Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: Prolog til Deutschland Tour

Optakt: Prolog til Deutschland Tour

24. august 2022 17:00Foto: Sirotti

Prologer er i dag en sjældenhed, men onsdag får prologspecialisterne en ganske sjælden chance for at vise deres evner. Det sker, når det genopstandne Deutschland Tour skydes i gang i Weimar med en helt klassisk og meget eksplosiv sag, hvor sprinterne og prologtyperne vil boltre sig på en næsten kvadratisk rute med fire skarpe sving og to kurver på en 2600 m lang rute, der vil finde den første indehaver af årets førertrøje.

Artiklen fortsætter efter videoen.

STREAM VUELTA A ESPANA UDEN AFBRYDELSER

MODTAG ET AF FELTET.DKS POPULÆRE NYHEDSBREVE

 

Ruten

Da løbet var en del af ProTouren fra 2005 til 2008, var det ganske almindeligt, at det blev indledt med en prolog. Prologer er imidlertid i dag en uddøende race, og de findes stort set ikke længere i løb, der er rangeret på 2.1-niveau eller højere - med Tour de Romandie som den markante undtagelse - og derfor var det ikke unaturligt, at prologen også forsvandt, da løbet genetableredes i 2018. I år vender den imidlertid ganske overraskende tilbage i forbindelse med løbets udvidelse fra fire til fem dage, og det sker på en helt klassisk prologrute i byen Weimar, hvor publikum ved aftentide får lov at få rytterne præsenteret enkeltvist, når de suser undt på en 2,6 km lang, næsten kvadratisk rute, der trods en ganske undseelig bakke burde tilgodese de klassiske prologspecialister, som får en sjælden chance for at jagte en sejr på højeste niveau.

 

Etapen er altså bare 2,6 km lang og har både start og mål i Weimar. Indledningsvist er det let stigende, når man kører 300 m mod sydvest, inden man foretager et blødt sving og derefter kører mod nordvest. Efter 800 m drejer man mod nord for nu at køre op ad en let stigende vej, hvor man efter 1,6 km tager mellemtiden i forbindelse med en kategori 2-bjergspurt på toppen af en meget beskeden bakke (300 m, 1,9%).

 

Læs også
Tobias Lund vinder for anden dag i træk

 

Umiddelbart herefter drejer man mod øst for at køre ad en let faldende vej. Med 400 m igen drejer man mod sydøst, og derefter fortsætter det med at falde let ad en vej, der byder på to kurver med hhv. 250 og 200 m igen - den sidste er 90 grader - hvorefter man rammer den 6 m brede opløbsstrækning.

 

Etapen byder i alt 17 højdemeter.

 

Weimar har kun to gange tidligere i dette årtusinde været mål for et stort cykelløb. Det var begge gange i forbindelse med 2005-udgaven af det nu hedengangne Thüringen Rundfahrt, hvor Tom Stamsnijder lagde ud med at vinde en prolog foran Janez Brajkovic og Kai Reus, inden også 8. og sidste etape havde mål i byen, hvor Robert Wagner vandt en massespurt foran Thomas Fothen og Dennis Pohl.

 

 

 

 

 

 

STREAM VUELTA A ESPANA UDEN AFBRYDELSER

MODTAG ET AF FELTET.DKS POPULÆRE NYHEDSBREVE

 

Læs også
Lidl-Trek-udbryder trodser favoritterne på målbjerg

 

Vejret

Denne tekniske prolog kunne være blevet ødelagt af regnvejr, men sådan går det slet ikke. Der venter en smuk sommeraften med en skyfri himmel og en temperatur på mellem 25 og 27 grader. Vinden vil være let og helt konstant (13 km/t) fra østnordøst. Det giver først sidevind, siden medvind, så sidevind på det lange stykke med bakken, derefter modvind og slutteligt sidemodvind.

 

Favoritterne

Prologer er stadig meget hyppige i 2.2-løb, men på dette niveau er de efterhånden meget sjældne. Derfor ved vi faktisk meget lidt om, hvor gode de bedste ryttere er i disciplinen. Hvert eneste år har vi en prolog i Tour de Romandie, men de har stærkt varierende format, og samtidig er de oftest betydeligt længere, end det er tilfældet med denne ultrakorte sag i Tyskland.

