Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: Prueba Villafranca-Ordiziako Klasika

Optakt: Prueba Villafranca-Ordiziako Klasika

25. juli 2022 12:45Foto: Sirotti

Mens de fleste har haft blikket rettet mod Touren, vendes interessen samtidig langsomt mod klassikerne, hvor næste lørdags Clasica San Sebastian indleder series af store endagsløb i sæsonens anden halvdel. Nogle af rytterne til det baskiske løb har denne mandag en chance for at fintune formen i det traditionelle opvarmningsløb Prueba Villafranca-Ordiziako Klasika, hvis kuperede rute tjener som den perfekte testscene for alle med ambitioner i Spaniens største endagsløb.

STREAM TOUR DE WALLONIE TIL HALV PRIS OG UDEN AFBRYDELSER

EFTERÅRSSPILLET STARTER LØRDAG - 10.000 KR I STARTPULJEN

 

Løbets rolle og historie

Spanien har altid været et land med fokus på etapeløb, og endagsløb har aldrig fået megen opmærksomhed på Den Iberiske Halvø. Det har efterladt ryttere som Oscar Freire og Juan Antonio Flecha frustrerede. Begge var de blandt de bedste klassikerryttere i verden, men deres præstationer fik slet ikke den anerkendelse i hjemlandet, som de fortjente.

 

Én region bryder dog svagt trenden. Baskerlandet har altid været den mest cykelgale region i landet, og de elsker både etapeløb og klassikere. Hvert år har de to vigtige løbsblokke, hvor de samler det meste af cykelverdenen til en uge med løb på højeste niveau. I foråret er Itzulia Basque Country højdepunktet i en blok, der også inkluderer endagsløbene GP Miguel Indurain og Klasika Primavera, men i sommerblokken er al fokus på klassikerne.

 

Hovedbegivenheden i serien er naturligvis WorldTour-løbet Clasica San Sebastian, men det har selskab af to mindre løb, der giver mulighed for at finde løbsrytmen. Denne mandag får rytterne en første chance for at finde benene i Prueba Villafranca-Ordiziako Klasika inden løbet i San Sebastian, der afvikles næste lørdag, hvorefter det hele rundes af med Circuito Getxo dagen efter den store klassiker.

 

Prueba Villafranca-Ordiziako Klasika har haft svært ved at finde sin plads på kalenderen. Det er tidligere blevet afviklet under Tour de France, men den ide har i de senere år været opgivet. I stedet har det fundet sted mandag eller tirsdag inden det baskiske storløb og altså lige efter Tourens afslutning. Faktisk er tidspunktet ganske ideelt, da juli måned generelt er en ret død periode. Derfor er det baskiske løb et af meget få, der afvikles på denne tid, og der er derfor masser af interesse, ligesom det for rytterne tjener som perfekt forberedelse på et tidspunkt, hvor mange desperat leder efter løbskilometer.

 

Det kan godt være, at Clasica San Sebastian er det største løb, men Prueba Villafranca-Ordiziako Klasika er meget ældre. De professionelle ryttere fik adgang i 1925, og det er siden kun blevet aflyst to gange, begge gange under Den Spanske Borgerkrig. Siden det nuværende UCI-system blev indført i 2005, har det været et 1.1-løb på UCI-kalenderen. End ikke pandemien fik bugt med løbet.

 

Uheldigvis har det lidt samme skæbne som de fleste af de store spanske løb. De svære økonomiske tider har ramt den spanske kalender hårdt, og mange løb er blevet aflyst. Forårets rige etapeløbsscene er reduceret til næsten ingenting, og de løb, der har overlevet, er ofte blevet forkortet.

 

Prueba Villafranca-Ordiziako Klasika har klaret den, men som så mange andre mindre spanske løb har man ikke haft råd til at præsentere et stort internationalt felt. Mange af de spanske løb var i en periode reduceret til et lidt trivielt opgør mellem Caja Rural og Movistar, mens resten af feltet var udgjort af kontinentalhold. Situationen er ikke så slem for det baskiske løb, men man er ikke længere i stand til at tiltrække ryttere, som man gjorde, da Laurent Jalabert, Abraham Olano, Joaquim Rodriguez og Marino Lejarreta vandt løbet.  I de senere år har der heldigvis igen været flere spanske ProTeams til at brede feltet lidt ud, men trods den gunstige kalender har det fra WorldTouren været sløjt med interessen.

