Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: Prolog til Tour de Romandie

Optakt: Prolog til Tour de Romandie

25. april 2017 15:00Foto: Unipublic / Graham Watson

Som det som regel har været tilfældet, indledes Tour de Romandie med en kort, eksplosiv prolog, der vil åbne de første små tidsforskelle mellem favoritterne til den samlede sejr. Det er imidlertid specialisterne, der ventes at slås om sejren på den flade rute i UCI-hovedkvarteret Aigle på en dag, hvor massivt regnvejr samtidig vil betyde, at mange måske er tilfredse med blot at holde sig på cyklen på de mange tekniske passager, der venter feltet i Schweiz.

 

Annonce

Ruten

Tour de Romandie er traditionelt altid startet med en prolog, og i de senere år er det kun i 2015, hvor man lagde ud med et holdløb, at man har brudt den trend. Det sker heller ikke i år, hvor man igen lægger ud med en kort, eksplosiv enkeltstart. Med sine 4,8 km er der tale om en lidt længere rute, end man ofte har set i det schweiziske etapeløb, og som det som regel har været tilfældet er der tale om en relativt flad sag, der er som skabt til de virkelige specialister i denne ganske særlige disciplin.

 

Året prolog afvikles i byen Aigle, der er kendt som hjemsted for den internationale cykelunion, og strækker sig altså over 4,8 km. Fra starten bevæger man sig gennem et par sving mod syd ad en flad vej, inden yderligere et par sving sender rytterne mod nordvest, hvor de rammer den eneste lille bakke på ruten. Efter 1,5 km kører man således opad i ca. en kilometer, men det stiger kun ganske svagt med 2-3% i en fase, hvor der for en gangs skyld ingen sving er.

 

Efter 2,42 km tages mellemtiden, og herefter vender man rundt for igen at køre tilbage mod centrum af Aigle via en let faldende og lige vej. Mod slutningen venter en ganske lille bakke, inden man med 250 m igen tager et 180-graders sving for at køre op til målet på Avenue des Glariers via en svagt faldende opløbsstrækning.

 

Trods sin status som hjemsted for UCI har Aigle ikke ofte været vært for stor cykelløb. Faktisk har byen i dette årtusinde kun én gang lagt asfalt til afslutningen på et stor cykelløb. Det skete i 2014-udgaven af Tour de Romandie, hvor Simon Spilak slog Chris Froome i en spurt tomandsspurt på løbets kongeetape, efter at duoen havde sat rivalerne til vægs på de tidligere stigninger.

 

 

 

Vejret

Tour de Romandie er berygtet for sne og regn, og desværre ser vejrudsigten forfærdelig ud for de første fire dage. Således ventes der til tirsdagens prolog massivt regnvejr hele eftermiddagen. Rytterne kan dog i det mindste glæde sig over, at det med en temperatur på 16 grader ikke er så koldt, som det ofte har været tilfældet. Der vil være en relativt konstant let vind fra vest, hvilket betyder, at rytterne vil have sidevind på stort set hele ruten.

 

Vejret

Tour de Romandie er berygtet for sne og regn, og desværre ser vejrudsigten forfærdelig ud for de første fire dage. Således ventes der til tirsdagens prolog massivt regnvejr hele eftermiddagen. Rytterne kan dog i det mindste glæde sig over, at det med en temperatur på 16 grader ikke er så koldt, som det ofte har været tilfældet. Der vil være en relativt konstant let vind fra vest, hvilket betyder, at rytterne vil have sidevind på stort set hele ruten

 

Favoritterne

Tour de Romandie er kendt som et af de tre ugelange etapeløb på WorldTouren, der ikke byder på flade linjeløbsetaper, men der er alligevel som regel én dag i det schweiziske løb, hvor de tunge folk kan dyste om sejren uden at skulle bekymre sig om stigningsprocenter og bjergben. Paradoksalt nok er det bjergrige løb således det eneste af WorldTour-etapeløbene, der stort set altid indledes med en helt klassisk prolog for virkelige specialister, en disciplin, der ellers er ved at dø ud i moderne cykelsport.

