Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

EKSKLUSIVT INTERVIEW!

Stor dansk profil fravalgt: Selvfølgelig er jeg skuffet

Stor dansk profil fravalgt: Selvfølgelig er jeg skuffet

14. december 2022 17:30Foto: Dorte Adelfred

Der bliver efter al sandsynlighed ikke noget VM for den tidligere bronzevinder Nicklas Amdi Pedersen. Feltet.dk har talt med ham ovenpå den skuffelse, som han fredag måtte sluge. 

Artiklen fortsætter efter videoen.

Mandag offentliggjorde Danmarks Cykle Union, at det bliver Anders Foldager, Oskar Hvid og Joakim Lisson, der gør Bjørn Andreassen, Daniel Lyhne og Aleksej Calmann selskab på det danske VM-hold til februar.

 

Det betød samtidig, at DCU blandt andre havde fravalgt VM-bronzevinderen fra for 24 måneder siden, Nicklas Amdi Pedersen.

 

Det fik hovedpersonen at vide fredag, da han blev ringet op af udviklingskonsulent i DCU Martin Wang Hjørngaard.

 

Læs også
Hjemvendt dansk talent: Fandt i hvert fald ud af, hvor jeg ikke skal køre

 

”Selvfølgelig er jeg skuffet over ikke at skulle køre det. Men det er ikke, fordi jeg er sur på DCU. Det er jo en svær beslutning. At fire af verdens bedste Zwift-ryttere skal kæmpe om tre pladser. Så må udvalget vurdere,” siger Amdi til Feltet.dk.

 

Amdi understreger, at han har fuld forståelse for DCU´s beslutning om at satse på lige netop de tre ryttere. Mindre forstående er han overfor unionens måde at basere udtagelsen på. En udtagelse, der qua Zwift og UCI´s regler skulle finde sted senest mandag, med over to måneder til VM.

 

Overfor Feltet.dk bekræfter Wang, som har været med til at udtage rytterne, at der blandt andet er blevet lagt vægt på data og præstationer på lignende ruter i de seneste måneder, herunder i DCU´s egen eliteliga Uno-X Superligaen.

 

”Det er en udfordring at bruge en cup til at vælge et VM-hold til om 2,5 måned. For jeg har haft en lang landevejssæson, hvor jeg selvfølgelig skulle have noget pause,” fortæller Amdi og fortsætter:

 

”De to første afdelinger var jeg supergodt kørende på friskheden. Så begyndte den dårlige form at ramme en, fordi man har holdt pause. Formdykket kommer lidt forsinket. Jeg har været i dårlig form fra midt-november til nu her, hvor jeg stille og roligt begynder at komme i form.”

 

Amdi vandt Demin Cuppen foran Andreas Brandt Aidel (tv) og Frederik Irgens (th) som led i en succesfuld hjemlig landevejssæson. Foto: Team Bache - JS.dk.

 

Med sin manglende dedikation til at præstere sit bedste i Uno-X Superligaen er Amdi i de seneste uger blevet kørt agterud af Foldager, Lisson og Hvid, hvoraf særligt de to førstnævnte har været dominerende.

 

”Hvis du skal bruge resultaterne som grunden til, at du har et givent hold om 2,5 måned, så er det helt fair, for jeg har været den absolut ringeste af os fire resultatmæssigt.”

 

”Men det er ikke sikkert, at man er i topform om 2,5 måned. Selvfølgelig har det (resultaterne, red.) noget at sige, men nogle gange skal man også bare stole på processen i de ryttere, du har. Jeg skulle nok have været den bedste udgave af mig selv til VM.”

 

Læs også
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie

 

”Fremover skal man huske, at det er en proces at blive god til et VM. Sådan er det også på landevejen. Du vælger jo ikke dem, der er i topform i marts, hvis der skal køres Tour de France. Det er jo ikke det, som det handler om. Det er processen i det,” lyder det fra Amdi.

 

Grundlaget for udtagelsen

Wang erkender, at resultaterne i november ikke nødvendigvis giver et retmæssigt billede af, hvem der vil køre stærkt, når VM løber af stablen den 18. februar.

 

Både denne dynamik og det faktum, at nogle ryttere ganske naturligt ikke har været på deres bedste i oktober og november, forsikrer han, at DCU har været bevidst om i forbindelse med udtagelsen.

