Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: Prolog til Tour de Luxembourg

Optakt: Prolog til Tour de Luxembourg

05. juni 2019 13:31Foto: A.S.O.

Hvert år markeres starten på cykelsommeren, når det onsdagen efter afslutningen på Giroen går løs med den klassiske aftenprolog i Luxembourgs brostensbelagte og tekniske gader. Det vil også være tilfældet i år, hvor der er lagt op til en flot indledning på hertugdømmets nationale rundtur samt et sandt syrebad, når de eksplosive og teknisk stærke sprintere kaster sig ud i en kamp med puncheurs og prologspecialiser om den første førertrøje i det fem dage lange løb.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Ruten

En af de mest ikoniske etaper på cykelkalenderen er aftenprologen i Tour de Luxembourg. Selvom arrangørerne ændrer ruten en anelse fra år til år, er den altid godt 2 km lang og slutter år efter år med den samme brostensbelagte bakke op til mål, hvor rytterne ankommer efter et par minutters rent syrebad på en meget eksplosiv og teknisk strækning For mange er dette aftenslag den første indikation inden for cykelverdenen på, at sommeren endelig er kommet.

 

Også i år har man ændret på ruten, så der i år skal tilbagelægges 2,1 km i landets hovedstad, Luxembourg, mod de 2,3 km, der var på programmet sidste år. Fra start kører man mod sydvest ud til en U-vending allerede efter 110 m. Herfra snor man sig mod øst og sydøst i en mindre teknisk fase, inden man midtvejs kommer frem til floden. Her drejer man skarpt til venstre og kører derefter igennem ganske let stigende terræn mod nordvest op langs vandet, inden man til slut rammer den 700 m lange målbakke, der stiger med 6,8% i snit og indledes med 354 m brosten undervejs, hvor det stiger med ikke mindre end 15,09% med et maksimum på 18,16%. Med 340 m igen drejer man skarpt til venstre, og bare 50 m senere vender endnu et venstresving, inden det hele afsluttes med et sidste højresving, der leder ind på den 90 m lange opløbsstrækning.

 

Etapen byder på i alt 54 højdemeter trods den korte distance.

 

Læs også
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt

 

Det var kendt som Jimmy Engoulvents etape, idet franskmanden vandt i 2007, 2010, 2012 og 2013 samt blev nummer 2 i 2008, nummer 3 i 2011 og nummer 4 i 2015. Han er imidlertid nu gået på cykelpension, og i stedet har andre taget over. Det gælder særligt Damien Gaudin, der har vundet to år i træk. Sidste år slog han Alexander Krieger og Jan Tratnik med hhv. 1 og 3 sekunder, og i 2017 havde han hhv. 1 og 4 sekunder ned til BMC-duoen Greg Van Avermaet og Jempy Drucker. I 2016 slog Drucker Maurits Lammertink og Tom Bohli med hhv. 3 og 4 sekunder, og i 2015 var det Adrien Petit, der sejrede foran Bryan Coquard og Arnaud Gerard. I 2014 vandt Danny Van Poppel foran Drucker og Alex Kirsch, og hollænderen blev i 2014 nummer 2 bag Engoulvent og foran Jonathan Hivert. Derudover har også Fabian Cancellara vundet i 2011 og 2008, Gregory Rast i 2009 og Kim Kirchen i 2006, hvor etapen gjorde debut.

 

 

 

 

 

Vejret

Der er ikke noget værre end enkeltstarter, der ødelægges af regnvejr. Det kan blive tilfældet ved årets prolog, hvor der efter en flot sommerdag med masser af sol, kun enkelte skyer og temperaturer på 26 grader er en risiko for, at det hele ender med et tordenbrag ved aftentide. Da prologen først starter kl. 19, er der derfor en risiko for, at mange af rytterne får våde veje, som vi så det sidste år. Samtidig vil den lette vind vende rundt og komme fra nord og ikke syd. Det giver sidemedvind på første halvdel og derefter primært modvind på anden halvdel.

 

Favoritterne

Prologen i Luxembourg er som sagt lidt af en klassiker, og derfor har de fleste en rimelig god fornemmelse af, hvem der kan gøre det godt i de snævre gader i det lille lands hovedstad. Ganske vist er ruten ændret en anelse, men der er i alt væsentligt tale om samme rute som i de seneste mange år. Det er en ganske speciel prolog, der ikke er skabt til enkeltstartsspecialister. Tværtimod er det en etape for puncheurs, stærke sprintere og eksplosive typer, der har power og fart til at spurte op ad en bakke og tekniske evner til at håndtere de mange sving.

 

Efter Jimmy Engoulvents store dominans er etapen i de senere år primært blevet vundet af sprintere. Danny Van Poppel, Adrien Petit og senest Jempy Drucker har trukket sig sejrrigt ud af spurten op ad bakken, og det er derfor nærliggende igen i år at pege på en hurtig afslutter. I de seneste to år er etapen imidlertid blevet vundet af den knap så eksplosive prologspecialist Damien Gaudin, og derfor kan også denne ryttertype gøre sig gældende.

