Tak for dit besøg, det er vi rigtigt glade for!

Vi er dog knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer, som gør det muligt for os at tilbyde vores indhold – helt GRATIS. Hvis du tillader annoncer fra Feltet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

På forhånd tak!
Feltet.dk

Fjern min adblock - og støt Feltet.dk
Fortsæt uden at deaktivere

EKSKLUSIVT INTERVIEW!

Stort interview: 28-årig dansker forklarer sit karrierestop

Stort interview: 28-årig dansker forklarer sit karrierestop

08. juni 2022 08:00Foto: Henriette S. Brandt / Feltet.dk

I et stort interview med Feltet.dk fortæller den nu forhenværende coloQuick-rytter Nicolai Brøchner om sin 10 år lange karriere, kamp mod en grim knæskade, beslutning om at stoppe samt om fremtid, der vil byde på en universitetsuddannelse og måske også en rolle som sportsdirektør.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Efter 10 år som Pro-konti- og konti-rytter er det slut.

 

I sidste uge meddelte coloQuick, at 28-årige Nicolai Brøchner stopper karrieren grundet skadesproblemer. En overbelastningsskade i knæet sætter sidste punktum.

 

I et stort interview med Feltet.dk fortæller Brøchner nu om karrieren, stoppet, og hvad der venter forude.

 

Læs også
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe

 

”Det er selvfølgelig et vedmodigt øjeblik, fordi det at være cykelrytter har været den største del af mit liv i nærmest hele mit liv. Så det var et vedmodigt øjeblik, men jeg har jo altid vidst, at det ville slutte en dag,” fortæller hovedpersonen selv.

 

I flere år har coloQuick-rytteren periodevis oplevet smerter i knæet, og da han skulle genoptræne fra et hårdt forløb med corona i januar, sprang skaden op igen. Han nåede at blive klar til sæsonåbneren i Rødekro, men derefter holdt knæet ham atter ude.

 

En DNF i Give Elementer Løbet den 8. maj skulle blive sidste gang, at Brøchner satte løbsnummer på ryggen. Beslutningen om karrierestoppet var reelt allerede taget, da han ugen efter tog ud at spise med sin sportsdirektør ’Brian Hellerup’ Petersen.

 

”Vi havde haft et par snakke om, hvor jeg stod. Om det var realistisk at komme tilbage, og om det var værd at kæmpe for. Der har jeg ærligt fortalt, at min motivation og tro på det ikke var ret stor. Så var Hellerup jo god til at lytte på mig og acceptere, hvad jeg mente. Det var fedt at mærke holdets opbakning i det, selvom de jo havde håbet på, at jeg skulle vinde en masse løb.”

 

10 år som cykelrytter

Brøchner indledte sin seniorkarriere, da han allerede som 18-årig fik en kontinentalkontrakt hos Team Designa Køkken i 2012. Dernæst fulgte et par år hos det amerikanske mandskab Bissell Pro Cycling, inden turen gik tilbage til Danmark og Riwal.

 

Et flot 2017, der blandt andet bød på en sølvmedalje til DM og en bakketrøje i PostNord Danmark Rundt, gav ham to år som Pro-kontirytter hos henholdsvis Holowesko og Riwal, hvorefter karrieren sluttede hos coloQuick.

 

Når du ser tilbage på din cykelkarriere som helhed. Hvad falder dig så først ind?

 

”Jeg ville ønske, at jeg kunne sige et eller andet unikt resultat. Men jeg har bare kørt nogle fede løb. Og vundet en masse fede løb. Og helt ærligt, så er jeg allermest stolt og glad for, at jeg har prøvet at skabe min egen karriere. Ud fra min egen drejebog.”

 

”Det har givet mig sindssygt mange gode oplevelser. Det har fyldt, omend ikke hele mit liv, så en rigtig stor del af det, og det er jeg evig taknemmelig for. At jeg har haft den mulighed, og at jeg har turdet opsøge den.”

 

Læs også
Startlisten til Giro d'Italia tager form - 5 danskere på

 

”Jeg har fået en okay karriere. Jeg har kunnet leve af det i 10 år. Jeg har haft det godt med det, selvom det også er et sindssygt udfordrende liv at være cykelrytter. Der er mange nedture, og der er mange opture. Men i det store billede så har jeg jo bare syntes, at hele oplevelsen omkring det har været virkelig fed,” siger Brøchner.

 

Brøchner vinder en etape i det irske etapeløb An Post Ras i 2016. Han vandt i alt tre etaper i løbet. Foto: An Post Ras.