 

I år sker der imidlertid noget. Årsagen kan meget vel være den desperate jagt på point, som man relativt let kan score i et svagere besat 1.1-løb. I hvert fald møder flere af de nødlidende hold op, da BikeExchange, Israel-PT og EF alle stiller til start. De får selskab af både Movistar, UAE og Astana, der alle også deltog i løbet sidste år, og dermed er det klart det stærkeste felt i mange år. De kan se frem til en kuperet rute i Baskerlandet, som har været stort set uforandret siden 2007.

 

Sidste år var feltet betydeligt svagere, og det endte som altid med et opgør på sidste stigning. Her kørte Luis Leon Sanchez, Juan Ayuso, Roger Adria, Hector Carretero, Mikel Iturria og Oscar Rodriguez væk, og de hold feltet bag sig med 9 sekunder. I spurten sejrede Sanchez foran Ayuso, der kun lige var blevet professionel og Adria, mens Gonzalo Serrano som hurtigste mand i feltet måtte nøjes med 7. pladsen. Sanchez har i år kørt Tour og forsvarer derfor ikke titlen, men både Ayuso og Adria er med igen i år.

 

Ruten

Som sagt har ruten ikke været udsat for mange forandringer i de senere år, men i 2016 lavede man en lille modifikation, der betød, at man vendte tilbage til den strækning, der inden da senest var blevet benyttet i 2013. Den ændring blev bibeholdt siden, og derfor vil der være tale om samme rute som i de seks seneste udgaver.

 

Det 165,7 km lange løb starter og slutter i Ordizia og afvikles på rundstrækninger i det kuperede område øst for byen. Først skal rytterne tilbagelægge tre omgange på en 31,4 km lang rundstrækning, der har en flad start og derefter inkluderer løbets væsentligste udfordring, Alto de Abaltzisketa (3,1 km, 7,3%), hvis tre km stiger med hhv. 7,7%, 8,4% og 5,9% i snit. Derfra går der nedad til mål ad en teknisk relativt ukompliceret nedkørsel.

 

Anden del af løbet udgøres af to omgange på en modificeret 35,6 km lang rundstrækning. Den er stort set magen til den første, men kort før Abaltzisketa-stigningen skal man over Alto de Altzo (2,6 km, 6,0%), der er uhyre jævn hele vejen op. De to toppe kommer med hhv. 20,7 og 10,6 km til stregen, og fra sidste stigning falder det frem til de sidste 3 km ad den relativt enkle nedkørsel, inden det flader ud med en helt flad sidste kilometer. De sidste 3 km er teknisk ukomplicerede, idet der dog er et sving med 700 m igen, hvorefter vejen bugter sig kraftigt frem mod de sidste 250 m, der er relativt lige.

 

Løbet har i alt 2391 højdemeter.

 

 

 

 

 

 

STREAM TOUR DE WALLONIE TIL HALV PRIS OG UDEN AFBRYDELSER

EFTERÅRSSPILLET STARTER LØRDAG - 10.000 KR I STARTPULJEN

 

Vejret

Baskerlandet er berygtet for sit regnvejr, og der vil da også være en risiko for byger på 25-35% gennem løbet. Det vil dog generelt være solrigt med få skyer og en temperatur på 24 grader. Der vil være en let vind (7-12 km/t) fra nord, hvilket giver sidemodvind på første del af rundstrækningerne, sidevind på Altzo-stigningen, medvind mellem stigningerne, side- og medvind på Abaltzisketa-stigningen og derefter først mod-, siden side- og slutteligt sidemedvind ind til mål, idet der dog vil være sidevind på den sidste kilometer.

 

Favoritterne

Pruba Villafranca er en god test forud for Clasica San Sebastian, idet terrænet på mange måder svarer til det, der venter en lille uge senere. Derfor domineres løbet typisk også af ryttertyper, der også vil kunne begå sig i WorldTour-løbet, og det er som regel ardennerspecialister og klatrere, der er med helt fremme.

