Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: Prolog til Tour de Romandie

Optakt: Prolog til Tour de Romandie

23. april 2018 17:52Foto: Sirotti

Som altid er der sekunder at slås om fra starten af Tour de Romandie, der igen i år indledes med en prolog. Som så ofte før er der tale om en ganske teknisk sag med mere klatring, end man ofte ser på den korte indledende enkeltstart, og dermed er der lagt op til et slag mellem de eksplosive og teknisk stærke prologspecialister i kampen om løbets første førertrøje.

Artiklen fortsætter efter videoen.

SÆT DIT MANAGERHOLD TIL ROMANDIET - OG VIND KONTANTE PRÆMIER

Ruten

Tour de Romandie er traditionelt altid startet med en prolog, og i de senere år er det kun i 2015, hvor man lagde ud med et holdløb, at man har brudt den trend. Det sker heller ikke i år, hvor man igen lægger ud med en kort, eksplosiv enkeltstart. Med sine 4,02 km er der tale om en lidt længere rute, end man ofte har set i det schweiziske etapeløb, og som altid er der tale om en yderst teknisk sag, der denne gang tillige byder på mere klatring end vanligt.

 

Året prolog afvikles i byen Fribourg og strækker sig altså over 4,02 km. Fra starten bevæger man sig igennem fladt terræn mod nordøst over La Sarine-floden, inden man drejer mod nordvest for et køre op ad en ganske lille bakke. Her vender man efter 1 km rundt og følger herefter over ca. en kilometer en let faldende vej mod sydøst, inden man drejer til venstre for atter at krydse floden.

 

Den næstsidste kilometer leder mod sydvest og siden nordvest gennem relativt fladt terræn og uden væsentlige tekniske udfordringer, indtil man kommer til den vanskelige sidste kilometer efter endnu en passage af floden. Et venstresving efterfølges af hele to hårnålesving, hvoraf særligt det sidste er skarpt, mens rytterne kører op ad en lille bakke, der over én kilometer stiger med 7,1% i snit. På de sidste 500 m er der bare et ganske blødt venstresving lige inden stregen.

 

Læs også
Skjelmose med stærk udmelding inden monument

 

Prologen byder på i alt 102 højdemeter.

 

Fribourg var senest målby i 2015, hvor Stefan Küng tog en imponerende solosejr fra et udbrud på en episk regnvejrsdag. I 2014 var Michael Albasini hurtigere end Thomas Voeckler og Jan Bakelants, da de tre akkurat holdt feltet bag sig, og i 2010 vandt Mark Cavendish en spurt. I  2009 besejrede Ricardo Serrano Lars Bak og Gregory Rast på endnu en udbrudsetape, og i 2008 var Robbie McEwen hurtigst i en spurt. I 2000 kom Tour de Suisse forbi, og her sneg Wladimir Belli sig væk fra en lille gruppe og tog derved en solosejr.

 

 

 

Vejret

Tour de Romandie er frygtet for sin sne, regn og kulde, og i år ser det da også ud til, at feltet får en meget våd weekend. Starten bliver imidlertid smuk, da tirsdag byder på en skyfri himmel og en temperatur på 21 grader. Der vil bare være en let vind fra vest, hvilket først giver medvind, så sidevind og til sidst hovedsageligt modvind på den afsluttende halvdel af prologen. Vinden burde være ret konstant i løbet af eftermiddagen.


SÆT DIT MANAGERHOLD TIL ROMANDIET - OG VIND KONTANTE PRÆMIER
 

Favoritterne

Prologerne i Romandiet har haft en ret varierende natur. I mange år har de været relativt flade, tekniske og ultrakorte, men denne er anderledes. Distancen er lidt længere, end man ofte har set det, og særligt vigtigt er det, at der er en ret hård bakke mod mål. Man skal ikke glemme, at det er 25% af distancen, der stiger med mere end 7% i snit, og det vil gøre det ganske svært for de helt tunge specialister at blande sig. Ryttere som Alex Dowsett og Matthias Brändle, der normalt hører til blandt verdens førende prologryttere, vil formentlig få det svært på en rute med så mange højdemeter.

 

Det betyder også, at klassementsrytterne, der ellers ofte har tabt en del tid på denne etape vil kunne være med langt længere fremme. Den korte distance, de mange tekniske udfordringer samt den eksplosive bakke betyder dog, at det er en sag for de eksplosive, teknisk stærke ryttere, der excellerer over korte distancer og har et godt punch. Ruten er stadig for kort og eksplosiv til en fyr som Richie Porte, der jo ellers er god på korte stigninger og en glimrende temporytter. Med andre ord er det en god etape for eksplosive enkeltstartsspecialister som Rohan Dennis samt en eksplosiv sprintertype som Michael Matthews, der også kan klatre på stigninger af denne længde.

 

Etapen er mest sammenlignelig med den prolog, der indledte løbet for to år siden, men her var der en meget teknisk nedkørsel, der blev helt afgørende på de regnvåde veje. Morgendagens rute er trods alt en anelse mindre teknisk, og samtidig vil vejrforholdene være ideelle. Det betyder heldigvis, at en forsigtig fyr som Porte kan køre 100%, og at der ikke er grund til overdreven forsigtighed. Da vinden samtidig vil være ensartet for alle rytterne, burde vi få en ”fair” dyst.