 

Det er dog en helt klassisk sag, der trods den lille bakke er relativt flad og med fire sving og en skarp kurve over bare 2,6 km stiller krav til de klassiske prologevner, nemlig power, accelerationsstyrke og tekniske evner. Sprintere er typisk ganske gode prologryttere, og de ventes at blande sig i kampen om sejren med de mest kraftfulde og eksplosive tempospecialister på en etape, der vil skabe de første små forskelle i klassementet.

 

I de senere år har vi set sprinterne komme lidt til kort i Romandiet, men denne betydeligt korte rute burde gøre dem ganske konkurrencedygtige. Vi nærmer os trods alt noget, der kan minde om fem spurter mellem rutens fire sving. Nogen power skal der dog også bruges, særligt på det lange og stigende stykke frem til mellemtiden.

 

Heldigvis vil vejret ikke spille ind. Det bliver tørt og solrigt med en helt konstant vind. Vi bør således få et helt fair opgør på de klassiske prologevner.

 

Netop fordi prologer er så sjældne, famler vi lidt i blinde i favoritvurderingen, men jeg vælger at gå med det oplagte navn. Filippo Ganna kører sit i denne omgang sidste løb i regnbuetrøjen, og han burde have den pakke, der skal til. Han er teknisk meget dygtig, han har poweren, og han er også ganske accelerationsstærk. Vi ved også fra banen, at han mestrer kunsten med at køre disse kortere tidskørsler. Det er således næppe evnerne, der skal koste ham en favoritsejr. Snarere er det formen. Hans EM-løb bekræftede, at han vitterligt er et stykke fra toppen efter Touren. Helt slem er formen dog ikke, når han kan køre næsten lige op med de to schweiziske Stefan’er. I det lys kommer han også til at køre stærkt på denne prolog, og jeg tror på, at han kører stærkt nok til også at vinde sit sidste løb i regnbuetrøjen.

 

Hvem kan true ham? Jeg har lidt fidus til Jonathan Milan. Det er vildt, som italieneren har udviklet sig over sommeren, for hans kørsel i Polen var fremragende. Han var både en god lead-out man, spurtede fornemt selv og klatrede godt. Ligesom Ganna har han været en fremragende forfølgelsesrytter på banen og tillige en hæderlig temporytter på landevejen. Modsat Ganna er han endda også sprinter med mere fart og accelerationsstyrke, og det bør med den form, han har vist, føre til en stærk prolog.

 

En anden oplagt kandidat er Mick van Dijke. At kalde ham tempospecialist er måske en overdrivelse, men han viste i Danmark forleden, at han er en god temporytter, hvad han også gjorde med sine sejre i U23-tiden. Han er samtidig lynhurtig og i stand til at vinde spurter, og dermed burde han have den rette kombination. Han blev kun nr. 4 i den eneste prolog, han har kørt, men det var tilbage i 2020, hvor han kun lige var kommet fra mountainbike. Siden har han udviklet sig enormt, og Danmark viste, at formen er fremragende. Lidt inspiration kan han finde i, at bror Tim, der minder utroligt meget om hans ryttertype, vandt prologen i Sibiu Tour i år.

 

Jeg er spændt på Ben Tulett. Briten har i år virkelig lært at køre enkeltstart, hvad han senest bekræftede i Polen, og særligt hans kørsel på de korte, tekniske enkeltstarter i Baskerlandet og Giroen tilsiger, at han bør køre stærkt her. Den korte rute med mange accelerationer passer godt til en crossrytter, der tillige er teknisk dygtig, men jeg kan frygte, at han mangler en smule fart på de relativt korte strækninger.

 

Læs også
Lund blev overrasket i trumfens stund: Hvad laver du her?

 

Næst efter Ganna er Yves Lampaert vil den største tempospecialist, og han specialiserer sig netop i korte enkeltstarter. Han viste med choksejren i Touren, at han er god på tekniske ruter, og han er også accelerationsstærk og hurtig. Spørgsmålet er dog, om han har den nødvendige fart til faktisk at vinde, ligesom hans form efter nylig sygdom er usikker, men det burde være en disciplin, der passer ham udmærket, selvom ruten nok trods alt er lidt for kort.