 

For at have en chance i dette løb, skal man være en ganske god klatrer, men en god spurt er ikke nogen ulempe. I 2016 tog Simon Yates en solosejr, og i 2017 var hans bror Adam bare få meter fra at gøre det samme. I sidste ende sluttede det dog i en spurt blandt 15 mand. I 2018 kørte holdkammeraterne Robert Power og Simon Yates fra alt og alle, i 2019 kørte Rafael Valls alene hjem, og i 2020 var det Simon Carr, der viste sig et niveau over alle andre. Sidste år fik vi en seksmandsgruppe, hvor Luis Leon Sanchez vandt foran Juan Ayuso og Roger Adria, men de var blot ni sekunder fra at blive hentet. Forud for disse udgaver er det to gange i træk endt i en spurt mellem de 4-5 stærkeste ryttere. Med andre ord er der mulighed for, at en enlig rytter eller en lille gruppe kan køre hjem, men det kan også slutte i en eller anden form for spurt, hvor klatrestærke sprintere som 2017-vinderen, Sergey Shilov, kan gøre sig gældende, især hvis samarbejdet blandt de bedste klatrere er dårligt efter stigningen.

 

I år er feltet ganske spændende, fordi vi har seks WorldTour-hold til start, hvilket er historisk godt for dette løb, og samtidig er der nogle meget store navne til start. Et stærkere felt betyder som regel mere kontrol, og det bliver næppe et anarki med tidligere angreb. Jeg vil tro, at særligt UAE og BikeExchange vil arbejde for at holde det samlet frem mod sidste stigning, hvor vi kan få det opgør mellem de bedste klatrere og puncheurs, som vi plejer. Her kan vi enten få en solosejr, vi kan få en lille gruppe som sidste år, og vi kan få en spurt i en større gruppe. Chancen for sidstnævnte er nok lidt større i det stærkere felt, fordi den gruppe, der etableres på stigningen, kan være større end vanligt og dermed få vanskeligere ved at samarbejde.

 

Jeg vælger at pege på Juan Ayuso. Den spanske komet var som nyprofessionel meget tæt på at vinde for et år siden, hvor Sanchez slog ham i spurten, men som vi har set i foråret, er han meget stærkere nu. Hans form er ukendt, men da han skal køre San Sebastian og Burgos som nogle ganske store mål, regner jeg med at se ham på niveau med sidste år. Han bliver ikke let at sætte, og han kan slå næsten alle på stregen, som vi så i Catalonien. Derfor tror jeg, at han tager revanche. Som alternativ har UAE Rui Costa , men jeg vil tro, at de spurter med Ayuso, hvis de begge sidder der. Costa kan dog snige sig væk i en taktisk finale, men med det niveau, han har vist i år, tvivler jeg på, at han kører med de bedste. Jan Polanc vil formentlig være hjælper, men Ryan Gibbons kan være klar til en spurt i en større gruppe, hvis han endelig har fundet sine bedste klatreben.

 

Største trussel er vel den tidligere vinder Simon Yates. Dengang kørte han alene hjem fra den sidste stigning, og det kan han meget vel gøre igen. Hans form er ukendt, da han missede Touren med den skade, der sendte ham ud af Giroen, og derfor er det ikke sikkert, at han er flyvende. Sammen med Ayuso er han dog den rytter, der har størst chance for at køre alene hjem, og han har også en hæderlig spurt. Han ledsages af Lucas Hamilton, der fandt bedre ben i Giroen, men er en lottokupon. I formstærk tilstand kan han angribe i den flade finale, særligt hvis de sidder i overtal. Til en spurt i en større gruppe har holdet Dion Smith, der i formstærk udgave har en chance for at overleve.

 

Astana har en stærk kandidat i Samuele Battistella , men også hans form er ukendt efter den coronasygdom, der kostede ham Touren. Det er dog længe siden, og forinden så han velkørende ud. Denne stigning er formentlig for svær, hvis de bedste er i topform, men til gengæld kan true Ayuso i en sput, hvis han klarer den. Holdet har også Vincenzo Nibali, men det er ikke et perfekt løb for ham, og det vil ligne ham dårligt at være i form med det samme efter en pause. Holdet har også Vadim Pronskiy, men han har næppe sine bedste klatreben nu.

