Tour de Suisse har længe rangeret meget højt blandt de løb, der befinder sig et niveau under de store rundture i Frankrig,
Spanien og Italien og sejrslisten indeholder en lang række af sportens store navne, men sjovt nok også en række meget overraskende vindere som blandt andre Marco Saligari og Christophe Agnolutto i 90’erne. Sidste år vandt den nu skandaleramte Jan Ullrich løbet efter at have knust alle på den afsluttende enkeltstart, men siden er det mildest gået ned af bakke for tyskeren og det bliver derfor ikke til nogen gentagelse.
Lad det være sagt med det samme. Hvis man nogensinde skal bruge en uge på ikke at lave andet end at se på cykling i fjernsynet, så bør den uge bruges under årets Tour de Suisse. Arrangørerne har ganske enkelt opfundet en rute, der man få enhver fans tænder til at løbe i vand.
Rytterne skal gennemkøre ni etaper og fem af disse kan med god ret siges at slutte med en stigning op mod mål. Hertil kommer to enkeltstarter og endnu en ret kuperet etape. Det er faktisk kun 1. etape, der kan påstås at være til sprinterne, men selv denne etape indeholder to stigninger inden for de sidste 20 kilometer, der kan udgøre afsættet for et holdbart udbrud.
Rytterne lægger ud med den 3,8 kilometer lange prolog i Olten, der på papiret bør tiltale specialisterne. Herefter følger som sagt den flade første etape, før rytterne på 2. etape skal ud på årets første bjergetape (228 km) og undervejs over Flüelapass i 2383 meters højde indtil de slutter på den 5 kilometer lange stigning til Nauders i Østrig. 3. etape slutter på den meget stejle stigning til Malbun, en stigning der formentlig vil give et godt indblik i, hvem der kæmper med om den samlede sejr.
4. etape byder på flere stigninger, men ligner mere en opgave for udbrydere på jagt efter en etapesejr. Dagen efter står den igen på høje bjerge, da rytterne først skal placere årets højeste punkt Nufelenpass (2473 meter) og derefter slutte med den stejle opkørsel til Crans Montana. Denne etape er dog vand ved siden af 6. etape, hvor rytterne på blot 125 kilometer skal over HC-stigningerne Furkapass og Sustenpass inden de slutter med en opkørsel på 25 kilometer op til Grimselpass. 7. etape slutter igen oppe, men denne gang på den beskedne stigning op til Schwartzsee og så ender løbet med en 34 kilometer lang enkeltstart omkring Bern.
Der er med andre ord lagt i ovnene til en dyst mellem bjergrytterne og enkeltstartsspecialisterne kan ikke forlade sig på at indhente det forsømte på løbets afsluttende dag.
Med tanke på det netop overståede Giro d’Italia kan der derfor være god grund til at nominere
Gilberto Simoni som løbets store favorit. Simoni har alle dage været hæmmet af sin beskedne enkeltstart, men i Tour de Suisse får han rig lejlighed til at kompensere for dette i bjergene. Han sluttede
Giroen i absolut topform og med sig på Saunier Duvals altid bjergstærke hold har han klasseryttere som Juan José Cobo og José Angel Gomez Marchante.
Det andet store favorithold må være Team CSC, der har sendt store dele af Tour de France-holdet til Schweiz. Carlos Sastre og Fränk Schleck er holdets to helt oplagte trumfer til Tour de France, men særligt sidstnævnte vil formentlig stadig gå efter et topresultat i Tour de Suisse efter en forårssæson, hvor det ikke blev til en eneste sejr. Herudover har holdet Fabian Cancellara til enkeltstarterne og så Jens Voigt, Stuart O’Grady, Karsten Kroon og
Lars Bak til at gå efter etapesejre på mellemetaperne (hvis der da kommer nogen af disse). Holdet rundes af med Anders Lund, der befinder sig i fantastisk selskab og som nok mest af alt er med for at lære.
Flere andre ryttere kan dog sagtens vise sig at være i stand til at true dominansen fra de to nævnte hold. Michael Rogers kørte glimrende i Volta Catalunya og er T-Mobiles helt store trumf i Tour de France. Rogers har dog aldrig vist, at han kan være helt med fremme blandt de store i bjergene og måske vil han udnytte chancen for at vise sine holdkammerater, at de kan have tillid til australieren i Touren. Også Andreas Klöden fra Astana har noget at bevise, men i Klödens tilfælde handler det mere om at etablere rollefordelingen mellem ham og holdkammeraten Alexander Vinokourov.
Blandt løbets outsidere må nævnes Caisse d’Epagnes Vladimir Karpets og David Arroyo, mens det også skal blive interessant at følge Predictor-Lottos Chris Horner. Vinderen af Tour de Romandie, Thomas Dekker, er ligeledes til start efter at have holdt pause i en længere periode. Også Discoverys
Janez Brajkovic kan levere et godt samlet resultat og så er det spændende hvordan Gerolsteiners Stefan Schumacher klarer sig i de høje bjerge.