 

Adspurgt til sit mest mindeværdige øjeblik retter danskeren sine første ord mod DM-sølvet i Grindsted bag den senere verdensmester Mads Pedersen. Men efterhånden, som beskrivelsen af andenpladsen bliver længere, trænger et andet minde sig på.

 

Etapesejren i Tour of the Gila i 2014. Den første af i alt 10 UCI-sejre.

 

”Min første UCI-sejr vil jeg altid huske, fordi det gav mig en følelse af, at jeg faktisk godt kunne det her. Det var ikke bare for sjov, at jeg var cykelrytter. Det var ikke bare lige noget, jeg spildte tiden på, mens jeg fandt ud af, hvad jeg ellers skulle med mit liv. Det var faktisk noget, jeg var god til, og som jeg måske kunne drive til noget. Det var en rigtig fed øjenåbner for mig,” siger Brøchner og tilføjer:

 

”Jeg vil faktisk hellere pointere det som mit største øjeblik. Følelsesmæssigt i hvert fald. Ikke resultatmæssigt. Men for mig personligt. Det vil jeg sige, at det var.”

 

99,9 % satsning

At man ikke kan skrue tiden tilbage er en kliche af de helt store. Men derfor slipper Brøchner ikke for at skulle forholde sig til, hvad han gerne ville have gjort anderledes i sin karriere.

 

”Det er svært at sige,” lyder det, inden der i et par sekunder bliver stille i telefonen.

 

”Men hvis jeg skal sige noget. Jeg har altid satset, jeg vil sige 99,9 %, på at blive så dygtig, som jeg overhovedet kunne som cykelrytter. Jeg har lyst til at sige 100 %, men selvfølgelig kunne man altid have gjort mere, og jeg kan ikke lige give et klart svar på, hvor jeg kunne have sat yderligere ind,” forklarer Brøchner og fortsætter:

 

Læs også
Quintana kører Giroen i en ny rolle

 

”Men jeg vil næsten sige, at jeg kunne have levet det i endnu højere grad. Og det er måske også forkert at sige, fordi jeg har jo gjort det så meget, som jeg overhovedet kunne. Det er ikke altid så rosenrødt, så det er måske svært at sige, at jeg kunne have gjort mere, end hvad jeg har gjort. Det er jeg ikke sikker på.”

 

”Men på den anden side så er jeg ærlig talt også okay med, at jeg ikke havde en karriere, indtil jeg blev 35 eller 40 år. For nu er jeg stadigvæk i en alder, hvor jeg kan få rigtig meget ud af mit videre liv. Samtidig med at jeg har levet maksimalt som cykelrytter.”

 

”Så nej, hvis jeg skal være helt ærlig, så har jeg ikke de store fortrydelser. Jeg har altid forsøgt at gøre det, som jeg så vidt muligt har haft mulighed for. Jeg har prøvet at gribe de muligheder, som har budt sig. Der har sikkert været nogle, som jeg ikke har set, som kunne have bragt mig længere frem. Men det hele er jo lidt for sent nu.”

 

”Det siger jeg ikke på en sørgelig måde, men det siger jeg på den måde, at jeg kan se det positive i, at alle mine mål ikke er blevet opfyldt. Og det er ligesom blevet klart for mig nu af den grund, at det er tid til at prøve noget nyt.”  

 

Brøchner ved siden af Mads Pedersen og Alexander Kamp ovenpå DM i 2017. Foto: Feltet.dk.

 

Den befriende følelse

Med erkendelsen af, at hans liv vil nyde bedst af nye udfordringer, har Brøchner trods sin endnu unge alder det ”super godt” med at skulle stoppe som rytter.

 

Allerede ved kontraktforlængelsen tilbage i efteråret havde jyden indstillet sig på, at 2022-sæsonen ville blive hans sidste som aktiv.

 

Han var nået frem til, at drømmen om at blive WorldTour-rytter nu ikke længere var særlig realistisk. Han overvejede at starte på universitetet, men besluttede sig for at udskyde det til det følgende år og agere vejkaptajn for coloQuick i en sidste sæson.

 

”Der er blevet taget tilløb til det over noget tid. Så det er ikke noget, som kom som et chok for mig. Derfor er jeg også afklaret omkring det,” siger Brøchner om stoppet og overvejer sine ord, inden han fortsætter:

 

Læs også
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

 

”Der er en masse døre, der åbner sig, når man beslutter sig for, at livet skal gå i en anden retning. Jeg kan se en masse muligheder.”

