Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Optakt: Tour du Finistere

Optakt: Tour du Finistere

15. april 2017 14:05Foto: Sirotti

De fleste ryttere har øjnene stift rettet mod Ardennerne, men for mange franske ryttere er fokus anderledes. Med ikke mindre end fire løb på bare syv dage er denne uge den klart travleste i Coupe de France-serien, og der er således masser af point på spil i den sæsongående konkurrence, der altid er vigtig for de franske hold. Efter to spurtafslutninger i Paris-Camembert og GP de Denain rejser man til Bretagne til tre travle dage, hvor puncheurs får deres chance i lørdagens Tour du Finistere, mens brostensspecialister kan se frem til mandagens mini-udgave af Paris-Roubaix på Tro-Bro Leons grusveje.

Annonce

Løbets rolle og historie

Denne del af april handler næsten udelukkende om Ardennerklassikerne, men for de franske hold er det en af de allervigtigste uger af helt andre årsager. Fire af de 16 løb i Coupe de France-serie skal afvikles på bare syv dage, og det gør det til en helt afgørende tid for alle de ryttere, der har som mål at tage den samlede triumf i konkurrencen.

 

For at gøre tingene endnu mere komplicerede er løbene vidt forskellige. Tirsdagens Paris-Camembert har traditionelt været et løb for Ardennerspecialister, og torsdagens GP de Denain er kendt som det franske mesterskab for sprinter med dets traditionelle afslutning i en massespurt. De to sidste løb i Bretagne appellerer ikke i samme grad til de hurtige folk, da lørdagens Tour du Finistere afvikles i kuperet terræn, mens grusvejene i søndagens Tro Bro Leon har givet det dets kælenavn det bretonske Paris-Roubaix.

 

Sammenlignet med mange andre franske løb er Tour du Finistere en relativt ny begivenhed, som er blevet afviklet siden 1986 omkring byen Quimper. I mange år var det et amatørløb, og det blev først åbent for professionelle i 2000. Det har været et 1.1-løb, siden det nuværende UCI-system blev indført i 2005 og været en del af Coupe de France siden 2007.

 

Bretagne er kendt for dets smalle, snoede veje, vind og regnfulde veje samt korte, stejle stigninger. Det er præcis det, der også kendetegner Tour du Finistere, og dets vanskelighed afspejles i vinderlisten. Ardennerspecialister med et godt punch som Cyril Gautier, Julien Simon, Florian Vachon og Simon Gerrans har alle taget sejren, og det er endda blevet vundet af en decideret klatrer, idet David Bernabeu kom først over stregen i 2002. Stærke sprintere har imidlertid også en chance, hvilket afspejles af sejrene til Romain Feillu og den ny afdøde Antoine Demoitie, der tog karrierens største sejr i 2014.

 

Sidste år var vi vidne til en af de udgaver, der blev afgjort i en reduceret massespurt, og her var det Baptiste Planckaert, der viste sig som hurtigste mand ved at slå Samuel Dumoulin og Alexandre Geniez. Planckaert er nu kommet til Katusha og har større opgaver i søndagens Amstel Gold Race, men Dumoulin er tilbage for at jagte sin første sejr i løbet samt vigtige Coupe de France-point. Heller ikke Geniez er med denne gang, idet han mandag starter i Tour of the Alps som led i forberedelserne til Giroen.

 

Ruten

Som mange andre Coupe de Franc-løb kan Tour du Finistere inddeles i to dele med en første del, der udgøres af en stor rundstrækning omkring værtsbyen og en finale, der afvikles som en eller flere omgange på en mindre rundstrækning. Det 194,8 km starter i Saint-Evarzec lige syd for hovedbyen Quimper og indledes med en omgang på en stor rundstrækning i området nordøst for målbyen. Det er en ganske kuperet sag uden meget fladt terræn, og der er konstant små stejle bakker på programmet. Af disse er seks kategoriserede, og de kommer efter hhv. 31,3, 59,0, 80,7, 105,6, 118,5 og 135,3 km.

