Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: Skoda-Tour de Luxembourg

Optakt: Skoda-Tour de Luxembourg

01. juni 2009 23:020

Med Giro d'Italia overstået begynder den stille opvarmning til næste store slag. Juni byder traditionelt på en række nationale rundture, hvor de Europæiske regioner kan vise sig frem.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Blandt disse er Tour de Luxembourg blandt de mest interessante. Der er dog primært er tale om et optaktsløb, men som netop sådan et løb har Tour de Luxembourg fundet en glimrende plads på kalenderen. Placeret umiddelbart efter Giro d’Italias episke etaper, med dets store bjerge og klassiker-distancer forekommer Tour de Luxembourgs korte, men hurtige etaper rundt i Luxembourg lettere undervældende. Men de korte, intense etaper er perfekt træning til Schweiz Rundt, og i sidste instans Tour de France.

Løbet har som så mange andre små løb været lidt trængt med indførslen af ProTouren. Sidste år havde man igen et flot felt, mens man i år kun har formået at samle et lettere middelmådigt felt. Team Saxo Bank kan dog blive løbets redning. Løbets klart mest interessante trup er så sandelig danske Team Saxo Bank. Holder man den stjernebesatte trup i et komparativt lys, giver truppen udtryk for at holdet skænker løbet mere opmærksomhed end de allerfleste løb på kalenderen, ikke mindst Giro d’Italia. Derfor vil løbet få stor betydning for Team Saxo Bank. Efter et, reelt, dårligt og usynligt Giro d’Italia, hvor kun Lars Bak kan være lidt tilfreds, skal man ud og ’forsvare’ den ensidige satsning på forårsklassikkerne og Tour de France. Den bedste måde at gøre det, er ved at skrabe en masse sejre ind hurtigt, således at de dystre italienske minder snart forsvinder.

Den danske satsning hænger måske sammen med, at folk på det danske hold, ja danskere generelt, ofte har haft for vane at slå sig ned i hertugdømmet. Bjarne Riis boede der engang, Kim Andersen bor der stadig og nuværende danske profiler som Lars Bak og Chris Anker Sørensen er stationeret der i dag. Fra dansk side er der stolte traditioner i Tour de Luxemboug. Søren Lilholt vandt samlet i 1987, og Jørgen Bo Petersen gentog triumfen i 2001, ligesom Lars Bak (2004) og Allan Johansen (2006) har vundet etapesejre i nyere tid.

Ruten
Storhertugdømmet Luxembourg har med sine ca. 2.586 km² (Danmark 43.000) ikke meget land at gøre godt med, men til gengæld benytter løbsarrangørerne dem godt. Tour de Luxembourg er derfor en af de absolut mest interessante af de nationale rundture, idet der hver dag bydes på hårde, intensive etaper med bakker, og rigelig af dem. Løbet vindes oftest med få sekunder, så for rytterne med klassementambitioner handler det altså om at være vågne og komme med frontgruppen hjem hver dag.

Løbet starter onsdag d. 3. juni med en meget kort prolog rundt i Luxembourg bys gader. Prologen er kun 2,7 km lang, hvorfor den burde tiltale de hurtige af prologspecialisterne samt kraftfulde sprintere, på trods af en bakke placeret på ruten. Ruten er små 300 meter længere end i fjor, men det skulle ikke ændre på, at profilerne burde minde meget om i fjor. Hovedstaden er også startby på torsdagens første etape, der er 177 km lang og slutter i Mondorf. På papiret er første etape den letteste, og vil formentlig være sprinternes bedste chance. Selv den umiddelbart letteste etape er dog langt fra flad, og som i de kommende dage går det op og ned hele vejen ind mod mål, hvor rytterne blandt andet skal over Col de L’Europe nogle gange.

Anden etape med start i Schifflange er med sine 188 km løbets længste. Dagen afsluttes på en hård rundstrækning i Differdanges gader, hjemsted for talentholdet CC Differdange, hvor mange danske ryttere har fået sin start. ’Kongeetapen’ vil dog være lørdagens etape fra Wiltz til Diekirch, hvor rytterne undervejs på den 185 km lange etape skal cykle over nogle af Luxembourgs grumme stigninger. Er klassementet endnu ikke slået helt fast, så byder den afsluttende etape fra Mersch til Luxembourg atter på kuperet angrebsterræn. Efter to større sløjfer sluttes det med en rundstrækning i hovedstaden, hvor en bakke i hovedstaden danner ramme om det afgørende slag. 

