Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Gå til forsiden af feltet.dki samarbejde medGå til forsiden af feltet.dk
Log ind Følg os Nyhedsbrev VELOMIO

Optakt: Prolog til Tour La Provence
08. februar 2018 16:00 af Emil AxelgaardFoto: A.S.O.

Årets Tour La Provence er hårdere og mere alsidigt end nogensinde tidligere, og den samlede vinder skal mestre de fleste af cykelsportens discipliner. Allerede på førstedagen skal han bevise sine evner, når det torsdag gælder en 5,8 km lang, helt flad prolog på motorsportsbanen Circuit Paul Ricard, hvor de første vigtige tidsforskelle i kampen om den samlede sejr vil blive etableret.

Ruten

I 2016 lagde arrangørerne ud med løbets hårdeste etape, og sidste år var det sprinterne, der fik det første ord. Denne gang prøver man så noget helt nyt i forbindelse med ansigtsløftningen af løbet, der i år bliver bredt ud og giver muligheder til flere forskellige ryttertyper. Den første af nyskabelserne kommer allerede på førstedagen, hvor rytterne kastes ud i en helt klassisk prolog, der på en flad motorsportsbane uden væsentlige tekniske udfordringer vil skabe de første tidsforskelle og bestemme, hvem der skal bære den første førertrøje.

 

Den første enkeltstart i løbets historie er 5,8 km lage og afvikles på motorsportsbanen Circuit Paul Ricard, der ligger i den allersydligste del af Frankrig i byen Le Castekket et stykke øst for Marseille. Visse motorsportsbaner er kuperede, men det er bestemt ikke tilfældet for denne, der er næsten helt flad. Enkeltstarten består af en enkelt omgang på banen, der falder ganske let over den første kilometer og derefter er helt flad over den næste kilometer. De næste to kilometer er let stigende, og til slut falder det en anelse ned mod målstregen. Banen byder hovedsageligt på ganske bløde kurver med kun fire relativt skarpe sving.

 

Circuit Paul Ricard er ikke blevet brugt til et stort cykelløb tidligere i dette årtusinde.

 

 

Vejret

En vigtig forudsætning for en god afvikling af en enkeltstart er, at rytterne har nogenlunde ensartede vilkår. Det vil heldigvis også være tilfældet for denne prolog, der vil blive afviklet under en helt skyfri himmel og i en temperatur på bare 8 grader. Der vil være en let til jævn vind fra nordvest, hvilket først giver medvind, så modvind over et længere stykke og til slut atter medvind.

 

Favoritterne

Der er i den grad brug for at være skarp fra start, hvis man vil vinde årets Tour La Provence. Prologer er sjældent afgørende i etapeløb, men i et løb, der meget vel kan blive afgjort med en ret lille margin, vil den tid, der kan vindes på motorsportsbanen torsdag være vigtig. Derfor er det helt afgørende, at favoritterne er velforberedte, når det fra klokken 16.00 går løs i det sydlige Frankrig.

 

Ruten er som skabt til de sande prologspecialister. Som regel ser man på sådanne enkeltstarter, at en blanding af enkeltstartseksperter og sprintere kan gøre sig gældende. Denne er imidlertid ikke specielt teknisk og er samtidig en anelse for lang for de fleste af de hurtige folk. I stedet er der masser af plads til de ryttere, der på flad vej kan træde de helt store watt, og det ligner derfor en etape for specialisterne, der vil skulle slås om sejren, mens klatrerne skal forsøge at begrænse tidstabet inden den store bjergetape lørdag.

 

Set i det lys vil vi pege på Sylvain Chavanel som vores favorit. Den franske veteran er måske ikke helt så stærk som i sin ungdom, hvor han var en af verdens allerbedste på flade enkeltstarter på op til 20 km. Han er imidlertid fortsat en glimrende temporytter, som han eksempelvis viste i De Panne sidste år. Senest demonstrerede han det med sin 3. plads på enkeltstarten i Besseges i søndags, hvor ruten med den hårde stigning ikke passede ham. Den præstation vidner om, at han er i god form fra sæsonstart, og han plejer at blive bedre efter et par løbsdage. Nu om dage foretrækker han nok lidt længere enkeltstarter, men han har altid været god på prologer også. Der er ikke mange, der kan træde de samme watt som ham, og derfor tror vi, at han endelig tager en længe ventet sejr.

 

Hans værste rival må være Yoann Paillot, der jo faktisk slog ham med sin 2. plads i søndags. De to var imidlertid meget jævnbyrdige, og det vil de sandsynligvis være igen. Paillot har altid været enkeltstartsspecialist og blev blandt andet nr. 2 ved sidste års nationale mesterskaber, og nu synes han at være tilbage ved fordums styrke efter en lidt svær tid. Han er helt klart en af feltets mest kraftfulde ryttere på en powerrute som denne og har vist god form. Hans største problem er, at han normalt foretrækker længere ruter, og det kan måske tippe balancen i Chavanels favør.