 

Dagens sidste bjergspurt kommer ved første passage af målstregen efter 149,8 km, og herefter afsluttes løbet med fem omgange på en 9 km lang rundstrækning, der er ganske svær. Den hårdeste del er en stejl bakke, der stiger med 12,5% lige efter den røde flamme, hvorefter man rammer det sidste stykke med 700 m falsk fladt. Derudover er finalen meget teknisk, da der er tre sving umiddelbart efter hinanden på den sidste kilometer, inden man rammer den kun 200 m lange opløbsstrækning.

 

Sammenlignet med sidste år er ruten stort set uændret. Finalerundstrækningen er blevet 300 m længere, men selve afslutningen er helt uforandret.

 

 

 

 

Vejret

Bretagne er kendt for regn og blæst, men lørdag bliver faktisk en ganske pæn dag. Efter en regnfuld morgen ventes det at være overskyet ved starten, men langsomt vil solen komme frem, og temperaturen vil nå 15 grader. Der vil være en jævn vind fra nordvest, hvilket giver sidevind på det meste af den store rundstrækning. På den lille rundstrækning vil der være sidemodvind på første del og siden medvind og sidemedvind. Det gælder også på de sidste 3 km.

 

Favoritterne

Tour du Finistere er et af de mest kuperede Coupe de France-løb, og disse er altid nogle af de sværeste at forudsige på hele UCI-kalenderen. På den ene side er kun tre udgaver siden 2009 afgjort i en spurt i en større gruppe: i 2012, hvor Julien Simon vandt, i 2011, hvor Romain Feillu var hurtigst, og i forbindelse med Baptiste Planckaerts sejr sidste år. I 2015 var det imidlertid kun Tim De Troyer, der akkurat kunne holde feltet bag sig, og i de senere år synes løbet i stigende grad at have været gearet mod en spurtafslutning. For det meste har en mindre gruppe afgjort løbet, men feltet har sjældent været langt efter.

 

Som i ethvert bretonsk løb spiller vejret en afgørende rolle. Lørdag bliver en hæderlig dag. Der vil være sidevind det meste af tiden, og det kan ikke udelukkes, at det faktisk kan lade sig gøre at skabe visse splittelser. Det bliver imidlertid næppe dramatisk, da vinden ikke er specielt kraftig, og på den afsluttende rundstrækning kommer vinden næppe i spil.

 

Igen i år synes der at være en interesse i, at det skal afgøres i en større gruppe på sidste omgang. Cofidis har før vundet med en formstærk Julien Simon, og det vil de utvivlsomt gerne gentage. Ag2r øjner efter sidste års andenplads endelig en sejr til en stadigt bedre Samuel Dumoulin. Fortuneo-Vital Concept har på papiret har feltets stærkeste mandskab og vil sikkert være de mest interesserede i at skabe splittelse, specielt for at forhindre Dumoulin i at score point i kampen mod Laurent Pichon i Coupe de France. Pichon er imidlertid heller ikke uden chance i en finale som denne, og derfor vil det ikke være nogen katastrofe, hvi for ham, hvis det hele skal afgøres i en spurt.

 

Det får os til at tro på, at det lykkes at holde det samlet, så et decimeret felt skal afgøre det hele på sidste omgang. Her vil vi pege på Samuel Dumoulin som den store favorit. I mange år har franskmanden fokuseret på disse Coupe de France-løb, og da denne finale er en af dem, der passer ham allerbedst, er det lidt et mirakel, at han endnu ikke har vundet. Han var ganske tæt på med sidste års andenplads og blev også nummer 2 i 2012, men sejren er hidtil undsluppet ham.

 

Finalen kunne imidlertid ikke passe ham bedre. På den korte, stejle bakke er han umulig at komme af med, men samtidig er han hurtigere end de øvrige puncheurs i en relativt flad spurt. Således kan han benytte den stejle del til at komme af med de hurtigste og derefter slå de stærkeste i spurten. Han har endda Pierre Latour til at hjælpe sig på det sidste flade stykke og kontrollere eventuelle angreb. Da han efter en sløv start hele tiden har gået efter at ramme topformen netop til denne periode og klart har vist stigende form, tror vi på Ag2r-sejr i lørdagens løb.

 

Den suverænt mest stabile rytter i dette løb er Julien Simon. Han vandt i 2012 - i øvrigt foran Dumoulin - og i de seneste tre udgaver er han blevet henholdsvis nummer 2, 3 og 4. Det er ikke noget tilfælde, idet denne form for finale passer ham perfekt. Således er han blandt Frankrigs bedste puncheurs, men han er samtidig hurtigere end de fleste i en flad spurt. Det siger meget om hans evner i en finale som denne, at han i katastrofeåret 2016 stadig kunne hjemkøre en fjerdeplads, og da han i år møder op i langt bedre form, bliver han svær at bide skeer med. Han viste fremragende form med andenpladsen på kongeetapen i Circuit Cycliste Sarthe, og selvom han ikke er helt så hurtig som Dumoulin, kan han sagtens slå Ag2r-rytteren i en hård finale som denne. Holdet har også et endnu hurtigere kort i Clement Venturini, der imidlertid heller ikke vil være uden chancer i en finale som denne. Vi tvivler på, at han får lov at tage sin chance, men hvis han gør, er han hurtig nok til at vinde.

 

Vi glæder os vanvittigt til at se Thomas Boudat i denne finale. Den franske sprinter har i år fuldt fokus på landevejen, og det har allerede givet store resultater, herunder to store sejre. Han er imidlertid meget mere end en sprinter og klatrer også aldeles glimrende. På mange måder er han en ny version af sin holdkaptajn Bryan Coquard, selvom han endnu mangler at udvikle den samme holdbarhed. Dermed er det også klart, at denne finale vil være god form ham, da Coquard vel havde været favorit, hvis han var til start. Det er endnu uafklaret, om finalen bliver en anelse for hård for ham, men efter at have set ham arbejde for Coquard dybt inde i finalen i et hårdt Brabantse Pijl, tror vi på, at han kan sidde med. På papiret er han samtidig løbets hurtigste mand, så det store spørgsmål er, om bakken koster for mange kræfter til, at farten kan komme til sin ret.

 

Sebastian Molano er en af de sjældne colombianske sprintere og efter sit første eventyr i Europa, hvor han tydeligvis ikke var klar til dette niveau, er han nu klar til det store gennembrud. Han har udviklet sig til lidt af en specialist i at spurte op ad bakke, hvilket han viste med to etapesejre i Volta ao Alentejo. Senest viste han, at han også er hurtig på flad vej ved at blive en imponerende nummer 3 bag Demare og Bouhanni i GP de Denain, og det viser, at formen er god. Finalen passer ham ganske godt, da han burde kunne overleve stigningen og herefter lade sin hurtighed tale. Holdet har også den formstærke Wilmar Paredes, der blev nummer 2 i Klasika Primavera og både klatrer godt og er relativt hurtig.

 

2017 har været det helt store gennembrud for Laurent Pichon, der efter skiftet til Fortuneo pludselig er blevet en vindermaskine. Således har den tidligere så loyale hjælper allerede taget tre store sejre og fører nu Coupe de France. Derfor er dette løb et stort mål for ham, og han valgte endda at skippe løbet i Denain for at være helt klart til en finale, der passer ham fint. Han har altid været hurtig, men i år har han lagt et nyt lag til sin sprint og har vist, at han kan slå de fleste. Samtidig er han som puncheur fremragende på en kort stigning som denne, og selvom han i en flad spurt ikke har Dumoulins og Simons fart, er han bestemt ikke uden chance i en hård finale som denne. Derudover har han vist, at han ikke er bange for at angribe, og hvis Fortuneo får løbet til at eksplodere kan han også sagtens vinde fra en mindre gruppe. Holdet har også Romain Hardy, der normalt vil være fremragende i en finale som denne, da han er endnu hurtigere end Pichon. I lyset af Coupe de France-stillingen vil han imidlertid nok skulle agere hjælperytter, men det kan ikke udelukkes, at han kan vinde, hvis holdet vælger at køre offensivt med deres mange klaterere.

 

Auber 93 er til start med en fantastisk hold med hele fem hurtige afsluttere. Normalt ville det være en god finale for Romain Feillu, men han har slet ikke vist den fornødne form. Derfor tror vi mere på David Menut¸ der overraskede os med den holdbarhed, han viste ved at blive nummer 4 i det hårde Drome Classic i februar. Stigningerne her har samme karakter, og dermed burde han også kunne være med her. Han var i top 10 i Denain, hvilket siger alt om hans hurtighed i en spurt. Også Anthony Maldonado har holdbarheden til at begå sig, men er knap så hurtig på stregen. Endelig har man også Damien Touze og Kevin Le Cunff, men denne finale kunne meget vel vise sig at være for hård til dem.

 

FDJ stiller til start uden deres stærkeste ryttere, og det kan give en mulighed for Matthieu Ladagnous til en sjælden gang at køre for sig selv. Franskmanden har tidligere vist, at han er lidt af en specialist i at spurte op ad bakke, og selvom han sjældent gør det nu om dage, har han ikke tabt hurtigheden. Holdet kan også satse på supertalentet David Gaudu, der betagede hele verden ved at følge Froome, Contador og Valverde på kongeetapen i Catalonien. Han er ikke uden punch, men denne finale er nok for nem for ham, og han skal under alle omstændigheder køre offensivt for at vinde. Endelig kunne Daniel Hoelgaard også være en mulighed i en spurt, men finalen er nok for hård.

 

Hvis det lykkes en lille gruppe at gøre en forskel på rundstrækningen, er Latour, Gaudu, Hardy, Pichon, Romain Combaud, Quentin Pacher, Frederik Backaert, Thomas Voeckler, Arnold Jeannesson, Eduardo Sepulveda, Fabien Doubey, Julien Loubet og Julien El Fares gode kandidater til at køre om sejren.

 

***** Samuel Dumoulin

**** Julien Simon, Thomas Boudat

*** Sebastian Molano, Laurent Pichon, David Menut

** Matthieu Ladagnous, Wilmar Paredes, David Gaudu, Romain Hardy, Clement Venturini, Pierre Latour, Anthony Maldonado, Romain Combaud, Quentin Pacher, Frederik Backaert

* Kristoffer Skjerping, Yannis Yssaad, Daniel Hoelgaard, Armindo Fonseca, Jeremy Leveau, Thomas Voeckler, Arnold Jeannesson, Eduardo Sepulveda, Fabien Doubey, Julien Loubet, Julien El Fares, Yannick Martinez, Damien Touze, Kevin Le Cunff, Franck Bonnamour, Angel Madrazo

 

Danskerne

Der er desværre ikke dansk deltagelse i årets løb.

Annonce

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Giro dell'Appennino(1.1) 24/06

Giro dell'Appennino(1.1) 24/06

Acht van Bladel(2.1) 25/06-27/06

Tour de France(2.UWT) 26/06-18/07

La Course by Le Tour de F...(1.WWT) 27/06

Axion SWISS Bank Gran Pre...(1.1) 27/06

Annonce

Annonce

AG2R Citroen Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana - Premier Tech

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Deceuninck - Quick-Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - Nippo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty - Gobert

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Israel Start-Up Nation

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team BikeExchange

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jumbo-Visma

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Qhubeka Assos

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

SÆT DIT TOUR-MANAGERSPIL - PRÆMIER FOR MINDST 80.000 KR