Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: Prolog til Tour de Slovaquie

Optakt: Prolog til Tour de Slovaquie

15. september 2021 17:58Foto: BORA-hansgrohe/BettiniPhoto

Efter et par år med et kortere format vender Slovakiet Rundt tilbage til traditionen med en indledende prolog, der onsdag skyder fem dages cykelfest i gang. Det sker på ganske interessant og spektakulær vis, når rytterne skal tilbagelægge bare 1,6 km i det, der bedst kan betegnes som to 800 m lange spurter adskilt af en U-vending, og selvom forskellene vil være små, skal de ikke negligeres i et løb, der synes at skulle afgøres med små marginaler.

Artiklen fortsætter efter videoen.

SE TOUR DE SLOVAQUIE PÅ DISCOVERY+ UDEN BINDING TIL KUN 99,-

 

Ruten

I de senere år har det været en tradition, at løbet er blevet indledt med en kort prolog, men i årene 2019 og 2020, hvor det var reduceret til bare fire dage, udgik åbningen til fordel for en første dag med to halvetaper, nemlig en sprinteretape om morgenen og en kort enkeltstart om eftermiddagen. I år er løbet tilbage ved fuld længde over fem dage, og det betyder en tilbagevenden til prologen, der i år bliver eneste tidskørsel. Derfor er der vigtige sekunder på spil fra start, men det bliver få af slagsen, når der som åbning på løbet bare skal køres 1,6 km på en helt enkel rute, der i alt væsentligt bare er en spurt frem og tilbage ad samme vej.

 

I alt skal der altså tilbagelægges 1,6 km i byen Kosice, og de kunne ikke være mere enkle. Man starter i hjertet af byen ved den lokale kirke og herfra kører man 800 m mod nord op ad en lang, lige og næsten helt flad vej. For enden foretager man en U-vending, og derefter går det det 800 m den modsatte vej på den anden side af midterrabatten.

 

Læs også
Dansk sprintertalent tager stor sejr

 

Etapen byder på i alt 7 højdemeter.

 

Kosice er blevet besøgt af løbet to gange i dette årtusinde. Det skete i 2013, hvor løbet åbnede med en lignende etape over 1,8 km, hvor det såmænd var danske Mathias Møller Nielsen, der sejrede foran Nicola dal Santo og Maros Kovac, mens Martin Riska vandt åbningsetapen i byen i 2005. I 2007 var der besøg fra Ungarn Rundt, hvor Robert Nagy slog Jan Barta i en tomandsspurt.

 

 

 

 

SE TOUR DE SLOVAQUIE PÅ DISCOVERY+ UDEN BINDING TIL KUN 99,-

 

Vejret

Det kan blive regnfuldt senere på ugen, men løbet med to deciderede sommerdage. Onsdagen ventes at være skyfri med en temperatur på hele 26 grader - dog en smule aftagende om aftenen, hvor prologen køres. Vinden vil være svag til let (8-12 km/t) og en smule aftagende i løbet af etapen. Den vil komme fra sydvest, hvilket giver sidemedvind på første halvdel og sidemodvind på anden halvdel.

 

Favoritterne

Bemærk: Grundet ugens uhyre store antal løb bliver favoritvurderingerne til etapeoptakterne i dette løb betydeligt mere skitseagtige end vanligt.

 

Det er efterhånden sjældent, at vi i store løb har disse ultrakorte prologer. De er stadig relativt hyppige i mindre løb, men på den store scene er de en uddøende race. Derfor er det også en lidt speciel størrelse at skulle vurdere favoritterne til en etape af denne type.

 

Læs også
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads

 

Ruten kunne imidlertid ikke være mere enkel. Prologer er generelt en sag for sprintere og nogle helt særlige specialister, og denne gang kunne det godt blive en sprintersag. Reelt er der tale om, at man skal køre to spurter over 800 m, hvor også evnen til at foretage en god U-vending kan blive afgørende. Det bliver i hvert fald en sag for folk med fart og eksplosivitet, og selvom forskellene i sagens natur vil være små, kan de blive afgørende i et løb, der ventes afgjort på sekunder. Heldigvis ser vejret ud til at blive ensartet for alle på en smuk sommeragtig aften, og selvom vinden måske vil lægge sig en anelse, vil det næppe være afgørende.

 

Min erfaring med disse ultrakorte prologer er altså, at sprinterne dominerer, og derfor peger jeg på Peter Sagan. Vi har ganske vist ikke tidligere set ham køre en etape som denne, og han havde utvivlsomt også foretrukket en mere teknisk rute, men det burde passe ham storartet. Han er både en af feltets hurtigste og mest accelerationsstærke, ligesom hans teknik i U-vendingen overgår alle andres. Måske er han ikke i topform, men han burde have farten til at køre to af disse spurter i tårnhøj fart. Derfor er han min favorit.

 

Hans værste rival kunne være Cees Bol. Heller ikke han er i storform i en generelt trist sæson, men han er stadig en af feltets hurtigste sprintere. Samtidig er han en kraftfuld type, der også har den power, der er påkrævet, når der trods alt er tale om så lang en distance, at det ikke bare er én lang spurt. Det så vi senest med enkeltstarten i Benelux, og derfor kunne det være en sag for ham.

 

Netop fordi det er mere end bare en spurt, er Jannik Steimle også et godt kort. Han har både poweren og farten, og han har tidligere vundet prologer, blandt andet i Østrig Rundt. Sidste år vandt han den korte enkeltstart i dette løb, og som forsvarende mester er han topmotiveret. Med sin kørsel i Danmark og Tyskland har han på det seneste vist fremragende form.