 

Det var svært ikke at blive imponeret over Tony Gallopin i søndags. Franskmanden intet mindre end knuste rivalerne på enkeltstarten, og det gør ham naturligvis også til en af favoritterne her. Desværre passer denne rute ham langt dårligere, da han naturligvis savner den afsluttende stigning, hvor han vandt hovedparten af sin tid i søndags. Han er stadig ganske god på korte, flade enkeltstarter, men på en rute som denne har han ikke samme power som Chavanel og Paillot. På papiret er han derfor ikke helt så stærk, men hans gode form kan måske gøre det muligt alligevel at vinde.

 

Vi glæder os meget til at se Alexandre Geniez. I tiden hos FDJ forbedrede han sig enormt som temporytter og har i både Tour de l’Ain og Tirreno-Adriatico kørt nogle fremragende korte, flade enkeltstarter. Det vil han utvivlsomt kunne gøre igen, ikke mindst fordi hans sejr i Marseille viser, at han er i fremragende form. Han foretrækker dog normalt de mere tekniske prologer i Ain og kan får det svært mod folk som Chavanel og Paillot. Omvendt har hans topresultat i Tirreno-Adriatico, hvor ruten er flad og uden tekniske udfordringer, vist, at han sagtens kan blande sig med verdens allerbedste også på en rute som denne.

 

En af feltet sande prologspecialister er Gaetan Bille, der senest blev nr. 2 på prologen i Sharjah Tour. Desværre viste resten af løbet også, at han endnu ikke er i topform. Det skyldes helt sikkert, at han i år har neddroslet aktiviteterne og mere bruger cykelsporten som en sidebeskæftigelse. Derfor kan man tvivle på, om han har formen til at vinde på en rute, der kræver så meget power. Det ændrer dog ikke på, at han er en sand specialist.

 

FDJ kørte et flot løb i Besseges. En af grundene var Bruno Amirail, der leverede et fabelagtigt arbejde for Marc Sarreau. Det kostede ham lidt på den sidste enkeltstart, hvor den afsluttende stigning også gjorde det svært for ham. Han er imidlertid helt klart i fremragende form og samtidig decideret specialist med stor power på en rute som denne. Denne gang er han frisk og burde derfor gøre det godt. FDJ har også veteranen Jeremy Roy, der i de første løb har været bedre end længe og kørte en flot enkeltstart i Besseges. Han er ikke længere så god en temporytter som tidligere, men hans form kan bringe ham langt.

 

Hvad skal man mene om Lilian Calmejane? Han skuffede stort i Besseges og fik dermed atter bevist, at han altså ikke er tempospecialist. Denne rute passer ham bestemt ikke og kunne faktisk ikke være meget værre. Han vil derfor helt sikkert tabe en del tid til sine rivaler. Alligevel vil han formentlig slutte langt fremme i et felt, hvor der ikke er mange specialister. Direct Energie har også Jonathan Hivert, der kørte en overraskende god enkeltstart i Besseges og tidligere har kørt gode prologer. Heller ikke han er dog begejstret for denne powerrute.

 

Sprintere klarer sig ofte godt på prologer, men denne er dog for lang og for lidt teknisk. Skal man pege på to, der kan gøre det godt, er det Christophe Laporte og Marc Sarreau. Begge har vist storform, og Laporte viste også sine gode tempoevner ved at køre en fremragende enkeltstart i Besseges. Det kan han formentlig også gøre her, selvom ruten betyder, at han næppe vinder. Sarreau har før gjort det godt på den tekniske prolog i Ain, men denne kræver nok for meget power.

 

Endelig vil vi pege på Maxime Bouet. Den franske veteran har altid været en glimrende temporytter, selvom han ikke er specialist. Desværre er han efter et styrt i løbet af vinteren ikke i topform, men han viste dog fornuftige takter i Marseille. Ruten passer ham ikke ideelt, men i dette felt burde han kunne gøre det godt.

 

Feltet.dks vinderbud: Sylvain Chavenel

Øvrige vinderkandidater: Yoann Paillot, Tony Gallopin

Outsidere: Alexandre Geniez, Gaetan Bille, Bruno Armirail

Jokers: Lilian Calmejane, Christophe Laporte, Marc Sarreau, Jonathan Hivert, Jeremy Roy, Maxime Bouet

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Pro Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain-Merida

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

BMC Racing Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Mitchelton-Scott

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Quick-Step Floors

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Dimension Data

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team EF Education First-Drapac

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Katusha Alpecin

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team LottoNL-Jumbo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sky

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sunweb

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Log ind

Husk mig.

Glemt kodeord?

Opret bruger