 

”Det er et meget validt argument og en meget valid kritik. Vi snakker også om det internt, fordi vi har sagt, hvilke løb vi kigger på. Men i virkeligheden vurderer vi rytterne på meget mere end det.”

 

”Det er vi nødt til at gøre, fordi det ikke er fair at vurdere rytterne udelukkende på deres præstationer i de seneste to måneder,” fortæller Wang og påpeger, at man med udtagelsen af Hvid (der pt. blot har det 10. højeste pointsnit i Uno-X Superligaen) også har valgt en mand, som bestemt ikke er i topform lige nu.

 

Amdi umiddelbart efter at have kørt bronzemedaljen hjem den 9. december 2020. Foto: Feltet.dk.

 

Udviklingskonsulenten har tidligere fortalt, at dette ”meget mere” blandt andet inkluderer rutens krav til rytterne, og nu uddyber han, hvad DCU ellers har baseret udtagelsen på.

 

”Vi har kigget rigtig meget på, hvordan rytteren kan forberede sig frem mod VM. Der er i hvert fald to ryttere (Hvid og Lisson, red.), som ikke kommer til at satse på landevejen, hvor det eneste mål i 2023 lige nu er at være i bedst mulig form til VM - koste hvad det vil. Det har selvfølgelig vægtet noget, når man har skullet finde, hvor ryttere i verdensklasse adskiller sig fra hinanden,” forklarer han og fortsætter:

 

”Det er selvfølgelig også unfair for dem, der har andet at se til end Zwift. Men et eller andet sted er det også sådan, at det er. Dem der prioriterer det 100 procent kommer en tånegl foran dem, der prioriterer det 98 procent. Jeg synes også, at det er en måde at ære Zwift på som sportsgren.”

 

Læs også
Oversigt: 41 danskere i aktion i dag

 

”Så har vi også vægtet, hvordan landevejssæsonen ser ud, eksempelvis starter Foldagers landevejssæson ugen efter VM. Det passer godt for Anders i forhold til at være i topform på det tidspunkt. Derudover har hans træner og hold sagt god for, at han kan forberede sig til VM.”

 

”Det er ikke, fordi det passer dårligt for nogle af de andre ryttere. Det passer bare rigtig godt her.”

 

Drømmen var guld

Amdi forstår udmærket, at DCU har inddraget rytternes forberedelsesmuligheder i overvejelserne. Han køber dog ikke argumentet om, at han er blevet valgt fra grundet dårligere af slagsen end rivalerne, da han mener ikke, at hans landevejskarriere, og heraf landevejstræning gennem vinteren, ville have sat ham i en dårligere position end sin absolut bedste Zwift-form.

 

”Deres argument var, hvor meget man fremover indtil VM kan øge sin form. Der synes jeg, at den kammer lidt over, for jeg er i hvert fald på et meget lavt niveau lige nu, i forhold til hvad jeg kan blive,” forklarer Amdi om et af de argumenter for fravalget af ham, som Wang ifølge den 29-årige forelagde ham.

 

Allerede nu træner Amdi 15 timer om ugen på Zwift, og med en velforberedt VM-plan klar havde han bedt DCU om at stole på, at han efter en landevejssæson, der gjorde ham til Årets Hjemlige Danske Landevejsrytter, til februar ville have både højere watt og en langt lavere vægt.

 

”Jeg kunne køre en bronzemedalje hjem på otte timers træning om ugen. Med den base, jeg har i bagagen fra i år, og med det, jeg kunne lægge i det her i vinter, ville jeg klart blive bedre end for to år siden. Det er i hvert fald mit eget syn. Kunne jeg lægge lidt mere i det end otte timer om ugen, så kunne det godt være, at det kunne være blevet til guld. Det var drømmen,” udtaler Amdi.

 

Amdi i Køge under 1. etape af årets PostNord Danmark Rundt. Foto: Dorte Adelfred.

 

Foruden at overvurdere nuværende resultater og muligheden for at dedikere sig 100 procent til Zwift og hometrainer-træning føler Amdi, at DCU har overset betydningen af at kunne stå for presset og levere på den store dag, hvilket coloQuick-rytteren beviste at kunne med bronzemedaljen for to år siden.

 

Ifølge Wang har tidligere meritter dog også haft sit at sige for, hvem der er blevet udtaget.

 

Læs også
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe

 

”Det har også betydet noget. Det har betydet meget. Det er også en af grundene til, at det blev ekstra svært. Man kan diskutere, når Lisson ikke har kørt VM, men han har kørt så meget andet. Men det har vi vurderet. For så ved vi, hvor gode de kan blive, når de har forberedt sig. Selvfølgelig betyder det noget,” fortæller han.

 

Er kriterierne gode?

Tilbage står naturligvis spørgsmålet, om DCU under omstændighederne af at skulle udtage mere end to måneder inden VM kunne have håndteret udtagelsen anderledes og måske bedre.

 

”Vi har haft mange snakke i udvalget om, hvilke kriterier man skulle lægge til grund for udtagelsen. For de kriterier, vi har sat op, synes vi ikke nødvendigvis er de bedste. Men vi kan ikke finde nogen, der er bedre, fordi vi er tvunget til at udtage så tidligt,” fortæller Wang, der dog har fuld tillid til de tre udvalgte.

 

”Så det er med at kigge i krystalkuglen og se, hvad der kan ske henover 2-2,5 måned. Vi håber, at det, som vi har snakket om, også vil ske - at Lisson ikke kommer i overtræning (Lisson er pt. verdens bedst rangerede Zwift-rytter, red.), at Oskar Hvid når at få timet formen, og at Foldager får bygget op, som planen er.”

 

Wang påpeger, at DCU ikke vil tøve med at bruge en eller flere af reserverne (Amdi, Simon Nielsen, Johannes Keiding og Jesper Schultz), hvis en af de tre udvalgte ryttere før VM ikke længere vurderes at kunne blive verdensmester.

 

Det bliver dog næppe Amdi, der tager en given opstået plads.

 

”Jeg har sagt, at jeg indenfor en måned skal vide, om jeg skal køre eller ej. Starten af januar. For jeg skal ikke veje 73 kilo (Amdi vejer normalt tæt på de 80 kilo, red.) i slutningen af februar uden at skulle køre noget.”

 

”Også fordi jeg mentalt ikke kan arbejde henimod noget, som jeg måske skal køre. Det har Martin været fair nok med. Jeg venter ikke som reserve. Det gider jeg faktisk ikke. Så bliver det mig på 80 procent.”

 

Amdi (tv), Frederik Muff, Foldager og Marie-Louise Hartz Krogager efter VM 2020. Foto: Danmarks Cykle Union.

 

Læs også
Optakt: 5. etape af Presidential Tour of Türkiye

 

2023-udgaven af VM er blot det tredje i UCI-regi efter december 2020 og februar 2022. Med e-cyklingens fortsat voksende popularitet bliver det næppe det sidste, og i fremtiden håber Amdi at se en landstræner med erfaring fra den givne VM-platform udtage rytterne.

 

Martin, ville en decideret landstræner med sportslig relevant erfaring være bedre til at udtage rytterne?

 

”Ja, det ville en landstræner med sportslig erfaring indenfor Zwift være. Potentielt, i hvert fald. Men DCU er ikke der endnu, hvor man prioriterer at have Zwift i den sportslige sektor. Det er dyrt, og lige nu er der kun VM på dagsordenen.”

 

”Men de har snakket om det i den sportslige sektor, og de mener også, at det kommer indenfor et par år. Så det er i den retning, at det går. Det er der ingen tvivl om,” slutter Wang.

 

Ved VM 2022 blev Hvid bedste dansker som nummer seks. Vinteren forinden havde Foldager og Amdi taget henholdsvis sølv og bronze, men ingen af dem satsede på VM 14 måneder senere.

 

Af de danske VM-herrer 2023 er det udover Foldager kun Calmann, der har VM-erfaring. I 2022 blev han nummer 38.

 

VM 2023 køres den 18. februar over tre runder, hvor de 10 bedste ryttere fra de indledende to af slagsen til sidst vil afgøre medaljerne i et udskilningsløb.

 

I den danske trup kan kun Foldager, Hvid og Lisson skiftes ud, eftersom Calmann, Andreassen og Lyhne alle vandt deres pladser i forbindelse med den kontinentale kvalifikationsrunde i november.

DEL
INFO
E-cykling
Nyheder
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Elfstedenronde Brugge(1.1) 05/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?