Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

EKSKLUSIVT INTERVIEW!

Riis & Seier-projektet: Hård kritik af Riis fra egne rækker

Riis & Seier-projektet: Hård kritik af Riis fra egne rækker

14. april 2020 06:45Foto: Sirotti

​I denne artikel i Feltet.dks serie om Riis & Seier-projektet, det senere Virtu Cycling Group, ser vi nærmere på den ledelsesstil, der blev lagt for dagen, samt om Riis måske havde for mange brød i ovnen.

Artiklen fortsætter efter videoen.

I denne artikel vil du kunne læse om, hvordan direktører og andre ledere i Riis & Seier-projektet oplevede ledelsesstrategien og koncernen som arbejdsplads fra den startede op og frem imod slutningen af 2017.

 

Virtu-koncernen bestod af en række virksomheder og cykelhold, der alle var underlagt ejerkredsen bestående af Lars Seier Christensen, Bjarne Riis og fra september 2017 Jan Bech Andersen.

 

Et så omfattende netværk af virksomheder krævede dog en række ledere til den daglige drift. Riis & Seier-projektet, der efter Jan Bech kom ind i billedet, skiftede navn til Virtu Cycling Group, havde en overordnet direktør i form af Nicolai Jørgensen, der dog senere blev skiftet ud med Anders Gram.

 

Læs også
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet

 

Flere administrerende direktører blev desuden hentet ind løbende, for at hjælpe med at varetage driften, og en af disse var den erfarne leder Christa Skelde.

 

Christa Skelde havde mange års erfaring fra den danske cykelscene. Sammen med sin mand Michael Skelde har parret drevet forskellige cykelhold blandt andet Glud & Marstrand Horsens samt CULT siden 2008.

 

Da Bjarne Riis og Lars Seier lancerede cykelprojektet Veloconcept, der senere blev til Virtu Cycling, blev Michael ansat på holdet som sportsdirektør, mens Christa blev ansat i starten af 2017 som mental-coach for rytterne på holdet.

 

Hun blev dog hurtigt forfremmet til administrerende direktør for både herre- og kvindeholdet og stod derfor med den daglige ledelse af cykelholdene.

 

Samarbejdet holdt dog ikke engang året ud, da Christa Skelde ikke kunne spejle sig selv i de værdier, der herskede i virksomheden.

 

”Jeg var ikke enig med det værdisæt, der var i Virtu, derfor valgte jeg at rejse derfra,” fortæller hun til Feltet.dk om det hurtige kollaps i samarbejdet.

 

Dårlig behandling af de ansatte

Ifølge Christa Skelde var det behandlingen af de ansatte, der i særdeleshed gjorde, at hun ikke kunne blive i ”familien”:

 

”Tilgangen til hvordan man behandler sine ansatte, var jeg uenig med Bjarne Riis i, da jeg ikke syntes, vi behandlede vores ansatte ordentligt,” lyder kritikken fra Christa Skelde, som uddyber:

 

”Det betyder meget for mig, at de mennesker, vi har ansat, trives. Hvis de begår fejl, vil jeg gerne undersøge grunden til det. Nogle gange er det en lortetjans at være massør, og så skal man have en hånd i ryggen,” fortæller den danske erhvervskvinde, der i flere år har brugt konceptet ’det hele menneske’ i sit arbejde med atleter.

 

Læs også
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse

 

Christa Skelde arbejdede som direktør i Virtu-Cycling i 2017

 

Manglen på tillid og tålmodighed mundede ifølge Skelde ud i en hurtig udskiftning i blandt de ansatte, og de mange fyringer var for meget for hende.

 

”Vi havde utroligt mange fyringer i en periode. Det var ikke mig, der stod for fyringerne, for jeg sagde, det ville jeg ikke være med til. Man fyrer ikke bare folk. Det skal overvejes grundigt, for det er folk, der har familier. Man må ikke blive kølig omkring det,” siger Christa Skelde og fortæller, at hun følte, ledelsen hele tiden forsøgte at presse citronen med de ansatte.

 

Christa Skelde understreger, at ledelsesstilen ikke nødvendigvis var forkert, men den var og er uforenelig med hendes egen måde at drive virksomhed på. Hun anerkender, at Riis har erfaringer fra WorldTouren, men nede på kontinental-niveau følte hun dog, at hun vidste, hvad hun snakkede om.

 

“Jeg var jo ”bare” en helt almindelig ansat, så hvis jeg ikke kunne lide lugten i bageriet, måtte jeg trække mig. Bjarne var meget skuffet, da jeg sagde op,” fortæller Skelde om sit brud med Virtu Cycling i oktober 2017.