 

Felix Grossschartner chokerede voldsomt med 3. pladsen på prologen i Romandiet. Den var noget længere og mere teknisk end denne, men det vidner om, at østrigeren har de rette tekniske evner og den rette accelerationsstyrke. Han har i det hele taget forbedret sine tempoevner ganske meget i år, og dette synes at være det, der passer ham bedst.

 

Lidt af det samme kan siges om Alberto Bettiol. Også han er både tempostærk, hurtig og accelerationsstærk, men hans form er ukendt, da han har holdt pause. Han sad dog med feltet hjem i Hamburg og har i hvert fald store ambitioner for efteråret. Også for ham gælder dog, at jeg frygter, at han mangler den sidste fart.

 

En sprinter, jeg er spændt på, er Sam Welsford. Også han har masser af erfaring fra banen, og han burde derfor være den helt rette kombination. Han er stadig meget grøn på landevejen, og vi har aldrig set ham køre en prolog, men banebaggrunden og farten har han i hvert fald. Formen kan jeg være mere i tvivl om, da han ikke har imponeret voldsomt på det sidste.

 

En af de få ryttere, der faktisk har vundet en stor prolog, er Roger Kluge, der vandt prologen i ZLM Tour i 2015. Den var dog mere end dobbelt så lang, men hans er også blevet nr. 3 på en 3,8 km lang prolog. Han er nok ikke helt så hurtig og eksplosiv som dengang, men han har den rette kombination af power, fart og baneerfaring.

 

Jeg er ret spændt på Phil Bauhaus . Tyskeren har en ikkeeksisterende tempohistorik, men han er den kraftfulde sprintertype, der med sin evne til at køre lange spurter burde være en god prologrytter. Han har vist fornem form i Polen og Hamburg, og han vil være topmotiveret for at holde sig i spil til tage sit hjemmeløbs førertrøje i en spurt en af de kommende dage. Han kan falde igennem, men han kan også overraske.

 

En anden specialist i lange spurter er den uhyre formstærke Alexander Kristoff . Han er dog slet ikke så eksplosiv og accelerationsstærk, og jeg er ikke sikker på, at så kort en prolog er ideel for ham. Vi ved dog, at han tidligere var ret kraftfuld på enkeltstarterne i De Panne, og han har i hvert fald formen med sig.

 

En spændende rytter er Alexander Krieger. På den gamle prolog i Luxembourg var han altid med helt fremme med en 2. plads som bedste resultat. Det vidner om, at han har evnerne, hvilket giver glimrende mening, da han er hurtig og har power. Han er dog ikke så god, som han var dengang, og spørgsmålet er, om han har samme evner på en flad prolog og ikke en prolog med en kort og stejl bakke. Det kan jeg tvivle lidt på.

 

Ruten er for kort for Mattias Skjelmose, men ingen kan benægte, at manden er i form. Han har netop kørt sit livs enkeltstart, og han er både accelerationsstærk og hurtig, ligesom han har power. Meget tyder på, at han er bedre på lange enkeltstarter, og dette bliver helt sikkert for eksplosivt, men jeg er spændt på, hvor langt hans superform kan føre ham.

 

Læs også
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx

 

Hvad så med vores nye tempokonge? Bauke Mollema udvikler sig vildt i disciplinen, og han viste i København, at han kan køre stærkt også på korte og tekniske ruter. Han er også ganske eksplosiv, men jeg vil tro, at det bliver en anelse for kort for ham.

 

En anden klassementsrytter er Pello Bilbao. Han er en skygge af den temporytter, han engang var, men dette handler også mere om noget andet. Det handler om punch, fart, tekniske evner og acceleration, og netop det har han arbejdet meget med på det seneste. Særligt de tekniske evner bør kunne føre ham et stykke i en disciplin som denne.

 

Tobias Foss er utvivlsomt en af de bedste temporyttere, men prologer er for eksplosive for ham. Således var hans prologer i U23-tiden bestemt ikke prangende, og samtidig har han været sat ud af spillet, hvad der kostede ham deltagelsen i Vueltaen. Det vil derfor undre mig, hvis han er flyvende, men vi så i Giroen, hvor formen ellers var svag, at han jo faktisk kørte en god kort og teknisk enkeltstart.