Favoritterne
Selv om hver dag byder på udfordringer, så vindes Tour de Luxembourg typisk med få sekunder. Vinderen skal kunne køre en god prolog og så ellers sørge for at komme med frontgruppen hjem på alle etaperne. Da etaperne ofte afgøres i mindre grupper, vil en god spurt også være et afgørende element, da bonussekunderne kan blive afgørende. I 2008 vandt Joost Posthuma (Rabobank) efter at have køre en god prolog og komme alene hjem sammen med Michael Albasini (nu Team Columbia) på kongeetapen. Fränk Schleck fuldendte podiet, efter at han lige akkurat ikke kunne lukke hullet til de to. Gregory Rast (Astana) sejrede i 2007 ved netop at køre en god prolog; komme med frontgruppen hjem samtlige dage, og så vandt han sidste etape ved hjælp af sin spurt, hvorved han endelig overtog føringen fra Laurent Brochard. Rast er også på startlisten i år, og bakkes op af Andreas Klöden. Begge satser som regel på Tour de Suisse og kan derfor forventes i god form, og begge vil være blandt favoritterne, men de får svært ved at bekæmpe et frygtindgydende Team Saxo Bank.

Vi kan lige så godt nævne dem alle: Fabian Cancellara, Fränk Schleck, Andy Schleck, Chris Anker Sørensen, Kurt Asle Arvesen, Matti Breschel, Gustav Larsson og Stuart O’Grady. Hold er identisk med truppen til Tour de Suisse, hvilket igen betyder, at mange af rytterne senere skal køre Tour de France. Nicki Sørensen blev kort forinden erstattet med Fabian Cancellara, og Sørensen kører derfor Critérium du Dauphiné Libéré i stedet. Mens Nicki Sørensen og Jens Voigt skal finde formen til Tour de France ved anden manér, efterlader det otte ryttere i Luxembourg, hvor der skal kæmpes indædt om Tour-pladserne. Der skal vises form og resultater i Tour de Luxembourg og Tour de Suisse.

Team-CSC vandt senest løbet i 2006, hvor man kørte Christian Vandevelde til sin første sejr, mens holdet ikke deltog i 2007. I 2008 sluttede Fränk Schleck som nævnt på tredjepladsen, mens Cancellara tog prologen og J.J. Haedo snuppede en spurtsejr. I år vil holdets første agenda være en prologsejr til Cancellara, hvilket synes som en sikker sejr, men også Gustav Larsson og Stuart O’Grady vil være med fremme. Matti Breschel vil være et stærkt bud på en etapesejr på de etaper, som sandsynligvis skal afgøres i en mindre gruppe, og det samme er egentlig tilfældet med Cancellara og Kurt Asle Arvesen, hvis formen er til det. Fränk Schleck er altid i god form og vil være et sikkert bud på klassementet, selvom ruten kunne være hårdere. Andy Schleck, hvis form typisk først viser sig til kalenderens største løb, forventes ikke at spille nogen nævneværdig rolle.

En af de mest interessante udfordrere til det danske hold vil være Matteo Carrara (Vacansoleil), der for nylig vandt Circuit de Lorraine. Carrara er et godt bud, da han både er hurtig og stærk på stigningerne. Derudover bakkes desuden op af et stærkt hold med Sergey Lagutin, Björn Leukemans, Clement Lhotellerie og sprinterne Baden Cooke og Borut Bozic, hvor sidstnævnte netop har samlet to sejre i Belgien Rundt.

Andre interessante bud tæller Rein Taaramae (Cofidis), der vil forsøge at køre sig klar til Tour de Suisse og derved følge op på sin flotte Schweiziske stime; esteren slog igennem med en andenplads i Tour de Romandie. Romain Feillu (Agritubel) gør typisk en god figur i Luxembourg, ligesom ruten passer Stephen Cummings (Barloworld) godt. Derudover udgør Mauro Finetto og Domenico Pozzovivo (CSF Group-Navigare) sammen en farlig duo. Pozzovivo er ren klatrer, mens Finetto kan klare både bakker og har en hæderlig spurt. Jonathan Hivert (Skil-Shimano) var et af forårets friske franske pust og han skal forsøge at følge op på de flotte takter. Og så er der Hannes Blank fra lokale Team Differdange, der slog Aleksejs Saramotins (Team Designa Køkken) i det estiske løb SEB-Tartu Grand Prix, som måske kan være et frisk bud på en lokal overraskelse.

Læs også
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet
DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Tour de Luxembourg
Nyheder Profil Resultater
KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

EPZ Omloop van Borsele(2.NCUPJW) 19/04-21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Tour de Romandie(2.UWT) 23/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?