 

Desværre kan etapen blive præget af risikoen for regn. Kommer der en tordenbyge - og risikoen er særligt stor for de sidst startende - vil det få afgørende indflydelse på udfaldet. Har man våde veje på så teknisk en rute, har man ikke skyggen af chance for at vinde, og derfor vil etapen i givet fald med statsgaranti blive vundet af en rytter, der har kørt i tørvejr. Vi baserer denne analyse på den antagelse, at alle har lige vilkår, men det kan som sagt meget vel gå anderledes.

 

Læs også
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024

 

Havde vi ikke haft forudgående erfaringer, havde vi nok vurderet Damien Gaudin til at være for tung til en så eksplosiv rute som denne. Med to sejre i træk har han imidlertid vist sine evner som prologspecialist, også på en rute som denne, og den historik gør det umuligt ikke at pege på ham som favorit. Ganske vist har han ikke kørt meget i optakten, men da han er ved at bygge form frem mod Tour de France, kan han ikke være helt ringe. Gaudin har også tidligere vundet prologen i Paris-Nice og er ganske enkelt specialist på ultrakorte enkeltstarter. Derfor tror vi, at han laver hattrick onsdag aften.

 

I det hele taget har Direct Energie et hold spækket med vinderkandidater. En anden god kandidat er Jonathan Hivert, der tidligere er blevet nr. 2, 3, 3, 5 og 7 på denne prolog. Med andre ord har den eksplosive franskmand kredset om sejren på en rute, hvor han med sine puncheuregenskaber har som skabt til den korte, stejle bakke. Man skal altid passe på med Hivert, hvis form svinger kraftigt fra dag til dag, og som ikke var prangende i weekenden. Omvendt vandt han kongeetapen i Aragonien for et par uger siden, og han vil elske endelig at tage den sejr, han tage før eller siden.

 

En tredje kandidat på Direct Energie er Adrien Petit. Franskmanden vandt etapen i 2015 og er derudover tidligere blevet nr. 4 og 5. Med andre ord er også han med sine gode tekniske evner, sin acceleration og sit punch på bakker perfekt til denne rute. Heller ikke han har kørt meget på det seneste, men han viste hæderlig form i både Dunkerque og Circuit de Wallonie, og da også han regner med at skulle køre Tour, kan heller ikke han være i ringe form.

 

Den værste trussel mod en Direct Energie-sejr må være Christophe Laporte. Franskmanden var uheldig at styrte sidste år, men i teorien burde han elske denne rute. Han er teknisk stærk, kan accelerere og har bakkespurter som sit speciale, og med sejre på enkeltstarterne i Belgium Tour og Etoile de Besseges i det seneste års tid, har han dokumenteret sine tempoevner. Ruten passer ham med andre ord ideelt, men desværre har han stadig til gode at rejse sig efter en sæson, der indtil nu har været næsten kastastrofal.

 

Alexander Krieger er måske ikke så kendt som den ovennævnte, men tyskeren er så god, at han for længst burde have fået chancen på et større hold. Sidste år blev han nr. 2 bag Gaudin på denne etape, og det viser, at han sagtens kan vinde, ikke mindst fordi han slog både Hivert og Petit. Som klatrestærk sprinter med et godt punch har han alle de nødvendige egenskaber, og hans nylige kørsel i Rhone-Alpes Isere Tour og GP Marcel Kint viser, at formen igen i år er timet perfekt til sæsonens store mål.

 

Sidste år vandt Andrea Pasqualon løbet, men han blev faktisk kun nr. 22 på prologen. I 2017 blev han dog nr. 10, og han har da også utvivlsomt alle de rette evner til at blande sig. Som klatrestærk sprinter med speciale i at spurte på en bakke burde han gøre det bedre end sidste år, også selvom vi i Plumelec så, at formen ikke er helt så god som sidste år.

 

Lad os tage en rytter mere fra Direct Energie. Anthony Turgis har gjort store fremskridt i år og er sammen med Hivert holdets bud på en klassementsrytter. Han har kun kørt prologen en enkelt gang, da han i 2016 blev nr. 19, men nu er han meget stærkere. Som puncheur burde han kunne lide ruten, og han viste med 4. pladsen i Dunkerque og den nylige 5. plads i Circuit de Wallonie, at formen er glimrende.

 

Med en 2. plads i Circuit de Wallonie og en sejr i Rund um Köln har Baptiste Planckaert vist superform. Som sprinter med speciale på bakker burde han være god på en rute som denne, og den gode form vil naturligvis bringe ham langt. Spørgsmålet er bare, om han er helt eksplosiv nok til også at vinde.