 

EF har Esteban Chaves, der genfandt benene i juni. Har han samme niveau nu, kører han med de bedste, og han har måske også en chance for at køre alene. Det bliver dog svært for ham at sætte de hurtigere Ayuso og Yates, og derfor kan han få svært ved at vinde. Holdets andet kort er hurtige Sean Quinn , der burde være en god kandidat, men gruppen skal nok være lidt større, hvis han skal være med. Hugh Carthy er slet ikke skabt til dette løb, men er han i form, kan han måske angribe i den flade finale. Endelig kan man håbe, at Georg Steinhauser nu er færdig med sin skole og derfor kan vise sit potentiale.

 

Sidste år blev Roger Adria nr. 3, men han blev klart slået i spurten. Det er ikke sikkert, at han gør det i år, for med sejren i Occitanie viste han en imponerende og ny fart. Om han kan være med på stigningerne i dette skrappere felt, må vi se, men han fandt endelig formen i juni. Kern Pharma har også de svingende klatrere Igor Arrieta, Hector Carretero og Urko Berrade, men som spurtsvage får de svært ved at vinde.

 

Movistar har en kandidat i Gonzalo Serrano, der aldrig har fundet formen grundet styrt. Nu kan man håbe, at han har sine bedste ben, men stigningen er en anelse for svær, som vi så det sidste år. Jeg tvivler på, at han er med i en lille gruppe, men bliver den større, er han hurtig nok til at vinde. Et alternativ er Ivan Garcia Cortina, der i formstærk udgave kan klare denne bakke til en spurt i en større gruppe, men det er på grænsen med det, han har vist i år. Bedre chance for at være med på stigningen har lottokuponerne Antonio Pedrero og Oscar Rodriguez, men de er spurtsvage. Endelig har holdet Gorka Izagirre, men han kan umuligt køre med de bedste dagen efter, at han har afsluttet Touren.

 

En meget spændende kandidat er Andrea Piccolo, der fik en livline fra Drone Hopper efter Gazprom-sagen og har imponeret stort med en 3. plads ved de italienske mesterskaber og en samlet 6. plads i Sibiu Tour. Han bør have en chance for at køre med i en gruppe på stigningen, men det er på grænsen. Hans gode spurter i år viser, at han kan vinde, hvis han overlever. Holdet har også Santiago Umba, der forhåbentlig endelig har fundet noget form, samt Edoardo Sepulveda, der slet ikke passer til løbet, men de får svært ved at vinde.

 

Caja Rural har en spændende kandidat i Fernando Barcelo. Han klatrede fornemt i Slovenien, hvor han blev samlet nr. 9, men han kører næppe med, hvis gruppen er meget lille. I en større gruppe står han dog med sin gode spurt stærkt. Et alternativ er Jonathan Lastra, der dog aldrig rigtigt har fundet formen, samt Joel Nicolau, Sergio Martin og Jefferson Cepeda , der momentvist har gjort det godt. De er dog spurtsvage og måske en anelse overmatchet. Løbet passer ikke rigtigt Mikel Nieve.

 

Total har en god kandidat, hvis det samles i en større gruppe, hvor Julien Simon vil være en af de klare favoritter. Han har genfundet benene i år, men han synes ikke at klatre godt nok til at have en chance, hvis ikke gruppen er relativt stor. Jeg ser ikke klatrerne Victor de la Parte, Alan Jousseaume og Jeremy Cabot køre med i en lille gruppe på stigningerne

 

Arkea kommer med Elie Gesbert , der endelig er tilbage efter sit styrt. Han har potentiale til at være blandt de bedste på stigningen, men han er en lottokupon, særligt efter den lange pause. Han er nok heller ikke helt hurtig nok i en spurt. Michel Ries imponerede tidligere i år, men er spurtsvag, og det samme er Miguel Edoardo Florez, der endnu intet har vist.

 

Eolo stiller med Alessandro Fedeli, som også er reddet efter Gazprom-sagen. Også for ham gælder, at stigningen formentlig er for svær, men han vil kunne være med i en spurt i en større gruppe. Han mangler dog nok den sidste fart. Man kan også håbe, at de spurtsvage klatrere Edward Ravasi og Alejandro Ropero kan begå sig, men det er usandsynligt.