 

Fernando Gaviria har jo kørt på banen og er sprinter, og han burde derfor mestre denne disciplin ganske fornuftigt. Af en eller anden grund har han dog aldrig vist bare antydningen af tempoevner på landevejen, og da han tillige er i meget dårlig form, er optimismen begrænset. Evnerne burde dog være der.

 

Jeg er spændt på Olav Kooij. Hollænderen er helt uden tempohistorik, og han har aldrig nogensinde kørt en prolog, men han kunne godt være den lidt mere robuste sprintertype, der kan køre stærkt på en rute som denne, selvom han nok mangler den sidste power.

 

Der er også en stribe unge sprintere, der er interessante. Det gælder Felix Gross, Henri Uhlig, Mairus Mayrhofer og Niklas Märkl, der alle har leveret stærke prologresultater på 2.2-niveau. Det skal blive interessant at se, hvad de kan på dette niveau. Det samme gælder for Lars Boven, der vandt en prolog sidste år.

 

Der er også topsprinterne Fabio Jakobsen og Caleb Ewan samt andre sprintere i form af Max Kanter, Kim Heiduk og Heinrich Haussler , der alle kan gøre det godt, men særligt de to førstnævnte fremstår ikke som de tilstrækkeligt kraftfulde. Alan Boileau kørte en flot prolog i Rwanda sidste år, og Reinardt van Rensburg har engang vundet prologen i Portugal over en tilsvarende distance, mens Maurice Ballerstedt og Byron Munton også har et fint prologresultat. Andre hurtige folk, der bør kunne gøre det pænt, er Stan van Tricht, Florian Senechal, Tosh van der Sande, Barnabas Peak, Marco Haller, Lawrence Naesen og Jeremy Lecroq, og det samme gælder for eksplosive folk som Greg van Avermaet, Tobias Bayer, Scott Thwaites, Patrick Konrad, Ruben Guerreiro, Sean Quinn , der kørte en fin prolog i Romandiet, Jonas Rutsch, Adam Yates, Nico Denz, Georg Zimmermann, Sven Erik Bystrøm, Tony Gallopin og Alessandro Covi, men jeg ser dem ikke helt fremme. Til gengæld tror jeg, at det bliver for kort og eksplosivt for folk som Mikkel Bjerg, Miguel Heidemann, Filip Maciejuk, Ben Healy, Laurens de Plus, Nils Politt, Romain Bardet og Mauri Vansevenant.

 

OPDATERING: Bauhaus er testet positiv for corona og kommer ligesom Märkl ikke til start.

 

Feltet.dks vinderbud: Filippo Ganna

Øvrige vinderkandidater: Jonathan Milan, Mick van Dijke

Outsidere: Ben Tulett, Yves Lampaert, Felix Grossschartner, Alberto Bettiol, Sam Welsford

Jokers: Roger Kluge, Alexander Kristoff, Alexander Krieger, Mattias Skjelmose, Bauke Mollema, Pello Bilbao, Tobias Foss, Fernando Gaviria, Olav Kooij

 

STREAM VUELTA A ESPANA UDEN AFBRYDELSER

MODTAG ET AF FELTET.DKS POPULÆRE NYHEDSBREVE

Filippo Ganna
Jonathan Milan, Mick van Dijke
Ben Tulett, Yves Lampaert, Felix Grossschartner, Alberto Bettiol, Sam Welsford
Roger Kluge, Alexander Kristoff, Alexander Krieger, Mattias Skjelmose, Bauke Mollema, Pello Bilbao, Tobias Foss, Fernando Gaviria, Olav Kooij
Reinardt van Rensburg, Sean Quinn, Nils Politt, Ruben Guerreiro, Max Kanter, Heinrich Haussler, Felix Gross, Henri Uhlig, Mairus Mayrhofer, Lars Boven, Caleb Ewan, Fabio Jakobsen, Kim Heiduk, Alan Boileau, Stan van Tricht, Florian Senechal, Tosh van der Sande, Barnabas Peak, Marco Haller, Lawrence Naesen, Jeremy Lecroq, Tobias Bayer, Patrick Konrad, Ben Healy, Greg van Avermaet, Jonas Rutsch, Adam Yates, Nico Denz, Sven Erik Bystrøm, Alessandro Covi, Romain Bardet, Mikkel Bjerg, Miguel Heidemann,
DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Vuelta a España
Nyheder Profil Resultater
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?