 

Det gælder således også i år, hvor ruten til tirsdagens indledning er designet til ryttere, der har netop denne særlige kunst som speciale. Ganske vist er der en mindre bakke på ruten, men den er så mild, at den næppe vil spille nogen rolle. Første del af prologen er flad og teknisk, mens den midterste del er mere enkel, og her vil de mere kraftfulde ryttere kunne gøre en forskel. Overordnet er der imidlertid tale om en meget eksplosiv sag, og det tilgodeser som regel et miks af sprintere og enkeltstartsspecialister. De fleste klassementsryttere er lidt for meget dieselmotorer til at kunne blande sig i kampen om etapesejren, og for dem handler det primært om at undgå problemer samt alt for store tidstab på e etape, der næppe bliver afgørende i det store billede.

 

En helt afgørende faktor bliver imidlertid vejret. I år vil Tour de Romandie igen leve op til sit rygte og byde rytterne på elendigt vejr og næsten urimeligt meget regn. Der ventes i alt at falde mere end 20 mm i Aigles gader tirsdag, og det betyder, at de våde veje vil spille en kolossal rolle. Antallet af styrt på regnfulde, våde prologer i det schweiziske etapeløb er stort, og derfor bliver etapens resultat i høj grad også bestemt af risikovillighed. Forvent ikke at se toptider fra folk som Chris Froome, Richie Porte, Ilnur Zakarin og Tejay van Garderen. I forvejen er dette ikke en disciplin for dem, og da står på tærsklen til store mål i henholdsvis Touren og Giroen, vil de næppe satse alt for at vinde et par sekunder på denne etape.

 

Et bjergløb som dette tiltrækker sjældent mange specialister, og det er også i år et felt domineret af klatrere. Enkelte navne skiller sig imidlertid ud til en etape som denne. Det gælder specielt Jonathan Castroviejo , der på papiret er den stærkeste enkeltstartsrytter i feltet. I løbet af de seneste knap to år har han gradvist taget springet ind i den absolutte verdenselite, og den foreløbige kulmination kom sidste efterår, da han vandt bronze ved VM. I år har han fortsat takterne ved at slå Tony Martin på enkeltstarten i Algarve, og der er ingen tvivl om, at han i særklasse er nummer 1 i hierarkiet i dette felt. Hidtil har han mest begået sig på længere enkeltstarter, men hans store gennembrud kom faktisk, da han som helt ung Euskaltel-rytter var prologen i netop dette løb.

 

Castroviejo er teknisk dygtig og dermed stærk på en rute som denne. Selvom han ikke har kørt løb i nogen tid, er Romandiet et stort mål for ham, da det giver ham en sjælden mulighed for at køre som kaptajn. Formen ventes derfor at være i top for spanieren, og han vil være meget motiveret. Det store spørgsmål er, hvor risikovillig han er, idet han har større mål i det samlede klassement. Samtidig har han faktisk kørt overraskende svage enkeltstarter i Tirreno og Sarthe, og vi har derfor en lille nagende tvivl om, hvorvidt hans kraftigt forbedrede klatreegenskaber har haft en pris. Det ændrer imidlertid ikke på, at Castroviejo bør være den bedste i dette felt, og derfor er han vores favorit.

 

Hans to største rivaler kunne meget vel vise sig at blive to unge BMC-kometer, der begge kører på hjemmebane. En af dem er Stefan Küng, der er et af feltets allerstørste enkeltstartstalenter. En kombination af skader og løbsprogram har betyder, at han faktisk ikke har kørt mange kilometer mod uret i sin tid som professionel, men da i sit første år blev nummer 2 efter Wiggins i De Panne, viste han potentialet. Hans dieselmotor passer bedre til længere enkeltstarter, men da han har en banebaggrund, burde også denne disciplin ligge fint til ham. Ganske vist er hans form lidt usikker, da han ikke har kørt løb siden brostensklassikerne, men han må have udset sig denne hjemmebaneetape som et stort mål. Derfor kan han meget vel gøre Castroviejo rangen stridig, specielt fordi han sikkert tager flere risici.