 

Administrerende direktør uden det administrative ansvar
Netop en ansat var det, som Christa særligt følte sig som. Ifølge hende havde hun titlen som administrerende direktør, men hun fik aldrig det dertilhørende ansvar.

 

”Det var nok vildledende at have den titel (som administrerende direktør, red.). Min opgave som direktør mindede om at være statist. Til sidst sagde jeg også, at det er ikke den her måde, jeg er leder på. Jeg har drevet cykelhold siden 2008, så jeg har en idé om, hvordan jeg vil gøre det, og hvordan jeg vil behandle mine medarbejdere,” fortæller Skelde, der har et stærkt værdisæt, men ikke følte hun kunne få noget igennem i koncernen.

 

”Bjarne skulle være frontfiguren, og derfor var det ham, jeg skulle referere til, men jeg havde ikke meget at referere, da han selv stod for økonomien og hvem der skulle ansættes,” fortæller Skelde og understreger sin mangel på ansvar:

 

”Jeg havde ingen frihed. Jeg havde ikke engang et kreditkort. Så administrerende direktør for hvad? Kan man sige. Alle de her beslutningerne blev taget henover hovedet på mig,” siger den 44-årige horsensianer grinende.

 

Læs også
Formand for DCU trækker sig

 

”Riis blandede sig”

Den sportslige leder for kvindeholdet Virtu Cycling Women Bo Handberg Madsen genkender dette billede af en Christa Skelde uden råderum. Handberg Madsen var ovenikøbet manden, der foreslog, at man skulle hente den erfarne konti-leder.

 

“Bjarne var typen, der kom, blandede sig lidt og så smuttede igen. Det gjorde det svært for ledelsen. Man forsøgte at hive hjælp ind i form af blandt andre Christa, som jeg selv foreslog, men det virkede ikke rigtigt. Blandt andet fordi Christa ikke fik de nødvendige beføjelser. Bjarne skulle stadig ind og micromanage tingene,” forklarer Handberg Madsen, om den svære position Christa sad i.

 

”Eller han micromanagede ikke engang. Han var typen, der kom, blandede sig lidt og smuttede igen. Det gjorde det svært for ledelsen. Som ejer skal du tage et valg: Enten skal du være der 100%, eller også skal du holde dig væk,” fortæller Bo Handberg Madsen og fortsætter.

 

"Det billede jeg havde af Bjarne som en stor leder, og som også er det image, han har i pressen, stemte ikke overens, med det jeg oplevede i Virtu. Man snakker om 'Bjarne-effekten', men den udeblev i forhold til Virtu,” understreger Handberg Madsen, der arbejdede med Riis i 2016-17.

 

Ifølge Bo Handberg Madsen havde Riis fingrene i for mange tærter i koncernen.

 

Udover micromanaging mener Handberg Madsen også, at Christas stærke værdisæt fløj henover hovedet på Riis, og det ikke er noget, som han gør sig i.

 

”Hun havde en filosofi, som hun havde udviklet sammen med Michael (Skelde, red.). De havde værdierne omkring det hele menneske, og de havde deres måde at gøre det på. Hvis jeg skal være helt ærlig, så tror jeg ikke, Bjarne forstår, hvad det er,” forklarer Handberg Madsen, og giver en stikpille til Riis' moralske kompas.

 

Ville hyre enkeltstartsverdensmester som direktør

En af dem, der var tæt på Riis og Seier i hele Virtu-opstarten, var Bjarne “VM” Jensen. Med flere årtiers erfaring fra rejsebranchen ønskede han at spæde til med sin erfaring indenfor forretningsverden.

 

Jensen mener, at Riis har talent som sportslig leder, men at han også har nogle huller, som "Ørnen fra Herning" ikke er den store ørn til. Jensen udpeger helt konkret en kommunikationsbrist, der gør det svært at komme i kontakt med Riis, en mand han var nære venner med i mange år.

 

Læs også
Lidl-Trek overlever utallige angreb og vinder bjergløb

 

“Riis er non-kommunikativ. Han ringer aldrig tilbage, hvis du lægger en besked,” fortæller Jensen til Feltet.dk.

 

En anekdote, der understreger problemerne i projektet, fandt sted under en fodboldrejse til Barcelona i starten af projektets forløb.

 

Riis & Seier ville hyre en administrerende direktør til den daglige drift, men den udvalgte faldt af åbenlyse grunde ikke i Jensens smag.

 

“De ville hyre Michael Rogers. Jeg spildte min kaffe af grin over dette. Forstå mig ret, Michael Rogers er et fremragende menneske, men hans eneste kvalifikationer var, at han havde vundet VM i enkeltstart et par gange og lige var stået af cyklen,” fortæller Jensen, inden han uddyber morsomheden.



Michael Rogers vinder en etapesejr i Tour de France for Tinkoff-Saxo Bank i 2014 (Foto: Sirotti)
 

“Vi var en dansk virksomhed, der ganske vist var baseret i Schweiz, men som havde tre danske interessenter, og hvis økonomi blev styret af Riis’ svigerfar. Al kommunikation foregik på dansk... Michael Rogers snakker ikke et ord dansk,” konstaterer Jensen tørt.

 

Denne logik virkede dog ikke til at have indvirkning på Bjarne Riis og Lars Seier. Riis kom med et løsningsforslag, men Jensen vidste godt, hvad det betød.

 

“Riis kommentar var, at Rogers boede tæt på ham i Schweiz, så han kunne hjælpe ham. Riis læser ikke en skid. Han er slet ikke forretningsmand, så jeg vidste, aben landede hos mig,” forklarer Jensen.

 

Bo Handberg Madsen bakker op om Riis som en mand, for hvem forretninger ligger fjernt. "Bjarne har ikke den store viden om forretning eller lyst til at drive det. Det siger ham ikke noget," fortæller Handberg Madsen og uddyber:

 

“Han er fortrolig omkring at drive cykelhold. Men jeg tror ikke, han har viljen og lysten til at gøre det helt færdigt længere, så derfor bliver det lidt mudret. Jeg havde lidt problemer med det, men jeg ved, Michael (Skelde) havde store problemer med det,” fortæller Handberg Madsen, der ofte oplevede at Riis gik uden om ham i sin kommunikation med rytterne på holdet, hvilket gjorde det svært for ham at udføre sit arbejde.

 

Handberg Madsen opsummerer, hvad han synes var galt i arbejdsfordelingen, og hvad der kunne være gjort anderledes således:

 

“Intentionerne var at bygge verdens bedste kvindelige cykelhold, og vi havde alle mulighederne for det. Hvis Bjarne havde blandet sig mindre i driften og havde koncentreret sig om at drive forretningen, hvis de havde ladet Christa udfylde sin rolle som direktør og havde ladet Michael og jeg stå for det sportslige, så er jeg sikker på, at vi havde fået et helt andet udfald,” slutter den tidligere holdejer og sportsdirektør.

 

Christa Skelde, Bo Handberg Madsen og Bjarne ”VM” Jensen forlod alle Virtu-koncernen i løbet af 2017.

Riis ønsker ikke at kommentere på kritikken
Feltet.dk har naturligvis forsøgt at få Bjarne Riis' kommentarer til kritikken, men han har ikke ønsket at deltage og forsvare sig selv. Medejer af Virtu Cycling Group Lars Seier Christensen er dog ikke bleg for at kommentere på kritikken.

"Jeg kender Bjarnes indsats på de store hold, hvor han jo vedvarende har leveret både sportsligt og økonomisk", fastslår Lars Seier Christensen til Feltet.dk. 



"Jeg har ikke været tæt på hverdagen i Virtu, men jeg tror egentlig, at problemet her er, at nogle af aktørerne på de små hold, som vi havde i Virtu aldrig selv har prøvet at være på øverste hylde - og derfor ikke helt forstår, hvordan tingene foregår der."

"Det kan man jo heller ikke vide, når man ikke har prøvet det, men det har nok skabt lidt uafstemte forventninger og frustration på begge sider," slutter Lars Seier Christensen.

Lars Seier Christensen forsøgte også selv at få Bjarne Riis til at besvare kritikken, men det ønskede han ikke.
 

Bjarne Riis har altså ikke ønsket at deltage i artikelserien, men Lars Seier Christensen udtaler sig på vegne af ejerkredsen. Du har lige læst Feltet.dks fjerde artikel om Riis & Seier-projektet. I den kommende tid vil Feltet.dk udgive flere artikler, der undersøger koncernen i nærmere detaljer. 

Se de øvrige artikler i artikelserien:
 Blev Virtu Women smidt på møddingen?
 Nibali forpurrede Bahrain-lancering på D'Angleterre

Store mærker forsøges videreført efter agenturstrid
 

DEL
INFO
Lars Seier Christensen
Nyheder
Tema: Riis & Seier-projektet
Nyheder
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

EPZ Omloop van Borsele(2.NCUPJW) 19/04-21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Liège-Bastogne-Liège Fe...(1.WWT) 21/04

Liège-Bastogne-Liège(1.UWT) 21/04

Giro della Romagna(1.1) 21/04

Tour de Romandie(2.UWT) 23/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?