvare sig på enkeltstarten. En endnu hårdere rute kan kun være i Silkeborggenserens interesse, ligesom han i år vil have et stærkt mandskab bag sig. Det 24-årige talent har ikke blot indfriet, men overgået alles forventninger i denne sæson. Netop dette kan dog blive en hæmsko for Fuglsangs titelforsvar. Fuglsang, der naturligvis har sat de fremtidige mål efter de flotte resultater, og det næste store mål er Vuelta a España. Fuglsang bør derfor ikke være helt i topform, men måske kan mindre også gøre det i dette selvskab.

Men Team Saxo Bank har også andre strenge at spille på. Alex Rasmussen vil være et godt kort i massespurterne, mens Fuglsang sammen med Matti Breschel udgøre en farlig duo i klassementet. Specielt Matti Breschel må hilse årets rute velkommen. Dels ligger første etapes bakkeafslutning perfekt til Breschel, ligesom han de seneste år med etapesejre på rundstrækninger i både Århus og Vejle har vist, hvordan man slår til her. Det virker derfor sandsynligt, at Breschel vil være i toppen af klassementet inden enkelstarten, hvor han dog får det svært.

Hvor Breschel viste fin form i Sachsen Tour, så vil Nicki Sørensen være i absolut topform med Tour de France i benene, og en god portion selvtillid efter sin flotte etapesejr. Da Sørensen ikke har tænkt sig at gennemføre er han ikke et emne til den samlede sejr, men derfor kan han godt vise sig essentiel alligevel. Lars Bak ville egentlig også være et udmærket bud, men danskeren er sjældent i speciel god form på denne tid af året, og han må nok stille sig tilfreds med en hjælperrolle sammen med Anders Lund, Kasper Klostergård og Frank Høj.

Den største trussel mod fuldstændig Team Saxo Bank dominans kommer fra Cervelo TestTeam, der stiller med et meget slagkraftigt hold. Den største profil er Simon Gerrans. Gerrans har de seneste sæsoner samlet etapesejre i både Tour de France (2008) og Giro d’Italia (2009), ligesom han i år havde et lille gennembrud i Ardenne-klassikkerne med en række top-10 placeringer. I en hård bakkespurt vil han være yderst farlig, ligesom de første tre etapers kuperede etaper bør ligge lige til højrebenet for australieren. Mens Gerrans vil tabe tid på enkelstarterne, er Ignatas Konovalovas en udpræget specialist på korte enkeltstarter, og for litaueren vil det blot handle om at ikke at tabe for meget tid på stigningerne. Holdet har endvidere et par boblere i den canadiske allrounder Dominique Rollin samt den 22-årige nykårede tyske mester Martin Reimer.

Det sidste store hold, Silence-Lotto, stiller op med et pinligt mandskab, hvor det mest kendte navn er den aldrende klassikerspecialist Mario Aerts. Man vil derfor nok se mest til sprinteren Kenny Dehaes, der for nylig er skiftet fra Katusha. Langt mere interessant er den hurtige Mauro Finetto (CSF Group - Navigare), der efter et flot forår er ved at gøre sig klar til sensommerens mange italienske semi-klassikere. Samme sæsonmål har Mikhaylo Khalilov (Ceramica Flaminia-Bossini Docce), der dog har haft en lidt anonym sæson. Både Kahilov og Finetto er stærke på stigningerne og besidder en god afslutning.

Selvom det næppe bliver til en samlet sejr for nogen af de kontinentale danske mandskaber, så er der god grund til at forvente lokal succes. Både Team Capinordic og Team Designa Køkken stiller med flotte mandskaber, hvor der både trækkes på danske såvel som udenlandske kræfter.

De forsvarende mestre fra Team Designa Køkken er naturligvis svækkede, efter de har måttet vinke farvel til Fuglsang, men den interessante kombination af dansk rutine og udenlandske profiler udgør et farligt mandskab. René Jørgensen og Allan Johansen repræsenterer rutinen, og det vil være deres arbejde at sørge for, at de udenlandske kræfter i form af Aleksejs Saramotins og Laurent Didier bliver kørt ordentlig frem på stigningerne.

En sand og komplet etapeløbsrytter findes heller ikke hos Team Capinordic. Årets bedste og mest vindende danske hold har dog en række sande vindere på holdet, og holdet vil kunne gøre sig gældende på alle etaper. De første kuperede etaper ligger godt til Jonas Aaen Jørgensen og specielt Martin Pedersen. I det samlede klassement satser holdet givetvis på Rasmus Guldhammer. Det danske supertalent mangler stadig noget på enkeltstarten, men vil være farlig på alle af løbets tre første etaper, hvor han i teorien udgør en perfekt udbrudspartner for Team Saxo Bank. Det rigtige udbrud kan derved sikre danskeren en flot placering, og potentielt Danmark nogle vigtige point til verdensranglisten.


Hold ellers øje med

Enkeltstart:
Michiel Elijzen (Silence-Lotto), Bret Lancester (Cervelo TestTeam), Fredrick Ericsson (Team Capinordic), Martin Mortensen (Vacansoleil), Maurizio Biondo (Ceramica Flaminia-Bossini Docce), Alex Rasmussen, Jakob Fuglsang (Team Saxo Bank).

Spurt:
Alex Rasmussen (Team Saxo Bank), Kenny Dehaes (Silence-Lotto), Baden Cooke (Vacansoleil), Guillermo Ruben Bongiorno (CSF Group – Navigare), Enrico Rossi (Ceramica Flaminia-Bossini Docce), Sebastian Siedler (Vorarlberg-Corratec), Martin Pedersen og Jonas Aaen Jørgensen (Team Capinordic), Roger Hammond, Jeremy Hunt (Cervelo TestTeam).

Klassement outsidere:
Reto Hollenstein (Vorarlberg-Corratec), Geert Steurs (Topsport Vlaanderen– Mercator), Tiziano Dall'Antonia, Federico Canuti (begge CSF Group - Navigare), Wim Van Huffel (Vorarlberg-Corratec), Laurent Didier (Team Designa Køkken), Andreas Frisch (Bluewater - Cycling for Health), Thomas Vedel Kvist (Team Post Danmark og QuickStep).
Læs også
Optakt: 3. etape af Tour de Romandie
DEL
INFO
Optakter
Nyheder
PostNord Danmark Rundt
Nyheder Profil Resultater
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?