 

En rytter, der kan overraske, er Eduard Grosu. Rumæneren er kendt som sprinter, men i år har han klatret ganske imponerende. Samtidig er han kendt som en kamikazepilot med tekniske evner, og han viste på sidste etape i Kroatien sidste år, at han kan spurte på bakker. Med det niveauspring, han har taget i år, kan han overraske.

 

Læs også
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

 

Meget af det samme kan siges om Justin Jules. Franskmanden er ligeledes i sit es i tekniske spurter med sene sving, og modsat Grosu har han endda stigende spurter som sit speciale. Det gør ham som skabt til denne rute, men af en ellers anden grund har han klaret sig dårligt i både 2017 og 2018. Han har potentiale til at overraske, men da hans form heller ikke synes i top, er han mere en joker end en favorit.

 

Løbets store stjerne er naturligvis Niki Terpstra , men denne rute er nok alligevel en anelse for eksplosiv for den femte kandidat fra Direct Energie. Han er ellers kommet fint tilbage efter det grimme styrt i Flandern og viste god form i Circuit de Wallonie. Som klassikerspecialist kan han spurte op ad en stejl bakke, men det er tvivlsomt, om motoren når at blive varm på 2 km.

 

Aime De Gendt er tidligere blevet nr. 7 på denne etape, og han har da også med sit punch på små bakker de rette evner. Han skuffede igennem det meste af foråret, men i Dunkerque viste han, at han endelig er ved at finde formen. Kan han bygge videre på den præstation her flere uger efter, bør han være med fremme igen denne gang.

 

Med to etapesejre har Anthony Perez i de seneste to sæsoner imponeret i dette løb. Af en eller anden grund har han imidlertid aldrig præsteret på denne etape. Det er lidt sært for en mand, der med sit punch burde elske rutens eksplosive karakter. Han vinder derfor nok ikke, men han har i hvert fald top 10-potentiale.

 

Efter 2. pladsen i Plumelec kommer Jesus Herrada til løbet med storform. Han har tidligere kørt en fremragende prolog i Paris-Nice, men i de senere år er han blevet knap så eksplosiv. På papiret burde han dog have det rette punch, ikke mindst efter den fine præstation på bakken i lørdags, og hans gode form kan føre ham langt.

 

Den tidligere vinder Maurits Lammertink blev nr. 2 på prologen, da han sejrede i 2016, og som puncheur har han også de helt rette karakteristika. Desværre er han også en skygge af den rytter, han var for tre år siden, og det vil derfor være en overraskelse, hvis han kan gentage resultatet, ikke mindst fordi han måtte udgå af Tour of Norway med sygdom.

 

Piet Allegaert er blevet hhv. nr. 4 og 9 i de seneste to år, og det viser, at det er en rute, hvor han kan begå sig. Desværre har han i de senere år været lidt i tilbagegang, og vi tvivler på, at han faktisk kan vinde etapen. Hans holdkammerat Benjamin Declercq er kørt i top 10 de seneste to år, men han har haft en forfærdelig sæson og synes slet ikke i form.¨

 

Endelig vil vi pege på tre af crossrytterne, der i sagens natur burde være gode på en teknisk og eksplosiv rute. Særligt er det værd at holde øje med Gianni Vermeersch, der også på landevejen har vist de rette evner, men har Philipp Walsleben endelig fundet formen, burde også han være god. Det samme gælder for Marcel Meisen¸ men han har dog på landevejen markeret sig som en lidt tungere rytter.

 

Derudover kan det være værd at holde øje med klassementsryttere som Loic Vliegen, Frederik Backaert, Jerome Baugnies, Pit Leyder, Thomas Sprengers, Dimitri Claeys, Julien El Fares, Mauro Finetto, Javier Moreno, Huub Duijn, Emil Vinjebo, Adam De Vos og Kevin Geniets, der alle har evnerne til at gøre det godt, selvom det bliver svært at vinde. Derudover kan sprintere altid overraske, og derfor skal man have blik på Enrique Sanz, Edward Planckaert, Aksel Nommela, Colin Joyce og Nicolai Brøchner. Endelig glæder vi os til at se de to unge polakker Szymon Rekita og Filip Maciejuk.

 

Feltet.dks vinderbud: Damien Gaudin

Øvrige vinderkandidater: Jonathan Hivert, Adrien Petit

Outsidere: Christophe Laporte, Alexander Krieger, Andrea Pasqualon, Anthony Turgis, Baptiste Planckaert

Jokers: Eduard Grosu, Justin Jules, Niki Terpstra, Aime De Gendt, Anthony Perez, Jesus Herrada, Maurits Lammertink, Piet Allegaert, Benjamin Declercq, Gianni Vermeersch, Philip Walsleben, Marcel Meisen

DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Tour de Luxembourg
Nyheder Profil Resultater
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?