Roglic smadrer konkurrenterne: Sejrer i Romandiet

05. maj 2019 15:01Foto: Sirotti

Primoz Roglic levede op til favoritværdigheden, da Tour de Romandie i dag skulle afgøres med en enkeltstart i Genève. Slovenen nærmest smadrede sine konkurrenter, og dermed tager han en ganske suveræn samlet sejr i det schweiziske etapeløb.

Ingen kom så meget som i nærheden af Primoz Roglic.

Slovenske Primoz Roglic fejede al modstand af banen, da han i dag skulle forsvare den samlede føring i Romandiet Rundt. I suveræn bedste tid tog han sin tredje etapesejr ud af seks mulige, og selvom han ikke på forhånd var udtænkt en kaptajnrolle hos Jumbo-Visma, er det hollandske hold nok fint tilfredse med, at de tog ham med.

Etapereferat:

Tour de Romandie skulle søndag afgøres med en 16,85 kilometer lang enkeltstart i den næststørste schweiziske by Genève. På bredden af den store sø, som bærer byens navn, skulle Primoz Roglic forsvare den føring, som han har fastholdt, at han ikke officielt har gået efter.

Først ud på ruten var dog hverken Roglic eller hans kaptajn Steven Kruijswijk, men derimod danske Rasmus Byriel fra Lotto-Soudal, og den unge dansker kunne derfor sætte dagens første tid, da han 22.34 efter sin start kørte i mål.

Byriel fik dog som ventet nærmest ikke lov at sætte sig i hot seat, inden først Davide Martinelli (Deceuninck-Quick Step) og siden Ryan Mullen (Trek-Segafredo) overtog den plads.

Kort efter kom polske Maciej Bodnar (Bora-hansgrohe) ind i tiden 20.44, og dermed slog han Mullens hidtidige bedste tid med hele 38 sekunder. Vinderen fra løbets prolog, Jan Tratnik (Bahrain-Merida) satte ny bedste tid ved mellemtiden, men på rutens sidste del tabte han hele ni sekunder til polakken og kom ind en tid, der var to sekunder langsommere.

Med en start som nummer 33 blev Victor Campenaerts (Lotto-Soudal) sendt ud på ruten, og han var forholdsvis ligeglad med, at Filippo Ganna (Team Ineos) i mellemtiden satte bedste tid, da han slog Bodnar med hele 31 sekunder. Campenaerts kom knap tre minutter senere ind i ny bedste tid: 20.11 - to sekunder bedre end Ganna.

Efterfølgende viste Tony Martin, at han trods alt ikke helt har glemt, hvordan man kører enkeltstart, og i en tid, der var bare tre sekunder dårligere end Campenaerts’, satte han sig på en foreløbig tredjeplads.

Imellem de lidt tungere enkeltstartsspecialister og de alsidige klassementsfolk kom en periode, hvor ingen for alvor gjorde sig gældende i toppen. Patrick Bevin satte samme tid som Tony Martin, og overtog den øjeblikkelige tredjeplads.

Selvom de fleste havde udset sig løbets førende rytter, Primoz Roglic, som favorit til at tage sin tredje etapesejr i løbet, var øjnene stadig rettet mod både Geraint Thomas og Rui Costa, da de som henholdsvis fjerdesidst og næstsidst kørte ud på ruten.

Den walisiske Tour-vinder fra 2018 leverede ved mellemtiden en forholdsvis skuffende tid, da han var hele 17 sekunder langsommere end Campenaerts bedste tid. Costas tid var seks sekunder hurtigere end Thomas’, og portugiseren så ud til at kunne forsvare sin samlede andenplads.

Ikke engang 1.40 sekunder senere passerede Roglic dog samme mellemtid, og mens konkurrenterne ikke kunne slå timerekordholderen Campenaerts tid, nærmeste molesterede Roglic den, da han passerede mellemtiden 15 sekunder hurtigere end Campenaerts.

Derfra var der ikke længere tvivl om, hvem der blev løbets samlede vinder, og kun et styrt eller en defekt ville kunne ødelægge Roglic’ mulighed for at tage sin tredje etapesejr.

I tiden 20.35 kørte Rui Costa en ganske imponerende enkeltstart, og sikrede sig nemt løbets andenplads. Geraint Thomas tabte på etapen to sekunder til østrigske Felix Grosschartner, men waliseren kan glæde sig over, at det med ét sekund akkurat var nok til at fastholde den samlede tredjeplads.

Primoz Roglic kom kort efter i mål i tiden 19.58, og dermed satte han på sidste halvdel af ruten to sekunder til i forhold til Victor Campenaerts, som i tiden 20.11 tog sig af andenpladsen. Den unge italiener, Filippo Ganna, blev treer.