 

Hans holdkammerat Tom Bohli er et andet fremragende vinderbud. Den unge schweizer blev professionel sidste år, og han fik en fremragende debut. Specielt imponerede han ved at slå rekorden i prologen ved 3 Dage ved Vestflandern i suveræn stil, og han var mindre end et sekund fra at vinde enkeltstarten i De Panne foran Maciej Bodnar og Tony Martin. Han mangler stadig holdbarhed over de længere distancer, men på en prolog som denne tyder det på, at han allerede er en af de bedste i verden. Derfor kan han meget vel ende øverst på skamlen i sit hjemmebaneløb.

 

Sidste år vandt Ion Izagirre prologen, og det gør ham automatisk til en kandidat også denne gang. I 2016 var ruten imidlertid betydeligt mere teknisk og kuperet, og han får det sværere på den fladere strækning i Aigle. Han har ikke så meget power som de store specialister, men han er til gengæld en af de teknisk allerdygtigste, og det var netop på den regnvåde nedkørsel, at han sidste år gjorde forskellen. Hvis han er restitueret efter hans fremragende præstation i Liege, kan han sagtens gentage sidste års bedrift - hvis han er villig til at tage de nødvendige risici bare to måneder efter sit styrt på enkeltstarten i Ruta del Sol.

 

Korte enkeltstarter, lange enkeltstarter, flade enkeltstarter, kuperede enkeltstarter… Siden han i sidste års Giro til sin egen overraskelse pludselig fandt ud af, at han er specialist, har Primoz Roglic været flyvende på enhver slags tidskørsel. I år har han været helt fantastisk med fremragende præstationer på flade ruter i Algarve og Tirreno og en suveræn sejr på den svære enkeltstart i Baskerlandet. Nu skal han for første gang give sig i kast med en prolog, og det bliver spændende at se, hvordan han klarer den. Han kørte en fremragende 1. etape i Giroen sidste år, men denne etape er kortere og mere teknisk. Vi tvivler på, at han er teknisk stærk og risikovillig nok til at vinde, men på den anden side viser erfaringen, at man aldrig skal afskrive Roglic på en enkeltstart…

 

Alex Dowsett er en af de mest uberegnelige enkeltstartsspecialister. På sine bedste dage er han sublim, men langt de fleste gange lever han ikke op til forventningerne. I år har han imidlertid været velkørende, specielt da han slog Castroviejo på den korte, tekniske enkeltstart i Sarthe. Det vidner om storform, og da han bygger op til Giroen, bør han være endnu bedre her. Vi er imidlertid lidt usikre på, at ruten er en anelse for eksplosiv for en rytter, der har gjort det bedst på længere etaper.

 

LottoNL-Jumbo har imponeret med deres indsats for at forbedre enkeltstartsevnerne hos deres ryttere, og en af dem, der har draget størst fordel af det, er Victor Camepanerts. Den belgiske rytter har udviklet sig fra at være en habil enkeltstartsrytter til at være en af de førende specialister. Det viste han senest med sin suveræne sejr foran mange af sportens stjerner i Ruta del Sol, og han vil være topmotiveret for at holde momentum her i Romandiet. Han har imidlertid haft større succes på længere enkeltstarter, og spørgsmål er, om denne etape er lidt for eksplosiv for ham. Samtidig styrtede han på netop denne prolog for 12 måneder siden, og det kan sidde i baghovedet på de regnvåde veje.

 

Fabio Felline udviklede sig pludselig til enkeltstartsspecialist i 2015, og siden da er han stort set altid endt i top 10. Hans første store sejr kom i Criterium International, hvor ruten minder ganske meget om den, der venter i Romandiet. Han er i sit es, når det bliver teknisk og eksplosivt, og dermed har den formstærke italiener alle forudsætninger for at køre med om sejren, hvis han er villig til at tage de nødvendige risici.