 

”Det er en befriende følelse på en eller anden måde. En lille smule skræmmende. Men på en stimulerende måde, hvor jeg tror, at jeg kommer til at få rigtig meget ud af fremtiden, og mere end hvis jeg havde fortsat med at jagte nogle resultater på cyklen, som helt ærligt ikke virkede til at være særligt realistiske.

 

”Så på den måde er jeg meget lettet over det. Det er jeg stadigvæk. Jeg ser positivt på det.”

 


Brøchner sluttede med 2,5 år hos coloQuick. Foto: Toke Hage.

 

Fremtiden som sportsdirektør?

Brøchners fremtid kommer først og fremmest til at basere sig i Aarhus og på universitetet, hvor han fra den 1. september satser på at skulle læse til bygningsingeniør.

 

Ikke desto mindre er den sidste side om Brøchners karriere indenfor cykelsport muligvis ikke skrevet. Det er nemlig ikke blot på universitetet, at den 28-årige skal suge viden til sig i de kommende måneder.

 

”Jeg har aftalt med sportsdirektørerne, at jeg starter stille og roligt ud. Jeg kommer lidt i lære så at sige. Jeg skal med ud til nogle løb, hvor Hellerup også er med. Så skal jeg se, hvordan den anden side af sporten foregår. Den mere administrerende del. Jeg vil se, om det er noget, som jeg kan opbygge nogle kompetencer indenfor.”

 

”Måske på sigt kan jeg blive en større del af holdet, afhængigt af hvor meget tid jeg kommer til at få i mit videre liv. Det var noget, vi allerede snakkede om sidste år, så jeg er virkelig glad for, at holdet kan se en ide i det. Jeg nyder meget at dele ud af de ting, jeg kan. Og støtte de unge ryttere i den videre færd. Så det er en rolle, som jeg tror, at jeg vil føle mig godt tilpas i.”

 

Efter mere end 20 år i sadlen bevæger Brøchner sig ud i ukendt terræn. Alligevel står én ting klart. Han vil ikke vende sig om og ærgre sig over de veje, som han allerede har været nede ad.

 

”Jeg tror, at det bliver spændende. Der kommer en masse nye udfordringer, som jeg skal lære at navigere i. Mit liv har altid været meget ensporet og meget fokuseret på én ting. Det kommer til at være mere intellektuelt stimulerende. Det er noget, som jeg ser meget frem til.”

 

”Det bliver udfordrende at skulle prøve at leve et nyt liv og finde sig til rette i det. Men som sagt, så kan jeg gøre det med ro i sindet, og jeg kan se tilbage uden nogen fortrydelser. Jeg behøver ikke at tænke over, hvad det nu kunne være blevet til. Så det er et liv, hvor jeg fokuserer lige så meget, som jeg altid har gjort, men på noget andet og med en anden struktur i dagligdagen.”

DEL
INFO
Nicolai Brøchner
Nyheder Profil Resultater Statistik
DELTAG I DEBATTEN

Annonce

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST:

Annonce

Annonce

/var/www/vhosts/feltet.dk/httpdocs/octo_data/Feltet/layouts/default_front/data/boxes/box_417.data.json

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Vuelta Asturias Julio Alv...(2.1) 26/04-28/04

Lotto Famenne Ardenne Cla...(1.1) 28/04

La Vuelta Femenina(2.WWT) 29/04-05/05

Eschborn-Frankfurt(1.UWT) 01/05

Tour du Gévaudan Occitanie(2.NCUPJW) 04/05-05/05

Giro d'Italia(2.UWT) 04/05-26/05

Annonce

Annonce

Alpecin-Deceuninck

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Arkéa - B&B Hotels

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Astana Qazaqstan

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bahrain Victorious

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Bora-Hansgrohe

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Cofidis

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Decathlon AG2R La Mondiale

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

EF Education - EasyPost

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Groupama-FDJ

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

INEOS Grenadiers

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Intermarché - Wanty

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Lidl - Trek

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Movistar Team

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Soudal - Quick Step

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team DSM-Firmenich PostNL

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Jayco AlUla

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Team Visma | Lease a Bike

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

UAE Team Emirates

Profil »

Nyheder »

Ryttere og stab »

Resultater »

Statistik »

Annonce

Log ind

Husk mig. Glemt kodeord?

Har du ikke en bruger?

Opret bruger

VIL DU HJÆLPE OS MED AT LAVE DANMARKS BEDSTE CYKELMAGASIN?