 

Alt sammen får det os til at pege på Rohan Dennis som vores favorit. Australieren har i de seneste fire sæsoner været næsten umulig at slå på korte, flade enkeltstarter - en status, han har bekræftet i år, hvor han har vundet i både Abu Dhabi og Tirreno. Denne udfordring er dog af en anden karakter. Dels er den ganske kuperet, og dels er den mere teknisk, end Dennis foretrækker det. På denne rute er der knap så mange strækninger, hvor australieren kan gøre brug af sin næsten overmenneskelige power.

 

Ruten er dog ikke dårlig for BMC-stjernen. Dennis er som bekendt en stærk klatrer, særligt på relativt korte stigninger. Samtidig er han meget eksplosiv på korte bakker - husk på, at han vandt en stigende massespurt i Tour of the Alps sidste år - og derfor burde afslutningen passe ham ganske fint. Kobler man det med hans muskelkraft på de få flade strækninger undervejs, burde han blive svær at slå også på denne rute. Hans form burde være i top mindre end to uger inden det helt store mål i Giroen, og han har traditionelt været i stand til at køre stærkt uden den store løbsrytme. Derfor tror vi på endnu en sejr til Dennis.

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

For et par år siden vandt Michael Matthews prologen i Paris-Nice på en teknisk rute med en lille bakke. Den var ganske vist ikke helt så kuperet som denne, men helt usammenlignelige er de to ruter ikke. Hvis Matthews skal slå Dennis på en enkeltstart, burde dette være en af hans bedste muligheder. Han er teknisk fremragende, meget accelerationsstærk og kan spurte om ad en stigning som denne som få andre. Selvom han skuffede i Liege, kørte han fremragende i de første ardennerløb og synes derfor at være i storform. Generelt er han samtidig kun blevet bedre som temporytter i de senere år, hvad han senest bekræftede i Baskerlandet. Dette er derfor en stor chance for Matthews til at få revanche for onsdagens skuffelse.

 

Ingen kan benægte, at Primoz Roglic i dag er en af verdens allerbedste temporyttere. Senest tog han en overbevisende sejr i Baskerlandet, hvor ruten endda var helt flad. Han har dermed dokumenteret, at han kan blande sig med de bedste både i fladt terræn og på kuperede ruter, som han viste sidste år ved VM samt i Baskerlandet og Romandiet. En prolog er dog som udgangspunkt en anelse for kort for sloveneren, der da også sidste år ”kun” blev nr. 6 på den korte tidskørsel. Denne gang er ruten dog mere kuperet, og Roglic burde derfor have langt bedre chancer, særligt fordi han har et ganske godt punch på korte stigninger. Den tekniske karakter er på den anden side ikke helt ideel for ham, men en formstærk Roglic burde være i stand til at køre med om sejren.

 

Efter en meget skuffende 2017-sæson har Jonathan Castroviejo genfundet sin mojo som temporytter. Skiftet til Sky har tilsyneladende gjort ham godt, hvad en andenplads i Abu Dhabi, en tredjeplads i Tirreno og en fjerdeplads i Baskerlandet vidner om. Han fik faktisk endda sin store gennembrudssejr ved som ung Euskaltel-rytter at vinde prologen i dette løb, men desværre er han bedre på længere enkeltstarter end på prologer. Hans store styrke er nemlig hans aerodynamik, som ikke helt kommer til sin ret på en eksplosiv rute med mange temposkift. Derfor er dette ikke en helt ideel etape for Castroviejo, der dog klatrer så godt og er så stærk på det flade, at han burde være med helt fremme.

 

Tidligere var Geraint Thomas decideret prologspecialist, og han vandt faktisk prologen i dette løb i 2012 bare et par uger inden hans andenplads på den indledende enkeltstart i Herning i det års udgave af Giroen. Siden da har han satset mere på klatring, og det har naturligvis kostet den nødvendige eksplosivitet på de helt korte enkeltstarter. Alligevel har Thomas i det seneste år forbedret sig voldsomt som temporytter, hvilket dokumenteres af 2. pladsen i Giroen og sejren i Touren sidste år samt den overlegne sejr i Algarve i år. Den kuperede rute burde heller ikke være til nogen ulempe for Thomas, der har løbet som stort mål. Hans form er lidt usikker efter skuffelsen i Liege, ligesom ruten kan være lidt for kort til den ”nye” Thomas, men han burde alligevel være med helt fremme.

 

Victor Campenaerts har virkelig gjort stormskridt mod toppen af temposcenen i det seneste års tid, og faktisk er det på tekniske ruter med et par mindre bakker han har gjort det bedst. Det viste han i år i Algarve, hvor han blev nr. 2 bag Geraint Thomas, samt sidste år i Ruta del Sol, hvor han vandt. Derfor burde denne rute ikke være dårlig for europamesteren, men man må dog frygte, at ruten trods alt er lidt for kort og eksplosiv for den stærke belgier. På den anden side er hans store mål 1. etape i Giroen, så han burde være meget tæt på den absolutte topform.