 

En anden enkeltstartsspecialist er Johan Le Bon, der imidlertid også er meget ustabil. Hans andenplads efter Cancellara i sidste års Tirreno var sublim, og han har også tit gjort det godt i De Panne. I det hele taget synes han at være bedst på korte, tekniske enkeltstarter, og han har altid kørt gode prologer. Formen så god ud i Tour of the Alps, så han kan meget vel levere endnu en pragtpræstation her.

 

En af de ryttere, der mest har grund til at begræde de få prologer i moderne cykelsport, er William Clarke. I de seneste år har han vundet stort set alle sådanne etaper i de løb, han har kørt i Australien og Asien. Nu er han kommet på WorldTouren og skal bevise, at han også kan på dette niveau. Clarke er løbets mest udprægede prologspecialist, og det gør ham til en mand, der skal holdes øje med.

 

Bob Jungels viste i Fleche Wallonne, at Giro-formen er fundet, og det gør ham til en af de helt store favoritter til et løb, hvor enkeltstarterne bliver afgørende. I de senere år har han imidlertid foretrukket længere, mere kuperede enkeltstarter, og dette bliver nok for eksplosivt for ham. Samtidig er han næppe villig til at tage store risici så tæt på Giro-starten. På den anden side er han teknisk dygtig, og i den forstand passer ruten ham fint.

 

2017 har været et gennembrudsår for Alexander Edmondson, der endelig har fuldt fokus på landevejen. Han kørte en fremragende sæson på brostenene, hvor han også viste, at han kan køre en kort, flad enkeltstart, idet han blev nummer 6 i tidskørslen i De Panne. Nu er han tilbage i aktion, og Orica har ikke lagt skjul på, at de tror på, at australieren med sin banebaggrund har muligheder for at vinde denne etape.

 

Movistar har også gode muligheder med Andrey Amador og Jesus Herrada, der i henholdsvis Giroen og Dauphiné har kørt gode prologer. De er her begge for at køre klassement, og Amador har de tekniske egenskaber og Herrada eksplosiviteten til at blande sig på denne rute. Også for dem afhænger meget imidlertid af risikovilligheden.

 

Endelig vil vi pege på Wilco Kelderman og Remi Cavagna. Førstnævnte er normalt en fremragende prologrytter, men da han netop er kommet tilbage efter en længere pause med en brækket finger, er han endnu ikke i topform og derfor næppe heller meget risikovillig. Cavagna er en yderst talentfuld enkeltstartsspecialist, da i San Juan viste, at han allerede kan begå sig i enkeltstarter på højt niveau. Dette er hans første store test på WorldTouren.

 

Også eksplosive folk som Elia Viviani, Owain Doull, Michael Albasini, Davide Martinelli, Daniel Oss, Simone Consonni og Sonny Colbrelli samt specialister som Lennard Kämna, Maximilian Schachmann og Damien Howson kan gøre det godt, men de vinder næppe.

 

Feltet.dks vinderbud: Jonathan Castroviejo

Øvrige vinderkandidater: Tom Bohli, Stefan Küng

Outsidere: Ion Izagirre, Primoz Roglic, Alex Dowsett, Victor Campenaerts, Fabio Felline

Jokers: Johan Le Bon, William Clarke, Bob Jungels, Alexander Edmondson, Jesus Herrada, Andrey Amador, Wilco Kelderman, Remi Cavagna

Annonce

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Giro dell'Appennino(1.1) 24/06

Giro dell'Appennino(1.1) 24/06

Acht van Bladel(2.1) 25/06-27/06

Tour de France(2.UWT) 26/06-18/07

La Course by Le Tour de F...(1.WWT) 27/06

Axion SWISS Bank Gran Pre...(1.1) 27/06

Annonce

Annonce

AG2R Citroen Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana - Premier Tech

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Deceuninck - Quick-Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - Nippo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty - Gobert

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Israel Start-Up Nation

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team BikeExchange

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jumbo-Visma

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Qhubeka Assos

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

SÆT DIT TOUR-MANAGERSPIL - PRÆMIER FOR MINDST 80.000 KR