Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Gå til forsiden af feltet.dki samarbejde medGå til forsiden af feltet.dk
Log ind Nyhedsbrev VELOMIO
Optakt: VM – XCO MTB (Elite herre og dame)

Optakt: VM – XCO MTB (Elite herre og dame)

05. september 2014 22:30Foto: Michal Cerveny, Specialized

Årets højdepunkt for langt de fleste MTB-rytter på topniveau er XCO-verdensmesterskaberne, som i år køres på norske Hafjell, på en rute næsten magen til sidste års World Cup-rute. Hos både herre- og damerytterne er der klare favoritter, men samtidig udsigt til spændende løb og tætte dueller.

Annonce

Set med danske øjne har årets verdensmesterskab i XCO MTB været en succes. Guld til Simon Andreassen og sølv til Malene Degn i de to U19-løb - meget mere kunne man dårligt håbe på. Det skulle naturligvis lige have været, at flere af de øvrige danske ryttere, som har været i aktion indtil videre, også havde haft superben. Sådan var det desværre ikke.


Louis Bendixens 34. plads i U23-løbet var en absolut godkendt præstation af den unge rytter i sit første U23 VM, men derudover var der ikke det helt store at råbe hurra for. Desværre. Anders Bregnhøj, Jonas Lindberg i U19 samt Sebastian Fini og Niels Rasmussen i U23 havde desværre ikke dagen og måtte tage til takke med placeringer et stykke tilbage.

Nu mangler kun en enkelt dansker at vise sit værd - Annika Langvad i Elite damefeltet. Her hører hun til i toppen og er på papiret også outsider til en medalje. Hvis hun altså har dagen og benene. Ruten er krævende, og selvom sportens to mest funklende stjerner på damesiden begge har en alder, som gør, at de skulle køre U23 og ikke Elite VM, er konkurrencen for den danske stjerne stadig hård.

Hos herrerne er der ingen danskere til start. Til gengæld mangler ingen af de store navne her: Nino, Absalon og selv Kulhavy, som måske omsider har fundet formen, er klar til at dyste om VM-trikoten.

VM er og bliver, ved siden af de olympiske lege, det største, man kan vinde i sporten, og det er noget, som mærkes. Man kommer i topform og har timet formen, med mindre noget er kommet i vejen.
 

Ruten

Den 4,2 kilometer lange rute på Hafjell ved byen Øyer, ca 18 kilometer nord for Lillehammer, er en fantastisk XCO-rute. Utrolig alsidig og med både svære tekniske passager, opad såvel som nedad, lange og krævende stigninger samt ikke mindst masser af sten og klipper, der både kan bremse og overraske rytterne. Eller give dem tekniske defekter, som det har været tilfældet adskillige gange i de allerede kørte VM-løb. Eller netop give mulighed for at gøre forskellen.

Ruten kan hverken betegnes som decideret teknisk eller modsat en for de bjergstærke klatrere eller kraftige ’tonsere’ - alle færdigheder skal være der, og dem, som på dagen evner alle elementer bedst, er også dem, som kører stærkest. Ruten favoriserer ikke nogen, som det ellers ofte ses. Ved sidste års World Cup-løb på stort set samme rute vandt eksempelvis den olympiske mester Jaroslav Kulhavy foran ellers suveræne Nino Schurter.

Det eneste, som der ikke er meget af på ruten, er stræk med kørsel på flad asfalt eller grus, og der er i det hele taget ikke mange steder at slappe af eller tage sig en puster. Naturligvis er der passager, som er mere afgørende end andre, og som kan blive de afgørende momenter, ikke mindst en vanskelig ’rocket garden’ godt en tredjedel inde på ruten, hvor der ikke skal gå meget galt, før man skal af og løbe.

Det norske MTB-magasin Terrengsykkel har produceret denne video, som vi har fået lov at anvende, og som giver et godt indblik i VM-ruten. Som det ses i videoen er ruten mestendels tør, hvilket gør den mindre uforudsigelig, end den kunne have været. Vejret har været glimrende i Hafjell i dagene op til VM, og lørdag, som det har været tilfældet de foregående VM-dage, loves der høj sol og ingen vind.
Favoritter

Damerne kører traditionen tro først, og her er man i den bizarre situation, som omtalt ovenfor, at de to mest åbenlyse topfavoritter ikke kan stille op. Jolanda Neff fra Schweiz er bare 21 år, vandt World Cuppen samlet i år og blev fredag U23-verdensmester, mens den et år ældre franskmand, Pauline Ferrand Prevot, havde et uheldigt VM-løb, men i øvrigt gennem sæsonen har vist skræmmende styrke. Men ingen af de to er altså med lørdag.

Dermed fremstår hjemlandets Gunn-Rita Dahle Flesjå som den på papiret vel nok største favorit. Hun har godt nok ikke vundet mange store sejre i år, men hun ved - tro på det! - hvordan man vinder. Den 41-årige nordmand har vundet alt, der er at vinde, hun er stærkt opsat for at gøre det godt på hjemmebane, og hun havde vundet adskillige World Cup-sejre i år, havde det altså ikke været for, ja netop, Neff og Prevot, som jo ikke er til start. Dahle Flesjå har, hvad der skal til - hun ved det, konkurrenterne ved det.

Den erfarne canadier, Catharine Pendrel, må ligeledes regnes blandt topfavoritterne Hun har sluttet World Cup-sæsonen fremragende af, kommer i topform og har før gjort det fornuftigt på Hafjell. Også hun behersker de mange elementer.

Skal der peges på endnu en, som meget vel kan løbe med guldet, må det blive Tanja Zakelj, som har været stabil i løbet af sæsonen og da også er nummer to på verdensranglisten (efter Jolanda Neff). Sloveren sluttede dårligt af i sidste World Cup-løb i Meribel, men var blevet nummer to i den forrige afdeling i Windham, USA. Her viste hun stor styrke.

Top fire fra sidste års løb på Hafjell har slet ikke her været nævnt - Irina Klentieva, Eva Lechner, Julie Bresset og Lea Davison - og af dem, fremstår italienske Lechner som den måske mest formstærke.

Danske Annika Langvad må også med på outsider-listen, men det er et åbent spørgsmål, hvor meget der er tilbage i benene her sidst på sæsonen. Den har været lang - og god! - for den danske Specialized-rytter, og onsdagens Team Relay gav kun lille anledning til metaldrømmerier - men det er VM, alt kan ske, og man har jo lov at tro og ikke mindst håbe!

Herrerne
Nino Schurter skiller sig ud som den absolutte storfavorit blandt herrerne. Den schweiziske stjerne har været verdens bedste i år. Ikke baseret på sin samlede andenplads i World Cuppen, efter legenden Julien Absalon fra Frankrig, men på baggrund af dette simple faktum: Han har kørt seks ud af syv World Cup-afdelinger i 2014, han har vundet de fire, blevet nummer to i et løb og måtte se sig henvist til en sjetteplads i et enkelt, hvor han var ramt af en defekt.

De sidste tre afdelinger i sæsonen, frem mod VM, vandt han - og den forvarende verdensmester kommer i storform, ingen tvivl om det.

Skal han vippes af pinden ligner det bedste bud sæsonens store rival, Julien Absalon. Franskmanden har vundet de afdelinger i World Cuppen, som Schurter ikke tog sig af, og han er blevet nummer to i de resterende, på nær en enkelt. Som Schurter mestrer han alt, men da ruten slutter med en teknisk nedkørsel, kan han næppe tillade sig at have den teknisk umådeligt begavede schweizer hverken foran sig eller lige bag sig. 

Vi vover pelsen og peger på en rytter mere i den absolutte favoritkreds: Den olympiske mester, Jaroslav Kulhavy. Det har været en svær sæson for tjekken, ligesom store dele af forrige sæson også var det, men han har nu har tilsyneladende fundet noget form, ganske som han også gjorde det, da afslutningen på 2013-sæsonen nærmede sig. Som nævnt vandt han på Hafjell sidste år og blev ikke længe efter nummer fem ved VM. 

Kun i glimt i år har man set den kraftfulde tjekkes kvaliteter - uheldene har også været ude efter ham - men i onsdagens VM Team Relay så han stærk ud og kørte i samme tid som Schurter. Han har gjort det før og kan gøre det igen: slå både Schurter og Absalon. Han kommer også til dette VM som verdensmester på maratondistancen, så selvtilliden er ikke helt væk.

En rytter mere kørte i samme hurtige tid som Schurter og Kulhavy i Team Relay, og det var formstærke Manuel Fumic fra Tyskland. Han vinder ikke mange løb - det er også svært med så ’grådige’ ryttere i feltet - men måske er tiden oprindet. Endnu en schweizer og en franskmand, Lukas Flückiger og Maxime Marotte, må betegnes som outsidere, ligesom som den anden Flückiger-bror, Matthias, også er det.

Feltet.dk’s favoritvurdering

Elite dame (start 12.00)

*****: Gunn-Rita Dahle Flesjå

****: Catharine Pendrel, Tanja Zakelj

***: Eva Lechner, Irina Klentieva

**: Annika Langvad, Maja Wloszczowska

*: Emily Batty, Lea Davison


Elite herre (start 14.30)

*****: Nino Schurter

****: Julien Absalon, Jaroslav Kulhavy

***: Manuel Fumic, Lukas Flückiger

**:, Matthias Flückiger, Maxime Marotte

*: Daniel McConnell, Fabian Giger, Florian Vogel

Dagens to VM-løb kan ses via live stream her.

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

Annonce

Annonce

AG2R Citroen Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana - Premier Tech

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Deceuninck - Quick-Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - Nippo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty - Gobert

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Israel Start-Up Nation

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Qhubeka Assos

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team BikeExchange

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jumbo-Visma

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

SØG EFTER CYKELPRODUKTER PÅ TVÆRS AF WEBSHOPS