Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: Tour de Suisse Women

Optakt: Tour de Suisse Women

13. juni 2024 19:30Foto: SD Worx

Som noget nyt vil Feltet.dk også skrive optakter til kvindernes WorldTour-løb og mesterskaber, begyndende med Tour de Suisse Women. Her skal Cecilie Uttrup Ludwig opbygge noget OL-form i et uhyre stærkt felt, der er blevet lokket til af en særdeles bjergrig rute.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Introduktion til løbet:

Dato: 15.-18. juni (fire etaper)

TV-dækning: Se oversigten her.

Første udgave: 1998

Seneste vinder: Marlen Reusser (SD Worx)

Kategori: Women’s WorldTour

 

Mens herreudgaven af Tour de Suisse første gang blev afholdt i 1933, er kvindernes pendant et anderledes nyt bekendtskab. Løbet nåede fire udgaver i årene 1998-2001, inden det forsvandt fra løbskalenderen, men i 2021 blev det så vækket til live igen af arrangørerne. Det genopstandne løb blev her tildelt UCI-rangeringen 2.1, men året efter var det forfremmet til 2.Pro, inden det så i 2023 blev indlemmet i WorldTouren.

 

Disse tre udgaver af løbet har været en ren stjerneparade af vindere: Først Elizabeth Deignan, så Lucinda Brand og endeligt en hjemmebanesejr til Marlen Reusser sidste år - den nye version af Tour de Suisse har med andre ord tiltrukket store navne, der berettiger løbets WorldTour-status.

 

 

Ganske som herrernes Tour de Suisse har løbet nemlig allerede nu indtaget en brugbar placering som krævende opvarmningsløb til sommerens sæsonmål, men i så hård konkurrence at en sejr her er en stor skalp i sig selv. Der er endda konkret overlap mellem de to udgaver af løbet, idet Tour de Suisse for herrer og kvinder for nu fjerde år i træk vil dele rute undervejs, så begge felter har målstreg i skisportsstedet Villars-sur-Orlon både lørdag d. 15. juni og søndag d. 16. Netop disse to etaper gør Tour de Suisse Women mere bjergrigt, end det har været i de nyere udgaver, idet stigningerne her med afstand er hårdere, end hvad feltet har været udsat for de seneste tre år.

 

For kvinderne udgør disse dage de første to etaper ud af fire, men mens det selvfølgelig er belejligt at kunne dele vejafspærringer og fans langs dem, giver det i år Tour de Suisse Women en lidt spøjs struktur som etapeløb. Med mål oppe i Villars-sur-Orlons højder de første to dage vil løbet givetvis blive afgjort allerede her, inden de to følgende etaper i lettere terræn så får begrænset betydning for klassementet. Og det er jo lidt den omvendte verden af de fleste cykelløb, der, som en god historie, helst bygger spændingen op imod en dramatisk afgørelse til allersidst (måske lige tilføjet en sprinteretape som afrunding).

 

Podiet i seneste udgave: Vollering, Reusser og Longo Borghini. Foto: Getty Images

 

Introduktion til ruten:

I overskrifter udgøres Tour de Suisse Womens fire etaper altså af en regulær bjergetape, dernæst en vaskeægte bjergenkeltstart og endeligt to etaper i kuperet terræn.

 

1. etape er på blot 58,6 kilometer med både start og mål i Villars-sur-Orlon, byder på to kategoriserede stigninger og må betragtes som løbets kongeetape. Ruten tager feltet på en lille sløjfe rundt om start- og målbyen ved først at føre rytterne direkte mod højderne og en skrap sag af en kategori 2-stigning, som over 3,8 kilometer stiger med 8,9 procent i gennemsnit.

 

De næste små 30 kilometer går nedad, enten som regulær nedkørsel eller som faldende dalstykke, inden cirka 15 kilometers flad vej fører rytterne hen til målstigningen. Med sine 8,6 kilometer med en gennemsnitlig stigningsprocent på 8,0 er kategori 1-stigningen sidste forhindring på dagen og udgør etapens målstreg.

 

2. etapes 15,7 kilometer lange enkeltstart har sin startrampe ved UCIs World Cycling Centre i Aigle, men efter kun fem kilometer på flade veje skal rytterne igen kæmpe sig op til skisportsstedet Villars-sur-Orlon, denne gang ad en 10,2 kilometer lang bjergvej, der i snit stiger 8,2 procent. På toppen findes også etapens målstreg.

 

 

På 3. etape slipper rytterne væk fra skisportsstedernes højder og udforsker i stedet de schweiziske søer, idet starten går i Vevey ved Genevesøen, og målstregen er placeret i Champagne ved Neûchatelsøen. Feltet skal på etapens 125,6 kilometer passere fire kategoriserede stigninger, hvoraf de to hårdeste er at finde henholdsvist kort efter start og blot 13,5 kilometer fra mål.