 

For to år siden vandt Ion Izagirre som sagt på en meget tilsvarende rute, men her gjorde han først og fremmest forskellen i kraft af sine sublime tekniske egenskaber og nedkørselsevner på de våde veje. Denne gang er ruten ikke helt så kompliceret, men det er stadig en fin strækning for en god klatrer med stærke tekniske egenskaber. Desværre har Izagirre i år skuffet på enkeltstarterne, ligesom han mildt sagt virkede temmelig træt i Ardennerne, og det er derfor lidt usikkert, om han stadig har kræfterne til at blande sig helt fremme.

 

Det samme kan siges om hans bror, Gorka Izagirre, der blev nr. 5 på den prolog, Ion vandt i 2016. Derfor burde dette også være en glimrende rute for den ældste af de to brødre, men der hersker nogen usikkerhed om hans form. Han har nemlig haft et meget hårdt program og virkede i Ardennerne endnu mere træt end Ion. Måske kan han kompensere med sine gode tekniske evner og sit gode punch, men om formen rækker til at være med helt fremme, er lidt usikkert.

 

Den kuperede rute betyder, at det burde være muligt for de tempostærke klassementsryttere at blande sig, også selv om de som regel kommer til kort på prologer. Det kan åbne føre for BMC-duoen Tejay van Garderen og Richie Porte. Ingen af dem er voldsomt eksplosive eller teknisk stærke, men de er begge gode temporyttere og fremragende klatrere. De vil næppe vinde etapen, men burde kunne levere et fint resultat, særligt fordi vejene er tørre, hvilket ikke var tilfældet for to år siden, hvor van Garderen alligevel blev nr. 9.

 

En anden klassementsrytter, der kan drage fordel af denne etape, er Pierre Latour. Egentlig har han aldrig kørt gode prologer, men han har for nylig taget et kvantespring som temporytter. Han blev meget overraskende fransk mester i disciplinen og har endda et godt punch på korte stigninger som den, der venter her. Formen er dog lidt usikker, da en fremragende præstation blev fulgt op af en nedtur i Baskerlandet og Ardennerne.

 

Læs også
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps

 

Andrey Amador finder altid formen til Romandiet og Giroen, og det synes også at være tilfældet i år. I 2018 har han endda haft et historisk godt forår, hvor han blandt andet har vundet Klasika Primavera. Han er en glimrende temporytter, der endda i år blev nr. 2 på enkeltstarten i Ruta del Sol, men denne rute er nok lidt for kort og eksplosiv til de costaricanske dieselmotor med de store gear.

 

Stephen Cummings er både en fremragende klatrer og en eminent temporytter, og han har før kørt godt på korte enkeltstarter. Desværre har formen været helt væk i den første del af sæsonen, hvor han intet har leveret. Heldigvis har der været fremgang at spore på det seneste, og måske har han langt om længe fundet benene til at blande sig fremme på en etape som denne, også selvom den er for eksplosiv til at passe ham ideelt.

 

Silvan Dillier flyver formentlig stadig rundt på en sky efter Paris-Roubaix og vil være opsat på at bruge sit momentum på hjemmebanen. Uden at være decideret specialist er han en glimrende temporytter med et godt punch på korte bakker, og formen er i hvert fald på plads. Ruten her kan dog være lidt for kort for hans motor og relativt store gear.

 

Vi vil også på Tobias Ludvigsson. Den store svensker jagter stadig formen efter en operation i vinter, men var i Tour of the Alps bedre end ventet. Han synes at være på ret kurs frem mod Giroen og vil helt sikkert være opsat til denne etape. Han har i de senere år forbedret sine tempoevner yderligere, men ruten her er nok lidt for kort og eksplosiv for den seje svensker.

 

Endelig er der specialisterne Tom Bohli, Alex Dowsett, Ramunas Navardauskas og Matthias Brändle, der alle normalt er med fremme på prologer. Desværre er denne rute nok for kuperet for i hvert fald Bohli, Dowsett og Brändle, mens den tekniske natur ikke tiltaler Navardauskas, der også fortsat jagter formen efter at have misset næsten hele 2017 med hjerteproblemer.

 

Feltet.dks vinderbud: Rohan Dennis

Øvrige vinderkandidater: Michael Matthews, Primoz Roglic

Outsidere: Jonathan Catroviejo, Geraint Thomas, Victor Campenaerts, Ion Izagirre, Gorka Izagirre

Jokers: Tejay van Garderen Richie Porte, Pierre Latour, Andrey Amador, Stephen Cummings, Silvan Dillier, Tobias Ludvigsson

SÆT DIT MANAGERHOLD TIL ROMANDIET - OG VIND KONTANTE PRÆMIER

DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Tour de Romandie
Nyheder Profil Resultater
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

EPZ Omloop van Borsele(2.NCUPJW) 19/04-21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Tour de Romandie(2.UWT) 23/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?