 

Deceuninck har dog også flere gode kandidater. Shane Archbold har både fart og en banebaggrund, der burde gøre ham til en glimrende kandidat til denne disciplin. Det samme gælder for Michael Mørkøv , der tillige synes at være i fornem form lige nu. Som feltets hurtigste sprinter vil Alvaro Hodeg også gøre det godt, men modsat Sagan og Bol er han knap så kraftfuld og næppe helt skabt til disse lidt længere spurter. Deceuninck har også store forventninger til esportsverdensmesteren Jason Osborne, men det vil undre mig, hvis han kan matche de bedste.

 

Archbold og Mørkøv er ikke de eneste baneryttere, der bør gøre det godt. Det bør være guf for de danske holdløbsryttere Frederik Rodenberg og Julius Johansen, hvoraf særligt Rodenberg også har farten. På Uno-X burde Kristoffer Halvorsen og Daniel Hoelgaard også køre stærkt, men for Halvorsen gælder ligesom for Hodeg, at han er mere hurtig end kraftfuld. Hos holdet har Idar Andersen også tidligere vundet en prolog

 

BikeExchange har Michael Hepburn, der har banebaggrunden og burde køre stærkt her. Desværre er den måske en anelse for kort til at passe ham ideelt, men han er som type meget lig landsmanden Brett Lancaster, der for ca. 15 år siden vandt en lignende prolog i Giroen. Også deres sprinter Kaden Groves bør køre fornuftigt, ligesom det gælder for de hurtige Amund Grøndahl Jansen og Alexander Konychev.

 

I det hele taget er det en god etape for danskerne. Også Casper Pedersen har farten og poweren at køre en disciplin som denne, og han synes tillige i god form. Ruten er dog måske lidt for kort til, at han helt kan matche de hurtigere folk. Hos DSM finder vi også Niklas Märkl, der er tidligere prologvinder og som semisprinter også har den nødvendige fart.

 

En anden rytter, der har vundet prologer i sine unge dage, er Reinardt van Rensburg. Dengang var han mere eksplosiv, end han er nu, men det burde ikke være en ringe disciplin for ham. Også danske Andreas Stokbro burde komme et stykke med sin fart

 

Læs også
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere

 

Astana har også to spændende kandidater. Særligt Gleb Brussenskiy, der både er sprinter og kommer fra banen og i l’Avenir viste storform, burde køre stærkt her. Det burde heller ikke være en ringe disciplin for Fabio Felline, der er både hurtig og tempospecialist.

 

Udover Sagan har Bora også Maciej Bodnar , men jeg vil tro, at dette bliver for kort og eksplosivt for ham. Det kunne ligge bedre til Daniel Oss, men han har ikke tidligere tiders punch. Også Erik Baska burde have farten til at køre en fin prolog af denne type.

 

Derudover kan man nævne feltets mange hurtige folk, der bør gøre det godt, men næppe vinder. Det gælder således Itamar Einhorn, Taj Jones, Norman Vahtra, Yuval Ben Moshe, Lukas Kubis, Giovanni Lonardi, Nicolas Dalle Valle, Enrico Zanoncello, Andrea Peron, Francisco Galvan, Eirik Lunder, Petr Kelemen, Dominik Neuman, David Per, Riccardo Carretta, Fran Miholjevic, Mika Heming, Tim Wollenberg og Tomas Barta. Erfarne Jan Barta har før kørt gode prologer, men han mangler nok i dag det nødvendige punch, og det samme har eksplosive Adam Toupalik.

 

Feltet.dks vinderbud: Peter Sagan

Øvrige vinderkandidater: Cees Bol, Jannik Steimle

Outsidere: Michael Mørkøv, Shane Archbold, Alvaro Hodeg, Kristoffer Halvorsen, Frederik Rodenberg

Jokers: Michael Hepburn, Casper Pedersen, Kaden Groves, Niklas Märkl, Julius Johansen, Reinardt van Rensburg, Gleb Brussenskiy, Fabio Felline, Idar Andersen, Jason Osborne, Adam Toupalik

 

Starttider

Starttiderne findes under liveopdateringen.

 

SE TOUR DE SLOVAQUIE PÅ DISCOVERY+ UDEN BINDING TIL KUN 99,-

Peter Sagan
Cees Bol, Jannik Steimle
Michael Mørkøv, Shane Archbold, Alvaro Hodeg, Kristoffer Halvorsen, Frederik Rodenberg
Michael Hepburn, Casper Pedersen, Kaden Groves, Niklas Märkl, Julius Johansen, Reinardt van Rensburg, Gleb Brussenskiy, Fabio Felline, Idar Andersen, Jason Osborne, Adam Toupalik
Daniel Hoelgaard, Amund Grøndahl Jansen, Alexander Konychev, Andreas Stokbro, Alexey Lutsenko, Yevngeniy Gidich, Itamar Einhorn, Iljo Keisse, Daniel Oss, Maciej Bodnar, Jan Barta, Tomas Barta, Dominik Neuman, Petr Kelemen, Eirik Lunder, Norman Vahtra, Taj Jones, Lukas Kubis, Giovanni Lonardo, Nicolas Dalle Valle, Enrico Zanoncello, David Per
DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Slovakiet Rundt
Nyheder
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?