 

 

 

Løbets sidste etape, med start og mål i Champagne, er den terrænmæssigt letteste, men fører ikke desto mindre rytterne over to kategori 2-stigninger fordelt på 127,5 kilometer. Den sidste af dem passeres dog med over 40 kilometer til mål, og de sidste knapt 25 kilometer af etapen og løbet køres på flade veje langs Neûchatelsøen.

 

 

Favoritterne:

Hvis den schweiziske (og fiktive, bevares) videnskabsmand Victor Frankenstein fik til opgave at samle kroppen til en vinder af Tour de Suisse Women, skulle han først og fremmest finde sig to styks stærke bjergben. Både 1. og 2. etape skal vindes på klatreevnerne, men 2. etape er dog en enkeltstart, hvorfor tempoevnerne også skal være i behold. 3. og 4. etape byder på kortere stigninger, som stærke bjergben bør kunne klare, men kunne ende i større spurter, hvorfor hurtighed på stregen også er en fordel.

 

Det står klart, at løbets vinderliste skal have tilføjet et nyt navn, idet hverken Deignan eller Brand er udtaget af Lidl-Trek, mens Reusser døjer med sygdom. Heldigvis ligner det en fortsættelse af stjerneparaden af vindere, da 10 ud af 15 WorldTour-hold stiller til start, og de fleste af dem har taget topnavne med til alpelandet.

 

Uden at kalde hende monstrøs er det vanskeligt at se uden om Demi Vollering (SD Worx) som topfavorit, men det er det til ethvert etapeløb, hun stiller op i. Den hollandske superstjerne har vist så højt niveau over de senere år, at hendes sæsonstart i 2024 uden sejre var skuffende eller nærmest bekymrende. Siden da har den 27-årige hollænder kørt i et gear som fra en anden Mad Max-film og har nu vundet sine seneste tre etapeløb - allesammen på WorldTour-niveau, herunder Vuelta España - på suveræn vis og med fem etapesejre undervejs.

 

Demi Vollering i vanlig stil: som vinder. Foto: SD Worx

 

I de høje bjerge har Vollering, med en enkelt undtagelse, vist sig at være i en klasse for sig, og derfor er det kun til hendes fordel, at ruten i år er så bjergrig, som den er. Samtidigt er hun så formidabel en temporytter, at de få kilometers enkeltstart på flad vej ikke kan hæmme hendes brutale bjergben. Vollering har før bevist, at hun godt kan opretholde en superform over mange måneder, så hun kan næsten ikke forestilles at være udkørt.

 

Den enlige undtagelse for Vollerings bjergdominans i de seneste måneder har Évita Muzic (FDJ-Suez) stået for. I en ren duel slog den 25-årige franskmand SD Worx-superstjernen på en Vuelta-afslutning i over 1700 meters højde, hvilket var kulminationen på et strålende forår for Muzic. Et par uger senere var Muzic største trussel imod Vollering i Vuelta a Burgos, så man må sige, at hun har brilleret i holdkammeraten Cecilie Uttrup Ludwigs skadesfravær. Muzic har dog en akilleshæl i sin enkeltstart, og selv om dens bjergrute er til hendes fordel, må hun forvente et vist tidstab til flere af sine konkurrenter her.

 

 

Canyon//SRAM Racing stiller op med noget nær stærkeste hold til bjergkørsel, som giver dem mulighed for forskellige taktiske udspil. Man må dog formode, at holdets mangeårige leder, Katarzyna Niewiadoma, stadig er øverst i hierarkiet og beviste også med sin forløsende sejr i La Flèche Wallonne, at hun stadig kan ramme sit topniveau. Sidste år imponerede hun i Tour de France Femmes’ høje bjerge - med en bjergtrøje og en samlet tredjeplads som bevis - så ruten her vil passe hende, om end hendes tempoevner bør give et tidstab på anden etape. Men dét vil sikkert kun opildne den evigt angrebsivrige rytter til at hente tid på anden vis.

 

Som så ofte før er Lidl-Trek og Elisa Longo Borghini en af de største udfordrere til SD Worx’ dominans. Den erfarne italiener var ganske vist et stykke fra Vollerings niveau i deres seneste duel i Vueltaen, men en samlet tredjeplads beviser dog, at dette års Flandern Rundt-vinder stadig klatrer med de bedste. Hun har samtidigt poweren til også at køre lige op med Vollering på en enkeltstart, hvorfor hun bestemt skal tages seriøst som udfordrer.

 

Lige siden sæsondebuten i februar har Juliette Labous (Team dsm-firmenich PostNL) haft fart i cyklen og kørte senest på podiet i Itzulia Women. Fjerdepladsen i Vueltaen var også et stort resultat, men blev dog langt hen ad vejen hentet i sidevinden på fjerde etape, idet hun ikke sikrede sig en eneste top 5-placering på de regulære bjergafslutninger. Sidste sæsons samlede andenplads i Giroen og femteplads i Touren beviser dog, at hun i topform mestrer de høje bjerge, og hun er tilmed en kraftfuld temporytter. Med andre ord skal den 25-årige franskmand tages meget seriøst i et løb som dette.

 

Yara Kastelijn (Fenix-Deceuninck) skal forsøge at følge op på sin flotte ottendeplads i Vueltaen, som hun endda opnåede efter at have været blandt taberne i sidevinden på fjerde etape. Det var ikke første gang, at den 26-årige hollænder kørte godt i højderne, men det var et klart løft af niveauet, at hun på to bjergetaper i træk kørte sig i top 3 i direkte konkurrence imod stjerner som Vollering, Longo Borghini og Muzic. Hvis hun kan finde de samme klatreben frem, bejler hun til en podieplacering. Enkeltstarten taler ikke til hendes fordel, men da så kort en del af den er på flad vej, kan hun forsvare sig, hvis bjergbenene er skruet godt på.

 

Skulle Gaia Realini (Lidl-Trek) synge Billie Eilish-hittet ’What Was I Made For?’, må svaret entydigt være bjergkørsel. Den 150 centimeter høje italiener mønstrer en kampvægt på sølle 40 kilo, og det er unægteligt ikke meget at slæbe op ad et bjerg, heller ikke for en professionel cykelrytter. Den 22-årige har da også allerede bevist talentet med samlede tredjepladser i både Giroen og Vueltaen sidste år, så hvis nogen kan glæde sig over de hårdere stigninger i dette års Tour de Suisse Women, må det være Realini. Hun kan ikke påstås at have en temporytters statur, men i gennembruddet i Giroen 2021 kørte hun sig i top 10 på en lignende bjergenkeltstart, og det giver håb om et flot forsvar.

 

Det er ikke utænkeligt, at Canyon//SRAM vil satse på den lokale helt, Elise Chabbey . Schweizeren holder et højt niveau i de fleste løb, men de helt store resultater og sejre er indtil videre udeblevet. Ikke desto mindre taler en femteplads i Itzulia Women og en fjerdeplads i Vuelta a Burgos sit klare sprog om, at hun i år har kunnet klatre med de bedste. Tempospecialist bliver hun aldrig, men hun bør kunne forsvare sig hæderligt, og så kan hun drage fordel af Canyon//SRAMS mulige overtag på stigningerne.

 

Bedste bud på en hjemmebanesejr er opportunisten Elise Chabbey. Foto: A.S.O. / Thomas Maheux

 

Niamh Fisher-Black ligner SD Worx’ næststærkeste kort i løbet, og selv om hun står i skyggen af kaptajn Vollering, skal den 23-årige newzealænder ikke undervurderes. Alene i år har hun vundet kongeetapen af det mundrette Setmana Ciclista Volta Femenina de la Comunitat Valenciana og sluttede, i tjeneste for Vollering, på syvendepladsen i Vueltaen. Hun er derfor et stærkt kort at spille ud for SD Worx, men får dog sine vanskeligheder på enkeltstarten.

 

Marion Bunel (St Michel-Mavic-Auber93) er en af feltets mest spændende bekendtskaber, ikke blot i dette løb, men i det hele taget. Den blot 19-årige franskmand bragede ind på scenen med en samlet femteplads i WorldTour-løbet UAE Tour i februar, men imponerede endnu mere med sin overbevisende solosejr i bjergendagsløbet Alpes Gresivaudan Classic så sent som 2. juni. Teenageren vandt ikke blot med over halvandet minut til nummer to - nummer to var en af sæsonens stærkeste bjergryttere, Muzic, og derfor bliver det uhyre interessant at se Bunel folde sig ud i de schweiziske alper.

 

 

For få dage siden kunne EF Education-Cannondale dele nyheden, at de har forlænget med Kim Cadzow, og man forstår holdets glæde. Den 22-årige newzealænder viste sig flot frem i sidste års Tour of Scandinavia, men har i år fået et gennembrud med en sjetteplads i Liège-Bastogne-Liège og en samlet tiendeplads i Vueltaen efter at have kæmpet sig i top 10 på alle tre bjergafslutninger. Hun er tilmed national mester i enkeltstart og blev nummer otte på temporidtet i Herning i Tour of Scandinavia, så hun har altså forudsætningerne for at blive en komplet klassementsrytter, og det kan hun passende teste af i Tour de Suisse.

 

Kaptajnrollen på EF-holdet er dog ikke givet, da også formstærke Noemi Rüegg er udtaget. Hun sluttede som nummer seks i Vuelta a Burgos efter en fjerdeplads på løbets enlige bjergafslutning, og så er den 23-årige schweizer givetvis ekstra motiveret i sit hjemmebaneløb. Som regerende U23-mester i enkeltstart er hun tilmed en udmærket temporytter, og med sin hurtige spurt kunne der være bonussekunder at hente undervejs for den alsidige schweizer.

 

Erica Magnaldi (UAE Team ADQ) er ikke løbets mest profilerede navn, og 15. pladsen i dette års Vuelta var heller ikke prangende, især set i lyset af at hun faktisk var blandt vinderne i sidevindsræset. Men ellers har den 31-årige italiener formået at forbedre sit niveau sæson for sæson, og sidste år var et karrieremæssigt højdepunkt, blandt andet med en samlet femteplads i Giroen, ligesom at en 13. plads i Tour de France Femmes bestemt også kræver sine bjergben.

 

Liv AlUla Jayco stiller med et slagkraftigt hold, dog uden en oplagt kandidat til en samlet topplacering. Bedste bud kunne være norske Ingvild Gåskjenn, som i år har brudt igennem på WorldTouren, først og fremmest med tredjepladsen i Amstel Gold Race. I Vueltaen imponerede hun også på alle andre etaper end sidevindsræset til Zaragoza, og set i det lys var den samlede 14. plads en flot placering. Den 25-årige nordmand er hurtig på stregen, så der kunne også være bonussekunder at hente undervejs.

 

Danske ryttere:

Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ-Suez) arbejder sig stadig tilbage på sit topniveau efter den langvarige skadespause, der desværre holdt hende ude i næsten hele foråret. I sine otte starter siden comebacket har hun hentet tre top 20-placeringer, så hun har da snuset til topplaceringerne, men Tour de Suisse er nok for tidligt for danskeren til at ”put the hammer down”. Hendes seneste løb var Vuelta Ciclista a Catalunya, der sluttede i søndags, og som ikke mønstrede et frygtindgydende felt, og her endte Uttrup på en samlet 25. plads.

 

Derfor må FDJ-Suez forventes at satse på Évita Muzic, men lad os håbe, at vi kommer til at se Cecilie Uttrup Ludwig langt fremme i holdets tjeneste - det kan bestemt også bruges til at opbygge den perfekte form til sommerens store mål, de olympiske lege.

 

Og så lige en kort bemærkning her til sidst: Det glæder mig, at Feltet.dk nu også vil skrive optakter til kvindernes WorldTour-løb og mesterskaber. Jeg håber, at I vil tage godt imod dem, så vi kan bidrage til, at kvindecykling får mere af den opmærksomhed, som sporten fortjener. Tak fordi I læser med!

 

OBS: I skrivende stund - eftermiddag d. 13. juni - er det kun seks ud af 18 hold, der officielt har udtaget deres ryttere. Derfor kan der endnu forekomme ændringer i favoritvurderingen.

 

OPDATERING: Canyon//SRAM Racing har udtaget Antonia Niedermaier i stedet for Ricarda Bauernfeind, hvis favoritvurdering nu er fjernet. Den tre år yngre Niedermaier har ikke opnået helt så gode resultater i bjergene som sin landsmand, men er stadig et stærkt og brugbart kort for holdene i højderne. Derfor kan også hun kan bruges taktisk i finalerne, og så er hun en endnu bedre temporytter. Kort sagt kan også Niedermaier køre et godt, samlet resultat hjem, og holdkammeraterne Niewiadoma og Chabbey står kun marginalt svækkede.

Demi Vollering
Évita Muzic, Katarzyna Niewiadoma
Elisa Longo Borghini, Juliette Labous, Yara Kastelijn
Gaia Realini, Elise Chabbey, Niamh Fisher-Black, Marion Bunel
Kim Cadzow, Antonia Niedermaier, Noemi Rüegg, Erica Magnaldi, Ingvild Gåskjenn
DEL
INFO
Optakter
Nyheder
Tour de Suisse Women
Nyheder Profil Resultater
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Volta a Portugal em Bicic...(2.1) 24/07-04/08

Vuelta a Castilla y Leon(2.1) 23/07-24/07

Vuelta a Castilla y Leon(2.1) 23/07-24/07

Volta a Portugal em Bicic...(2.1) 24/07-04/08

Prueba Villafranca(1.1) 25/07

Czech Tour(2.1) 25/07-28/07

OL - Herrer (Enkeltstart)(JO) 27/07

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Red Bull - BORA - hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger