Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

Sejr til Rafal Majka efter soloridt

15. juli 2015 17:23Foto: Tinkoff-Saxo / BettiniPhoto

Rafal Majka var endnu engang den, der satte tingene på plads, da det så sortest ud for Tinkoff-Saxo. I dag sikrede han sig karrierens tredje Tour-sejr, da han vandt en flot solosejr på Tourens 11. etape.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Nogen skulle slikke sårene, andre skulle hente noget af det tabte hjem, og de fleste skulle bare igennem de 188 kilometer, der udgjorde Tourens 11. etape, og som blandt andet bød på en tur op ad Col d’Asping og Tourmalet.

 

På en dag, hvor der ikke var nogen af forhåndsfavoritterne, der for alvor udfordrede Chris Froome, var Tinkoff-Saxos Rafal Majka en af dem, der bestemt ikke havde tænkt sig at kaste håndklædet, og i stil med sidste år, hvor han trådte i karakter, da Alberto Contador styrtede og udgik, angreb han også i dag og sikrede sig en flot etapesejr.

 

Vincenzo Nibali viste angrebslyst, men fik i sin forcering sat Jakob Fuglsang, og for flere ryttere blev etapen deres sidste i årets Tour de France. Hele seks ryttere udgik inden toppen af det skaldede bjerg, herunder Daniele Bennati, som var involveret i et styrt før Col d’Aspin.

 

Læs også
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse

 

 

Etapereferat

 

28 grader og en svag vind mødte rytterne, da de stod klar til at give sig i kast med dagens udfordringer. Starten på Tourens 11. etape, som førte rytterne de 188 kilometer fra Pau til Cauterets - Vallée des Saint-Savin, gik kl.12.06, og knap var løbet givet frit, før det første udbrud var i gang.

 

Lieuwe Westra (Astana) var den, der indledte det hele med et angreb, hvorefter Michal Kwiatkowski (Etixx), Bob Jungels (Trek) og Edvald Boasson Hagen (MTN) fulgte trop.

 

De fire måtte dog kæmpe for at få hullet, for nede bagved holdt Cannondale-Garmin et højt tempo forrest i feltet. Gennemsnitshastigheden for den første times kørsel var hele 48,1 km/t, og ved starten af dagens første stigning var kvartettens forspring på bare 40 sekunder. Det varede da heller ikke længe, inden der igen var samling.

 

Lidt over en time inde i dagens etape måtte en syg Dominic Nerz (Bora-Argon 18) til gengæld at udgå. Han skulle ikke blive den sidste på den varme dag i Pyrenæerne.

 

Peter Sagan tilbage i grønt

Toppen af kategori-3 stigningen côte de Loucrup blev passeret med Thomas Voeckler (Europcar) som den første og med Dan Martin (Cannondale-Garmin) på andenpladsen. Nede bagved opstod der imidlertid splittelse, da blandt andet Rui Costa havde vanskeligt ved at følge med over stigningen.

 

André Greipel i den grønne pointtrøje, som han overtog efter 10. etape, var også en af dem, der befandt sig i anden gruppe, og det betød, at hans Lotto-Soudal-holdkammerater måtte på arbejde for at få lukket hullet før dagens indlagte pointspurt i Pouzac efter 56,5 kilometers kørsel.

 

Spurten blev vundet af Matteo Trentin (Etixx-QuickStep) foran Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) og med John Degenkolb (Giant-Alpecin) på tredjepladsen. André Greipel (Lotto-Soudal), som inden starten førte konkurrencen med 225 point foran Peter Sagan med 222 point, måtte nøjes med en 9. plads og 7 point, hvilket betød, at Peter Sagan, der med sin andenplads fik 17 point, overhalede ham i den grønne trøjes pointregnskab.

 

Læs også
Lidl-Trek overlever utallige angreb og vinder bjergløb

 

Nyt udbrud

Dagens næste kategoriserede stigning, côte de Bagnères-de-Bigorre, blev passeret først af Steve Morabito (FDJ). Han var en af de omkring 15 ryttere, som kørte væk efter dagens pointspurt. Her sad også Romain Bardet og Thibaut Pinot. De fik dog ikke lov til at komme væk og var snart kørt ind igen.

 

Det betød dog langt fra, at roen sænkede sig. En ny, stor gruppe stak afsted, men heller ikke de fik lov at komme væk. Team Sky satte sig i førersædet og lukkede hullet. Det fik til gengæld bagklappen til at åbne sig for de tunge ryttere bagerst i feltet. Både André Greipel og Mark Cavendish måtte slippe taget.

 

Angreb, angreb, angreb

En ny gruppe forsøgte sig som udbrydere. Denne gang var det Mikaël Chérel (AG2R), Laurens ten Dam (LottoNL-Jumbo) og Jacques Janse van Rensburg (MTN), som kørte væk.

 

De fik kort efter følgeskab af Alexis Vuillermoz (AG2R), Steve Morabito (FDJ) og den tidligere indehaver af den prikkede bjergtrøje, Daniel Teklehaimanot (MTN). Det syntes Team Sky at være godt tilfreds med, så de overlod føringen i feltet til FDJ og sørgede for, at heller ikke de kom afgørende afsted.

 

Daniel Teklehamanot var den første af udbryderne, der passerede côte de Mauvezin. Efter ham kom Thomas Voeckler, der vandt pointtrøjen i 2012-udgaven af løbet.

 

Så blev udbruddet etableret

Dagens udbrud var langt fra færdigetableret. Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) kørte fra feltet og sammen med Thomas Voeckler og Serge Pauwels (MTN-Qhubeka) udgjorde de den nye fronttrio.

 

Steve Morabito (FDJ) og den tyske mester, Emanuel Buchmann (Bora-Argon 18) sluttede sig kort efter til de tre forreste, ligesom Arnaud Démare (FDJ.fr) og Julien Simon (Cofidis) forsøgte at køre op til den nu fem mand store udbrydergruppe.

 

Først efter lidt over 80 kilometer sænkede roen sig over feltet, der med en tissepause signalerede, at det var tid til at lade udbruddet køre.

 

Afstanden fra de fem forreste og til de to på mellemhånd var på lige knap et minut, mens der til gengæld var hele 2.45 ned til feltet, hvor der igen var samling med Cavendis-Greipel-gruppen. Démare og Simon havde dog ikke givet op og fortsatte deres jagt på de fem forreste, og det lykkedes dem også at få lukket hullet, så frontgruppen herefter nåede op på syv ryttere.

 

Læs også
Italiensk stjerne annoncerer comeback og Grand Tour-double

 

Daniele Bennati ude efter styrt

Desværre for Tinkoff-Saxo og Alberto Contador styrtede Daniele Bennati og måtte udgå med mistanke om et brækket skinneben.

 

Thomas Voeckler (Europcar), Rafal Majka (Tinkoff-Saxo), Serge Pauwels (MTN-Qhubeka), Steve Morabito and Arnaud Démare (FDJ) Julien Simon (Cofidis) og Emanuel Buchmann (Bora-Argon 18) havde efter 92 kilometer af dagens etape et forspring på 3.19 til feltet, hvor Team Sky havde kontrollen.

 

Det gik imidlertid ikke hurtigt nok for Dan Martin (Cannondale-Garmin) og Andriy Grivko (Astana), som med et halvt minut imellem sig kørte fra feltet. Forspringet for de syv forreste var på det tidspunkt, efter 100 kilometer, lidt over fire et halvt minut og steg fortsat.

 

Mens Andriy Grivko kom op til Dan Martin, blev der stadig kørt stille og roligt i feltet som havde lidt over tre minutter op til de to på mellemhånd og næsten seks et halvt minut til de syv forreste på vejen mod dagens første store stigning, Col d’Aspin (kategori 1).

 

Col d’Aspin

Allerede ved foden af Col d’Aspin måtte Grivko dog opgive at følge med Dan Martin, og Cannondale-Garmin-rytteren fortsatte alene i jagten på de syv i front. Sekund for sekund hentede han ind på gruppen, hvor Rafal Majka havde taget teten.

 

Nede i feltet var det fortsat Team Sky, der med Chris Froome i gult sikkert placeret bag sine holdkammerater førte an med BMC lige efter.

 

I den anden ende af feltet måtte de første opgive at følge med, da stigningsprocenterne gik op, og det måtte Arnaud Démare også oppe hos de forreste. Som den første måtte han slippe taget i udbrydergruppen, mens Dan Martin langsomt men sikkert nærmede sig bagfra.

 

Tre kilometer fra toppen åd Cannondale-Garmin-rytteren sig igennem de sidste meter og sluttede sig til udbruddet efter at have passeret Démare lidt længere nede.

 

Dan Martin passerede toppen som den første, efterfulgt af Thomas Voeckler og Serge Pauwels. Først otte minutter efter var det feltets tur, med Richie Porte iført den prikkede bjergtrøje, til at passere toppen af stigningen. Porte havde trøjen til låns fra Chris Froome, der med sin sejr på gårsdagens etape overtog både den gule førertrøje og den prikkede bjergtrøje.

 

Læs også
Skjelmose med stærk udmelding inden monument

 

Problemer hos AG2R

En syg Romain Bardet (AG2R-La Mondiale) måtte en tur omkring lægebilen for at få behandling. Ifølge sportsdirektøren havde han symptomer, der mindede om hedeslag, mens hans holdkammerat, Johan Vansummeren, der har været en skygge af sig selv efter sit styrt på 2. etape, måtte opgive at fuldføre løbet.

 

Tourmalet

Mens det nede i feltet fortsat var Team Sky, der førte an, var situationen hos udbryderne også uændret. Her var det stadig Rafal Majka, der satte tempoet, da rytterne tog hul på den 17,1 kilometer lange opstigning til toppen af Col du Tormalet.

 

Afstanden til de forreste var faldet en smule, men der var stadig 7.20 op til udbryderne fra feltet, hvor roen stadig herskede, og hvor LottoNL-Jumbo havde afløst Team Sky forrest.

 

Med tolv kilometer til toppen var tålmodigheden hos Astana imidlertid opbrugt. Med Vincenzo Nibali i spidsen satte det kasakhiske hold sig frem og øgede tempoet, og det kostede med det samme for Thibaut Pinot (FDJ) og Jean-Christophe Peraud (AG2R), som var blandt dem, der måtte slippe taget. Kort efter måtte Joaquim Rodriguez (Katusha) og Romain Bardet (AG2R) også kaste håndklædet i ringen.

 

Astanas arbejde i feltet betød også, at forspringet til udbryderne hurtigt faldt til omkring seks minutter. Rafal Majka strammede på sin side skruen hos de syv i front og splittede med sin forcering gruppen, hvorefter han kørte væk fra de andre.

 

Som om nedturen for AG2R-La Mondiale ikke var stor nok i forvejen måtte Ben Gastauer som den anden af holdets ryttere stå af og udgå på dagens etape. Rein Taraamäe (Astana) udgik kort efter.

 

Rafal Majka alene mod toppen, Fuglsang i problemer

Med fem kilometer til toppen af Tourmalet var det fortsat Rafal Majka (Tinkoff-Saxo), der sad alene i spidsen, mens danske Jakob Fuglsang, der ellers var udset til at være Astanas nye kaptajn, måtte slippe. Fuglsangs holdkammerat, Vincenzo Nibali, der gik helt ned på gårsdagens etape, var den, der forårsagede ravagen i feltet.

 

Rafal Majka fortsatte sit ensomme ridt mod toppen. Hans forspring var stadig over fem minutter foran gruppen med Chris Froome, Alberto Contador, Vincenzo Nibali og Tejay Van Garderen.

 

Rui Costa var den næste til at udgå af årets Tour, og 11. etape havde dermed krævet endnu et offer.

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

På det tidspunkt var feltet reduceret til Vincenzo Nibali, Tanel Kangert (Astana), Chris Froome, Richie Porte og Geraint Thomas (Team Sky), Alberto Contador (Tinkoff-Saxo), Nairo Quintana og Valverde (Movistar), Tejay Van Garderen og Samuel Sanchez (BMC), Tony Gallopin (Lotto-Soudal), Pierre Rolland (Europcar), Robert Gesink (LottoNL-Jumbo), Bauke Mollema (Trek).

 

Kort efter var Michael Rogers (Tinkoff-Saxo), Andrew Talansky (Cannondale-Garmin), Laurens ten Dam (LottoNL-Jumbo) og Mathias Frank (IAM) tilbage i gruppen, og Warren Barguil (Giant-Alpecin) var tæt på at lukke det lille hul, der skilte ham fra favoritgruppen.

 

Ned fra Tourmalet

Rafal Majka var første mand over Col du Tourmalet, og gav sig i kast med den snoede nedkørsel. Efter ham sad resterne af udbruddet, og her var Serge Pauwels først over, fulgt af Emanuel Buchmann, Dan Martin, Thomas Voeckler, Julien Simon og Steve Morabito.

 

I bjergkonkurrencen skete der ikke de store forskydninger, Chris Froome førte også efter passage af Tourmalet med 57 points mod Richie Porte, der havde 40 point, Nairo Quintana med 32 og Rafal Majka med 30. Med henholdsvis to og et point til de første over dagens sidste stigning, côte de Cauterets, 3,5 kilometer før målstregen var det ikke nok til at ændre noget.

 

Hos favoritterne lagde Alejandro Valverde sig i spidsen på nedkørslen. Spanieren formåede dog ikke at få slået hul til de øvrige.

 

Køer på nedkørslen

Med Tour-rytterne hamrende ned ad stigningen valgte en flok køer pludselig at krydse vejen. Til alt held var de væk, inden der for alvor opstod fare.

 

25 kilometer fra målstregen havde Rafal Majka stadig et lille forspring på 1.20 til sin nærmeste forfølger, Serge Pauwels, og 1.55 til Emanuel Buchmann og Dan Martin, mens der var 5.35 ned til gruppen med den gule trøje.

 

MTN-Qhubeka-rytteren så en kort overgang ud til at hente ind på Tinkoff-Saxos polske rytter, men Rafal Majka havde helt tydeligt ikke til sinds at give så meget som et sekund, hvis han kunne slippe for det, og ved foden af dagens sidste stigning, côte de Cauterets, havde han stadig omkring 1.20 ned til Pauwels.

 

Côte de Cauterets

Rafal Majka tog også hul på den 6,5 kilometer lange sidste stigning alene. Bag ham var Dan Martin kørt fra Emanuel Buchmann, og i favoritgruppen, var det stadig Team Sky i skikkelse af Richie Porte og Geraint Thomas, der førte an for kaptajnen med Alberto Contador og Alejandro Valverde-NairoQuintana-duoen lige efter. Her var tempoet dog gået i stå igen, og forspringet for Majka var oppe på 6.30, da der manglede seks kilometer.

 

Tinkoff-Saxo-rytteren så utroligt velkørende ud på vej op ad stigningen. Bagved hentede og passerede Dan Martin Serge Pauwels, men Cannondale-Garmin-rytteren kunne ikke stille noget op imod Rafal Majka, der sikrede Tinkoff-Saxo deres første etapesejr i årets Tour de France, da han krydsede målstregen som vinder af etapen med et minut ned til Dan Martin på andenpladsen. Til gengæld gav Dan Martins arbejde i dag en trøstpræmie i form af angrebsprisen på etapen, mens den tyske mester, Emanuel Buchmann blev treer. Serge Pauwels krydsede målstregen som nummer fire.

 

Vincenzo Nibali tabte tid igen

Dagens store taber var Vincenzo Nibali, som måtte slippe for anden dag i træk. Det var ham, der skabte den store udskilning tidligere på dagen, hvor han blandt andet satte sin egen holdkammerat, Jakob Fuglsang, men da Bauke Mollema (Trek) mod slutningen satte et angreb ind, kom Astana-rytteren i vanskeligheder og måtte slippe taget.

 

Chris Froome var helt tydeligt opsat på ikke at give sekunder væk, selvom han havde det største forspring i mange år så tidligt i løbet. Han spurtede til stregen, da Alejandro Valverde var kørt kort før mål. Lige efter Froome krydsede Alberto Contador stregen. Men i toppen af den samlede stilling var der ikke nogle ændringer.

KOMMENTARER

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

EPZ Omloop van Borsele(2.NCUPJW) 19/04-21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Tour de Romandie(2.UWT) 23/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?