Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere
Gå til forsiden af feltet.dki samarbejde medGå til forsiden af feltet.dk
Log ind Nyhedsbrev VELOMIO

Optakt: World Tour i Canada

Optakt: World Tour i Canada

11. september 2015 08:15Foto: Sirotti

I weekenden køres de canadiske World Tour-løb, GP de Québec og GP de Montréal, som udgør en vigtig optakt til det forestående VM. Feltet.dk ser i denne artikel frem mod de to endagesløb.

I Vueltaens skygge køres i denne weekend de to canadiske endagesløb, Grand Prix Cycliste de Québec (fredag den 11. september) og Grand Prix Cycliste de Montréal (søndag den 13. september).

 

Løbene i Canada blev i 2010 indlemmet på UCI’s Pro Tour (fra 2011 UCI World Tour) som et led i sportens globaliseringsplaner. De er fortsat de eneste nordamerikanske begivenheder på World Touren, hvor de udgør henholdsvis det 25. og 26. cykelløb af de 28 begivenheder, som tæller med i World Tour-regnskabet.

 

På grund af løbenes unge alder og deraf manglende historik vil de givetvis aldrig opnå samme anerkendelse og prestige som de store cykelmonumenter på det europæiske kontinent. Det afholder dog ikke de to løb fra at have et meget stærkt felt til start, der næsten er en ardennerklassiker værdig.

 

Det skyldes primært løbenes kalenderplacering og ruteudformning. Med kun to uger til VM-linjeløbet udgør begivenhederne i Québec og Montreal den ideelle opvarmning til efterårets højdepunkt. Ydermere er der i indeværende år det interessante aspekt, at VM køres i amerikanske Richmond, hvorfor mange ryttere har valgt at tage turen over Atlanterhavet for at vænne sig til det nordamerikanske kontinent.

 

Derudover byder begge de canadiske World Tour-løb på kuperede ruter, som foregår på rundstrækninger, der skal gennemkøres mange gange - akkurat som ved VM. Og de to løb appellerer derfor til de ryttertyper, der gør sig gældende i ardennerklassikerne - akkurat som VM gør. Det vidner sejrslisten også om. Sejrskamlen i to løb er gennem årene blevet prydet af ryttere som Thomas Voeckler, Robert Gesink, Philippe Gilbert, Rui Costa, Peter Sagan samt Simon Gerrans.

 

Sidste år blev såvel Grand Prix Cycliste de Québec og Grand Prix Cycliste de Montréal vundet af en Simon Gerrans i storform (han kan desværre ikke forsvare sine titler i år), hvor den australske stjerne i begge tilfælde viste sig som den hurtigste i et kraftigt decimeret favoritfelt.

 

Ruten: GP de Québec

Det første af løbene køres i den canadiske by Québec, som er hovedstaden i den fransktalende provins af samme navn. Ruten består af en 12,6 kilometer lang rundstrækning, der skal gennemkøres 16 gange, hvilket giver en samlet distance på 201,6 kilometer.

 

Rytterne skal på den sidste tredjedel af rundstrækningen over fire bakker. Først venter Côte de la Montagne (375 meter, 10 %). Efter en kort nedkørsel følger Côte de la Potasse (420 meter, 9 %), inden først Montée de la Fabrique (190 meter, 7 %) og afslutningsvis målstigningen Montée du Fort (1.000 meter, 4 %) venter.

 

Der er tale om en relativ selektiv rute, hvor rytterne i alt skal forcere knap 3.000 højdemeter. Der bliver dog næppe tale om store tidsafstande mellem favoritterne. I 2013, hvor rytterne kørte den samme rundstrækning som i år, sluttede 48 ryttere inden for et minut af vinderen Robert Gesink.

 

Ruten: GP de Montréal

Det andet løb afvikles på en rundstrækning i den canadiske storby Montreal, hvor der i 1976 blev afholdt sommer-OL. Grundkonceptet er det samme som i GP de Québec. Denne gang skal rytterne i alt tilbagelægge 205,7 kilometer fordelt på 17 omgange af 12,1 kilometer.

 

Feltet har dårligt påbegyndt rundstrækningen, før den første stigning venter. Den 1,8 kilometer lange opkørsel til toppen af Côte Camilien-Houde, som stiger med 8 procent i snit, bringer tankerne hen på nogle af de stigninger, der skal forceres i Liége-Bastogne-Liége.

 

Senere skal rytterne over Côte de la Polytechnique (780 meter, 6 %), hvis top ligger efter 6,5 kilometer af rundstrækningen. Hver omgang slutter på Avenue du Parc, hvor de sidste 560 meter stiger med 4 procent i snit.

 

Ruten er umiddelbart hårdere end fredagens med sine i alt næsten 4000 højdemeter. Stigningerne ligger til gengæld tidligere på rundstrækningen, hvilket gør det muligt at komme tilbage til frontgruppen efter at være blevet sat, og i 2014 var 21 ryttere med frontgruppen hjem, mens i alt 37 ryttere sluttede inden for et minut af vinderen Simon Gerrans.

 

Favoritterne

Selvom der er forskel på ruterne til de to canadiske løb, har historien vist, at det er mange af de samme ryttere, som er med til at præge løbene. Derfor har Feltet.dk valgt at slå favoritvurderingen sammen, således at den gælder for begge løb.

 

Det er uvist, hvordan mange af rytterne står rent formmæssigt ovenpå en lang sæson. Nogle har kørt Tour de France, trappet ned og prøver nu at bygge formen op igen frem mod VM. Andre har kørt Eneco Tour og de World Tour-endagesløb, som er blevet afholdt i august.

 

En rytter, der til gengæld ikke har ladet nogen tvivl tilbage om sin aktuelle form, er Greg Van Avermaet. BMC’s stærke belgier har kørt stærkt hele året, siden han indledte sin sæson i Tour of Qatar i februar. Van Avermaet var med fremme i såvel brostens- som ardennerklassikere samt flere af World Tourens ugelange etapeløb, han vandt Belgien Rundt, og senest har den belgiske profil været med fremme i såvel Eneco Tour som Vattenfall Cyclassics.

 

Det er dog især hans flotte etapesejr på en bakket afslutning i Touren, der gør Van Avermaet til en oplagt vinderkandidat i de canadiske løb. Her slog han etapefavoritten Peter Sagan i en tæt duel og fik vist en kombination af eksplosivitet og hurtighed - evner han får brug for i finalerne i de canadiske løb. At udnævne Van Avermaet til favorit kan virke selvmodsigende med tanke på hans forholdsvis få sejre og utrolig mange top 5-placeringer. Men den 30-årige belgier har faktisk vundet fem flotte sejre i år og virker til at blive bedre og bedre sæson for sæson. Bliv ikke overrasket, hvis Van Avermaet vinder sin sjette sejr denne weekend.

 

Hollandske Tom-Jelte Slagter er en anden rytter, der på sine bedste dage tilhører verdenseliten på ruter som dem, der venter i Canada. Slagter er meget svingende i sine præstationer, men har haft en opadgående formkurve denne sensommer, og han kørte fantastisk i det netop afsluttede Tour of Alberta med to etapesejre og en samlet andenplads til følge.

 

Også den australske himmelstormer Michael Matthews er kommet fra Tour of Alberta i god form, Det blev til en enkelt etapesejr og to andenpladser for Matthews, som kan blive svær at slå i de canadiske løb, hvor især den afsluttende bakkespurt i Montreal ligger perfekt til ham.

 

De unge stjerneskud Julian Alaphilippe og Fabio Felline skal forsøge at fortsætte de lovende takter, som har bragt dem hver især en foreløbig supersæson. De canadiske løb burde i den grad appellere til deres kvaliteter. Især Felline virker formstærk efter sin sejr i GP de Fourmies den forgangne weekend, mens Alaphilippe i forårets ardennerklassikere viste, at han er fremtidens mand i disse løb, og kun Alejandro Valverde var samlet set stærkere i ardennerugen.

 

Philippe Gilbert er altid interessant at følge og har også en god profil til løbene i Québec og Montreal. Vi ved alle, hvor svær han er at slå, når han er på sit højeste niveau. Ligeledes kan Tony Gallopin og Michal Kwiatkowski hævde sig, når der står kuperede endagesløb på menuen. Endnu en af de sædvanlige mistænkte i dette terræn er portugisiske Rui Costa, der altid kører stærk i de canadiske World Tour-løb.

 

Såvel Tom Boonen og Alexander Kristoff har ramt formen frem mod VM, og de færreste har lyst til at spurte mod de to hurtige brostensspecialister. Ruterne i Canada kan dog vise sig at være for hårde for dem, selvom de begge har vist en solid holdbarhed i de store endagesløb. Outsiderfeltet afrundes af ryttere som Diego Ulissi, Robert Gesink (der altid gør det forbløffende godt i de to løb), Tour of Alberta-vinderen Bauke Mollema, den hurtige Ramunas Navardauskas og veteranen Michael Albasini.

 

Det kan blive nogle underholdende løb set med danske briller, da næsten hele det danske VM-hold og dermed hovedparten af de bedste danske cykelryttere er til start i Canada. Hos Tinkoff-Saxo bliver især den danske VM-kaptajn Matti Breschel spændende at følge. Breschel har vist god sensommerform og kan måske snuppe en topplacering i et af løbene. Det russiske hold inkluderer også både Michael Valgren og Christopher Juul-Jensen, der begge viste stor kørelyst og god form i Eneco Tour.

 

Lars Bak (Lotto-Soudal) skal på hjælpearbejde for Tony Gallopin og Tiesj Benoot, mens Jakob Fuglsang skal have gang i stængerne igen efter en uheldspræget sommer. Endelig er Magnus Cort debutant i de to løb, og den danske talent ville faktisk have været en kandidat til at køre i top 10, men skal nok tilsidesætte sine personlige ambitioner for kaptajnen Michael Matthews, der som ryttertype minder en del om Cort.  

 

Feltet.dk’s favoritvurdering:

*****: Greg Van Avermaet

****: Tom-Jelte Slagter, Michael Matthews

***: Philippe Gilbert, Julian Alaphilippe, Fabio Felline

**: Tony Gallopin, Rui Costa, Michal Kwiatkowski, Alexander Kristoff, Tom Boonen

*: Matti Breschel, Ramunas Navardauskas, Robert Gesink, Bauke Mollema, Michael Albasini, Diego Ulissi

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:
/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Race Torquay(1.1) 30/01

Trofeo Felanitx, Ses Sali...(1.1) 30/01

Trofeo Andratx Lloseta(1.1) 31/01

Cadel Evans Great Ocean R...(1.WWT) 01/02

Trofeo Serra de Tramuntana(1.1) 01/02

Cadel Evans Great Ocean R...(1.UWT) 02/02

Grand Prix Cycliste la Ma...(1.1) 02/02

Trofeo Palma(1.1) 02/02

Tour of Saudi Arabia(2.1) 04/02-08/02

Etoile de Bessèges(2.1) 05/02-09/02

Herald Sun Tour(2.1) 05/02-09/02

AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Pro Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain-McLaren

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

CCC Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Deceuninck - Quick-Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Pro Cycling

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Israel Start-Up Nation

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lotto Soudal

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Mitchelton-Scott

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

NTT Pro Cycling Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team INEOS

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jumbo-Visma

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Sunweb

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Trek-Segafredo

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger