Hvad foregår der i hovedet på en, når man time efter time slider forrest i feltet for at køre udbruddet ind? Det har vi spurgt to af Tour de Frances arbejdsheste om.
Nogle opgaver i Tour de France er mere glamourøse end andre. Mens sprintere, bjergryttere og deres løjtnanter dagligt hyldes af dem, der følger løbets hektiske finaler, er det ironisk nok nogle af dem, der får mest TV-tid, der får mindst omtale.
Her tænker vi på feltets arbejdsheste - dem, som fra kilometer nul lægger sig forrest i feltet for at kontrollere udbruddet og dets forspring. Opgaven kan udføres med henblik på at sikre samling og dermed en massespurt, eller for at sørge for, at ingen af lykkeridderne pludselig blander sig i klassementstoppen. Førstnævnte har blandt andre LottoNLs Antwan Tolhoek stået for, mens BMCs Patrick Bevin har beskæftiget sig med sidstnævnte.
”Det er egentligt bare et job som alle andre - og et, som skal udføres,” siger Bevin, da Feltet.dk fanger ham til en snak.
Newzealænderen var især synlig i løbets første uge, hvor han som BMCs første mand sørgede for, at Greg Van Avermaet beholdte sin gule trøje.
”Opgaven kræver en del udregning. Man vil ikke køre for stærkt og hente udbruddet ind for hurtigt, men samtidig vil man heller ikke give det for lang snor. Heldigvis er det dog kun et par timer, at man skal være i gang,” forklarer Bevin, som bakkes op af Antwan Tolhoek.
”Tit fortæller sportsdirektøren i radioen, hvordan det ser ud med forspringet, og om udbruddet skal hentes ind med det samme eller ej,” beretter hollænderen.
”Ellers har man mulighed for at slappe lidt af. Det er dejligt ikke at skulle sidde og stresse i feltet, og så handler det jo også bare om at nyde, at man kører Tour de France.”
Har man så tid til at lægge mærke til tilskuere og landskabet, som alle de andre rytter altid ærgrer sig over, at de ikke kan?
”Nej, desværre! Selv for os var den første uge virkelig stressende. Det er mit første Tour de France, men jeg har hørt, at det er sådan hvert år…” smiler Tolhoek.
”Jeg har ikke talt med nogen hele Touren!”
De to slidere har heldigvis ikke set deres arbejde gå til spilde i denne Tour. For ’Paddy’ Bevin udmøntede de lange føringer sig i en gul trøje, som blev på BMC og Greg Van Avermaets skuldre fra tredje til 11. etape, mens Antwan Tolhoek så sprinteren Dylan Groenewegen vinde to etaper i streg efter den lille klatrers arbejde.
”Det har helt sikkert været en stor motivationsfaktor,” medgiver Tolhoek, da vi spørger ind til LottoNL-Jumbos succes.
”Normalt slår man ud, når man føler, at man ikke kan føre mere. Men nu giver jeg den lige en tand mere i stedet. Jeg ved, at hvis jeg barberer forspringet bare en anelse mere, giver det Dylan [Groenewegen] en lidt større chance for at vinde.”
Altså en tilfredsstillende tilværelse, så længe kaptajnen leverer efter de mange timers arbejde. Til gengæld kan det også være ensomt altid at ligge forrest i feltet.
”Jeg har ikke talt med nogen hele Touren!” griner Bevin.
”Men ærligt talt, jeg har intet imod rollen. Den er hård, da det kan være svært at komme i mål, når man egentlig kører sig ud et godt stykke tid før etapen slutter. Men ellers er det hurtigt overstået - jo bedre man gør sit arbejde, jo hurtigere er man i mål.”
27-årige Patrick Bevin er i gang med sit andet Tour de France, mens Antwan Tolhoek er debutant. Foto: A.S.O. / Getty Images
Siden vores interview med BMC-rytteren er Bevin udgået fra løbet, da han i forgårs måtte trække sig grundet maveproblemer. Til gengæld går Tolhoek formentligt med ny energi, da han endelig er nået til de terræn, som han specialiserer sig i.
”Jeg glæder mig bare til bjergene!” forklarede han, da vi talte med ham inden løbets niende etape.
”Det er dem, jeg egentligt er med for at præstere i. Steven [Kruijswijk] og Primoz [Roglic] er mine ’rigtige’ kaptajner.”
Let at tilpasse sig
Heller ikke Bevin er en oplagt bejler til den rolle, som han er endt i. Modsat typer som Lars Bak og Tim Declercq, som i kraft af deres motor og udholdenhed er bygget til de mange timer i vinden, ligger hans styrke nemlig mere i hans eksplosivitet.
”Min spurt begyndte tidligere på sæsonen at lide under opgaven, men jeg kan mærke, at den er begyndt at komme igen nu,” forklarer Bevin.
”Generelt behøver man egentligt ikke at tilpasse træningen specielt meget. I virkeligheden minder det meget om min klatretræning, hvor det primært handler om at holde den samme power i et længere stykke tid.”
”Som temporytter har jeg altid haft evnen til at yde over et længere stykke tid. I bund og grund kræver det at gennemføre et Tour de France - eller hvilket som helst andet løb - om at have en stor nok VO2-motor. Selvfølgelig er det noget andet, hvis man for eksempel vil være god til prologer, men dem kan jeg faktisk også stadig finde ud af!”
Med bjergetapernes indtog er Antwan Tolhoek og Patrick Bevin nu blevet afløst i fronten af feltet af Luke Rowe og Gianni Moscon fra Team Sky. Efter dagens pause kommer de igen på prøve i Pyrenæerne - de slag kan du følge her på Feltet.dk.
AG2R La Mondiale |
Astana Pro Team |
Bahrain-Merida |
Bora-Hansgrohe |
CCC Team |
Deceuninck - Quick-Step |
Groupama-FDJ |
Lotto Soudal |
Mitchelton-Scott |
Movistar Team |
Team Dimension Data |
Team EF Education First |
Team Jumbo-Visma |
Team Katusha Alpecin |
Team Sky |
Team Sunweb |
Trek-Segafredo |
UAE Team Emirates |
INEOS-sportsdirektør medgiver: Froome får svært ved at ramme sit gamle niveau
Pinot overvejer OL-satsning efter Touren
Lefevere: Ikke stor fan af Alaphilippes deltagelse i Flandern Rundt
Niermann: Tour de France er vores mål i 2020
Van Avermaet får atypisk sæsonstart