 

Israel-PT får det svært. Det er et fint løb for Ben Hermans, men han har ikke kørt løb i en menneskealder grundet helbredsproblemer, og det vil undre, hvis han er flyvende nok til dette stærke felt. Han mangler også spurten til at gøre det færdigt. Alessandr de Marchi og James Piccoli kan angribe tidligt, men næppe gå med de bedste, og Carl Fredrik Hagen er heller endnu ikke på et tilstrækkeligt niveau.

 

Jeg har svært ved at tro på de øvrige hold. Hos Burgos er stigningen for eksplosiv for Daniel Navarro, Pelayo Sanchez kan ikke køre med de bedste, og Jetse Bol får svært ved at vinde en spurt i en større gruppe. Euskaltel skal nok håbe på en spurt med Antonio Angulo, men det er svært at se ham vinde, og jeg ser ikke Mikel Iturria gå med de bedste, som han gjorde sidste år, eller dieselklatreren Mikel Bizkarra vinde. Hos Human Powerede Health er stigningen for hård for August Jensen og Colin Joyce , og jeg ser ikke Kristian Aasvold vinde en større spurt eller Kyle Murphy eller Keegan Swirbul klatre ned de bedste. Endelig er kontinentalholdene alle uden chance.

 

***** Juan Ayuso

**** Simon Yates, Samuele Battistella

*** Esteban Chaves, Roger Adria, Sean Quinn, Lucas Hamilton, Gonzalo Serrano

** Andrea Piccolo, Fernando Barcelo, Rui Costa, Hugh Carthy, Ivan Garcia Cortina, Julien Simon, Elie Gesbert, Alessandro Fedeli, Ryan Gibbons, Dion Smith, Antonio Pedrero, Oscar Rodriguez, Joel Nicolau, Ben Hermans

* Alessandro de Marchi, James Piccoli, Carl Fredrik Hagen, Michel Ries, Gorka Izagirre, Georg Steinhauser, Vincenzo Nibali, Jan Polanc, Vadim Pronskiy, Igor Arrieta, Hector Carretero, Urko Berrade, Santiago Umba, Jefferson Cepeda, Jonathan Lastra, Sergio Martin, Mikel Nieve, Victor de la Parte, Jeremy Cabot, Alan Jousseaume, Edward Ravasi, Alejandro Ropero, Jetse Bol, Antonio Angulo, Daniel Navarro, Mikel Iturria, Mikel Bizkarra, Kristian Aasvold

 

Danskerne

Der er desværre ikke dansk deltagelse i årets løb.

 

Tidligere udgaver af løbet

Du kan gense Luis Leon Sanchez’ sejr fra 2021, Simon Carrs sejr fra 2020, Rafael Valls’ sejr fra 2019 og Robert Powers sejr fra 2018.

 

STREAM TOUR DE WALLONIE TIL HALV PRIS OG UDEN AFBRYDELSER

EFTERÅRSSPILLET STARTER LØRDAG - 10.000 KR I STARTPULJEN

Juan Ayuso
Simon Yates, Samuele Battistella
Esteban Chaves, Roger Adria, Sean Quinn, Lucas Hamilton, Gonzalo Serrano
Andrea Piccolo, Fernando Barcelo, Rui Costa, Hugh Carthy, Ivan Garcia Cortina, Julien Simon, Elie Gesbert, Alessandro Fedeli, Ryan Gibbons, Dion Smith, Antonio Pedrero, Oscar Rodriguez, Joel Nicolau, Ben Hermans
Alessandro de Marchi, James Piccoli, Carl Fredrik Hagen, Michel Ries, Gorka Izagirre, Georg Steinhauser, Vincenzo Nibali, Jan Polanc, Vadim Pronskiy, Igor Arrieta, Hector Carretero, Urko Berrade, Santiago Umba, Jefferson Cepeda, Jonathan Lastra, Sergio Martin, Mikel Nieve, Victor de la Parte, Jeremy Cabot, Alan Jousseaume, Edward Ravasi, Alejandro Ropero, Jetse Bol, Antonio Angulo, Daniel Navarro, Mikel Iturria, Mikel Bizkarra, Kristian Aasvold
DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Prueba Villafranca - Ordiziako Klasika
Nyheder Profil Resultater
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

Annonce

Annonce

AG2R Citroen Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty - Gobert

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Israel - Premier Tech

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Quick-Step Alpha Vinyl

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team BikeExchange Jayco

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jumbo-Visma

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger