Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Gå til forsiden af feltet.dki samarbejde medGå til forsiden af feltet.dk
Log ind Følg os Nyhedsbrev VELOMIO

Optakt: Tour du Doubs
09. september 2017 22:00 af Emil AxelgaardFoto: A.S.O.

Mens Vuelta a Espana nærmer sig sin afslutning, når løbsserien Coupe de France sit klimaks I de kommende uger, hvor det vil blive afgjort, hvem der løber med sejren I den prestigiøse konkurrence. Efter sidste uges GP de Fourmies vil der være nye point på spil i søndages Tour du Doubs, der er et af de hårdest endagsløb i Frankrig og giver klatrerne en sjælden chance for at blande sig med klassikerrytterne og sprinterne, der ellers dominerer den franske løbsserie.

Løbets rolle og historie

I denne weekend har alle cykelfans blikket stift rettet mod Vuelta a Espana og WorldTour-løbene i Canada, men i Frankrig er rytterne også i gang med en af de vigtigste tider på året. For de franske hold er Coupe de France-series et stort mål, og det er i disse uger, at det hele skal afgøres.

 

Mange af løbene afvikles i foråret, hvor det traditionelt specielt er i april, at der er mange begivenheder med værdifulde point på spil. Den næsttravleste måned er imidlertid september, hvor de afgørende slag vinder sted.

 

Efter sommerpausen kom series i gang igen med La Polynormande sidst i juli, og efter yderligere en måneds pause når serien nu sit klimaks. I sidste uge fandt det største løb, GP de Fourmies sted, i denne uge gælder det Tour du Doubs, og det hele vil derefter blive afgjort i næste søndags GP d’Isbergues og Tour de Vendeee, der afvikles den 1. oktober.

 

Tour du Doubs er et ganske gammelt løb, der første gang blev afviklet i 1934. Efter en kort pause under krigen vendte det tilbage til kalenderen i 1948, men efter 1954-udgaven forsvandt det igen, og det så ud til, at det var definitivt. Ikke desto mindre lykkedes det at genskabe det næsten 40 år senere, da det i 1993 kortvarigt vendte tilbage, men desværre var det igen slut, næsten før det var begyndt, da de næste udgaver alle blev aflyst.

 

Et nyt forsøg på at puste liv i løbet blev imidlertid gjort i 1999, og denne gang havde man mere held. Siden da har det været en årligt tilbagevendende begivenhed, og i 2010 fik det den ultimative anerkendelse for et fransk endagsløb, da det blev en del af Coupe de France. Det er et 1.1-løb på UCI-kalenderen, og selvom det ikke er løbsseriens største løb, har det gradvist fået et mere internationalt præg og nogle ganske prominente vindere.

 

Tour du Doubs er anderledes end mange af løbene i Coupe de France, der typisk passer bedst til sprintere eller klassikerryttere. Det finder nemlig sted i Pontarlier i Jurabjergene, og det gør det til det hårdeste løb i series. Det afspejles i vinderlisten, der inkluderer navne som Philip Deignan, Arthur Vichot, Jerome Coppel, Rein Taaramae og Eduardo Sepulveda, mens ryttere som Pierre Rolland, Rudy Molard og Thomas Voeckler alle har været på podiet.

 

Løbet afvikles på en kuperet rute, hvilket har gjort det yderst selektivt og skabt til ardennerspecialister, og selv klatrere har gjort det godt. Som regel skabes der en lille gruppe, der skal afgøre det i en spurt, eller en ensom rytter kører alene til stregen. I de senere år er det kun i 2012, at en større gruppe har afgjort det i en spurt. I de syv seneste udgaver har vi endda haft hele fire solosejre.

 

Det var dog ikke tilfældet sidste år, hvor Domenico Pozzovivo hjalp Samuel Dumoulin med at holde en lille gruppe på syv mand samlet. Dumoulin og Baptiste Planckaert var omgivet af klatrere og endte med at afgøre det i en spurt, som franskmanden vandt foran Planckaert og Yhibault Ferasse. Dumoulin er ude med en skade og forsvarer derfor ikke titlen, og Planckarts Katushamandskab er slet ikke til start. Derfor er Ferasse eneste rytter fra sidste års podium, der giver det et skud igen i 2017.

 

Ruten

Tour du Doubs er som sagt en yderst kuperet sag, der finder sted i området omkring Pontarlier i Jurabjergene. Ruten er blevet varieret flere gange i tidens løb, men man synes nu at have fundet et relativt fast format. I hvert fald vil der i 2017 være tale om genbrug af den rute, der også blev benyttet i 2016.

 

I alt skal der tilbagelægges 185 km mellem Fins og Pontarlier. Første del består af en lille sløjfe mod nordøst, inden man vender rundt for at køre mod sydvest ned mod målet i Pontarlier. Efter en relativt flad start rammer man den første stigning efter ca. 40 km, inden man når til den meget stejlere La Montagne de la Chaux efter 79 km. En længere nedkørsel leder da frem til den tredje stigning, der kommer efter 116, hvorefter et let stigende stykke fører frem til første passage af målstregen i Pontarlier.

 

Løbet afsluttes med en omgang på en 42 km lang rundstrækning i området i området syd for målbyen. Den er hovedsageligt flad, men har en brutal afslutning. Der venter nemlig en kategori 1-stigning i finalen, hvor man med bare 6 km igen når helt op i 1000 m højde. Derefter falder det hele vejen ned forbi 2 km-mærket, inden det flader ud på de sidste 1800 m.

 

 

 

Vejret

Der er ikke meget sommer i Jurabjergene. Efter en tåget morgen med småregn kan der komme enkelte kig til solen mod slutningen af en skyet dag. Temperaturen vil være bare 14 grader, og der vil bare være en svag vind fra vest. Det giver sidemodvind det meste dag dagen. På den sidste rundstrækning vil der først være sidemodvind, så sidemedvind og til slut igen sidemodvind på nedkørslen.

 

Favoritterne

Tour du Doubs er som sagt et af de hårdeste Coupe de France-løb. Er man i tvivl skal man blot kaste et blik på de foregående års top 10, der klart viser, at det som regel er klatrerne, der blander sig helt fremme. Den sidste stigning er så hård, at de bedste og mest eksplosive klatrere sagtens kan gøre en forskel, og det er bestemt ikke uden grund, at det ofte er en håndfuld ryttere, der ender med at spurte om sejren.

 

Løbets karakter afspejles ikke mindst i det hold, FDJ møder op med. Man kommer med et fabelagtigt  mandskab bygget op om Thibaut Pinot og med supertalentet David Gaudu, Steve Morabito og altid stærke Rudy Molard til at støtte ham. Det er i særklasse løbets stærkeste hold, og der er næppe tvivl, om at man vil gøre alt for at vinde. Derfor forventer vi, at FDJ vil lægge løbet i et jerngreb, gøre det så hårdt som muligt og derefter forsøge at angribe med Pinot og Gaudu på den sidste stigning.

 

Dermed er det svært ikke at betragte Thibaut Pinot som favorit. Franskmanden havde egentlig planer om at slutte sin sæson tidligt, men efter den positive overraskelse med den samlede sejr i Tour de l’Ain går han nu fuldt ud efter den samlede sejr i Lombardiet. Derfor må man formode, at han efter en lang pause nu er i ganske god form, og er han det, bliver han ikke nem at slå her. På papiret er han klart den bedste klatrer, også på en eksplosiv stigning som denne, og hans spurtstyrke betyder endda, at han kan slå de fleste på stregen. Det gør ham til manden, der skal slås.

 

Hans værste rival må være Lilian Calmejane, der har fortsat de gode takter efter Touren med gode præstationer i Limousin, Poitou-Charentes og Plouay. Han kunne næppe have ønsket sig et bedre løb end dette, da han er blandt Frankrigs bedste på korte, eksplosive stigninger, hvor han har gode chacer for at kunne matche Pinot. Samtidig er han ganske spurtstærk, og det betyder, at løbet passer ham perfekt

 

I Tour de l’Ain smadrede Pinot og David Gaudu konkurrenterne på løbets første bjergetape, hvor de kørte hjem til en dobbeltsejr. Pinot gav dengang sin unge holdkammerat lob til at krydse stregen først, og det kunne meget vel ske igen, hvis noget lignende skulle gentage sig her. Gaudu har primært kørt for holdet på det seneste, og hans form er derfor lidt usikker, men der er al mulig grund til at tro, at han stadig er stærk på dette tidspunkt af sæsonen.

 

Manden, der alle skal af med, er Julien Simon. Cofidis-rytterne kan slå de fleste i en spurt og har vist ganske god form på det seneste, specielt i Limousin. Ruten her burde passe ham, men det kan blive svært at følge de allerbedste på den sidste stigning. Lykkes det, vil han imidlertid være favorit i en spurt. Cofidis har også Nicolas Edet, der måske klatrere endnu bedre og heller ikke er langsomt i en spurt, samt de store klatretalenter Victor Lafay og Matthias Le Turnier.

 

Laurent Pichon fører Coupe de France og drømmer om at sikre sig vigtige point her, hvor Nacer Bouhanni ikke er til start. Kører han som i starten af sæsonen, burde det være en god rute, da han klatrer godt, og kan slå alle favoritterne i en spurt. Desværre har han ikke imponeret på det seneste, og vi frygter, at formen mangler det sidste for at kunne følge de bedste på stigningen. Hans holdkammerat Pierre-Luc Perichon er et andet godt bud, hvis han fortsat har de klatreben, han havde i Touren, men stigningen er nok lidt for hård. Det er den til gengæld ikke for Eduardo Sepulveda, der før har vundet her, men skal han vinde, skal han af med Pinot, og det bliver ikke let. Holdet kan måske også få Kevin Ledanois eller Elie Gesbert med hjem til en spurt.

 

Wanty stiller med det franske supertalent Guillaume Martin, der har nået et nyt niveau efter Touren. Han kørte ekstremt stærkt i Limousin, hvor han tog sin første professionelle sejr, og han burde derfor kunne være med fremme her. Han er utvivlsom en af de bedste klatrere, men selvom han er hurtig, slår han næppe Pinot eller Calmejane i en spurt. Det gør hans formstærke holdkammerat Jerome Baugnies, men han finder formentlig stigningen for hård. Wanty har også Marco Minnaard, der er en god klatrer, men mangler spurten til at gøre det færdigt.

 

Delko har et fint hold med gode klatrere i Angel Madrazo, Delio Fernandez og Quentin Pacher, der endda alle er relativt spurtstærke. Deres problem er, at de næppe er helt i stand til at følge de bedste oå stigningerne og næppe heller kan vinde en spurt. Derfor bliver det svært at vinde.

 

Endelig er der altid uforudsigelige Benjamin Thomas og de unge klatretalenter Valentin Madouas og Francois Bidard. Thomas burde være for tung til denne rute, men han overrasker gang på gang. Madouas og Bidard kan blande sig med de bedste på stigningerne, men mangler spurtstyrken til at gøre det færdigt.

 

***** Thibaut Pinot

**** Lilian Calmejane, David Gaudu

*** Julien Simon, Laurent Pichon, Guillaume Martin, Nicolas Edet, Edurardo Sepulveda

** Kevin Ledanois, Benjamin Thomas, Elie Gesbert, Angel Madrazo, Delio Fernandez, Quentin Pacher, Pierre-Luc Perichon, Francois Bidard, Victor Lafay, Valentin Madouas, Jerome Baugnies,

* Julien Loubet, Roland Thalmann, Franck Bonnamour, Jonathan Hivert, Romain Sicard, Fabien Doubey, Guillaume Levarlet, Mikael Cherel, Matthias Le Turnier, Rudy Molard, Yoann Offredo, Clement Venturini, Florian Vachon, David Menut, Damien Touze

 

Danskerne

Der er desværre ikke dansk deltagelse i årets løb.

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:
/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Tour of Guangxi Women's...(1.WWT) 21/10

Gree-Tour of Guangxi(2.UWT) 16/10-21/10

Japan Cup Cycle Road Race(1.HC ) 21/10

AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Pro Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain-Merida

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

BMC Racing Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Mitchelton-Scott

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Quick-Step Floors

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Dimension Data

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team EF Education First-Drapac

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Katusha Alpecin

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team LottoNL-Jumbo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sky

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sunweb

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Log ind

Husk mig.

Glemt kodeord?

Opret bruger